По принцип за Канада ли питаш или за Квебек? Защото по-скоро биха ти отговорили хора, които са там и които не четат Форум Емиграция в Квебек. Така че кажи за къде питаш, за да преместим темата в съответния форум
Pour être heureux un an, gagnez au loto. Pour être heureux toute votre vie, aimez ce que vous faites
Зависи...
Всъщност, май не зависи..
Никой не търси специалисти за хардуеЪр.
Ако е за "Home Hardware" те местните, почти само това могат да правят и не им трябват специалисти.
Ако е за компютърен такъв, просто не мога да си представя какво може да му прави един специалист, та даже и българин на тоя хардуер (без майтап, вече почва да се знае че сме много отворени в областта), освен да го купува, продава и изхвърля. Но и там вече е заето, мисля.
Е.. това си е мое мнение де. В близка област работя все пак.
* Всяка жаба... планина повдига !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
Ami koi da go ukuravi -az ot mesezi preglevdam mrevata za nesto swqsno-ama nqma
to oswen w Ontario drugade e po4ti pustosch w taq oblast.
predi 2-3 dena goworix s kolegite mi ot USA-bqxa tuka
w Germany za 2 dena- i te se izkazaxa mnogo zle za Canada - a za kwebek pak naprawo
se smqxa kato gi pitax kakwo e polovenieto i ima li rabota tam.
Werno 4e e subektiwno -ama na mene mi gowori gosta .
"Everything is so disposable these days..." рече моя шеф, като си говорехме дали да бъзикаме едно ПС с УИндоус дет се бъзика. Демек в повечето случаи е по-евтино е си купиш нещо ново (пък и по-забавно) отколкото да платиш заплатата на някой дет ще бъзика старата ти бракма цял ден.
За хардуера - например Дел, като ти се прецака нещо, да кажем СД, като част от далаверата че си купил от тях, те идват, не задават въпроси, сменяват ти частта с нова и аре по-живо, по-здраво. Дотолкова за ремонта.
Да не те отчайвам, де, сигурен съм че има места тук, където може да се занимаваш с хардуер и да е много интересно, ама такова нещо като "поправка на персонален компютър" май няма.
Последно промяна от ssttoo на Чет Яну 20, 2005 12:52 am, променено общо 1 път.
И мен невероятно живо ме интересува, къде са тия "МНОГО" работни места за PIC, MOTOROLA микроконтролери.
Наистина.
Понеже за такива се ослушвам от четири години и единственото, което знам, е това на което съм. И все повече се убеждавам, че си е луд късмет, че го намерих (или то ме намери).
ТНТМ* то си отмира постоянно, и все по-малко са местата където можеш да го направиш на професия...
А за въпросните микроконтролери, се забелязва следната тенденция:
Наистина те се използуват все по-масово в живота на хората, не само в безмислени джуджафки и за имитация на разни съществуващи устройства, но и за сериозни и истински неща.
Но все-повече труда на хората, които правят схемите и програмите, истинските творци, се обезценява било от "капиталистите" и великите ЕмБиЕй продавачи, било от безмилостните "разбивачи" на интелектуална собственост и огромните китайски заводи за електроника.
...
*ТНТМ = за по-младите, дето не знаят, по Живково време в България имаше едно движение, наречено "Техническо и Научно Творчество на Младежта" - кръжоци, комсомолски и пионерски форми на обучение, на които много им се смяхме тогава, но сега...като се замисля, стигам до извода, че точно те бяха истински и безкористни източници на знания и умения, които ние, отворковците сега ги продаваме за жълти стотикнки навсякъде по света.
И поне да имаше достатъчно места ...
Къде са, РАТХ10, тия места ?
От няколко години посещавам доста презентации, някои от които са по цял ден и с включен обяд и т.н. , именно на най-големите производители на Микроконтролери - Atmel, Motorola, Zilog и др.
И знаеш ли какво забелязвам?
Всеки път сме все същата шепа хора :
- няколко оядени кебекуа, дето само гледат умно.
- няколко китаеца - отвреме на време задават някои тъп въпрос.
- няколко източно-европейци, главно руснаци, наистина много отворени, но поради езика и т.н. само негодуват и се поизнервят от факта, че или не могат да си питат питането както трябва или презентаторите говорят несправедливи и тенденциозни неща, а те не могат да им се противопоставят.
И на мен ми се иска, ама много... да би имало хляб за хора като нас,
ама... нещо фактите друго говорят.
Та още веднаж... извинявай, ама къде са тия места ?
* Всяка жаба... планина повдига !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
за PC board дизайнери има доста места, но при тях езика е направо непреодолима пречка. преди 2 години работих в таксовия сезон с един индиец (дошъл тук на 3 годинки), който не знам от къде беше набарал повечето чужденци в Моторола и Ериксон.
Та съм виждал данъчната декларация на един мароканец, който след 9.11 бил станал излишен в НАСА и му спряли процедурата на зелена карта. Та той идва тук и веднага го лапват в Моторола - там взимаше 175К, като зам ръководител на спейс проектите на Моторола.
Английски след като е работи в НАСА в САЩ няма да коментирам, френски му е майчин, нооооооо в края на юни дойде при нас да се консултира, че напускал защото го понижили в длъжност, тъй като дошъл някакъв местен, който му заел мястото и ОФИЦИАЛНОТО писмо беше, че не е биленг, а това било главното изисквание.
Пича беше побеснял и изкара френския изпит за ордрето на инжинерите ей така да им покаже с над 90%.
Познайте сега кой е зам ръководител на спайс проектите на Моторола и дали ЛА,ЛО-то взима "само" 175К.
Това е затворено общество и пробив на който и да е не от тук е направо 6 от тотото.
Иначе SNC, Motorola & Ericsson постоянно имат работни места, но да влезеш там е като да влезеш с калашник в спалнята на Буш
Yep, аз мога да потвърдя в духа на rath и bgmontreal, че що се отнася до Торонто, има доста работа за hardwаrе designers.
Обръщам внимание на това, че става въпрос за design. Особено в областта на комуникациите. Не знам как е в Монреал, но в Торонто действително доста руснаци са навлезли в тая област и са много добри. (Макар че Попов не е открил радиото, братята имат добри традиции и постижения в тая област. )
Ако обаче, както подразбирам, въпросът е за поправка на pc-та, забрави. И не виждам тук CISCO сертификат как може да помогне.
Има една област, всъщност, където ремонтите (все още?) вървят, и това е големите офис машини (копирни, факсове, принтери, etc.). Има фирми, които дават под наем такива машини за офисите и осигуряват поддръжката им, съответно.
Последно промяна от Val на Чет Яну 20, 2005 1:38 pm, променено общо 1 път.
bgmontreal написа:... Иначе SNC, Motorola & Ericsson постоянно имат работни места, но да влезеш там е като да влезеш с калашник в спалнята на Буш
Даник - не съм много съгласен с теб. Познавам в СНЦ един в ИТ отдела който е доста далеч от канадец. А в Ериксон Р&Д отдела е пълно с емигранти и не-канадци пар суш познавайки лично един арменец там аз. Самия отдел пък се ръководи от един мосю Миранда който е латино и даже говори учудващо лошо английски.
За такива големи фирми не могат да си позволят да игнорират имигрантите след като още повече са "по-евтини" при равни други условия Мога да се съглася обаче че съществува много голяма първоначална филтрация, която за да преодолееш иска тукаш образование и сериозен опит.