Za novopribirashtite se da niama iznenadi

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Plamen

Мнение от Plamen »

В Канада здравеопазването е лошо...в България също...тогава каво ни остава. Да си пожелаем повечко здраве и както се казва "Бай бабо да те нсрещне мечка /демек некадърен доктор/" :wink: :P
Niki

Мнение от Niki »

I az tova kazvam.Pri tolkova dadeni pari za medizinata, kakvo se pravi?Kude otivat moite danatzi, che ne moga da imam nujnoto vnimanie?Ili vzimat danutzite samo da hraniat razni turtei i da zapulvat edna dupka v budjeta s druga?V Bulgaria se gledalo v rutzete,ami taka e.S kolko jiveiat medizinskite sestri, ami i pove4eto lekari?A tuk ne stiga che lekarite sa nai-platenite,noshtno vreme sa samo sestri sa v povecheto Urgances.Zashtoto lekarite sa chinovnitzi s rabotno breme ot 8 do 17.Ima niakakvi mladi lekarcheta koito si praviat residence(sled sledvane).Ima sluchai kogato prez weekenda bolnitzi otkazvat patzienti.Osobeno zimata.A znaete li kak se leji na kolichka v koridora sled operatzia, zashtoto niamalo staia za vas?Znaete li che ima hora koito vikat lineika i si plashtat(zashtoto lineikata se plashta) samo za da sa sigurni che shte budat prieti(tova beshe moiata greshka, che otidoh sus sobstven transport).Govorim za Canada.Bulgaria e iasna.Govorim za strana chlenka na G8, vodeshta se za edna ot nai-razvitite durjavi.Ami tazi godina imashe edin reportaj, za tova kolko rakovi zaboliavania sa stanali nelichimi, samo zaradi golemia srok na chakane na pregledi.A znaete li che v Canada bolnitzite stachkuvat efekntivno.T.e kogato ima stachka zeli otdelenia sa zatvoreni i bolnitcite ne vzimat pazienti. :( Predi 2-3 godini imashe goliama stachka na medizinskite sestri, tazi zima na spetzialistite.Viarno e ima isledvania i aparatura koito v Bulgaria niama, no az ne iskam ot edin rutinen problem da otivam v spisuka na slojnite sluchai i da mi praviat super izsledvania togava, samo zashtoto ne sum pregledan navreme.
Taka che primeri ot dvete strani kolkoto poiskate.Tuk bolnitzite sa dobre oborudvani ima aparatura , niamat problem s materialite , ama ne moje da stignete do tiah.A kato govorim za otnosheniata lekar-patzient-- ami po-dobre da ne komentiram.Vij infirmiers sa drugo neshto.Naistina horata vurshat mnogo rabota.Samo deto sistemata e mnogo pourri.

Ps.Da vladi, dobre che sum zdrav.Obache edno takova prejiviavane ostava mnogo sledi sled sebe si.Vajnoto e , che go prejiviahme.A Joy mi govori za etika :( .I e viarno che mnogo chesto preslujvat prez drehite.Tova mi praveshe vpechatlenie samo v nachaloto obache. :)

Za vsichki koito ne sa v techenie , ot izvestno vreme ima edna usluga - izvikvane na lekar v kushti za speshni sluchai.Plashtat se 80$ i ne se niama remboursement dori i da imate chastna assurance. No idvat burzo i imate nujnoto vnimanie.
Plamen

Мнение от Plamen »

Niki написа: Za vsichki koito ne sa v techenie , ot izvestno vreme ima edna usluga - izvikvane na lekar v kushti za speshni sluchai.Plashtat se 80$ i ne se niama remboursement dori i da imate chastna assurance. No idvat burzo i imate nujnoto vnimanie.
Тая гяволия не я знаех...можеш ли да дадеш малко повече инфо...така, за всеки случай...
stela
Обратна връзка:

Мнение от stela »

Niki,na vseki primer ,koito davash moga da izvadia oshte stotina.Sega shte ti kaja kak proteche poslednia mi oche pregled.Sled kato chakah 3 chasa za napravlenie biah pregledana tochno za 5 min.,kato mi be kazano ,che ako iskam da me pregledat s komputxr triabva da si platia 10lv(samo da spomena ,che tova napravlenie mi dava pravo da polzvam vsichko v kabineta i oznchava pxlen pregled).Estestveno otkazah da plashtam i mi predpisaha ochila +0.75 na dvete ochi i razbira se doktorkata beshe distributor na ochila i ako ne se biah pochudila shtiah dahvxrlia kxm 100 lv na viatxra...zashto kazvam na viatxra, ami zashtoto reshih da otida na drug doktor i se okaza ,che imam nishto i nikakvo si -0.25 na ednoto ocho!Tova e edin ochen pregled!A ako beshe neshto po-seriozno?!Kato naprimer maika mi ,koiato ne raboti ot 5 godini platila si e na vsiakakvi doktori ,navsiakxde vdigat ramene ,a mejdu drugoto kogato hodi na pregled im nosi i materiali da se obrazovat nishto ,che grxmko se reklamirat po vsichki vestnici.Takiva ujasii sxm slushala ,che tvoite peripetii shte ti se storiat leko nerazpolojenie.Pisnalo mi e da davam pari na lumpeni,koito smiatat,che obrazovanieto se sxstoi v tova da prepishesh na izpita po anatomia i vxtreshni bolesti.
Joy

Мнение от Joy »

-----
Последно промяна от Joy на Сря Яну 12, 2005 11:34 pm, променено общо 1 път.
Niki

Мнение от Niki »

Plamene, stava vupros za chastna klinika.Plashtash si s kartata za pregleda i 80$ za deplacement na lekaria.Idvat do 2-3 chasa sled obajdaneto.Estestveno vecher ne raboti. :(
ako te interesuva shte ti dam koordinati.

stela, primerite ti sa detski i ne na miasto.Moiat peritunit ne e nikakvo nerazplojenie.Kakto kazah veche biah kritichen sluchai.
I tuk lekarite sa distributori na razlichni produkti.A kato poluchish napravlenie ot lekar za spetzialist obiknovenno chakash tolkova mnogo(az ot mart sum vzel chas za dermatolog chak za septemvri), che i prez um ne ti minava da tursish drug za supostavka na mneniata.Izobshto az niama poveche da davam kakvito i da e primeri,zashtoto iavno tuk ima hora koito samo tova chakat za da dadat "100 drugi".Ako vse pak te interesuva i mojesh da chetesh na frenski ili angliiski - shte namerish dostatuchno info po vuprosa, puk i ima i mnogo mnenia na drugi imigranti.Canada e chudesna strana, no ne moga da kaja sushtoto za zdravnata i sistema.

PS.Poznai kolko plashtam tuk za ochila :D :D
Dobre che imam assurance ta mi se pokriva edna chast.

Joy, izobshto ne stava vupros tuk za Sofia.Govorim za medizinata na edna razvita durjava.Puk i ne e sigurno tova koeto kazvash, che v Sofia bi bilo po-zle.Izobshto neshtata sa nesupostavimi.Zatova az spiram do tuk s primerite.Zdrave na vsichki i da ne se nalaga da opirame do uslugite na koiato i da e sistema.
Последно промяна от Niki на Съб Авг 02, 2003 6:44 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Късмет си имал Ники! Буквално Господ те е запазил, защото от перитонит наистина си заминаваш за няколко часа. Можем само да се молим и надяваме да не се срещаме с която и да е от двете здравни системи. Живот и здраве! Всичко друго някакси се постига!
Аватар
Niko

Мнение от Niko »

stela написа:Niki,na vseki primer ,koito davash moga da izvadia oshte stotina.
Niki написа:Govorim za Canada.Bulgaria e iasna.Govorim za strana chlenka na G8, vodeshta se za edna ot nai-razvitite durjavi.
Plamen

Мнение от Plamen »

Да, Ники, интересува ме...с две деца как д ане ме интересува...пак и както е било при тебе май е по-добре да дам 80 долара, но да мога да ги давам още много пъти, отколкото да чакам безплатно да ми види доктор, но веднъж...
Нико, това много ми хареса- изразяване на собствено мнение чрез цитати на други...много е свежо... :P
И наистина нека да се разберем нещо веднъж за винаги:
1. За тия в България. Ако някой ви пише колко нещо е лошо в Канада просто го приемете като МНОГО полезен личен опит. С хубавите работи бързо ще се оправите....не така стои въпроса с лошите. И не мислете че идвате в рая, а се пригответе за реалностите, които всички се опитваме да споделим. А ако на някой някое изказване се стори емиционално...ами не се чудете...с преитонит в чакалната аз лично бих бил доста по-емоционален...повярвайте ми. :evil: :x
2. За хората от тука. Ако е възможно пишете така че да става ясно, че не подлагате под съмнение избора на хората в БГ...ясно е че не можем да сравняваме Канада с БГ... :beer:
Гост

Мнение от Гост »

chili написа:Niki.predelno mi e iasno ,che zxbolechenieto tam e skxpo...navsiakxde e ...no ima razlika mejdu tova da e skxpo i tova 80% ot naselenieto da ne moje da si go pozvoli izobshto .Ubedena sxm ,che emigraciiata shte reshi chast ot problemite mi.Problemi navsiakxde ima,no sa ot razlichno estestvo:)))Az ne jelaia moite da sa svxrzani s tova kakvo shte iam i po kakxv oshte nachin shte me reketira dxrjavata mashteha.Za tvoe svedenie v BG ima dosta sela ,v koito elektrichestvoto e oshte nepoznato,a kakvo ostava za zdravna pomosht.I oshte neshto...sigurna sxm,che cenata na choveshkij jivot e absolutno razlichna v dvete dxrjavi.Po-konkretno tuk toi ne struva nishto.
И в Канада така. :P Какъв съвпадък ! :roll:
Riba

Мнение от Riba »

Az samo za zabolekarya da kaja,na vsichki deto im predstoi da idvat nasam,opravete si vsichki zabki.Nie na vsyako hodene v BG go pravim-naistina izliza po-evtino.
Nashite priyateli si zaminaha za BG predi dni tochno s takava cel.Na madamata i se schupi zab,izvadiha go,sledva most,koito shte obhvane 5 zaba-za most,vseki zab se broi kato broika korona.Edna korona 1000 kinta(da,hilyada).Za celiya most 5000.Predpochetoha bilet za 1000,sreshta s blizki i poznati,opravyane na vsichki zabi(ne samo na schupeniya) i vsichki dovolni.Da poyasnya,che tya ima ujkim mnogo dobra studentska zastrahovka,koyato obache pokriva do 1000 $-v sluchaya ,napalno nedostatachni.
Drug priyatel(i toi sas schupen zab-abe kakvo stava i na men mi se schupi skoro edin),reshi da probva pri Dr.Radka Stoikova.Jenata go pregleda i mu kaza,che za koronata okolo 900$,pri polojenie,che kato otvori kanalite sa dobre,ako li ne sa,togava shte ima pone oshte 200 kinta otgore...i tya go posavetva za variyanta BG...
Tova za zabkite.
Pozdravi :)
alisa

emergency

Мнение от alisa »

konkreten primer ot emergency - Toronto: chakane v emergency ot 8 chasa vecherta do 2 chasa prez noshtta. ne mojah da poviarvam na ochite si. otvedoh edin priatel koito beshe stapil na rajdiv piron na edin stroej i triabvashe da se izchisti i da mu se bie injektsia. kravta mu techeshe po koridora i otsreshta receptionists izobshto ne obrashtaha nikakvo vnimanie.
skoro davaha po TV kak e pochinalo edno malko momchentse zashtoto lineikata doshla i kazala che sluchaia ne e speshen za da gi vikat i si tragnali kato im kazali da go vodiat v emergency ako ne se podobri vapreki protestite i obiasneniata na maikata koiato bila meditsinska sestra i vijdala serioznostta na polojenieto. ottam roditelite grabnali deteto i tragnali po emergency i dokato mu se okaje pomosht to pochinalo. zvucheshe mi kato film na ujasite, no za sajalenie realnost.
stela
Обратна връзка:

Мнение от stela »

I az tova vikam ,che moito prejiviavane e edno goliamo nishto.Niki,niamam nikakvo namerenie da "nadcakvam".Tova,koeto sxm poluchila kato zdravna pomosht v BG e bilo nishto.Sxglasna sxm ot opisanieto ,che tam polojenieto e zle.Moje bi triabva da si sedna na zadnika i prosto da se trxshkam i protetestiram sreshtru sistemata?!Ne sxm ubedena.
Tova za zxbarskite ekskurzii do Bg go praviat masa hora:)V tova chislo i moi rodnini.V shtatite naprimer prodavat komplekt ,s koito mojesh sam da si napravish plomba.
Ne sxm ubedena ,che na izpita po anatomia i vxtreshni ne moje da se prepishe.I az sxm imala super tejki izpiti,na koito sxm si vikala "Eh sega da gi vidia kak shte prepishat" i uspiavat! Vinagi se namirat maistori...
pumpy

не е много коректно

Мнение от pumpy »

stela написа:Chili, chudesna e ideiata ti za edin malxk opresnitelen kurs otnosno tukashnata realnost.Izkluchitelno dobre si opisala "predimstvata" na bxlgarskoto zdraveopazvane.Drugoto absurdno neshto ,e che Bg e sred malkoto dxrjavi ,v koito lekar ne moje da bxde osxden.Az na tova mu kazvam legaliziran metod za ubivane.
Zxbolechenieto pxk se prevxrna v poveche ot luks...Pisnalo mi e da slusham kolko bili skxpi zxbolekarite v chujbina...tuk na naroda ne mu e po-evtino.Jalko e da gledash mladi hora,koito ochevadno ne mogat da si pozvoliat takova.
Taka si e...Hora ne se sxrdete:)Moje bi e dobre da vi bxde napomniano ot vreme na vreme zashto ne ste tuk:)

не че от това се храня, но все пак не е скъпо. миналата седмица платих поне 200 лева да ми сменят задните амортисьори на колата, а не карам BMW или Mercedes а просто Ford а платих и 125,00 лева на колека да ми умъртви и излекува един зъб. честно казано разходите за колата са ми повече годишно от тези за стоматология, но знам за какво става дума и се срещам 3 пъти дневно с четката за зъби и един път дневно с конци. жена ми пие flour tab. от първия ден, който разбрахме, че е бременна и изъбщо полагаме всички грижи разходите по здравеопазване да са минимални. а имам десетки пациенти, който се лекуват еднствено и само на спешен кабинет и за тях екстракцията на зъби е еднственият лечебен метод, а в същото време могат да си подволят по 1,20 на ден за кутия Victory. въпрос на приоритети. сигурен съм, че и в Канада стоматологията не е евтина за съответния канадски стандарт. за правната оттговорност на лекарите съм съгласен, че при нас в БГ тя се е превърнала в една огромна БЕЗОТГОВОРНОСТ, но за това сме си виновни самите ние десетки пациенти, в чиято уста някой се е гаврил отказват да се занимават и да се разправят за да не си развалят нервите и живота. нали се срещат всеки ден с този лекар в града в който живеят. А че здравеопазването в БГ е кошмарно призна и самия бивш министър той каза че се чувства инистър на болестите, а не на здравеопазването. в БГ здравето не се пази от никого и тж защото 50 години беше безплатно теоест не се ценеше. сега ни чакат години преностройка на мисленето. не случайно Моисей е водил народа Му 40 години из пустинята.
Plamen

Мнение от Plamen »

Само да допълня за незнаещите...тука всички лекари, зъболекари, мед.сестри и др. такива си имат професионални организации...целта на тези организации е точно да поема исковете за нанесени щети на пациенти или клиенти...ако не си убил човек и не се налага да влизаш в затвора- дреме ти...организацията ще плати...
Заключено