кредитна история-кога?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
bp_de

Мнение от bp_de »

Seriozno li e tolkowa golqm gar4a za tiq krditni karti otatak okeana?
sega moq opit uka w Nemsko -wse pak towa e 4asten slu4ai ama pak waobste ne izglevda taka kato pri was.
Minalata godina 10 dena predi da letq za BC- se setix 4e mi trqbwa krditna karta- i poglednax w mrevata i se konsultirax s kolegi i mi kazaxa 4e nai barzo izdwali ot CITI Bank - poglevdam az i wivdam 4e itq gi ima i w Ca i po tel gi pitam kakwi im sa uslowiqta i za kolko wreme stawa rabotata. dopredi towa nikoga ne sam imal kreditna karta . Tiq mi kazaxa 4e nqma problemi oba4e po barzo ot 2 sedmizi ne movelo da stane -i az gi otswirix.
tpopitax i tuk tam drugade -problema besche edinstweno s wremeto -mnogo bawno stawa. imaite na predwid 4e az tuka w De nqmq permanent resident-s rabotna visa sam.
ta edin kolega me posawetwa da pitam w moita banka-i otiwam tam i im kazwam taka i taka- trqbwami karta - oniq mi kazaxa 2 sedmizi - togawa na mene mi prikipq i im se ponakarax-i saotwetno doidexa nqkoi ot po gornite na4alnizi i az im kazax 4e ako do 3 dena ne mi naprawqt karta ste se razkaram ot taq banka - i oniq se raztar4axa- naistina z a 3 dena stan wsi4ko- s izku4eniq na pin nomera s koito moga da teglq w broi. kato uslowiqta im bqxa dosta dobri - naprimer ot wazduxa mi dadoxa kredit 12000 EUR i lixwata waobste ne e golqma za 1 godina kato imam nai razli4ni opzii 4e moga da si pogasq zaema i za po kratko( za 1 sedmiza , za 1 mesez ili dugi ) i taka natataka-edinstwenoto e 4e plastam 10 EUR na godina twarda taksa- obiknoweno tuka nisto ne se plasta.

Oba4e to si e viwo nabutwane da plastasch s kreditna karta -pri poloveniq 4e imasch parite w nali4ni de :-)
da kavem ako si kupuwasch kola ili nesto po golqmo -to bankite na firmite dawat mnogo po izgoden zaem -VW bank ili Daimler Bank i taka natataka.
a za malki nesta - ne znam ne mi e trqbwalo -no po opisanie na oi kolegi nestata sa podobni - ako si kupuwasch TV -1000EUR da kavem w Media markt - to bankat adeto raboti s toq magain -kredita e mnog po gotin ot toq na tiq ot creditnata karta.
towa move bi e i pri4inata tuka da ti se molqt da wzemesch kreditna karta -ne znam.
Po moe mnenie ( ai po mnenie na moi kolegi nemzi ) -kreditnata karta warschi rabota kogato izwednav ti pritrqbwat po golqma suma pari -ina4e za drugo ( pone tuka w germany) si e viwo nabutwane.

tuka ima debitni karti -powe4eto sa w sistemata na maestro-( za moe u4udwane w CAnada -ili pone w BC po razprostranena besche Sirius)
i s tqx dori i da ostanesch na 0 -pak move da polzwasch 1-2 meseza kredit( obiknoweno ot porqdaka na 1-2 mesezni zaplati) pri po4ti nistovna lixwa - e uslowiqta sa razli4ni pri razli4nite banki -no obsto wzeto ne ti sadirat kovata.

e werno predpolagam 4e ako sled 1 mesez i tuka poiskasch kreditna karta -ste postapqt kato w Ca ama spored mene w Ewropata sa qli baxurata i na xorata im e qsno kak deistwa sistemata s kreditni te karti.Dokato po moe nenie to Nord Amerika -golqma 4ast ot ikonomikata se krepi na kreditete- konsumirai pak posle ste widim :-)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

goliama mechka написа:
bateto написа:леле biznesa ,Equifax mi vzeha 15d. da mi kagat kolko sa mi kartite,kakav e balansa do momenta i dali si plashtam vnoskite redovno,taka sashto i kolko pati i ot kogo im e iskana spravka .Mi,che tova az si go znaeh i predi da im dam parite :x
Vsashtnost zashto poslednata mi kr. karta ot CIBC izdadena ot predi 3m. ya nyamashe opomenata v recordsa,tolkova li sa bavni s obrabotvaneto na inf. ili tryabva da ya tarsya v drugata kreditna agenciya.
Otkrih i neshto drugo-za posledno sam pravil zapitvane za kr. karta s dannite mi ot starata rabota i pri tyah nyama kak da popadne info. za novata mi rabota ,da obache be zapisano -nastoyasta rabota -firma edikoya si..,no ya nyamashe dlagnostta mi.леле shpionite sa tiya.
Ами ти пък-ще им даваш пари да си провериш кредитната история :lol:
Стар номер-кандидатстваш за кредитна карта(от главните видове),като ти откажат,в писмото за отказа има 60 дни и телефон,където може да си поръчаш безплатен кредитен репорт.Не съм сигурен(скоро не съм го правил,мисля че Виза имаха такава услуга.
От друга страна настина като кандидатстваш за много карти,ти спадат кредитни точки(временно разбира се),но за една карта да канндидатстваш,си струва и не оказва влияние,пък и ще получих безплатен репорт
ей, вярно бях го забравил. не е Виза, а от бюрото въз основа на което са ти отказали. Тук в Канада са само две, а при теб 3.
Периода в който пазят запитванията за КК е 2 години, но си прав че няма голямо влияние за 2-3 карти. В Интернет има толкова места дето може да вземеш фрее репорт.

Ей, мечка не знам дали си ме накарал да пускам фрее инфо, но ти почна да пускаш доста ценни неща.
Ако продължаваме така ще почнем кампания "всеки БГрин с къща и кредит карт/заем/линия от 100К" :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
BabaPena

Мнение от BabaPena »

bp_de написа:Seriozno li e tolkowa golqm gar4a za tiq krditni karti otatak okeana?
sega moq opit uka w Nemsko -wse pak towa e 4asten slu4ai ama pak waobste ne izglevda taka kato pri was...
Mdammmmm...kakvo da ti kaja bivshi sasede, prav si... V nemsko Bankite sa kade po-drujeliubni i organizirani... Tam mi dadoha Visa (koiato pochti ne sam polzvala) s 3000 Evro limit bez kvi da e problemi...a tuka tia mi otroviha jivota, che i depozit se naloji da ostaviam...

Medenia mesets prodaljava, obache...Osven hranata i bankite v Canada e po-dobre! ;-) (Sigurno shtoto temperaturite oshte ne sa padnali seriozno pod nulata i niama sniag)

Sas zdrave!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

BabaPena написа: Osven hranata i bankite v Canada e po-dobre! ;-) (Sigurno shtoto temperaturite oshte ne sa padnali seriozno pod nulata i niama sniag)
tova e super ideia
prodaljavai tozi spisak da vidim do kade shte stigne
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

KolioBalkanski написа:
BabaPena написа: Osven hranata i bankite v Canada e po-dobre! ;-) (Sigurno shtoto temperaturite oshte ne sa padnali seriozno pod nulata i niama sniag)
tova e super ideia
prodaljavai tozi spisak da vidim do kade shte stigne
E, v sashnost triabvashe da kaja 'osven POVECHETO hrana'...prosto niakoi sme pristrasteni kam Frenski sirena i nemski kolbasi i cheren hliab i mnogo ni lipsvat...a i v interes na istinata imam opit samo s edna kanadska banka...

Dobre de...chovek ne biva da obobshtava! :-)
Alina

Мнение от Alina »

Тук съм от 11 месеца. Имам З кредитни карти - 2 мастер и 1 виза, много магазински.

Първата ми Кредитна карта я дадоха от банката, от която съм взела студентски заем. Плащала съм я редовно с директен депозит - цялата сума до стотинка.

Тогава нахакана, вече притежателка на кредитна карта, отидох във Future shop, щото исках да си купя Компютър без да го плащам, с 12 месеца No interest. Супер далавера си е наистина. Но ме отрязаха. Трябваше да кандидатствам първо за карта на магазина, но ми отказаха под предтекст че съм в Канада само от З-4 месеца и нямам кредитна история. А аз им викам - ама аз нали имам кредитна карта, и съм си платила миналият месец сметката(първата сметка :lol: ). Бях напълно убедена, че след като съм си платила първата сметка, това за тях трябва да означава че съм си сериозен кандидат :lol: :lol: :lol:
И бях наистина бясна и ужасно разочарована, като ме отрязаха. Като направих З месеца `кредитна история`пак тичам във Future Shop със още пари в дебитната карта, и дори от нея прехвърлих още в кредитната, да я направя по-тлъста. И пак ме отрязаха. Но този път човекът ми обясни защо:

Първите 6 месеца те не могат да видят досието. Смята се че имаш кредит хистъри едва след 6 месеца. И ако си бил изряден платец, тогава вече ти пускат авантата. Затова е добре да се пазарува през картата, да се въртят парите, дето се вика. Аз всичко плащам през кредитните карти. Случвало се е дори дъвки за 2 долара да си платя с Кретитна карта. :lol: :lol: Трупам хистъри :lol: :lol:

Втората ми MC я взех от Canadian Tire. Формулярите са на касата.

Само веднъж наскоро ме отрязаха от President's Choice(Master Card), защото ги излъгах за инфото. Формулярите ги има в Maxi(Québec)и Loblaws(Онтарио). Не ми се обясняваше откога съм тук и на кои други места съм живяла преди това, написах че съм тук от 2 години(тъпо) и не написах заема за ученето. Малък е, но заради това ме отрязаха. Върнаха ми писмо, в което пише на кой линк е кредитното ми досие и че инфото което съм дала не отговаря на него.
Срам, срам...

Така че, внимавайте какво пишете, като кандидатствате за Кредитни карти.
Alina
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

vzimaite kolkoto vi davat i kat vi pisne - draskate za BGto
sha gi e** v lihvarite :twisted:
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

BabaPena написа:
E, v sashnost triabvashe da kaja 'osven POVECHETO hrana'...prosto niakoi sme pristrasteni kam Frenski sirena i nemski kolbasi i cheren hliab i mnogo ni lipsvat...a i v interes na istinata imam opit samo s edna kanadska banka...

micheto u vashe selo nema li?
tuk ima pone 5 vida germanski hliab v no frills i pone 10 vida frensko sirene
a ako si namerish sirenarna i hlebarna sigurno shte ima i oshte.
Аватар
No667

s

Мнение от No667 »

KolioBalkanski написа:
BabaPena написа:

micheto u vashe selo nema li?
tuk ima pone 5 vida germanski hliab v no frills i pone 10 vida frensko sirene
a ako si namerish sirenarna i hlebarna sigurno shte ima i oshte.
Ima,stiga da tarsi chovek.
V Superstore prodavat salami Servelat i Ungarski,kaktoi razni italianski.
Daje naposledak prodavat "Bulgarian style feta cheese",taka pishe na etiketa.
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

bgmontreal написа:Ако продължаваме така ще почнем кампания "всеки БГрин с къща и кредит карт/заем/линия от 100К" :wink:
ade,ade,няма да се даваме на американците,я!!!!! :evil: и аз съм на принципа - kato знам нещо,веднага да го кажа на събратята Бг-ри,проблема е,че при вас някой неща са по-различни,и затова понякога се изказвам неподготвен,ама пък тези които имат нужда,ще отсяват сеното от плявата,или както там беше.
Ти си прав,че тази информация се дава от кредитните бюра,сега се сетих,аз отдавна(години)не съм правил този номер - да получа отказ и ,и да си поръчам фрии кредит репорт,сега се чудя как може да съм бил такъв глупак и да имам толкова кредитни карти,като имам реална нужда от 2-3,максимум 4.Та съвета ми към всички,дето тепърва започват да вземат кредитни карти-не ги трупаите прекалено много,нямате нужда от тях,и после,ако искате да си купите нещо по-голямо-кола,жилище-тези карти могат да ви попречат,ако доходите ви не са достатъчно големи.Трябва да докажете,че можете да обслужвате и кредитните си карти.Повярвайте ми-след втората карта ще получите всички карти,за които аплайвате,ама не го правете,нямате нужда от толкова много.Моят съвет :lol:
и мойто мнение за магазинските карти-имат много голям лихвен процент,ако съответния магазин не дава нещо без лихва за 1-2 години,не си струва да ги имате тези карти,само излишли грижи,като имате главните карти,може да си пазарувате от които магазин си искате.Из например ползвам само една за компютри,от "Бест бай"(не ми се превключва на латиница :wink: )иначе другите магазини съм ги отрязал,ползвам Провидиан(на Виза),И Американ Експес(от Гробището,демек Костко)
Та за Американ Експрес-за мен са много яки,но имат фии-та,които могат да се избегнат или ако сте членове на Костко,и кандидаствате там за кредит(те са към Американ експрес),или кандидаствате САМО за Blue cash на Американ експрес,тези карти нямат никакви фии-та.Мисля,че след 3-та година няма проблем да се вземе АмЕх,те са най-трудни за превземане.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

dopylnenie za AmEx- аз май пак се изказах неподготвен,чак пък яки,не може да се каже,сега това ми звучи смешно.Просто най-трудно(според мен) се получават.Аз тях най-дълго ги борих :lol: Абе гледайте да си вземате карти с по-нисък лихвен процент,другото е ала-бала,еърмили,глупости,всеки те зарибява с нещо.
Аватар
No667

carti

Мнение от No667 »

goliama mechka написа:dopylnenie za AmEx- аз май пак се изказах неподготвен,чак пък яки,не може да се каже,сега това ми звучи смешно.Просто най-трудно(според мен) се получават.Аз тях най-дълго ги борих :lol: Абе гледайте да си вземате карти с по-нисък лихвен процент,другото е ала-бала,еърмили,глупости,всеки те зарибява с нещо.
pri men sluchaia e takav,imam VISA ot TD,parvata mi credit cart,daje i ne e na 1 godina.

Niakolko otkaza ot Master Card ot Bank of Montreal.
Izdadena credit card ot the Bay magazina, HBC Card se vodi.

Sled tova pak podavam za Master Card i mi otkazvat,obajdam se po telefona i se razpraviam,zdravo im obesniavam za kakvo stava vapros i che imam otdavna VISA ot TD.Madamata se okaza mnogo sladka,vkarahme si prikazka,besh ena kef,pitah q znae li frenski,znaela,razgovora premina vav prazni prikazki i omaivane dosta dalgo i nakraia mackata kaza "Ok,ne s ebezpokoi,vsichko ste e OK" i sled tova si poluchih Master Card s 3000$ limit
Po sashtoto vreme biah podal i za American Express za niakava credit card s AirMiles i mi zvaniat ot Amerikan Expres na niakolko pati,zagriaga mi tel.,az vse niamah vreme da govoria
Nakrai mi zvani niakava slujitelka i me pita v koia banka mi e smetkata,da se obadiat v TD,razni gluposti da me proveriat.
Az napravo i kazah slednoto: "Slushaite kakvo,niamam vreme da me zanimavete s izlishni vaprosi,rabotia s TD i vsichko e OK s tiah,imam VISA ot tiah i dosta pari v smetkata i moga da vi dam nomer na choveka deto mi dviji vsichko v TD,stoto ne mi se zanimava da otgovaariam na glupavi vaprosi sega,imam 3 credit card i ne sum do vashata,a i Master Card na Montreal ima air Miles sashto."
Slujitelkata zamalcha za malko i kaza OK i tova beshe i si poluchh American expresa s 3000$ limit.
Posle beshe savsem lesno da se vdiga limita im,dori si smenih Green Visa na Emeral ot TD i kakto i limitite.
Snimki MANITOBA:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/

Snimki Toronto i Niagara:
http://photobucket.com/albums/v470/bgmanitoba/Canada/

-------------------------------------------------------
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

абе ти си прав,много помага разговора по тел,особенно ако е с девойка,винаги съм казвал,е местните тук(САЩ и Канада )са много доверчиви и наивни,амчи те нямат нашия опит от Бг-то,където всеки гледа да те прецака и излъже.и аз съм успявял да се сборя с бюрокрацията тук по телефона с много, много инат.Пробвайте,върши работа.
bateto

Мнение от bateto »

Na men 2,5 ne mi davaha kr.karta i vse mi obyasnyavaha v pisma ,che ne me poznavat.Edna slugitelka ot gisheto v bankata deto me e zapomnila nyakolko pati me pita ne iskam li karta.Obyasnih i ,che predi mesec sam kandidatstval v tyahnata banka i oshte nyamam otgovor, a tya mi vika uchudena sam ta ti nali rabotish/yavno me e zapomnila po uniformata/ i mi kaza da opitame,popalni mi dannite na PC i gi izprati kadeto tryabva ,a az izlagah ,che sam na zaplata 50-60k. godishno ot 6m.,a teparva mi predstoeshe da zapochna na tazi zaplata sled 1,2sedmici.I predi mesec taka im pisah,no ne me uvagiha ,a sega kogato slugitelkata se angajira mi izpratiha VIZA ne clasic/kakto e prieto za parva/ a selekt 4500d. na 9,5%.Tya slugitelkata si beshe armenka po nacionalnost, predstavitel na kakto vinagi sam tvardyal za tyah umen i delovit narod.Sled mesec i kazah ,che iskam da varna taya VIZA stoto ne mi varshi rabota i da mi izdadat VISA v USD,stoto v Amerika po gi poznavat ,ta vzeha che mi dadoha ,na oste po nisak % ama te nali sa v USD ste doyde fidka.A iz tezi dni se probvah na edna platinka ot CITYBank ta i te me uvagiha ,az se tocheh za neshto s po veche nuli ,a te samo za 6000.Obache kakto nyakoy predi beshe pisal sam go zapomnil i mi haresa -Nay hubavata k.k. e mushnatata m/u pachka banknoti.
Sega obache me machat za edna kredina liniya na firmata ,az kandidatstvam pak te me vikat po sreshti da vidat kakva e havata i sigurno nyama da mi dadat stoto gi e shobe da ne duhna ,apak az ne iskam da duhvam ami da razvivam malak biznes ,kak da gi ubedya ,che ste duhna s 500k.,a s tyahnite 20k. nay mnogo da stigna do Dorval i da se varna obratno.
Da vzema da im go kaga li ,che da mi povyarvat,te nali tuk mnogo uvagavat chestnostta.
Uf ne sam mangal i za 20k. nyama si rega klona ,ama kak da im go obyasnya.
Заключено