sega moq opit uka w Nemsko -wse pak towa e 4asten slu4ai ama pak waobste ne izglevda taka kato pri was.
Minalata godina 10 dena predi da letq za BC- se setix 4e mi trqbwa krditna karta- i poglednax w mrevata i se konsultirax s kolegi i mi kazaxa 4e nai barzo izdwali ot CITI Bank - poglevdam az i wivdam 4e itq gi ima i w Ca i po tel gi pitam kakwi im sa uslowiqta i za kolko wreme stawa rabotata. dopredi towa nikoga ne sam imal kreditna karta . Tiq mi kazaxa 4e nqma problemi oba4e po barzo ot 2 sedmizi ne movelo da stane -i az gi otswirix.
tpopitax i tuk tam drugade -problema besche edinstweno s wremeto -mnogo bawno stawa. imaite na predwid 4e az tuka w De nqmq permanent resident-s rabotna visa sam.
ta edin kolega me posawetwa da pitam w moita banka-i otiwam tam i im kazwam taka i taka- trqbwami karta - oniq mi kazaxa 2 sedmizi - togawa na mene mi prikipq i im se ponakarax-i saotwetno doidexa nqkoi ot po gornite na4alnizi i az im kazax 4e ako do 3 dena ne mi naprawqt karta ste se razkaram ot taq banka - i oniq se raztar4axa- naistina z a 3 dena stan wsi4ko- s izku4eniq na pin nomera s koito moga da teglq w broi. kato uslowiqta im bqxa dosta dobri - naprimer ot wazduxa mi dadoxa kredit 12000 EUR i lixwata waobste ne e golqma za 1 godina kato imam nai razli4ni opzii 4e moga da si pogasq zaema i za po kratko( za 1 sedmiza , za 1 mesez ili dugi ) i taka natataka-edinstwenoto e 4e plastam 10 EUR na godina twarda taksa- obiknoweno tuka nisto ne se plasta.
Oba4e to si e viwo nabutwane da plastasch s kreditna karta -pri poloveniq 4e imasch parite w nali4ni de

da kavem ako si kupuwasch kola ili nesto po golqmo -to bankite na firmite dawat mnogo po izgoden zaem -VW bank ili Daimler Bank i taka natataka.
a za malki nesta - ne znam ne mi e trqbwalo -no po opisanie na oi kolegi nestata sa podobni - ako si kupuwasch TV -1000EUR da kavem w Media markt - to bankat adeto raboti s toq magain -kredita e mnog po gotin ot toq na tiq ot creditnata karta.
towa move bi e i pri4inata tuka da ti se molqt da wzemesch kreditna karta -ne znam.
Po moe mnenie ( ai po mnenie na moi kolegi nemzi ) -kreditnata karta warschi rabota kogato izwednav ti pritrqbwat po golqma suma pari -ina4e za drugo ( pone tuka w germany) si e viwo nabutwane.
tuka ima debitni karti -powe4eto sa w sistemata na maestro-( za moe u4udwane w CAnada -ili pone w BC po razprostranena besche Sirius)
i s tqx dori i da ostanesch na 0 -pak move da polzwasch 1-2 meseza kredit( obiknoweno ot porqdaka na 1-2 mesezni zaplati) pri po4ti nistovna lixwa - e uslowiqta sa razli4ni pri razli4nite banki -no obsto wzeto ne ti sadirat kovata.
e werno predpolagam 4e ako sled 1 mesez i tuka poiskasch kreditna karta -ste postapqt kato w Ca ama spored mene w Ewropata sa qli baxurata i na xorata im e qsno kak deistwa sistemata s kreditni te karti.Dokato po moe nenie to Nord Amerika -golqma 4ast ot ikonomikata se krepi na kreditete- konsumirai pak posle ste widim