Някой спонсорирал ли е родител(и)?!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
roni

Мнение от roni »

:shock: :conf: Tова ще е поредното ходене по мъките канадски :evil: :evil: А имаш ли мнение по тази хуманитарна програма?
Мерси.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

roni написа:... А имаш ли мнение по тази хуманитарна програма?
Не знам за такава хуманитарна програма.
survivor написа: ... Pri babata-litovka - tya nyama drugi deca i nyama koy da se grizhi za neya...
Предполагам, че въпросните литовци са спонсорирали бабата по Family Class, като са използували параграфа според който можеш да спонсорираш произволен роднина, ако той няма други роднини в родната си страна освен тебе. И понеже бабата е много възрастна и не може да живее сама, на хуманитарна основа са и разрешили да стои в Канада при внуците докато и тече процедурата по емиграция.
roni написа:...От друга страна дори и да дойдат мисля че ние трябва да им поемем здравното осигуряване(в смисъл плащане),а с техните болести не знам как ще издържим финансово..
Спонсорираните родители стават Permanent Residents на Канада и ползуват канадската здравна система наравно със всички, т.е. вие няма да им плащате здравното осигуряване. Това на което нямат право (и за което вие гарантирате когато ги спонсорирате) е да получават социални помощи (освен, ако и вие самите не минете на социал).
roni написа:...А да не говорим,че ще живеят като в затвор без вестници,без телевизия,без разходката за хляб до кварталният магазин(защото при нас такъв няма) и т.н...
Това е голям проблем при повечето възрастни родители, а във вашия случай, може да се окаже и много по-сериозен отколкото процедурата по спонсорирането ... :(

:beer: :beer:
survivor

Мнение от survivor »

Извинявам се за забавянето, но трябваше да вляза от старото ПС защото страницата ми беше букмаркната там, та затова сега си имам кирилица на клавиатурата /голям кеф :D /
Адресът е следният
http://www.cic.gc.ca/english/applications/handc.html

Голямата тесла е че ако случаят им се разглежда докато са в Канада, което е и слисълът от хуманитарната програма, нямат право на провинциални здравни осигуровки. А със застрахователните компании е страшно. Те не покриват хронични заболявания. Ако хората имат високо кръвно, което е нормално за тази възраст и е хронично заболяване и ако получат тук инфаркт или инсулт, застрахователите винаги могат да излезат с номера, че нямат да покрият разноските, защото инфарктът е вследствие от високото кръвно. Нещо подочувам и че не могат да напускат страната докато им се гледа случая, което пак си е супер тесла, защото тук ще са като вързани. Хубавото е че винаги ще са ти пред очите и няма да ги мислиш.

Ван, ами аз от два месеца съм пуснала документите, и вече мислех че нещо не е наред че не се обаждат. Та казваш значи че ще има да почакам още до първия хабер :?
roni

Мнение от roni »

Страхотни сте!!! Благодаря ви много VanBC и survivor!!!
За съжаление никой друг не пише по темата. Явно на всички им е още рано за тези проблеми.Но ако при вас има развитие пишете,ще се радвам да чуя добри новини за вас. Ако и аз успея нещо да направя също ще пиша.
Бъдете живи и здрави и приятен ден!
С поздрав Roni.
Joy

Мнение от Joy »

roni написа:Страхотни сте!!! Благодаря ви много VanBC и survivor!!!
За съжаление никой друг не пише по темата. Явно на всички им е още рано за тези проблеми.Но ако при вас има развитие пишете,ще се радвам да чуя добри новини за вас. Ако и аз успея нещо да направя също ще пиша.
Бъдете живи и здрави и приятен ден!
С поздрав Roni.
На някои хора никога няма да ни дойде време за подобни проблеми (надявам се!)...
Аз съм КАТЕГОРИЧНО против спонсорирането,ако родителя не е сам самичък в България,болен пенсионер,за който са нужни грижи например... :roll: Т.е. бих избрала по-малкото зло,защото да докараш тук родителите си е убийствено за тях.Съвсем отделен е въпроса,че трябва да бъдеш в състояние да издържаш 2 семейства и често за сметка на лишаване от пътувания (в това число и в България,а то и не остава при кого,нали така?) И познавам аз семейство с над 100 000 год. доход,което не се справя с издръжката на спонсорираните им родители и те съответно мизеруват,но да се върнат вече е късно-там нямат нищо и никой! По-нещастни хора тук до сега не съм срещала.
LaRue

Мнение от LaRue »

JOY, ти си била голям анализатор :idea:
Госпожо, преди да виснете във форума изключихте ли печката???
This Account Has Been Suspended
Изображение
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

JOY написа:Аз съм КАТЕГОРИЧНО против спонсорирането,ако родителя не е сам самичък в България,болен пенсионер,за който са нужни грижи например... :roll: Т.е. бих избрала по-малкото зло,защото да докараш тук родителите си е убийствено за тях...
Има различни случаи - на някои родители им е по-добре в Канада при децата и внуците, за други наистина е убийствено. Според мене, най-добрият вариант е родителите първо да дойдат в Канада с туристичекса виза, да постоят колкото се може повече и след това сами да си преценят къде им е по-добре.
roni

Мнение от roni »

JOY, това че е убийствено го знам прекрасно и малко по-горе съм го и написала.Аз изобщо не мога да си представя как те ще стоят по цял ден затворени в къщи докато ние сме на работа, или ще си чакат рандевуто за специалист няколко месеца и т.н. Ние знаем,че за тях е най-добре да си се върнем в БГ. За съжаление обаче такава възможност за сега и в близките години няма.(а дотогава може би и вече да е късно).Всички които сме тук, знаем защо сме тук и се борим за него. Но ти какъв съвет би ми дала при положение,че те са двама възрастни души,които не само,че се чувстват самотни без нас,а са и действително сами, без съседи дори.Защото в едно малко селце старите измират,а младите заминават на гурбет в борба за физическото си оцеляване. Къщите около тях са безлюдни и дет се вика и сол от съседа не могат да поискат. Радвам се,че ти "никога няма да се сблъскаш" с този проблем,но по света има всякакви съдби.
И един съвет(ако позволиш): никога не какзвай никога,защото не знаеш съдбата каквото ти е предопределила.Не винаги смв в състояние да я променим.
olga
Обратна връзка:

Мнение от olga »

Много ви разбирам, защото ми предстои да решавам подобен проблем. Майка ми не е възраста, ама изобщо - само е на 63. Но няма как да я оставя сама, просто невъзможно е! Няма кой вратата да и отвори, няма кой хляб да и купи, ако се разболее. Така че - според мен - колкото и да е скъпо това - трябва да я прибера, да е до мен, да е пред очите ми. Но процедурата е много дълга, не ми се чака. Който има идеи - предлагайте! Няма ли някаква програма за гледане на деца?!?
roni

Мнение от roni »

Olga,както виждаш от казаното по-горе процедурата е дълга и безконечна като за съвсем нормална емиграция. Ти настояваш майка ти да замине преди теб,а според мен ти не разполагаш с толкова време след като си минала интервю. Може би единственият изход е туристическа виза,даже ако изчислите сроковете може да пътувате заедно.Но това е временно решение. Когато пристигнете тук ще мислите за след това,а може тя сама да поиска да се върне в БГ. Случайно се запознах с две жени на възрастта на майка ти. На едната и двете и деца са тук,тя е идвала два пъти и на третия идва със статут и с мисълта да остане при тях.Издържала е точно една година и с нетърпение чакаше да се върне. Тя каза:"Мъчно ми е че не са при мен,но за тях тук е по-добре.Аз още съм здрава и мога,затова се връщам.Тук съм като затворник". Жената е вдовица от дълги години. Другата майка(също вдов.) беше при единственият си син за втора зима и тя бързаше да се върне. На нея първият път са и удължили визата от тук. Не знам какво е състоянието на майка ти,но ако се чувства още здрава и можеща може и тя да побърза да се върне в родината. Така че не прибързвай и не се притеснявай(това го казвам само при положение че е сравнително здрава,защото другото го знам какво е).
За програма за гледане на деца не съм чувала тук от никой,но преди окло 8-9г когато търсех пътя за легална емигр. в Ка, софийска фирма ми "съдействаше" точно за нея(само от тях го знам), докато прибра парите(добре че не бяха много). Сега като се сетя и ми става смешно,защото тук хората си дават обява за детегледачка и си избират най-добрата от кандидатките,даже им искат и препоръки(то и аз да съм и аз ще искам).А пък аз...........от БГ...... :oops: :oops: :cry: ...
Все пак ако има нещо такова, (някой ако знае нека да помогне) не знам дали възрастта и няма да е пречка.
Ами от мен това за сега. Стискам ти палци,дано да успеете да намерите решение.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

olga написа:Много ви разбирам, защото ми предстои да решавам подобен проблем. Майка ми не е възраста, ама изобщо - само е на 63. Но няма как да я оставя сама, просто невъзможно е! Няма кой вратата да и отвори, няма кой хляб да и купи, ако се разболее. Така че - според мен - колкото и да е скъпо това - трябва да я прибера, да е до мен, да е пред очите ми. Но процедурата е много дълга, не ми се чака. Който има идеи - предлагайте! Няма ли някаква програма за гледане на деца?!?
Това е официалния сайт за програмата за детегледачки. Според мен обаче едва ли точно по тази програма е възможно да се доведе родител в Канада.

След като сестра ти е вече в Канада, то тогава според мен най-бързия начин да уредите заминаването на майка ти е сестра ти да опита да й извади визитор виза.
Тук можеш да видиш какво е необходимо за ваденето на такава виза. Имай предвид че ако майка ти е в Канада само като турист, то тогава няма да има право на безплатно здравеопазване и не е лошо да помислите за здравна застраховка за нея. В същото време можете да подадете документи и за спонсориране по фемили клас, но това определено отнема време.
survivor

Мнение от survivor »

Znachi nie izvadihme mnogokratna visitor's visa. Idva prez septemvri, prez zimata podavame molba za udalzhavane na vizata - do may, te ni davat prodalzhenie tochno dotogava dokogato sme poiskali, lyatoto v BG i prez septemvri - obratno v Canada. I taka veche treta godina. Tova sashto e variant, no kakto kaza Koko zdravnata zastrahovka si ya plashtame vie. Chuvala sam, che visitor's visa mozhe da se udalzhava 2 pati posledovatelno, no nie samite sme go pravili samo vednazh sled iztichaneto na 6-te meseca. I oshte neshto - ako chovekat e na 60 godini, mozhe bi e malko riskovano da kandidatstvate ot parviya pat za mnogokratna visa. I imayte predvid, che na mayka mi i dadoha mnogokratna visa za nyakolko godini, no na edna poznata tova lyato i dadoha mnogokratna visa za edna godina :roll:

Joy, vazrasten chovek prosto ne mozhe da se ostavya sam, dori da ne e na leglo. Da znaesh kakav strah sam brala kogato ne sam mogla da namerya myaka mi po telefona - dali ne e poluchila infarkt, a nyma koy da i pomogne... Vseki sam si precenyava.
olga
Обратна връзка:

Мнение от olga »

survivor
благодаря ти за разбиране! важно е за мен!
Мисля, че е възможно да взема майка ми - по мултиплай виза, а там да я оформям - нека да е по-дълго, нека да е по-скъпо - да е пред очите ми - да сме заедно!|
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

нервите ми издържат само до там да кажа, че съм направо гръмнат от нечие изказване.
То бива канадизация, ама това е абсурд.
Как ще заеба родителите си за цял живот от това от което бягам?

Какъв цинизъм е да кажеш, че имаш доход в горните 5% от населението и си оставяш родителите в страната за която когориш най-черните работи!

Не вярвах, че има такива хора!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
survivor

Мнение от survivor »

Omraznaha mi tezi zajazhdaniya!!!!!!!!!!! Ne mozhe li pone edna tema da se razvie spokoyno i bez zayazhdaniya i prosto da si obmenyame informaciya. Kato ne vi izdarzhat nervite lekuvayte gi, nyama zashto i nashite da natovarvate.

I da poyasnya, ot lichen opit. Za vazrastnite hora naistina zhivotat v Canada, pak dori i s decata im, ne e mnogo lek. Da ne mislite che e mnogo priyatno po cyal den da stoish sam, v Balgaria mozhesh pone televiziya da gledash, na priyatelka da se obadish, sasedi, navici.
Po-mladite roditeli obiknoveno sami ne iskat da idvat tuk.
Заключено