Koi kolko/za kakvo harchi na mesets?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Уф, почти същото като Сашо но без ку*вите и конете, на моя мъж такива луксове още не съм му отпуснала. На тяхно място - credit card payments :oops: .Яслата до година и половина и при нас е 600$. За наема и застраховката не ми се говори, като гледам Квебек и др. лощо ми става. Защо нас така ни дерат незнам :evil: .
Последно промяна от anxeli на Сря Ное 10, 2004 9:08 am, променено общо 1 път.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

1050$ - наем жилище
650$ - храна
130$ - телефони и интернет
270$ - застраховка кола
700$ - транспорт (бензин + билети рейс, влак, метро)
800$ - ремонти по колата, телефонни карти (за разговори с БГ), пране (45$ на месец), лекарства, подаръци, домашни потреби, училищни разходи. Тези средно 800$ всеки месец варират - поякога са 700$, а понякога надхвърлят 1000$ (за щастие рядко)
Общо разходи за месец - 3600$ - без никакви развлечения и екстри
Изображение
BabaPena

Мнение от BabaPena »

babinoyarentze написа:абе бабо пено, дори ако се предположи, че наема ти е безплатен би трябвало да си на много сериозна диета, защото с тия 550 Cad дето си ги заделила на месеца освен ако не караш на noodles, замразени зеленчуци и кучешка радост не виждам как можеш да поддържаш фигура :)

Или аз се бъркам нещо, или храната и наема в кебек са без пари.
:( :( :(
:-) Za protokola triaa da obesnia, che i v De i tuk biah/sam na goliama delavera s accommodation-a pokrai rabotata mi, plashtat mi i kabela i interneta. No pak v nashe selo moje da se nameri 100 kvadrata dvustaen (v hubav kvartal) za 450 kamaka, takiva mi ti raboti.

Taka kato cheta do tuk vkliuchilite se Kanadata nikak ne mi izglejda miasto s nai-visokia standart v sveta...Ia niakoi da me oprovergae barzo! :-P

Nazdrave!
BabaPena

Мнение от BabaPena »

sasho71 написа:я и аз да се вклуча:
фонд ку...ви- около 500$ :D зависи де, понякога и без пари :D
еврофутбол и залагане на коне- 100$
гранд тотал= 3300$,
Lele kolega! Ujas! Tova Toronto mnogo skap grad bilo! :-) A i iavno stipendiite na studentite po meditsina izlizat 25 kamaka na chas! Super! (mai sha zema i az da se prekFalifitsiram)...500$ za 'stranichni razhodi'??? Che ti za tolkova sapruga mojesh da izdarjash... :-P

Haide sas zdrave!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

И аз като Ира, не си правя сметки, харча всичко, пари почти не спестявам, защото от сън и от пари в сметка спомени няма!
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

БабаПена, ( дето не е баба, се оказа ...)
че кой е казал най-високия стандарт да е тук ? Естествено че не е така, тук държавата се грижи да имаш колкото да преживяваш, горе долу добре ако се напънеш. Ако някой разкаже как е намерил легален начин да натрупа пари без преди това държавата да е намерила начин да го обложи или одруса по друг начин, нека да сподели :wink: . Не знам кой е избирал Канада по картата измежду всички държави, най-добрите между най-добрите, хайде да не се лъжем, който е имал възможности, условия, работа другаде, е отишъл другаде. За повечето Канада е била единствното място където са можели да отидат. А са чакали и 4 години. C'mon !
На който не му харесва, да си приравни дипломата, да изучи нещо, което се признава по света, па да захваща, шансовете са много по-големи отколкото с българска диплома. Поне за мен е така :roll: .
Оказа се и че безплатното здравеопазване не е безплатно, сумарно чрез данъците много хора наливат повече пари отколкото е човешко а ги ползват други. За сравнение, здравните осигуровки в Манхатън са средно 5-6000$ годишно, другаде 4500-5000$, като са сигурни хората че ще ги ползват само други които също плащат. И не чакат като нас. Много хора с високи заплати в Канада плащат повече. А колко не плащат само гадаем.
babinoyarentze

Мнение от babinoyarentze »

Стандарта не се определя по това какви са разходите, а какви приходите, както и отношението между първото и второто. След като имаш представа за разходите (по постингите по-горе) ето малко нещо за приходите:

http://www12.statcan.ca/english/census0 ... bprovs.cfm

Само не се захласвайте по относително високите доходи на север защото ако влезете в супермаркет във Хей Ривър и видите каква е цената на доматите ще ви падне шапката :)
Последно промяна от babinoyarentze на Сря Ное 10, 2004 10:52 am, променено общо 1 път.
Joy

Мнение от Joy »

:roll: Аз продължавам да недоумявам как могат да се дават по 1000 дол. за храна и без екстри?! :shock: Както и да е...Ние даваме по около 100 дол./седмично за храна и с много екстри.

Ето и моите сметки:

Наем-600 дол. (всичко включено)
тел.-27
cell-80 (за 3-ма)
И-нет -40
Храна-400
Дрехи,козметика-200
бензин-не повече от 40 дол.
застраховка-250 /година (т.е. по около 20 дол./мес)
карта за транспорт-120 д.

Не се сещам за какво друго харчим...Имам, разбира се доста харчене за книги,но не е постоянно. Да сложим 100 д. непредвидени разходи и още толкова джобни (тук много съм се изхвърлила-в никакъв случай не са толкова!) Който смята,че не живее нормално ако не излиза на ресторант или пица,може да закръгли общата сума на 2000!
----------------------------------------------------

Тотал: 1727 д.

Над тази сума е не лукс,ами свръхлукс! Да не говорим,че вече в сметките съм включила достатъчно! Вместо парите за гр. транспорт,спокойно може да си позволиш втора кола-излиза дори по-евтино. Ако изплащаш къща и отделяш за ежегодни почивки смятам,че сумата може да се закръгли до към 4000/мес. ,което ти осигурява един презадоволен живот! За по-голям дом и малко повече лукс да го закръглим на 5-6000 дол./мес. За тази сума в Квебек водиш луксозен живот с 2 коли и голяма къща!

Един цитат от форум относно цените в Швейцария (за да не бъда голословна,т.к. не съм живяла там)
брутен доход 8000
данъци+социални 30% -2400
наем вкл. вода, отопл. -1800
храна+домакинство -700
телефони & интернет -200
здравна застр. -350
гр. транспорт -150
излизания (кино, пица) -200
дрехи, обувки, фризьор -100
почивки/ваканции 3000/г. -250
ток -100
застраховки -20
други разходи -200
Остатък 1530
Месечният остатък от 1530 прави 18360 на година. Ако не боледуваш, не ти трябва нов телевизор, не летиш до БГ, не ходиш на фитнес, хобито ти не е пазаруването и пр. никога няма да си купиш собствено жилище в Швейцария, но и за такова в БГ ще ти трябват доста годинки работа.
Тук виждаме,че в сметките не е включен автомобил по никакъв начин,иначе:
-Застр. гражданска отговорност- 150 год.
-Застр. автомобил -1000 фр./год.
-Сервиз автомобил- 500 фр./год
Най-скромно. Плюс поне 500 за поддръжка.
Сега...Здравната застраховка от 350 за тричленно семейство е направо смешно. Повечето хора в Швейцария ще ви кажат,че такива ниски цени няма. Това е минимума,който много трудно се намира. Обикновенно е толкова за един човек,а за трима-отива към хилядарка.
И пак повечето хора ще ви кажат,че 8000 фр. доход е мечта!

И така,какво имаме, с 8000 фр. доход в Швейцария,животът ти не може да стъпи на малкото пръстче на живот,който имаш за 4000 дол. в Канада (франкът и дол. са приблизително еднакви като стойност)
Т.е. нямаш собствено жилище и никога няма да имаш,нямаш дори една кола,да не говорим за 2. Не можеш да си позволиш дори да се разболяваш,че "отиде коня у реката"! Няма басейни,танци и зимни кънки всеки ден за детето (почти без пари,затова го включвам в 100-те дол. за непредвидени разходи)
Бензина е 1.48,почти като в България.
Колата е необходимост,казват някои,но скъпа необходимост.Самата кола не е проблем да се купи,след това идват разходите-данък-500-1500 годишно,задължителна застраховка-200-1000франка,подръжка.Смяна на гуми струва 70франка,на масло-80.
3.ХРАНА.
Скъпо,много скъпо.Според мен на 2 членно семеиство трябват поне 1000франка на месец без лишения .
Кило свинско -30-60франка.
Телешко-40-80 франка.
Кайма-16-30 франка.
Килограм зеленчук-4-10 франка
Плодове-4-10-12 франка.
По-евтино е в турските магазини.
Повечето хора твърдят,че с 3000 фр в Швейцария е абсолютно невъзможно да се живее! Ние виждаме,че тук не само е възможно,но и с доста ектри.
Последно промяна от Joy на Сря Ное 10, 2004 11:02 am, променено общо 1 път.
babinoyarentze

Мнение от babinoyarentze »

Джой,
аз пък не мога да проумея как може да се живее със 100 долара за храна седмично при това с "екстри", но както и да е. Моя приятелка пост-док със сина си на 11 години едва се справяха с по 200 на седмица преди 4 години. Явно или в кебек храната е безобразно евтина, или качеството пада за сметка на количеството.
Последно промяна от babinoyarentze на Сря Ное 10, 2004 10:59 am, променено общо 1 път.
speedy

Мнение от speedy »

Бас държа, че накрая в главата на всеки ще стане една каша. Това колко получава и колко харчи някой не е кой знае какво мерило за това как всъщност живее. Ако взема да си правя сметката, тя ще започва така:

Хралупа (ипотека, данък, газ, вода, ток, застраховка, Home Depot, некви цветя за отпред дето и за салата не стават, лопата за сняг и т. н.) - към 2400 на месец.

Тук спирам, щото почва да ме стяга между 3-то и 6-тото ребро отляво и трябва да ударя по един single malt, а е още към десет сутринта. Което не ознава, че живея по-добре или по-зле от някой, на който хралупата излиза 1000 кинта.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Eto ya moyata smetka ot Calgary,
Smetkata e za dvama
2 bedroom apartament-850 (mortgage, condo fee, insurance, tok, cable TV, property tax, parking, voda i prochee)
hrana-400
booze-100
razni-200
nepredvideni-200
transport-50
Total: 1800
Sled 2-3 sedmitzi shte si kupya Mazda 6 hatchback. Taka, che pribavete 600-kola, 50-bindzin, 150-insurance.
Grand Total-2600
Cheers
Joy

Мнение от Joy »

babinoyarentze написа:Джой,
аз пък не мога да проумея как може да се живее със 100 долара за храна седмично при това с "екстри", но както и да е. Моя приятелка пост-док със сина си на 11 години едва се справяха с по 200 на седмица преди 4 години. Явно или в кебек храната е безобразно евтина, или качеството пада за сметка на количеството.
Вече го обсъждахме това надълго и нашироко... :roll: Който мисли,че качеството страда или количеството,може да отвори кулинарната ми тема и да се запита купува ли и половината от продуктите,които най-редовно ползвам аз!
Аз също съм в недоумение как някои могат да харчат толкова много за ядене... :shock: :roll: Ако харчех по толкова,трябваше да си купя втори хладилник и да изхвърлям всеки ден...Май би трябвало и кухнята да разширя... :roll:

Всяка седмица като препълваме багажника в магазина и се чудя във връзка с този разговор,КАК е възможно и КЪДЕ ПОВЕЧЕ?! :shock:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Така като се замисля за разходи, понеже ям на обяд по ресторанти, ми излиза някаде към $300-$400 на месец, като най-скъпото е суши $25 кинта веднъж седмично.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Joy

Мнение от Joy »

Lub0 написа:Така като се замисля за разходи, понеже ям на обяд по ресторанти, ми излиза някаде към $300-$400 на месец, като най-скъпото е суши $25 кинта веднъж седмично.
:lol: :lol: Сушито ще ти излиза 25дол/мес. ако си го правиш сам с най-скъпи риби и морски дарове,с черен хайвер и го ядеш всеки ден!

Какво да ви правя като не готвите сами!

За мен готвенето е удоволствие и не бих отишла в ресторант не заради парите,а защото ще си го направя 100 пъти по-добре и при това ще получа невероятно удовлетворение. Харча много за глезотийки като продукти. Майка ми ако разбере ще я стегне сърцето...Харча също така не малко за прибори,инструменти,кухненски форми и т.н. Кухнята ми е оборудвана почти като на професионален готвач.

И в крайна сметка,имайте впредвид,че крайната сума от 5-6000 дол. я закръглих МНОГО над! Смятам,че тя е достатъчна и за хора,които се хранят навън! Имам конкретен пример на 2 близки семейства,живеещи в големи къщи,с по 2 коли и по 2 деца,които харчат по 4000 дол./мес. и живеят в супер-охолство,ходят на почивки всяка година,че и по 2 пъти годишно.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Lub0 написа:Така като се замисля за разходи, понеже ям на обяд по ресторанти, ми излиза някаде към $300-$400 на месец, като най-скъпото е суши $25 кинта веднъж седмично.
Mmmmm...v nashe selo sushito e po-evtino mai...za 22$ poluchavash 6 maki, 4 nigiri (ili obratno, da ne vi izlaja), 8 kalifornia rolls, 8-10 tempura pcs (pone 3 ot koito jumbo shrimp) i dovolno mnogo turshiika...v restorant nad srednata klasa...
Заключено