Аз продължавам да недоумявам как могат да се дават по 1000 дол. за храна и без екстри?!

Както и да е...Ние даваме по около 100 дол./седмично за храна и с много екстри.
Ето и моите сметки:
Наем-600 дол. (всичко включено)
тел.-27
cell-80 (за 3-ма)
И-нет -40
Храна-400
Дрехи,козметика-200
бензин-не повече от 40 дол.
застраховка-250 /година (т.е. по около 20 дол./мес)
карта за транспорт-120 д.
Не се сещам за какво друго харчим...Имам, разбира се доста харчене за книги,но не е постоянно. Да сложим 100 д. непредвидени разходи и още толкова джобни (тук много съм се изхвърлила-в никакъв случай не са толкова!) Който смята,че не живее нормално ако не излиза на ресторант или пица,може да закръгли общата сума на 2000!
----------------------------------------------------
Тотал: 1727 д.
Над тази сума е не лукс,ами свръхлукс! Да не говорим,че вече в сметките съм включила достатъчно! Вместо парите за гр. транспорт,спокойно може да си позволиш втора кола-излиза дори по-евтино. Ако изплащаш къща и отделяш за ежегодни почивки смятам,че сумата може да се закръгли до към 4000/мес. ,което ти осигурява един презадоволен живот! За по-голям дом и малко повече лукс да го закръглим на 5-6000 дол./мес. За тази сума в Квебек водиш луксозен живот с 2 коли и голяма къща!
Един цитат от форум относно цените в Швейцария (за да не бъда голословна,т.к. не съм живяла там)
брутен доход 8000
данъци+социални 30% -2400
наем вкл. вода, отопл. -1800
храна+домакинство -700
телефони & интернет -200
здравна застр. -350
гр. транспорт -150
излизания (кино, пица) -200
дрехи, обувки, фризьор -100
почивки/ваканции 3000/г. -250
ток -100
застраховки -20
други разходи -200
Остатък 1530
Месечният остатък от 1530 прави 18360 на година. Ако не боледуваш, не ти трябва нов телевизор, не летиш до БГ, не ходиш на фитнес, хобито ти не е пазаруването и пр. никога няма да си купиш собствено жилище в Швейцария, но и за такова в БГ ще ти трябват доста годинки работа.
Тук виждаме,че в сметките не е включен автомобил по никакъв начин,иначе:
-Застр. гражданска отговорност- 150 год.
-Застр. автомобил -1000 фр./год.
-Сервиз автомобил- 500 фр./год
Най-скромно. Плюс поне 500 за поддръжка.
Сега...Здравната застраховка от 350 за тричленно семейство е направо смешно. Повечето хора в Швейцария ще ви кажат,че такива ниски цени няма. Това е минимума,който много трудно се намира. Обикновенно е толкова за един човек,а за трима-отива към хилядарка.
И пак повечето хора ще ви кажат,че 8000 фр. доход е мечта!
И така,какво имаме, с 8000 фр. доход в Швейцария,животът ти не може да стъпи на малкото пръстче на живот,който имаш за 4000 дол. в Канада (франкът и дол. са приблизително еднакви като стойност)
Т.е. нямаш собствено жилище и никога няма да имаш,нямаш дори една кола,да не говорим за 2. Не можеш да си позволиш дори да се разболяваш,че "отиде коня у реката"! Няма басейни,танци и зимни кънки всеки ден за детето (почти без пари,затова го включвам в 100-те дол. за непредвидени разходи)
Бензина е 1.48,почти като в България.
Колата е необходимост,казват някои,но скъпа необходимост.Самата кола не е проблем да се купи,след това идват разходите-данък-500-1500 годишно,задължителна застраховка-200-1000франка,подръжка.Смяна на гуми струва 70франка,на масло-80.
3.ХРАНА.
Скъпо,много скъпо.Според мен на 2 членно семеиство трябват поне 1000франка на месец без лишения .
Кило свинско -30-60франка.
Телешко-40-80 франка.
Кайма-16-30 франка.
Килограм зеленчук-4-10 франка
Плодове-4-10-12 франка.
По-евтино е в турските магазини.
Повечето хора твърдят,че с 3000 фр в Швейцария е абсолютно невъзможно да се живее! Ние виждаме,че тук не само е възможно,но и с доста ектри.