Защо България не е добро място за живеене

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
roumensp

Re: Защо България не е добро място за живеене

Мнение от roumensp »

И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Специално за Пирин не знам, вероятно Оптикс има лични наблюдения от текущото положение и затова се опасява какво би станало, ако ски-курорта продължи да се разширява. Според мен нов лифт може да бъде построен без да омазват природата, стига да спазват разните му регулации и закони ...
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа:
optics написа:
miteto написа:
optics написа:А после разправяйте колко сме били велика държава с 1300 годишна история докато дигате бетонни грозотии в Банско и съсипвате Народния парк с писти и лифтове от печалбарство.
optics, в цяла Европа планините са осеяни с безброй ски писти и лифтове. Банско нещо различно ли трябва да е?
Отделно, как се съсипва Народния Парк от писти и лифтове - колко процента от площта му са въпросните? Ами ако хората в България предпочитат да карат ски, вместо да шляпат из пущинаците?
Митето, ти се едно си паднал от Марс.
В колко американски национални парка си ходил. И това което си видял
там (ако си) като грижа и стопанисване не ти ли направи впечатление че няма НИЩО
общо с анархията и разюзданото "усвояване" на НП "Пирин" ?
Сравняваш ябълки и портокали. Най-богатата държава в света с най-бедната в Европейския Съюз. По въпроса за 1300 годишна история - ти сега ще ми кажеш че Китай сигурно нямат хилядолетна култура и история, понеже тиквите в момента бълват толкова пушеци, че в някои градове дори с маски е трудно да се излиза?
Пак питам, колко процента от площта на Пирин съставляват въпросните нови ски писти и лифтове?
И аз питам - колко е площта на Пирин и колко на Алпите да речем?
Колко места в хотели има в Китцбюел или Банф да речем и колко в Банско?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

roumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Специално за Пирин не знам, вероятно Оптикс има лични наблюдения от текущото положение и затова се опасява какво би станало, ако ски-курорта продължи да се разширява. Според мен нов лифт може да бъде построен без да омазват природата, стига да спазват разните му регулации и закони ...
Същото - сравни площта на Пирин с тази на Скалистите Планини в Британска Колумбия
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

miteto
Модератор

Мнение от miteto »

IRA написа:То сняг няма те искат ски да карат :rofl:
Девиза на банскалии е: "Всяка снежинка - стотинка" :rofl:
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Ivan1007 написа:
roumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Същото - сравни площта на Пирин с тази на Скалистите Планини в Британска Колумбия
Защо ще сравнявам с Рокитата, Уислър е на 500 км от тях и е в една доста малка планина, Whistler-Blackcomb Mountains. Годишно го посещават над 2 милиона туристи, но природата в района е запазена. Вярно е, че Канада има много повече девствена природа, но не това е пойнта, а че можеш да имаш добре развит зимен курорт и да запазиш природата. Вземи Щвейцария като пример. А и нали щяхме да ставаме "Щвейцария на Балканите" .... :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Вижте ся. Аз не съм против лифтовете по принцип и айде да си живеем колкото се може по диво ;-)
Но всичко което се прави в България последните години е диво. Лифта до Седемте езера не можах да го видя, щото майка ми не се нави да я водя там, но всички приятели с които говорих ми казаха - осраха хубавото място - сега там е една клоака, не искам да ходя там и т.н. Виждал съм и каква ерозия става и свлачища и че не са само лифтове а с тях вървят и капанчета и т.н.
Въпроса - кое е първично - достъпа или окултуряването е сложен и не съм аз дето ще дам лесен отговор.
В Китай дето викаш.. Естествено, че Китай е с много по-стара и богата история от Българската, примерно като ме заведоха на някаква там гробница се оказа че само 1/10 е разкопана и се посещава, а другите 9/10 никога не са отваряни откак са затворени преди хилядолетия. Щото вика - отворим ли ги - ще трябва охрана, а тва си е коджа разход. По-добре вика да седят както са си седяли сичките тия години, пък когато имаме ресурс да ги пазим, чак тогава ще ги отворим.
Дори в България някои пещери е невъзможно да посетиш просто така, щото са заключени и (евентуално) има екскурзовод и билети. Що - щото ако не бяха - щяха да са станали на гъ3. Те това е и аналогията с "отварянето" на планините, но както казах - нямам готов отговор. Вероятно просто трябва да се следва опита на най-добрите. Но интелигентно а не алчно и едностранчиво.
Само имам наблюдения че каквото се прави досега - не се прави добре.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

roumensp написа:
Ivan1007 написа:
Защо ще сравнявам с Рокитата, Уислър е на 500 км от тях и е в една доста малка планина, Whistler-Blackcomb Mountains. Годишно го посещават над 2 милиона туристи, но природата в района е запазена. Вярно е, че Канада има много повече девствена природа, но не това е пойнта, а че можеш да имаш добре развит зимен курорт и да запазиш природата. Вземи Щвейцария като пример. А и нали щяхме да ставаме "Щвейцария на Балканите" .... :D
Грешката е моя - сравнението би следвало да е със Северноамериканските Кордилери . Дори да сравним само с Coast Mountains Пирин е миниатюрен. Whistler-Blackcomb са просто върхове сравними с Тодорка.
Проблемът на Банско е презастрояването и няма да се реши с нов кабинков лифт. Построяването му ще доведе до нужда от нови писти, което ще доведе до строителство на нови хотели ... докато се получи като по Черноморието - хотели и на плажа, в Банско ще са на Тодорка.
Сравненията с Швейцария, Франция и Австрия са меко казани неуместни . Алпите по площ са 100 пъти колкото Пирин.
Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение. Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Тезултата ще е, че Банско също ще стане място за алкохолен туризъм като Слънчака. Той вече става де.

joro

Мнение от joro »

С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица. По-добре покажете някоя циганска махала в Северна България и я сравнявайте с Ванкувър.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

joro написа:С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица.
Ъъъъ, Йорко, за чия уста тогава е Банско, ако може така плахо да попитам? :D :rofl:
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Ivan1007 написа:Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Тезултата ще е, че Банско също ще стане място за алкохолен туризъм като Слънчака. Той вече става де.
Аз напълно ти вярвам, че е презастроен, но аз говорех само за новия лифт, не да строят още хотели.
Моята идея за “развитие” е да подобряват съществуващата база, а не да компенсират качество с количество.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Ivan1007 написа:Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение.
Китцбюел има 168 километра писти и 56 лифта.
Банско има 75 километра писти и 14 лифта.
Ако ще и сто хиляди легла да има в Банско, тия сто хиляди човека пак ще карат на същите 75 километра писти. Освен ако застрояването на трънясалите ниви покрай Банско с нови хотели не е голяма екологична катастрофа според теб. Отделно, че ако са алкохолни туристи, те няма и да стигнат до лифтовете ами ще си останат под масите в механите :D
Какво точно те притеснява че Банско щяло да стане място за алкохолен туризъм? Че ще идват повече английски и германски свине? Ами идват, оставят си парите и си заминават. Не може всички да са Сейнт Мориц. Толкова могат банскалиите, толкова правят...
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

MrGeek написа:
joro написа:С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица.
Ъъъъ, Йорко, за чия уста тогава е Банско, ако може така плахо да попитам? :D :rofl:
Само за баровци, простолюдието като наша милост да си ходи у Уислър. :D
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

miteto написа:
Ivan1007 написа:Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение.
Китцбюел има 168 километра писти и 56 лифта.
Банско има 75 километра писти и 14 лифта.
Ако ще и сто хиляди легла да има в Банско, тия сто хиляди човека пак ще карат на същите 75 километра писти. Освен ако застрояването на трънясалите ниви покрай Банско с нови хотели не е голяма екологична катастрофа според теб. Отделно, че ако са алкохолни туристи, те няма и да стигнат до лифтовете ами ще си останат под масите в механите :D
Какво точно те притеснява че Банско щяло да стане място за алкохолен туризъм? Че ще идват повече английски и германски свине? Ами идват, оставят си парите и си заминават. Не може всички да са Сейнт Мориц. Толкова могат банскалиите, толкова правят...
Ако тръгнем от пистите на Китцбюел Банско би следвало да има приблизително 5000 места в хотели което е 8 пъти по-малко от построени и започнати.
Ако тръгнем от легловата база на Банско би следвало да има 700 км писти при условие, че не се строят повече хотели.
Има ли смисъл да обяснявам отново че Пирин е 1% от площта на Алпите, както и че бреговата ивица на България е няколкостотин километра, а не няколко хиляди и че нито Пирин са Алпите нито Черноморието ни е Средиземно море.

Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

roumensp написа:
Ivan1007 написа:Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Аз напълно ти вярвам, че е презастроен, но аз говорех само за новия лифт, не да строят още хотели.
Моята идея за “развитие” е да подобряват съществуващата база, а не да компенсират качество с количество.
Твоята идея е разбираема, но е точно обратното на това което е в момента и това което е идеята на мутрите за туризъм

joro

Мнение от joro »

В Парк Пирин е забранено строителството. Приказките, че ще се строят небостъргачи на връх Вихрен и Кончето са смешни. Ски-зоната е само една съвсем малка част и там освен втори кабинков лифт нищо друго няма да се строи- това беше обяснявано хиляди пъти, но няма кой да го чуе.
В Банско има около 20 000 легла в хотелите и частните квартири. Капацитетът на пистите е около 10 000 скиора максимум. Нови писти няма къде да се строят- не всеки баир става за ски- писта. Има си определени изисквания. Ако можеше да се строят още писти щяха да са построени.
Не всички туристи идват заради ските и пистите. Има и такива, които обичат да ходят по планината, има алпинисти, някои идват и да ядат бански старец и да пият червено българско вино или българска ракия. Няма нищо лошо в това. През лятото също идват много туристи, особено по време на джаз фестивала.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Публикувай отговор