Защо България не е добро място за живеене
- roumensp
Re: Защо България не е добро място за живеене
И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Специално за Пирин не знам, вероятно Оптикс има лични наблюдения от текущото положение и затова се опасява какво би станало, ако ски-курорта продължи да се разширява. Според мен нов лифт може да бъде построен без да омазват природата, стига да спазват разните му регулации и закони ...
Специално за Пирин не знам, вероятно Оптикс има лични наблюдения от текущото положение и затова се опасява какво би станало, ако ски-курорта продължи да се разширява. Според мен нов лифт може да бъде построен без да омазват природата, стига да спазват разните му регулации и закони ...
И аз питам - колко е площта на Пирин и колко на Алпите да речем?miteto написа:Сравняваш ябълки и портокали. Най-богатата държава в света с най-бедната в Европейския Съюз. По въпроса за 1300 годишна история - ти сега ще ми кажеш че Китай сигурно нямат хилядолетна култура и история, понеже тиквите в момента бълват толкова пушеци, че в някои градове дори с маски е трудно да се излиза?optics написа:Митето, ти се едно си паднал от Марс.miteto написа:optics, в цяла Европа планините са осеяни с безброй ски писти и лифтове. Банско нещо различно ли трябва да е?optics написа:А после разправяйте колко сме били велика държава с 1300 годишна история докато дигате бетонни грозотии в Банско и съсипвате Народния парк с писти и лифтове от печалбарство.
Отделно, как се съсипва Народния Парк от писти и лифтове - колко процента от площта му са въпросните? Ами ако хората в България предпочитат да карат ски, вместо да шляпат из пущинаците?
В колко американски национални парка си ходил. И това което си видял
там (ако си) като грижа и стопанисване не ти ли направи впечатление че няма НИЩО
общо с анархията и разюзданото "усвояване" на НП "Пирин" ?
Пак питам, колко процента от площта на Пирин съставляват въпросните нови ски писти и лифтове?
Колко места в хотели има в Китцбюел или Банф да речем и колко в Банско?
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Същото - сравни площта на Пирин с тази на Скалистите Планини в Британска Колумбияroumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.
Девиза на банскалии е: "Всяка снежинка - стотинка"IRA написа:То сняг няма те искат ски да карат

- roumensp
Защо ще сравнявам с Рокитата, Уислър е на 500 км от тях и е в една доста малка планина, Whistler-Blackcomb Mountains. Годишно го посещават над 2 милиона туристи, но природата в района е запазена. Вярно е, че Канада има много повече девствена природа, но не това е пойнта, а че можеш да имаш добре развит зимен курорт и да запазиш природата. Вземи Щвейцария като пример. А и нали щяхме да ставаме "Щвейцария на Балканите" ....Ivan1007 написа:Същото - сравни площта на Пирин с тази на Скалистите Планини в Британска Колумбияroumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.

- optics
- Модератор
roumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Вижте ся. Аз не съм против лифтовете по принцип и айде да си живеем колкото се може по диво

Но всичко което се прави в България последните години е диво. Лифта до Седемте езера не можах да го видя, щото майка ми не се нави да я водя там, но всички приятели с които говорих ми казаха - осраха хубавото място - сега там е една клоака, не искам да ходя там и т.н. Виждал съм и каква ерозия става и свлачища и че не са само лифтове а с тях вървят и капанчета и т.н.
Въпроса - кое е първично - достъпа или окултуряването е сложен и не съм аз дето ще дам лесен отговор.
В Китай дето викаш.. Естествено, че Китай е с много по-стара и богата история от Българската, примерно като ме заведоха на някаква там гробница се оказа че само 1/10 е разкопана и се посещава, а другите 9/10 никога не са отваряни откак са затворени преди хилядолетия. Щото вика - отворим ли ги - ще трябва охрана, а тва си е коджа разход. По-добре вика да седят както са си седяли сичките тия години, пък когато имаме ресурс да ги пазим, чак тогава ще ги отворим.
Дори в България някои пещери е невъзможно да посетиш просто така, щото са заключени и (евентуално) има екскурзовод и билети. Що - щото ако не бяха - щяха да са станали на гъ3. Те това е и аналогията с "отварянето" на планините, но както казах - нямам готов отговор. Вероятно просто трябва да се следва опита на най-добрите. Но интелигентно а не алчно и едностранчиво.
Само имам наблюдения че каквото се прави досега - не се прави добре.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Грешката е моя - сравнението би следвало да е със Северноамериканските Кордилери . Дори да сравним само с Coast Mountains Пирин е миниатюрен. Whistler-Blackcomb са просто върхове сравними с Тодорка.roumensp написа:Защо ще сравнявам с Рокитата, Уислър е на 500 км от тях и е в една доста малка планина, Whistler-Blackcomb Mountains. Годишно го посещават над 2 милиона туристи, но природата в района е запазена. Вярно е, че Канада има много повече девствена природа, но не това е пойнта, а че можеш да имаш добре развит зимен курорт и да запазиш природата. Вземи Щвейцария като пример. А и нали щяхме да ставаме "Щвейцария на Балканите" ....Ivan1007 написа:Същото - сравни площта на Пирин с тази на Скалистите Планини в Британска Колумбияroumensp написа:И аз не съм много съгласен с мнението на Оптикса. На Уислър има десетки лифтове, 5 от които са тип “гондола” (кабинкови), но не чувам оплаквания, че ски-курорта е съсипал планината и природата й.
Проблемът на Банско е презастрояването и няма да се реши с нов кабинков лифт. Построяването му ще доведе до нужда от нови писти, което ще доведе до строителство на нови хотели ... докато се получи като по Черноморието - хотели и на плажа, в Банско ще са на Тодорка.
Сравненията с Швейцария, Франция и Австрия са меко казани неуместни . Алпите по площ са 100 пъти колкото Пирин.
Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение. Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Тезултата ще е, че Банско също ще стане място за алкохолен туризъм като Слънчака. Той вече става де.
С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица. По-добре покажете някоя циганска махала в Северна България и я сравнявайте с Ванкувър.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
- MrGeek
- Путлер Капут
Ъъъъ, Йорко, за чия уста тогава е Банско, ако може така плахо да попитам?joro написа:С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица.

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
- roumensp
Аз напълно ти вярвам, че е презастроен, но аз говорех само за новия лифт, не да строят още хотели.Ivan1007 написа:Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Тезултата ще е, че Банско също ще стане място за алкохолен туризъм като Слънчака. Той вече става де.
Моята идея за “развитие” е да подобряват съществуващата база, а не да компенсират качество с количество.
Китцбюел има 168 километра писти и 56 лифта.Ivan1007 написа:Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение.
Банско има 75 километра писти и 14 лифта.
Ако ще и сто хиляди легла да има в Банско, тия сто хиляди човека пак ще карат на същите 75 километра писти. Освен ако застрояването на трънясалите ниви покрай Банско с нови хотели не е голяма екологична катастрофа според теб. Отделно, че ако са алкохолни туристи, те няма и да стигнат до лифтовете ами ще си останат под масите в механите

Какво точно те притеснява че Банско щяло да стане място за алкохолен туризъм? Че ще идват повече английски и германски свине? Ами идват, оставят си парите и си заминават. Не може всички да са Сейнт Мориц. Толкова могат банскалиите, толкова правят...
- roumensp
Само за баровци, простолюдието като наша милост да си ходи у Уислър.MrGeek написа:Ъъъъ, Йорко, за чия уста тогава е Банско, ако може така плахо да попитам?joro написа:С Банско не се занимавайте, не е за вашите усти лъжица.![]()

Ако тръгнем от пистите на Китцбюел Банско би следвало да има приблизително 5000 места в хотели което е 8 пъти по-малко от построени и започнати.miteto написа:Китцбюел има 168 километра писти и 56 лифта.Ivan1007 написа:Вече споменах Китцбюел и Банф за сравнение.
Банско има 75 километра писти и 14 лифта.
Ако ще и сто хиляди легла да има в Банско, тия сто хиляди човека пак ще карат на същите 75 километра писти. Освен ако застрояването на трънясалите ниви покрай Банско с нови хотели не е голяма екологична катастрофа според теб. Отделно, че ако са алкохолни туристи, те няма и да стигнат до лифтовете ами ще си останат под масите в механите
Какво точно те притеснява че Банско щяло да стане място за алкохолен туризъм? Че ще идват повече английски и германски свине? Ами идват, оставят си парите и си заминават. Не може всички да са Сейнт Мориц. Толкова могат банскалиите, толкова правят...
Ако тръгнем от легловата база на Банско би следвало да има 700 км писти при условие, че не се строят повече хотели.
Има ли смисъл да обяснявам отново че Пирин е 1% от площта на Алпите, както и че бреговата ивица на България е няколкостотин километра, а не няколко хиляди и че нито Пирин са Алпите нито Черноморието ни е Средиземно море.
Твоята идея е разбираема, но е точно обратното на това което е в момента и това което е идеята на мутрите за туризъмroumensp написа:Аз напълно ти вярвам, че е презастроен, но аз говорех само за новия лифт, не да строят още хотели.Ivan1007 написа:Банско е презастроен и ако само се довършат започнатите хотели ще има 4 пъти повече леглова база от Китцбюел.
Моята идея за “развитие” е да подобряват съществуващата база, а не да компенсират качество с количество.
В Парк Пирин е забранено строителството. Приказките, че ще се строят небостъргачи на връх Вихрен и Кончето са смешни. Ски-зоната е само една съвсем малка част и там освен втори кабинков лифт нищо друго няма да се строи- това беше обяснявано хиляди пъти, но няма кой да го чуе.
В Банско има около 20 000 легла в хотелите и частните квартири. Капацитетът на пистите е около 10 000 скиора максимум. Нови писти няма къде да се строят- не всеки баир става за ски- писта. Има си определени изисквания. Ако можеше да се строят още писти щяха да са построени.
Не всички туристи идват заради ските и пистите. Има и такива, които обичат да ходят по планината, има алпинисти, някои идват и да ядат бански старец и да пият червено българско вино или българска ракия. Няма нищо лошо в това. През лятото също идват много туристи, особено по време на джаз фестивала.
В Банско има около 20 000 легла в хотелите и частните квартири. Капацитетът на пистите е около 10 000 скиора максимум. Нови писти няма къде да се строят- не всеки баир става за ски- писта. Има си определени изисквания. Ако можеше да се строят още писти щяха да са построени.
Не всички туристи идват заради ските и пистите. Има и такива, които обичат да ходят по планината, има алпинисти, някои идват и да ядат бански старец и да пият червено българско вино или българска ракия. Няма нищо лошо в това. През лятото също идват много туристи, особено по време на джаз фестивала.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп