България може да тръгне по правилния път

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
yahoo

Re: България може да тръгне по правилния път

Мнение от yahoo »

IRA написа:Иначе храната като цяло в Канада е малко по скъпа сравнено с България, а ресторантите много по скъпи :rofl:
Много повърхностно е такова сравнение, което не отчита разликата в доходите между две толкова различни страни. Преди време пресмятах че разликата при средната заплата между България и Канада е близо 6 пъти. Още не съм срещнал масово цените в Канада да са 6 или повече пъти българските за да се твърди че в Канада живота бил по-скъп. Последно в Пловдив скромно на ресторант за двама сметката се движеше около 50 лв. които са $37 х 6 = $222 еквивалентни канадски пари на тези 50 лв., които все още за същите поръчки не съм похарчвал за двама в Канада.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

yahoo написа: Много повърхностно е такова сравнение, което не отчита разликата в доходите между две толкова различни страни. Преди време пресмятах че разликата при средната заплата между България и Канада е близо 6 пъти. Още не съм срещнал масово цените в Канада да са 6 или повече пъти българските за да се твърди че в Канада живота бил по-скъп. Последно в Пловдив скромно на ресторант за двама сметката се движеше около 50 лв. които са $37 х 6 = $222 еквивалентни канадски пари на тези 50 лв., които все още за същите поръчки не съм похарчвал за двама в Канада.
Защо не казваш цялата истина на хората, а ги манипулираш като не казваш, че в България сметката е с алкохола и безалкохолните, а в Канада е без алкохол и в най-добрия случай кана чешмяна вода и лед. Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата, някои малко повече, други доста по-малко. Има и други разлики, докато в България и с не много високи доходи, можеш макар и по-рядко, но можеш да си позволиш да отидеш на ресторант дори да е пресметнато по 3, 14, то в Канада ресторантите са през крив макарон, освен, ако в най-добрите случаи Макдоналдс и Събуей не се смятат за серторанти. Много смятат бюфетите на корем за класни ресторанти, защото идвайки от България нямат асоциация за такива заведения. Да не говорим има няма пари в България, поне на едно кафе можеш да излезеш с приятели, а тука и това не могат да си позволят сънародниците ни, ами си пият кафето по телефона.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

200$ сметка (за двама) си е точно с напитките и то при голям разгул или скъп ресторант. Ако взимаш 3000$ месечно, какъв е проблемът да похарчиш толкова в ресторант? Не казвам всеки ден, ама да речем веднъж месечно при специален случай. И ако взимаш 300 лв заплата (щото аз имам приятелка с такава месечна заплата) би ли похарчил 50лв в ресторант дори и при специален случай? Щото има 2, но има и 200! Говорим за доходи, съответствуващи за съответната държава, не за социални помощи!
А това за кафетата са глупости! Па като толкова ти е скъпо покани приятеля/ката/ си в къщи на кафе! Или ти е скъпо да си го купиш от супера и да си го свариш с домашната кафеварка? :^)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

ivalin написа:Защо не казваш цялата истина на хората, а ги манипулираш...
За по-точни сметки се налага да се правят потребителски кошници защото тегловното съотношение между потребяваните стоки е различно и тези 6 пъти не са константа за всяка стока. Например значими разходи като електроенергията в България са два пъти по-скъпи дори по абсолютна стойност. Примера с ресторанта беше само защото ИРА сравняваше по абсолютна стойност на платената сума и твърдеше че е много по-скъпо докато превърнато като покупателна способност на средната класа/заплата излиза че е обратното. Ами като чак толкова не ти се дават пари за алкохол отиди в ресторантите където можеш да си занесеш виното - никак не са малко ;)
ivalin написа:Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата...
Хайде ще си направя труда да сметна и за тях нещата за да не бъда голословен какъвто е целия ти постинг. Минималната в България в момента е 360лв месечно равни на $264. В Квебек тя е $10.35 х 22 дена х 8 часа = $1821.60 месечно. Разликата е цели 6.9 пъти, което също значи че и тези на минимална в Канада имат около 600% предимство в покупателната способност спрямо българите. Затова не е възможно да бъдат сравнявани цените по абсолютна стойност в двете държави без да се отчита тази огромна разлика в покупателната способност на двете места.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

Bistra написа:200$ сметка (за двама) си е точно с напитките и то при голям разгул или скъп ресторант. Ако взимаш 3000$ месечно, какъв е проблемът да похарчиш толкова в ресторант? Не казвам всеки ден, ама да речем веднъж месечно при специален случай. И ако взимаш 300 лв заплата (щото аз имам приятелка с такава месечна заплата) би ли похарчил 50лв в ресторант дори и при специален случай? Щото има 2, но има и 200! Говорим за доходи, съответствуващи за съответната държава, не за социални помощи!
А това за кафетата са глупости! Па като толкова ти е скъпо покани приятеля/ката/ си в къщи на кафе! Или ти е скъпо да си го купиш от супера и да си го свариш с домашната кафеварка? :^)
Ако и пак казвам, ако взимаш 3000$ месечно и имаш 1500$ наем след това другите плащания и тогава кажи какъв ти е проблема да похарчиш и 200$ за ресторант, че не можеш да си напазаруваш от Costco и да си поканиш приятелката, но и това ще ти се види скъпо, има да чакаш някой познат новопристигнал българин с български манталитет да дойде и да те пикани на гости?! А с 300 лв. заплата естествено, че не бих дал цели 50 лв. за този дето духа. Говорим за доходи и, ако не си разбрала все още и социалните са доходи, а не разходи това са две различни неща. А това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.
Аватар
the_coach

Мнение от the_coach »

Ако дохода ти е 3000$ е тъпо да плащаш 1500$ наем. Намери си нещо по-евтино ;)
Аватар
7George

Мнение от 7George »

ivalin написа:Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата, някои малко повече, други доста по-малко. Има и други разлики, докато в България и с не много високи доходи, можеш макар и по-рядко, но можеш да си позволиш да отидеш на ресторант дори да е пресметнато по 3, 14, то в Канада ресторантите са през крив макарон, освен, ако в най-добрите случаи Макдоналдс и Събуей не се смятат за серторанти. Много смятат бюфетите на корем за класни ресторанти, защото идвайки от България нямат асоциация за такива заведения. Да не говорим има няма пари в България, поне на едно кафе можеш да излезеш с приятели, а тука и това не могат да си позволят сънародниците ни, ами си пият кафето по телефона.
Нямам пресни наблюдения за България, но казаното за Канада силно ме учудва. Аз почти не познавам такива българи, каращи я на минимална. То на минимална.. си е под жизнения минимум, поне в Албърта. Сигурно говориш някъде за Квебек.

И, ходенето по расторанти, като мерило на стандарта, също не мога да го приема. И поне 2 пъти в месеца, поне през кварталта кръчма можеш да минеш, стига да ти харесва там. Кафе по телефона, какво е това? Който не може да си прави и кафе, е съвсем за оплакване, където и да е.
Embrace your climate change!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ivalin написа: Ако и пак казвам, ако взимаш 3000$ месечно и имаш 1500$ наем след това другите плащания и тогава кажи какъв ти е проблема да похарчиш и 200$ за ресторант, че не можеш да си напазаруваш от Costco и да си поканиш приятелката, но и това ще ти се види скъпо, има да чакаш някой познат новопристигнал българин с български манталитет да дойде и да те пикани на гости?! А с 300 лв. заплата естествено, че не бих дал цели 50 лв. за този дето духа. Говорим за доходи и, ако не си разбрала все още и социалните са доходи, а не разходи това са две различни неща. А това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.
О, имал си и жена! Ами чудесно, значи като добавим и нейните 3 проблемът престава да е такъв. А досега не бях чувала за такъв наем в Монреал, освен ако не сте наели цяла къща. И разбира се, че не си задължен. При мен нещата стоят така например: като искам да поканя някого, го каня без да чакам след това възвращаемост. Ти го повдигна въпроса, не аз. :rofl:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
7George

Мнение от 7George »

:D
това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.
Аз пък като поканя и почерпя всички приятели с една кана кафе домашно, после те ме канят по ресторанти и цял месец чак не мога да изтрезнея.. ;) Тука вече почнахме да прегъваме нещата. Или живеем в паралелни реалности.

А един младеж в БГ теоретически може да си харчи всичките 300 кинта месечно по кръчми, ако живее при и на всичко друго разчита на родителите..
Embrace your climate change!
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

yahoo написа:Хайде ще си направя труда да сметна и за тях нещата за да не бъда голословен какъвто е целия ти постинг. Минималната в България в момента е 360лв месечно равни на $264. В Квебек тя е $10.35 х 22 дена х 8 часа = $1821.60 месечно. Разликата е цели 6.9 пъти, което също значи че и тези на минимална в Канада имат около 600% предимство в покупателната способност спрямо българите. Затова не е възможно да бъдат сравнявани цените по абсолютна стойност в двете държави без да се отчита тази огромна разлика в покупателната способност на двете места.
А, що, може и по абсолютна стойност. Електроника и нови коли в БГ са по-скъпи като абсолютна стойност от Канада. На детето купих Лего - 30% по-скъпо по абсолютна стойност. Същото важи за електроенергия, газ и бензин, а парното не е за разправяне. Концерт на някоя звезда - 100 долара тука и 100 лева там (почти 1/3 от минималната заплата). И т.н. ... Но иначе и на мен ми беше супер-евтино навремето в БГ, когато живеех при наште и не им давах и стотинка, въпреки че работех. :D
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

roumensp написа:А, що, може и по абсолютна стойност.
Може, и няма да са малко стоките които при нас и по абсолютна стойност са по-евтини, но ще е много грубо и неточно сравнение. За да може единия бизнес да плаща 6 пъти по-високи заплати, а другия 6 пъти по-ниски и след като заплатите са част от разходите на бизнеса, които пък са част от цената на стоките няма как цените на стоките да са еднакви и да могат да се сравняват коректно 1:1 само превалутирани. За някои неща обаче нямам обяснение защо при нас тока например е 2 пъти по-евтин дори по абсолютна стойност въпреки много по-скъпите разходи за заплати и поддръжка на мрежата върху много по-голяма рядко населена територия.
joro

Мнение от joro »

yahoo написа:
roumensp написа:А, що, може и по абсолютна стойност.
Може, и няма да са малко стоките които при нас и по абсолютна стойност са по-евтини, но ще е много грубо и неточно сравнение. За да може единия бизнес да плаща 6 пъти по-високи заплати, а другия 6 пъти по-ниски и след като заплатите са част от разходите на бизнеса, които пък са част от цената на стоките няма как цените на стоките да са еднакви и да могат да се сравняват коректно 1:1 само превалутирани. За някои неща обаче нямам обяснение защо при нас тока например е 2 пъти по-евтин дори по абсолютна стойност въпреки много по-скъпите разходи за заплати и поддръжка на мрежата върху много по-голяма рядко населена територия.
Факт е, че в развитите държави хората със средни доходи могат да си купуват много повече стоки и услуги, отколкото тези в бедните държави. Жизненият стандарт зависи от т.н. производителност- ако един германец произвежда 5 пъти повече от един българин то и заплатата му ще бъде 5 пъти по-висока при същите цени на стоките и услугите. Разликата не е затова,че българите сме по-мързеливи и работим по-малко, а заради остарелите технологии, липсата на автоматизация и оборудване, лоша организация и т.н. Влияние върху цените оказват и много други фактори като корупцията- рушветите, които бизнесмените плащат също накрая се калкулират в цените на стоките. Високите лихви по кредитите се отразяват негативно на бизнеса, от там по-високи разходи и по-ниски заплати. Неоправданите държавни разходи също допринасят за по-високите цени. В случая с цената на електричеството- милиардите, похарчени досега в полупостроената и зарязана в момента АЕЦ Белене ги плащаме в момента всички в България. Икономическото развитие, намаляването на корупцията и премахване на безсмислените държавни разходи за мегаломански проекти- това е пътят за повишаване на жизнения стандарт.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

optics написа:Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.
:y:
И аз не съм ресторантски тип. Предпочитам си готвеното в къщи. Е, като отидеш някъде на почивка, да или пък за официален случай, става. Същото ми е отношението към висенето по кафенетата...Може би, щото съм непушач, от известно време пия кафе само сутрин и не обичам клюките. Кажи речи, не остана за какво да си говорим. Cамо да сърбаме заради едното сърбане и да се правим, че ни е приятно да убиваме време по този начин. :yawn:
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

Bistra написа:
optics написа:Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.
:y:
И аз не съм ресторантски тип. Предпочитам си готвеното в къщи. Е, като отидеш някъде на почивка, да или пък за официален случай, става. Същото ми е отношението към висенето по кафенетата...Може би, щото съм непушач, от известно време пия кафе само сутрин и не обичам клюките. Кажи речи, не остана за какво да си говорим. Cамо да сърбаме заради едното сърбане и да се правим, че ни е приятно да убиваме време по този начин. :yawn:
И аз не си падам по ресторантите и не разбирам каква форма на престиж може да бъде...?! Ходя от време на време на бюфет, защото всички в къщи харесват разнообразието, което могат да си позволят. Заради малките ходим на пицария или топли точки с пици, защото обожават пици, по изключение зачитаме и заведения от рода на Макдоналдс и Събуей. Но като цяло приятелите ми казват, че съм добър кулинар и харесвам да готвя, обичам домашната атмосфера и за това си каня гостите в къщи, а не на ресторант, не на барбекю в някой парк или разни други измишльотини. Съответно ми е приятно когато и мен ме зачетат и поканят, но определено никога не съм дирил ред "преди бях аз сега сте вие на ред" не харесвам такъв премитивизъм, кой когато има възможност и настроение тогава, а кой е на ред това няма никакво значение. А за кафето както казах не каня, нито в къщи, нито навъм, не зарди друго, а защото не съм страстен кафеджия, а като ми дойде приятел на гости, естествено предлагам и кафе и чай успоредно, без значение, но чак пък кафето да ми е мерна единица за социалния статус не бих казал.
Публикувай отговор