Много повърхностно е такова сравнение, което не отчита разликата в доходите между две толкова различни страни. Преди време пресмятах че разликата при средната заплата между България и Канада е близо 6 пъти. Още не съм срещнал масово цените в Канада да са 6 или повече пъти българските за да се твърди че в Канада живота бил по-скъп. Последно в Пловдив скромно на ресторант за двама сметката се движеше около 50 лв. които са $37 х 6 = $222 еквивалентни канадски пари на тези 50 лв., които все още за същите поръчки не съм похарчвал за двама в Канада.IRA написа:Иначе храната като цяло в Канада е малко по скъпа сравнено с България, а ресторантите много по скъпи
България може да тръгне по правилния път
Re: България може да тръгне по правилния път
Защо не казваш цялата истина на хората, а ги манипулираш като не казваш, че в България сметката е с алкохола и безалкохолните, а в Канада е без алкохол и в най-добрия случай кана чешмяна вода и лед. Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата, някои малко повече, други доста по-малко. Има и други разлики, докато в България и с не много високи доходи, можеш макар и по-рядко, но можеш да си позволиш да отидеш на ресторант дори да е пресметнато по 3, 14, то в Канада ресторантите са през крив макарон, освен, ако в най-добрите случаи Макдоналдс и Събуей не се смятат за серторанти. Много смятат бюфетите на корем за класни ресторанти, защото идвайки от България нямат асоциация за такива заведения. Да не говорим има няма пари в България, поне на едно кафе можеш да излезеш с приятели, а тука и това не могат да си позволят сънародниците ни, ами си пият кафето по телефона.yahoo написа: Много повърхностно е такова сравнение, което не отчита разликата в доходите между две толкова различни страни. Преди време пресмятах че разликата при средната заплата между България и Канада е близо 6 пъти. Още не съм срещнал масово цените в Канада да са 6 или повече пъти българските за да се твърди че в Канада живота бил по-скъп. Последно в Пловдив скромно на ресторант за двама сметката се движеше около 50 лв. които са $37 х 6 = $222 еквивалентни канадски пари на тези 50 лв., които все още за същите поръчки не съм похарчвал за двама в Канада.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
- Bistra
- Напуснал форума
200$ сметка (за двама) си е точно с напитките и то при голям разгул или скъп ресторант. Ако взимаш 3000$ месечно, какъв е проблемът да похарчиш толкова в ресторант? Не казвам всеки ден, ама да речем веднъж месечно при специален случай. И ако взимаш 300 лв заплата (щото аз имам приятелка с такава месечна заплата) би ли похарчил 50лв в ресторант дори и при специален случай? Щото има 2, но има и 200! Говорим за доходи, съответствуващи за съответната държава, не за социални помощи!
А това за кафетата са глупости! Па като толкова ти е скъпо покани приятеля/ката/ си в къщи на кафе! Или ти е скъпо да си го купиш от супера и да си го свариш с домашната кафеварка?
А това за кафетата са глупости! Па като толкова ти е скъпо покани приятеля/ката/ си в къщи на кафе! Или ти е скъпо да си го купиш от супера и да си го свариш с домашната кафеварка?

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

За по-точни сметки се налага да се правят потребителски кошници защото тегловното съотношение между потребяваните стоки е различно и тези 6 пъти не са константа за всяка стока. Например значими разходи като електроенергията в България са два пъти по-скъпи дори по абсолютна стойност. Примера с ресторанта беше само защото ИРА сравняваше по абсолютна стойност на платената сума и твърдеше че е много по-скъпо докато превърнато като покупателна способност на средната класа/заплата излиза че е обратното. Ами като чак толкова не ти се дават пари за алкохол отиди в ресторантите където можеш да си занесеш виното - никак не са малкоivalin написа:Защо не казваш цялата истина на хората, а ги манипулираш...

Хайде ще си направя труда да сметна и за тях нещата за да не бъда голословен какъвто е целия ти постинг. Минималната в България в момента е 360лв месечно равни на $264. В Квебек тя е $10.35 х 22 дена х 8 часа = $1821.60 месечно. Разликата е цели 6.9 пъти, което също значи че и тези на минимална в Канада имат около 600% предимство в покупателната способност спрямо българите. Затова не е възможно да бъдат сравнявани цените по абсолютна стойност в двете държави без да се отчита тази огромна разлика в покупателната способност на двете места.ivalin написа:Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата...
Ако и пак казвам, ако взимаш 3000$ месечно и имаш 1500$ наем след това другите плащания и тогава кажи какъв ти е проблема да похарчиш и 200$ за ресторант, че не можеш да си напазаруваш от Costco и да си поканиш приятелката, но и това ще ти се види скъпо, има да чакаш някой познат новопристигнал българин с български манталитет да дойде и да те пикани на гости?! А с 300 лв. заплата естествено, че не бих дал цели 50 лв. за този дето духа. Говорим за доходи и, ако не си разбрала все още и социалните са доходи, а не разходи това са две различни неща. А това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.Bistra написа:200$ сметка (за двама) си е точно с напитките и то при голям разгул или скъп ресторант. Ако взимаш 3000$ месечно, какъв е проблемът да похарчиш толкова в ресторант? Не казвам всеки ден, ама да речем веднъж месечно при специален случай. И ако взимаш 300 лв заплата (щото аз имам приятелка с такава месечна заплата) би ли похарчил 50лв в ресторант дори и при специален случай? Щото има 2, но има и 200! Говорим за доходи, съответствуващи за съответната държава, не за социални помощи!
Ако дохода ти е 3000$ е тъпо да плащаш 1500$ наем. Намери си нещо по-евтино 

Нямам пресни наблюдения за България, но казаното за Канада силно ме учудва. Аз почти не познавам такива българи, каращи я на минимална. То на минимална.. си е под жизнения минимум, поне в Албърта. Сигурно говориш някъде за Квебек.ivalin написа:Проблема е обаче, че повечето българи и в България и в Канада вземат минимална и около минималната заплата, някои малко повече, други доста по-малко. Има и други разлики, докато в България и с не много високи доходи, можеш макар и по-рядко, но можеш да си позволиш да отидеш на ресторант дори да е пресметнато по 3, 14, то в Канада ресторантите са през крив макарон, освен, ако в най-добрите случаи Макдоналдс и Събуей не се смятат за серторанти. Много смятат бюфетите на корем за класни ресторанти, защото идвайки от България нямат асоциация за такива заведения. Да не говорим има няма пари в България, поне на едно кафе можеш да излезеш с приятели, а тука и това не могат да си позволят сънародниците ни, ами си пият кафето по телефона.
И, ходенето по расторанти, като мерило на стандарта, също не мога да го приема. И поне 2 пъти в месеца, поне през кварталта кръчма можеш да минеш, стига да ти харесва там. Кафе по телефона, какво е това? Който не може да си прави и кафе, е съвсем за оплакване, където и да е.
Embrace your climate change!
- Bistra
- Напуснал форума
О, имал си и жена! Ами чудесно, значи като добавим и нейните 3 проблемът престава да е такъв. А досега не бях чувала за такъв наем в Монреал, освен ако не сте наели цяла къща. И разбира се, че не си задължен. При мен нещата стоят така например: като искам да поканя някого, го каня без да чакам след това възвращаемост. Ти го повдигна въпроса, не аз.ivalin написа: Ако и пак казвам, ако взимаш 3000$ месечно и имаш 1500$ наем след това другите плащания и тогава кажи какъв ти е проблема да похарчиш и 200$ за ресторант, че не можеш да си напазаруваш от Costco и да си поканиш приятелката, но и това ще ти се види скъпо, има да чакаш някой познат новопристигнал българин с български манталитет да дойде и да те пикани на гости?! А с 300 лв. заплата естествено, че не бих дал цели 50 лв. за този дето духа. Говорим за доходи и, ако не си разбрала все още и социалните са доходи, а не разходи това са две различни неща. А това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Аз пък като поканя и почерпя всички приятели с една кана кафе домашно, после те ме канят по ресторанти и цял месец чак не мога да изтрезнея..това за кафето наистина са глупости защото наистина си го купувам в най-лошия случай от депаньора и не го варя, а машината си го прави ароматно с каймак италианско спресо и освен жена си не каня никой друг, защото на никой не съм задължен.

А един младеж в БГ теоретически може да си харчи всичките 300 кинта месечно по кръчми, ако живее при и на всичко друго разчита на родителите..
Embrace your climate change!
- roumensp
А, що, може и по абсолютна стойност. Електроника и нови коли в БГ са по-скъпи като абсолютна стойност от Канада. На детето купих Лего - 30% по-скъпо по абсолютна стойност. Същото важи за електроенергия, газ и бензин, а парното не е за разправяне. Концерт на някоя звезда - 100 долара тука и 100 лева там (почти 1/3 от минималната заплата). И т.н. ... Но иначе и на мен ми беше супер-евтино навремето в БГ, когато живеех при наште и не им давах и стотинка, въпреки че работех.yahoo написа:Хайде ще си направя труда да сметна и за тях нещата за да не бъда голословен какъвто е целия ти постинг. Минималната в България в момента е 360лв месечно равни на $264. В Квебек тя е $10.35 х 22 дена х 8 часа = $1821.60 месечно. Разликата е цели 6.9 пъти, което също значи че и тези на минимална в Канада имат около 600% предимство в покупателната способност спрямо българите. Затова не е възможно да бъдат сравнявани цените по абсолютна стойност в двете държави без да се отчита тази огромна разлика в покупателната способност на двете места.

Може, и няма да са малко стоките които при нас и по абсолютна стойност са по-евтини, но ще е много грубо и неточно сравнение. За да може единия бизнес да плаща 6 пъти по-високи заплати, а другия 6 пъти по-ниски и след като заплатите са част от разходите на бизнеса, които пък са част от цената на стоките няма как цените на стоките да са еднакви и да могат да се сравняват коректно 1:1 само превалутирани. За някои неща обаче нямам обяснение защо при нас тока например е 2 пъти по-евтин дори по абсолютна стойност въпреки много по-скъпите разходи за заплати и поддръжка на мрежата върху много по-голяма рядко населена територия.roumensp написа:А, що, може и по абсолютна стойност.
Факт е, че в развитите държави хората със средни доходи могат да си купуват много повече стоки и услуги, отколкото тези в бедните държави. Жизненият стандарт зависи от т.н. производителност- ако един германец произвежда 5 пъти повече от един българин то и заплатата му ще бъде 5 пъти по-висока при същите цени на стоките и услугите. Разликата не е затова,че българите сме по-мързеливи и работим по-малко, а заради остарелите технологии, липсата на автоматизация и оборудване, лоша организация и т.н. Влияние върху цените оказват и много други фактори като корупцията- рушветите, които бизнесмените плащат също накрая се калкулират в цените на стоките. Високите лихви по кредитите се отразяват негативно на бизнеса, от там по-високи разходи и по-ниски заплати. Неоправданите държавни разходи също допринасят за по-високите цени. В случая с цената на електричеството- милиардите, похарчени досега в полупостроената и зарязана в момента АЕЦ Белене ги плащаме в момента всички в България. Икономическото развитие, намаляването на корупцията и премахване на безсмислените държавни разходи за мегаломански проекти- това е пътят за повишаване на жизнения стандарт.yahoo написа:Може, и няма да са малко стоките които при нас и по абсолютна стойност са по-евтини, но ще е много грубо и неточно сравнение. За да може единия бизнес да плаща 6 пъти по-високи заплати, а другия 6 пъти по-ниски и след като заплатите са част от разходите на бизнеса, които пък са част от цената на стоките няма как цените на стоките да са еднакви и да могат да се сравняват коректно 1:1 само превалутирани. За някои неща обаче нямам обяснение защо при нас тока например е 2 пъти по-евтин дори по абсолютна стойност въпреки много по-скъпите разходи за заплати и поддръжка на мрежата върху много по-голяма рядко населена територия.roumensp написа:А, що, може и по абсолютна стойност.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
- optics
- Модератор
Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
- Bistra
- Напуснал форума
optics написа:Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.

И аз не съм ресторантски тип. Предпочитам си готвеното в къщи. Е, като отидеш някъде на почивка, да или пък за официален случай, става. Същото ми е отношението към висенето по кафенетата...Може би, щото съм непушач, от известно време пия кафе само сутрин и не обичам клюките. Кажи речи, не остана за какво да си говорим. Cамо да сърбаме заради едното сърбане и да се правим, че ни е приятно да убиваме време по този начин.

И аз не си падам по ресторантите и не разбирам каква форма на престиж може да бъде...?! Ходя от време на време на бюфет, защото всички в къщи харесват разнообразието, което могат да си позволят. Заради малките ходим на пицария или топли точки с пици, защото обожават пици, по изключение зачитаме и заведения от рода на Макдоналдс и Събуей. Но като цяло приятелите ми казват, че съм добър кулинар и харесвам да готвя, обичам домашната атмосфера и за това си каня гостите в къщи, а не на ресторант, не на барбекю в някой парк или разни други измишльотини. Съответно ми е приятно когато и мен ме зачетат и поканят, но определено никога не съм дирил ред "преди бях аз сега сте вие на ред" не харесвам такъв премитивизъм, кой когато има възможност и настроение тогава, а кой е на ред това няма никакво значение. А за кафето както казах не каня, нито в къщи, нито навъм, не зарди друго, а защото не съм страстен кафеджия, а като ми дойде приятел на гости, естествено предлагам и кафе и чай успоредно, без значение, но чак пък кафето да ми е мерна единица за социалния статус не бих казал.Bistra написа:optics написа:Никога не съм разбирал как ходенето по ресторанти се смята за някаква форма на престиж. Никога в България не ми е тежало, че не мога да се отпусна да ходя по ресторанти. Тежало ми е от простотията която ме е заливала отвсякъде, тежало ми е че не мога да си купя видео-камера, по-голям апартамент на по-чисто и приятно място, да си ъпгредвам редовно компа, да си купя планинарска екипировка, да ходя по света - такива работи. Ресторантите са на последно място.![]()
И аз не съм ресторантски тип. Предпочитам си готвеното в къщи. Е, като отидеш някъде на почивка, да или пък за официален случай, става. Същото ми е отношението към висенето по кафенетата...Може би, щото съм непушач, от известно време пия кафе само сутрин и не обичам клюките. Кажи речи, не остана за какво да си говорим. Cамо да сърбаме заради едното сърбане и да се правим, че ни е приятно да убиваме време по този начин.