По въпроса дали се подхожда адекватно в диагностиката, не мога да взема отношение, т.к. нямам наистина канадски наблюдения.chitatel написа:Ne snam, Joy, moje i da si prava, che takova saboliavane sashtestvuva, no sluchaite, koito opisvash svuchat kato chisto psihichesko otklonenie, a ne kato attention deficit.
Osven tova, naistina e vajno po kakvi kriterii se postavia takava diagnosa.Ako na edno dete mu e trudno da se konzentrira v klas ili drugo, naprimer se sbie s priatelche /sluchva se/ snachi li tova, che e s ADD i dali tesi diagnosi ne gi postaviat po-chesto, otkolkoto e neobhodimo, prosto sa ulesnenie. Tova mnenie sam go chuval i ot mestni...
Po otnoshenie na D-r Cholakov - bi bilo dobre moderatorite da vsemat speshni merki, ako ne, niakoi da mu dade hapche sa ADD, sa da moje da se konzentrira samo v edna tema.

Забелязвам тенденция да се прекалява с обезболяващи в болниците,заради което на един стаж си имах малки проблеми с преподавателя,но...не мога и не искам от едното да си правя заключения за друго-съвсем различно.
Едно е сигурно, когато на едно дете се поставя подобна диагноза и се назначава такава терапия,трябва родителят да изчете много много информация и с трезва преценка (което е много трудно,когато се отнася до собственото ти дете) да подходи към въпроса.
Аз също съм доста скептично настроена към безразборния прием на лекарства за щяло и нещяло, но не мога да отрека, че много често те са наистина необходими.
Колкото до тези прояви, за които разказах,това са няколко екстремни случая от кратката ми практика,но по моя преценка на повечето деца в онзи дет.дом спокойно би могла да им се постави тази диагноза в по-голяма или по-малка степен изразено.