Лъч светлина

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Joy

Мнение от Joy »

chitatel написа:Ne snam, Joy, moje i da si prava, che takova saboliavane sashtestvuva, no sluchaite, koito opisvash svuchat kato chisto psihichesko otklonenie, a ne kato attention deficit.
Osven tova, naistina e vajno po kakvi kriterii se postavia takava diagnosa.Ako na edno dete mu e trudno da se konzentrira v klas ili drugo, naprimer se sbie s priatelche /sluchva se/ snachi li tova, che e s ADD i dali tesi diagnosi ne gi postaviat po-chesto, otkolkoto e neobhodimo, prosto sa ulesnenie. Tova mnenie sam go chuval i ot mestni...

Po otnoshenie na D-r Cholakov - bi bilo dobre moderatorite da vsemat speshni merki, ako ne, niakoi da mu dade hapche sa ADD, sa da moje da se konzentrira samo v edna tema.
По въпроса дали се подхожда адекватно в диагностиката, не мога да взема отношение, т.к. нямам наистина канадски наблюдения. :roll:
Забелязвам тенденция да се прекалява с обезболяващи в болниците,заради което на един стаж си имах малки проблеми с преподавателя,но...не мога и не искам от едното да си правя заключения за друго-съвсем различно.
Едно е сигурно, когато на едно дете се поставя подобна диагноза и се назначава такава терапия,трябва родителят да изчете много много информация и с трезва преценка (което е много трудно,когато се отнася до собственото ти дете) да подходи към въпроса.
Аз също съм доста скептично настроена към безразборния прием на лекарства за щяло и нещяло, но не мога да отрека, че много често те са наистина необходими.
Колкото до тези прояви, за които разказах,това са няколко екстремни случая от кратката ми практика,но по моя преценка на повечето деца в онзи дет.дом спокойно би могла да им се постави тази диагноза в по-голяма или по-малка степен изразено.
chitatel

Мнение от chitatel »

Da....psihikata e neshto neobiatno i trudno obiasnimo. Ne im savijdam na tesi lekari, na koito im se nalaga da postaviat podobni diagnosi.
I mai ni ostava da se molim da ne se sluchvat takiva neshta... :oops:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

JOY написа:И този е с диагноза... :roll: Официална или не... :roll:
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV

Sigormno ne si pie xap4etat shoto misli 4e doktorite iskat da go pristrastiat.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

IRA написа:
JOY написа:И този е с диагноза... :roll: Официална или не... :roll:
STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV

Sigormno ne si pie xap4etat shoto misli 4e doktorite iskat da go pristrastiat.
:D :D :D
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

niki_70 написа:Знам си аз , че няма отърване от тая тема. :D
Нали! :wink:

Не отричам, че има случаи на предписване и даване на Риталин (и други подобни гадости). Това с което не съм съгласен е начина по който го представяте. Като ви слуша човек (тебе, Сашо и т.н.), някой може да остане с впечатлението, че е масово явление, и че ставало насила, и не знам какви още страхотии ... А нещата определено не са толкова черни. Както и сам казваш, не може да стане без знанието и разрешението на родителите. Нека да видим как някой ще даде Риталин (или каквато и да е подобна гадост) на моето дете :evil: !

:beer: :beer:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

VanBC написа:
Нека да видим как някой ще даде Риталин (или каквато и да е подобна гадост) на моето дете :evil: !

така е VANBC,
само че ти си българин и имаш мозък в главата си. а както и бгмонреал каза , няма канадец на който лекаря да му предпише нещо и той да се възпротиви :idea:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

JOY написа:
chitatel написа:

Забелязвам тенденция да се прекалява с обезболяващи в болниците,.
ще си признеш ти, ще си признаеш. то ако само с обезболяващи се прекаляваше :roll:
Joy

Мнение от Joy »

sasho71 написа:
JOY написа:
chitatel написа:

ще си признеш ти, ще си признаеш. то ако само с обезболяващи се прекаляваше :roll:
Сашо,пропуснах да спомена,че нямам все още мнение по въпроса чия гледна точка е по-правилна... Определено ние имаме традиционни национални схващания ако може да минем с по-малко лекарства и че болката е нещо, което трябва да се търпи, когато е търпимо и обезболяващи се взимат когато стане непоносимо. :? В болниците се раздава аналгинче на болните да го взимат по собствена преценка когато имат болки.Когато се оплакват на лекарите след операция,че боли,те им отговарят,че това е операция и няма начин да не боли... :roll:
Няма такова нещо тук. Пациентът ти не трябва да страда в никакъв случай.Даже да не си признава,само въз основа на гримасите му си длъжен определиш крие ли от теб болка... Тя се описва, квалифицира по скали, за нея са написани купища фермани,а за вредата от нея и за това,че пациентът в никакъв случай не трябва да изпитва болка,още толкова.Болката се подтиска с медикаменти при най-малък намек за такава,а не когато стане силна. Всичко това-научно обосновано,практически и теоретически подкрепено. Ако с моето и твоето културно-традиционно обосновено схващане правим грешна преценка относно нужната доза или въобще нуждата от обезболяващо, рискуваме да си имаме сериозни проблеми в работата, защото за некупирана болка, спокойно можеш да бъдеш и съден.
Едва замазах положението на един стаж,когато се изказах,че не виждам нужда от обезболяващо.
Вероятно пречупването на някои български стереотипи ще ми коства много... :roll:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

JOY написа:
sasho71 написа:
JOY написа:
chitatel написа:

Сашо,пропуснах да спомена,че нямам все още мнение по въпроса чия гледна точка е по-правилна... Определено ние имаме традиционни национални схващания ако може да минем с по-малко лекарства и че болката е нещо, което трябва да се търпи, когато е търпимо и обезболяващи се взимат когато стане непоносимо. :? В болниците се раздава аналгинче на болните да го взимат по собствена преценка когато имат болки.Когато се оплакват на лекарите след операция,че боли,те им отговарят,че това е операция и няма начин да не боли... :roll:
Няма такова нещо тук. Пациентът ти не трябва да страда в никакъв случай.Даже да не си признава,само въз основа на гримасите му си длъжен определиш крие ли от теб болка... Тя се описва, квалифицира по скали, за нея са написани купища фермани,а за вредата от нея и за това,че пациентът в никакъв случай не трябва да изпитва болка,още толкова.Болката се подтиска с медикаменти при най-малък намек за такава,а не когато стане силна. Всичко това-научно обосновано,практически и теоретически подкрепено. Ако с моето и твоето културно-традиционно обосновено схващане правим грешна преценка относно нужната доза или въобще нуждата от обезболяващо, рискуваме да си имаме сериозни проблеми в работата, защото за некупирана болка, спокойно можеш да бъдеш и съден.
Едва замазах положението на един стаж,когато се изказах,че не виждам нужда от обезболяващо.
Вероятно пречупването на някои български стереотипи ще ми коства много... :roll:
abe teia tuka kato chupiat nokat i minavat na Prozak za depresia ti kakvo ochakvash?
bili ubili 1000 amerikanski voinici...ami kato ucheha bezplatno niakoi ot tiah reveshe li?
Mnogo narkomani uma tuk zaradi tova "nauchno" obosnovano stanovishte che chovek ne triabva da izpitva bolka. Saotvetno pharmacevtichnite kompanii sa super-bogati.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sasho71 написа:така е VANBC,
само че ти си българин и имаш мозък в главата си.
Ми то в тоя форум всички са българи :wink: .

sasho71 написа: ... а както и бгмонреал каза , няма канадец на който лекаря да му предпише нещо и той да се възпротиви :idea:
бгмонреал май по-скоро твърдеше, че имигрантите са по-податливи :roll: :
bgmontreal написа: ... Предписано е от КАНАДСКИ/САЩ лекар, значи трябва! Така мислят 70% от имигрантите (както може да се види и тук).
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

що бе Колио,
Prozac го водят много елитен, без странични ефекти антидепресант. Доста от колегите пък са на Zoloft, пак антидепресант. имам чуството че си го пият като витамин :D а и е доста скъп, то и затова фармацевтичните компании са доста богати. но все пак подтискането на обратния захват на серотонина е доста фин процес и изисква много клинични изследвания и много пречистване, за да няма странични ефекти. все пак това нещо те "дъни" директно в мозъка и не е хубаво да се правят дърварски експерименти. :idea:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

VanBC написа:
sasho71 написа:така е VANBC,
само че ти си българин и имаш мозък в главата си.
Ми то в тоя форум всички са българи :wink: .

sasho71 написа: ... а както и бгмонреал каза , няма канадец на който лекаря да му предпише нещо и той да се възпротиви :idea:
бгмонреал май по-скоро твърдеше, че имигрантите са по-податливи :roll: :
bgmontreal написа: ... Предписано е от КАНАДСКИ/САЩ лекар, значи трябва! Така мислят 70% от имигрантите (както може да се види и тук).
и ясно 100% от северно американците.
30 процента от невярващите сме ние - всичко друго вярва.

Това сега го пояснявам и ... ЯСНО СЕ ВИЖДА КОЙ ЧЕТЕ СЪОБЩЕНИЯТА МИ И КОЙ ПИШЕ НАИЗУСТ :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
dokidok

Hi

Мнение от dokidok »

Specialno s antipresantite wsi4ko e igra na golemite farmacewti4ni kompanii. Kolkoto powe4e zaka4eni ima tolkowa po-bogati sa kompaniite. Wsi4ko zapo4wa prez 60 godini, kogato probutwat na pazara parwite benzodiazepini, koito za bili super bokluk i gadost. Posle gi poiz4istwat malko i izmislqt taktikata doctori da hodqt i da natiskat i iznudwat kolegite si da izpiswat powe4e medikamenti i da karat neshtastnicite da rabotqt kato wolowe i da se 4uwstwat shtastliwi. E, da ama shtastieto e samo parwite nqkolko meseca. Posle idwat strani4nite efecti, depresiite, pristrastqwaneto, samoubiistwata. Zatowa te prodaljawat s pro4istwaneto i izmislqt Prozac, koito e nai-prodawaniq medikament izobshto za wsi4ki wremena(moje bi wiagrata shte go bie skoro). Zapo4wat moshtni reklami po televiziqta za towa kak jenata se 4uwstwa zle kogato e w kashti i nqma kakwo da prawi-ima wariant i toi e prozac. Posle si kazwat, zashto da na dobawime i grupata na majete kam potrebitelite. I zapo4wat nowite reklami s maja, koito predi da ide na rabota wzima hap4e za nastroenie. Sega Prozac e sashto tolkowa populqren kolkoto i kogato go wawejdat na pazara. Horata sa oteg4eni i se opitwat da namerqt shtastie po izkustwen pat. Ako e taka po-dobre se napiite qko edna we4er i kato usetite mahmurluka na drugita sutrin shte badete tolkowa shtastliw sled 1-2 dni 4e ste se ottarwali ot nego, 4e nqma i da se setite za depresiq powe4e. Kato se dobawi i gotina kompaniq ot werni priqteli, kartinakta stawa palna. Da ne goworime za kolko mnogo barowe i diskoteki ima za izrashkwane iz Toronto. Az sam gi podkaral, no zasega nqmat swarshwane. Haide i wnimawaite s Prozaca:)
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: Hi

Мнение от sasho71 »

dokidok написа:. E, da ama shtastieto e samo parwite nqkolko meseca. Posle idwat strani4nite efecti, depresiite, pristrastqwaneto, samoubiistwata. )
не е баш така- страничните ефекти се явяват парвите 3 седмици на повечето лекарства, тогава се и коригира дозата. после може да караш с години без да имаш странични ефекти. значи не говорим за пристрастяването, то е почти задължително при психотропните лекарства.
Заключено