Не е права и ти не си прав.miteto написа:Та резултатите от какъвто и да е било тест са многократно по-добри ако си се упражнявал вече правейки подобни тестове. ИРА е абсолютно права за IQ тестовете.
Упражнявал и зазубрил са различни неща. Интелигентността е способност за логическо мислене, не за зазубряне и дори не за заучаване.
Ако си се упражнявал и благодарение на това си изкарал повече, тестът е опорочен и не дава реална оценка за интелигентността ти.
Нещата опират до дефиницията за интелигентност. Тя се развива когато учиш нещо, но много по-бавно отколкото способностите преследвани със самото учене. Да речем аз се явя сега на изпит по електроника - операционни усилватели. Изкарам 20%. След това уча 6 месеца и пак се явя и изкарам 95%. Способностите ми да решавам задачи, проблеми и пр. в областта са се увеличили почти петорно. Но интелигентността ми въобще не се е увеличила петорно. Може би съвсееем малко.
Хората бъркат понятията, защото като се каже "интелигентност" за всекиго това е нещо много положително.
Да речем твой приятел, прекрасен човек, много надарен и признат художник (режисьор, пианист, и т.н.) се хваща да направи един тест за интелигентност и вземе, че се окаже, че е под средното ниво. На теб ти става силно неприятно - как може такъв прекрасен човек, талантлив, общопризнат и т.н. да е не-интелигентен. Баси теста, изкарва хубавия човек се едно е някъв селянин, прост, тъп и т.н.
За да си върнеш душевното равновесие ти заключваш, че тия тестове са гола вода . И това за приятел, какво да говорим ако човека си ти самият.
Един типичен аргумент (като защитен рефлекс) който им идва наум на хората е - ма те тия тестове са за математици - те са ги учили тия неща, аз (той) съм си добър в моето си.
Истината е, че математиците в университета никога не се занимават с такива задачи като типичните за IQ тестовете - примерно да намират общото между десет фигури, триъгълници, квадрати, окръжности и др, оцветени по определен начин. Такива задачи не се изучават и упражняват нито от математици нито от което и да било образование. "Прост", "тъп" не са научни термини а житейски и няма никакво противоречие в това да си с ниско IQ и пак да си талантлив, признат и успешен.
И тука стигаме до дефиницията - интелигентността е способността да решаваш задачи за които НЕ СИ УЧИЛ.
Една и съща дума се ползва като научен термин и като житейски такъв но смисълът който се влага е различен. Оттам и търканията - тестовете са за научното понятие "интелигентност" а хората ги тълкуват в житейски смисъл.
И ако се върнем на примерите - Марая Кери сигурно е с IQ далееч под това на Шакира, но това не пречи да е по-напред в класациите в професията и надали се е депресирала нещо. Въобще в изкуствата интелигентността няма кой знае какво значение, тъй като там не се налага да решаваш логически проблеми.
Накрая - трябва да призная, че цялата тая наука за интелекта не е точна наука и има спорове по дефинициите. Аз пиша каквото мен са ме учили.