Дотук бяхме с прехвалената българска природна интелигентност

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
optics
Модератор

Re: Дотук бяхме с прехвалената българска природна интелигент

Мнение от optics »

miteto написа:Та резултатите от какъвто и да е било тест са многократно по-добри ако си се упражнявал вече правейки подобни тестове. ИРА е абсолютно права за IQ тестовете.
Не е права и ти не си прав.
Упражнявал и зазубрил са различни неща. Интелигентността е способност за логическо мислене, не за зазубряне и дори не за заучаване.
Ако си се упражнявал и благодарение на това си изкарал повече, тестът е опорочен и не дава реална оценка за интелигентността ти.
Нещата опират до дефиницията за интелигентност. Тя се развива когато учиш нещо, но много по-бавно отколкото способностите преследвани със самото учене. Да речем аз се явя сега на изпит по електроника - операционни усилватели. Изкарам 20%. След това уча 6 месеца и пак се явя и изкарам 95%. Способностите ми да решавам задачи, проблеми и пр. в областта са се увеличили почти петорно. Но интелигентността ми въобще не се е увеличила петорно. Може би съвсееем малко.

Хората бъркат понятията, защото като се каже "интелигентност" за всекиго това е нещо много положително.
Да речем твой приятел, прекрасен човек, много надарен и признат художник (режисьор, пианист, и т.н.) се хваща да направи един тест за интелигентност и вземе, че се окаже, че е под средното ниво. На теб ти става силно неприятно - как може такъв прекрасен човек, талантлив, общопризнат и т.н. да е не-интелигентен. Баси теста, изкарва хубавия човек се едно е някъв селянин, прост, тъп и т.н.
За да си върнеш душевното равновесие ти заключваш, че тия тестове са гола вода . И това за приятел, какво да говорим ако човека си ти самият.

Един типичен аргумент (като защитен рефлекс) който им идва наум на хората е - ма те тия тестове са за математици - те са ги учили тия неща, аз (той) съм си добър в моето си.
Истината е, че математиците в университета никога не се занимават с такива задачи като типичните за IQ тестовете - примерно да намират общото между десет фигури, триъгълници, квадрати, окръжности и др, оцветени по определен начин. Такива задачи не се изучават и упражняват нито от математици нито от което и да било образование. "Прост", "тъп" не са научни термини а житейски и няма никакво противоречие в това да си с ниско IQ и пак да си талантлив, признат и успешен.
И тука стигаме до дефиницията - интелигентността е способността да решаваш задачи за които НЕ СИ УЧИЛ.
Една и съща дума се ползва като научен термин и като житейски такъв но смисълът който се влага е различен. Оттам и търканията - тестовете са за научното понятие "интелигентност" а хората ги тълкуват в житейски смисъл.

И ако се върнем на примерите - Марая Кери сигурно е с IQ далееч под това на Шакира, но това не пречи да е по-напред в класациите в професията и надали се е депресирала нещо. Въобще в изкуствата интелигентността няма кой знае какво значение, тъй като там не се налага да решаваш логически проблеми.

Накрая - трябва да призная, че цялата тая наука за интелекта не е точна наука и има спорове по дефинициите. Аз пиша каквото мен са ме учили.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз съм сигурно,че винаги има разлика в резултата на първия направен и стотния направен IQ тест, най малко човек се научава как да си организира времето и къде точно да гледа и за какво. IQ тестовете не са държавна тайна, та никой да няма достъп до тях.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ако е така, значи първият е най-верен.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

optics написа: Нещата опират до дефиницията за интелигентност.
Точно! Това може би е главната причина за недоразуменията.

Интелигентността (или поне това, което IQ тестовете мерят) до голяма степен е предадена генетично. Има много изследвания с идентични близнаци, израстнали в различни среди, както и такива, които сравняват IQто на осиновени деца с биологичните и небиологичните им родители.

Всъщност, може би е по-добре да се мисли за IQто като заложения потенциал, който човек може да постигне. Средата, в която израства даден индивид има значение, но тя определя най-вече това, до каква степен той ще достигне този потенциал. Лошата среда може да ограничи развитието и съответно IQто му, но няма среда, сума пари или елескир които да му помогнат да надскочи себе си.

Упражняването на даден (тип) тест може да повлияе на валидността на даден резултат, но това не означава, че самите тестове, особено тези използвани от клиничните психолози, не измерват сравнително добре интелектуалните способности на даден субект. Те вземат много сериозно т.н. "test-security" (забрана на публикацията на тестовете във публичното пространство) точно поради причините, които IRA изтъкна.

За мен най-дразнещото е отъждествяването на образованието или "ерудицията" с интелект. Има много интелигентни хора без висше или дори средно образование, както и много изучени - особено в хуманитарните дисциплини - които са меко казано посредствени. От друга страна според мен няма как да се справиш на високо ниво с точните науки без да си високоинтелигентен. Оptics го каза доста добре онова за хората на изкуството.
Публикувай отговор