Дотук бяхме с прехвалената българска природна интелигентност

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
optics
Модератор

Дотук бяхме с прехвалената българска природна интелигентност

Мнение от optics »

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
IRA
Съсел

Re: Дотук бяхме с прехвалената българска природна интелигент

Мнение от IRA »

честно казано на хартия и аз не бих се справила с купуването на билет за метро и другите глупости дето са написали. optics сигурна съм, че и ти няма да се справиш :rofl:, като знам в България как литераторките правещи подобни тестове формулират въпросите, поне 30 минути ще ти трябва да разбереш какво те питат.
Тък също в училище ги облъчват с безумни задачи и тестове, после като дойдат в реалния живот са пълна трагедия, нищо не знаят.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

IRA написа:честно казано на хартия и аз не бих се справила с купуването на билет за метро и другите глупости дето са написали. optics сигурна съм, че и ти няма да се справиш :rofl:, като знам в България как литераторките правещи подобни тестове формулират въпросите, поне 30 минути ще ти трябва да разбереш какво те питат.
Тък също в училище ги облъчват с безумни задачи и тестове, после като дойдат в реалния живот са пълна трагедия, нищо не знаят.
При последното ми ходене до София ми се наложи да пращам писмо с обратна разсписка - самата обратна разписка която е на пръв поглед елементарна се оказа също почти като тест за интелигентност, наложи се да ходя да питам жената на гишето кой е подател и кой получател защото се оказа че подателя е всъщност този който изпраща обратната разписка обратно на този който е изпратил писмото, а не този който изпраща писмото първоначално.

Интересно е че в материала на Дир-а е изпусната Канада като една от челните държави в класацията, докато в сайта на министерството я има включена.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Koko, това е обратното на тест за интелигентност :rofl:

Имам само една малка забележка към заглавието - резултатите от редица изследвания показват, че българската природна интелигентност не е баш за (пре)хвалене.

Интересно как азиатските ученици, които не учат по западни модели, а зубрят са се справили толкова добре. Но пък IQтата на тези народи са от най-високите, така че има логика.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

То IQ тестовете са зубрене и тренировка. Сумата си хора се хвалят с IQ по високо от Алберт Айнщайн, но напрактика нищо не са посигнали или допринесли.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
speedy

Мнение от speedy »

http://www.oecd.org/pisa/test/

Това са тестовете - решаване на проблеми и математика. Българските ученици са зле и в двете. Според мен нещата не са само природна интелигентност и учене. Трябва и едното и другото, а специално за ученето - и учители. Като знам какви са заплатите в българските училища, ми е трудно да си представя как човек ще се задържи на работа.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

To на края на примерните въпроси си е казано -
The PISA mathematics test is designed to measure how effectively countries are preparing students
to use mathematics in every aspect of their personal, civic and professional lives, as part of their constructive,
engaged and reflective citizenship.

Не мисля че е до интелигентност, всички българчета тук се справят повече от отлично, проблемът е че учителите са 20 години назад с материала. Ако децата се бяха упражнявали с подобни въпроси щяха да имат по-голям успех.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

IRA написа:честно казано на хартия и аз не бих се справила с купуването на билет за метро и другите глупости дето са написали. optics сигурна съм, че и ти няма да се справиш
И да се справим и да не се справим, аз и ти не сме мерило за интелигентността на българската младеж. 8)
Съгласен съм, че не е много коректно дето нарекох тоя тест, че е за интелигентност, но не съм съгласен, че се изкарвало много на IQ тестове със зубрене. Идеята на тия тестове е точно обратното на зубрене -нови проблеми които не си решавал преди. В този смисъл не е съвсем коректно, защото някои от учениците може да са решавали точно същия проблем ако им се е налагало преди това и да знаят решението предварително. Тестовете за интелигентност не са за нещо дето знаеш, а за нещо дето съобразяваш в момента.

Общо взето интелигентността на човека расте през живота му и расте по-бързо когато учи нещо, но няма кой знае каква връзка с успехите му "в живота".
То самата дефиниция за успехи в живота е тотално неясна ама нейсе (аз все се сещам за един много успял дългуч от Учиндол).
Искам да кажа, че не е чудно ако Шакира изкара доста по-висок резултат от Доцент Герчева от института по полимери на БАН и не е чудно ако бай Пешо кварталния битник изкара по-високо от Главен асистент Мавриков от катедра "Механична технология на дървесината"
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Koko написа: При последното ми ходене до София ми се наложи да пращам писмо с обратна разсписка - самата обратна разписка която е на пръв поглед елементарна се оказа също почти като тест за интелигентност, наложи се да ходя да питам жената на гишето кой е подател и кой получател защото се оказа че подателя е всъщност този който изпраща обратната разписка обратно на този който е изпратил писмото, а не този който изпраща писмото първоначално.
В тази връзка - при последното ми ходене в консулството в Торонто попълвах някакви документи, гледайки от шаблоните но на едно място в шаблона нямаше пример и се зачудих какво да пиша. Отидох на гишето да питам бившата прима балерина, а тя в стил характерен за български чиновник ме нахока, че тия шаблони затова били там да гледам в тях а не да губя времето на служителите.

2 юни 2012, budtel
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

optics написа:
IRA написа:честно казано на хартия и аз не бих се справила с купуването на билет за метро и другите глупости дето са написали. optics сигурна съм, че и ти няма да се справиш
И да се справим и да не се справим, аз и ти не сме мерило за интелигентността на българската младеж. 8)
Съгласен съм, че не е много коректно дето нарекох тоя тест, че е за интелигентност, но не съм съгласен, че се изкарвало много на IQ тестове със зубрене. Идеята на тия тестове е точно обратното на зубрене -нови проблеми които не си решавал преди.
Аз смятам, че ако се изключат гениите, повечето хора учат чрез някаква форма на повторение (т.е. зубрене). Примерно кой ученик може да реши задача от материал, който не му е бил преподаван преди това? Ако са му преподавани задачи за "два влака се движат един срещу друг със скорост..." после може да решава "два самолета се отдалечават един от друг със скорост ...". Ама за мен това не е "нови проблеми които не си решавал преди". Ако е знаел само събиране и умножение преди това, ще ги реши тия задачи нанайси - е тва вече е да можеш "нови проблеми които не си решавал преди".
Та резултатите от какъвто и да е било тест са многократно по-добри ако си се упражнявал вече правейки подобни тестове. ИРА е абсолютно права за IQ тестовете.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:Та резултатите от какъвто и да е било тест са многократно по-добри ако си се упражнявал вече правейки подобни тестове. ИРА е абсолютно права за IQ тестовете.
Ако беше погледнал http://www.oecd.org/pisa/test/" (от поста на speedy) щеше да видиш, че въпросите са разделени в 2 групи - решаване на проблеми и математика. Минах всички въпроси и от 2-те групи и съм съгласен, че упражненията ще помогнат за теста по математика, но за "problem solving" теста няма такива "упражнения" дето ще ти помогнат. Провери сам ...
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

roumensp написа:
miteto написа:Та резултатите от какъвто и да е било тест са многократно по-добри ако си се упражнявал вече правейки подобни тестове. ИРА е абсолютно права за IQ тестовете.
Ако беше погледнал http://www.oecd.org/pisa/test/" (от поста на speedy) щеше да видиш, че въпросите са разделени в 2 групи - решаване на проблеми и математика. Минах всички въпроси и от 2-те групи и съм съгласен, че упражненията ще помогнат за теста по математика, но за "problem solving" теста няма такива "упражнения" дето ще ти помогнат. Провери сам ...
Aз предлагам bgcanada celebrity death match между румбата и михатъ2 да видим кой колко ще изкара на теста.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Marto написа:Aз предлагам bgcanada celebrity death match между румбата и михатъ2 да видим кой колко ще изкара на теста.
А не може ли един death match за надяждане и надпиване, за сметка на организаторите. :D Знам че мухата е сила, ама и аз тренирах напоследък. :beer: :pizza: :d:
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

roumensp написа:
Вярно първо погледнах само математиката... Сега видях и другия. Въпреки че съм съгласен, че упражненията биха помогнали доста по-малко отколкото при математическия тест, не виждам що мислиш че "няма такива упражнения дето ще ти помогнат". Примерно за тия задачки за намиране на най-дълъг/най-къс маршрут на карта. Дори и за задачки от типа на билетната машина. Ако направят няколко теста където се разбира, че трябва да опиташ много различни неща, преди да стигнеш до верния отговор, както и че системата може да дава "грешка" - това би помогнало много.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

miteto написа:
roumensp написа:
Вярно първо погледнах само математиката... Сега видях и другия. Въпреки че съм съгласен, че упражненията биха помогнали доста по-малко отколкото при математическия тест, не виждам що мислиш че "няма такива упражнения дето ще ти помогнат". Примерно за тия задачки за намиране на най-дълъг/най-къс маршрут на карта. Дори и за задачки от типа на билетната машина. Ако направят няколко теста където се разбира, че трябва да опиташ много различни неща, преди да стигнеш до верния отговор, както и че системата може да дава "грешка" - това би помогнало много.
Това за билетите беше кофти номер ... като каза, че нямало такива билети и се наложи да плащам двойно. Ако бях студент в Квебек щях да вдигна стачка ... да се научат за друг път да имат. :D
Публикувай отговор