Зависи дали му се работи на човек.
Ако го мързи - служител, работи по 2 часа на ден, сгъва 50-90К според квалификацията и като стане 3:30 следобед си бие камшика. Одобрявам
Ако не го мързи, бачка на контракт дор до 6-8 часа на ден, сгъва по 150К и плюс. Също одобрявам.
Най-лошо разбира се е да си служител там, където се работи, но ние не сме дошли тука да ИМ работим я.
П.С. Според моите наблюдения върху местните разбирания за производителност е грехота да се работи повече от 6-7 часа дневно. Ако се налага често, значи има грешка някъде - или бУзинеса е на умирачка, или трудещият се не е достатъчно квалифициран/умен за съответната позиция. Това за La belle province, за останалата Канада да кажем коефициент +20% "англосанксонска трудова етика". Американците - те така или иначе са луди
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
c200 написа:Зависи дали му се работи на човек.
Ако го мързи - служител, работи по 2 часа на ден, сгъва 50-90К според квалификацията и като стане 3:30 следобед си бие камшика. Одобрявам
Ако не го мързи, бачка на контракт дор до 6-8 часа на ден, сгъва по 150К и плюс. Също одобрявам.
Най-лошо разбира се е да си служител там, където се работи, но ние не сме дошли тука да ИМ работим я.
П.С. Според моите наблюдения върху местните разбирания за производителност е грехота да се работи повече от 6-7 часа дневно. Ако се налага често, значи има грешка някъде - или бУзинеса е на умирачка, или трудещият се не е достатъчно квалифициран/умен за съответната позиция. Това за La belle province, за останалата Канада да кажем коефициент +20% "англосанксонска трудова етика". Американците - те така или иначе са луди
Зависи и от възрастта ... Само допреди няколко години бях с "контракторски манталитет", като преди 6-7 години за доста време (2 години) работех за 2 работодателя едновременно, но сега вече съм със "служителски манталитет".
Само не знам 'що всички си мислите, че американците са луди и се скъсват от работа ... Не е вярно, повярвайте ми. Моят опит е, че ако един американец си изпусне обедната почивка и яденето заради работата - революция ще вдигне. А американците, които съм виждал да работят след края на работното време се броят на пръсти. Това за ИТ, за другите области не знам ...
Румене, съпорта взимат доста по-малки бонуси(в частта профит шеринг и опшъни) от девелопърите които са с 2-ни на тяхните, но от теб си зависи колко бонуси ще вземеш в частта колко човека препоръчаш успешно.
Аз за да взема тези бонуси съм работил извънредно. Под работил извънредно имам предвид, рекруитър.
Поствам обяви в линкедин форуми или на други места. Това е защото при успешна препоръка дават 5-6к, за втора препоръка 6-7к, за трета 7-8к. И така това е също част от бонусите. Те важат и за съпорта също, ако някой препоръча 4-5 човека за 1 година ето ти 20-30к бонуси само от препоръки. Та и те - съпорта могат да ги изкарат, зависи колко работят и пишат линкедин месиджи и колко опорито търсят хора.
Аз за сега съм на 2ма човека - Българи но се надам до края на годината да намеря още поне 2ма, като съм решил и в руските групи да почна да влизам, малко руския ми куца ама ще видим.
Californian написа:Румене, съпорта взимат доста по-малки бонуси(в частта профит шеринг и опшъни) от девелопърите които са с 2-ни на тяхните, но от теб си зависи колко бонуси ще вземеш в частта колко човека препоръчаш успешно.
Аз за да взема тези бонуси съм работил извънредно. Под работил извънредно имам предвид, рекруитър.
Поствам обяви в линкедин форуми или на други места. Това е защото при успешна препоръка дават 5-6к, за втора препоръка 6-7к, за трета 7-8к. И така това е също част от бонусите. Те важат и за съпорта също, ако някой препоръча 4-5 човека за 1 година ето ти 20-30к бонуси само от препоръки. Та и те - съпорта могат да ги изкарат, зависи колко работят и пишат линкедин месиджи и колко опорито търсят хора.
Аз за сега съм на 2ма човека - Българи но се надам до края на годината да намеря още поне 2ма, като съм решил и в руските групи да почна да влизам, малко руския ми куца ама ще видим.
Калифорниец, бонусите в големите компании са мизерни, казвам ти го от опит, защото все в такива съм бил. Компанията на жена ми е само 15-ина човека, но бонусите й са 10-пъти колкото моите.
В големите компании уравниловката е страшна и на никой не му пука колко си работил, накрая всички взимат някакъв процент (еднакъв) от базовата си заплата. Който се минал (да работи) - минал.
Ако си контрактор нещата не стоят баш така и заплащането ти наистина зависи от положения труд.
А големите компании донякъде се компенсират за мизерните бонуси с добри бенефитс, каквито трудно ще намериш в малка компания.
Последно промяна от roumensp на Чет Апр 18, 2013 8:05 pm, променено общо 1 път.
Основната разлика, поне според мен е че имаш възможност да отписваш всички позволени от закона разходи - например офис % от наема/разходите по имота, служебен автомобил (или % от разходите за бизнес цели ако имаш само 1 автомобил), бензин, консумативи, лаптопи/техника фор бизнес юз, % от разходи за телефон, мобилен, които са свързани с бизнеса - един счетоводител може много да ти помогне за повече информация.
Като става дума за сигурност - не мисля, че един служител е в много по-сигурна позиция от един контрактор - служителя могат да го уволнят с кратко предизвестие, докато контрактора може да договори много по-сериозни бенефити ако се наложи да напусне не по своя вина преди изтичане на контракта и т.н. - изобщо условията на работа, напускане, отпуски, доходи са въпрос на договорка и могат да варират в огромен диапазон. За служителите също има един куп условия и правила които трябва да спазват в големите корпорации - за контракторите е каквото се договорите.
За сток опшънс в Канада не съм чувал някой да дава - особенно в моят бизнес, може би ако си в някакъв хай-тек стартъп нещата да са по-различни, но обикновенно тези неща ги обират директорите, випитата и сейлс-персонала. Във финансовите организации в Торонто никой не дава сток опшънс, нито пък има профсъюзи, в по-големите банки имаш право на пенсионно осигуряване, но при определени условия - примерно да имаш минимум 3 години стаж в организацията и т.н. и малко ми звучи "мижи да те лажем" - нито парите са кой-знае колко, а и зависят от бъдещият перформанс на организацията. Колкото до останалите "бенефити" - здравни застраховки и прочие, обикновенно разходите се шерват в някакъв процент от работещият и работодателят. Аз лично не съм видял голяма полза от каквато и да е застраховка - те са направени за да печелят застрахователите в края на краищата, ако си сам човек е много по-евтино да си плащаш кеш в редките случаи когато трябва да ходиш на зъболекар; ако сте семейство с 2-3 че и повече деца или някой има хронични проблеми може и да е по-различно.
А най-добре е да имаш собствен бизнес и да предлагаш сървиз на повече от един клиенти, а не труда си - но отново си има своите особенности, например разходи за по-представителен офис, по-сериозни дългосрочни инвестиции, поемаш рискове ако клиента загуби пари и те съди след това и т.н.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani написа:Основната разлика, поне според мен е че имаш възможност да отписваш всички позволени от закона разходи - например офис % от наема/разходите по имота, служебен автомобил (или % от разходите за бизнес цели ако имаш само 1 автомобил), бензин, консумативи, лаптопи/техника фор бизнес юз, % от разходи за телефон, мобилен, които са свързани с бизнеса - един счетоводител може много да ти помогне за повече информация.
Не отричам. Едната година, през която пътувах за работа до Щатите от тука и държах апартамент там, успях да изкарам дори наема за апартамента като наем за офис. Както и бензина и т.н.
jovani написа:За сток опшънс в Канада не съм чувал някой да дава - особенно в моят бизнес, може би ако си в някакъв хай-тек стартъп нещата да са по-различни, но обикновенно тези неща ги обират директорите, випитата и сейлс-персонала.
Моите даваха, ама бяха shitty и се радвам, че не се възползвах. Но преди 2-3 години спряха.
jovani написа:Основната разлика, поне според мен е че имаш възможност да отписваш всички позволени от закона разходи - например офис % от наема/разходите по имота, служебен автомобил (или % от разходите за бизнес цели ако имаш само 1 автомобил), бензин, консумативи, лаптопи/техника фор бизнес юз, % от разходи за телефон, мобилен, които са свързани с бизнеса - един счетоводител може много да ти помогне за повече информация.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст" Георг Вилхелм Фридрих Хегел
И да добавя още нещо - доходите и сигурността на работата зависят главно от това какви са директните печалби, които фирмата печели от труда ти и дали може да те замени с по-евтин служител. Примерно ситуацията на един високоплатен служител в по-труден момент за фирмата е много по-рискова от тази на един високоплатен контрактор, ако приходите от твоят труд са високи, а не могат да намерят някой който да те замени с по-ниска заплата.
Като става дума за доходи (в една съседна тема) - наскоро, малко преди скандала в РБК, ми се обадиха тамън 3-ма рекруитъра дето търсеха проджект мениджър за РБК (не знам дали става дума за същият отдел, който беше аутсорсван или не). Заплатата, която обявиха беше 140К на година + бонуси и аз директно отказах да разговарям за други условия. В момента взимам повече, като бонуса ми е пряко свързан с доходите, които носим за фирмата - демек няма доходи - няма бонус, а не са решение на някой друг мениджър. Данъците на тези пари като служител биха били смазващи, ако не се отписват принадлежащите и позволени от закона разходи. И накрая ще ти скъсат задника от работа, решенията за която се взимат на друго ниво, ще трябва постоянно да маневрираш м/у различните стейкхолдъри - бизнес аналисти, мениджъри, дивелопъри (в Индия?) и като свърши проекта ще ти набият за награда един шут.
Been there, done that.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
За пореден пьт виждам че пак има юзари които не могат да схванат какво да отговорат и се избиват комплекси ,ама аре да не почвам с лощо .
Да се пазариме че това е мое мнение ,и никого не задьлжавам с него ,така виждам нещата .
"Не може кура у гьза и душата у рая едновремено",две убавини на едно место нема .
Знам че много сложно се изразявам и некои нема да ме разбере и затова почвам с ябьлки .така както обесняват на децата в пьрви клас .Давам пример с себе си ,то ааз винаги така правим .
Аз работим на контракт и за мене тове решение което е Предпочтително.
А за да не се чудите какво работим ,аз сьм монтьор поправям камиони и ремаркета ,което обеснява интелектуалното ми ниво и вьзпитание .
Контрактор
Недостатьци ,наистина имаш по малка сигурност ,и ако стане ситуация за уволнение ,фирмата си пази работниците ,за застраховки сам се грижиш ,ако нещо се случи сам си отговаряш,нямаш застраховка за безработица ,ама това малко стимулира да си намериш работа доста бьрзо .Аз кога се местих от Торонто в Монреал на втората седмица си намерих работа и даже за повече пари ,а мои познати седеха почти по година без работа .Бе то е трудно с работата в Монреал,трудно ли .
Предимства .Часовата ставка се различава с по 10 кинта от тая на другите монтьори,дори и от колегите които праиме и камионите ,аз имам по 7-8 кинта отгоре .Отпуска мога да излизам когато си поискам и колкото си поискам без да се сьобразявам с никого .И наи важното за мене ,данаци си плащам като си отчетем каквито разходи може ,дьржим си парите при мене а не да ме "работат" с данаците през годината .Ползвам си счетоводители ,те си знаят работата,аз не се занимавам с неща дето не разбирам .Вьзможноста да се работи за повече от един работодател ,гьвкаво работно време .И недеите да мислите че гьрбим повече от тия дето са работници на компанията ,даже скатавам повече и от тях .А за разходите дето се отчитат за сметка на корпорацията и ми се свалят от данаците сьщо е предимство ,това лизингови коли ,застраховки ,част от бензина ,ремонтипо кола ,работни дрехи и обувки ,аз си сменям обувките на 3-4 месеца ,инструментите сьщо се отчитат на 100% за разход ,а за един монтиор са сериозно перо .
Та това е моито спесифическо виждане по вьпроса което за сега напьлно ме устроива .
А и с жените сьм на контракт ,толко по толко часова ставка ,вьршиме работа и усвет.Да ми не лазат по нервите
Ох, ти си уникален! Стилът ти е просто специфически! Направо ме избива на писане като те чета.
Ние в нашето фемили сме вариантът на Мосю Директоре Дженерале.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")
JoroF написа:А и с жените сьм на контракт ,толко по толко часова ставка ,вьршиме работа и усвет.Да ми не лазат по нервите
А защо се върна в Торонто? Жените не са ли по-дашни и часовите ставки по-ниски в Монтреал?
JoroF написа:А и с жените сьм на контракт ,толко по толко часова ставка ,вьршиме работа и усвет.Да ми не лазат по нервите
А защо се върна в Торонто? Жените не са ли по-дашни и часовите ставки по-ниски в Монтреал?
Аз живея в Монреал ,и това Торонто в ника ми ,бе забравих как се променя ,по едно време и ме домьрзе да го променям и така си остана .Те насекьде са дашни ,като трьгнеш с "кралицата напред"
jovani написа:За сток опшънс в Канада не съм чувал някой да дава - особенно в моят бизнес, може би ако си в някакъв хай-тек стартъп нещата да са по-различни, но обикновенно тези неща ги обират директорите, випитата и сейлс-персонала.
Моите даваха, ама бяха shitty и се радвам, че не се възползвах. Но преди 2-3 години спряха.
Във финансовият сектор като че ли има голямо текучество - постоянно съкращават персонал и търсят нови служители. Не знам защо е така - може би за да не станат зависими от служителите с времето, както и да контролират разходите. Аз лично съм работил само в една компания, дето разработваше софтуерен продукт и в една голяма финансова организация, както и в 2 по-малки. Най съм бил щастлив в по-малките фирми - в софтуерната компания например се опитваха да го докарат до работа на конвейр и поради голямото текучество (или други фактори) накрая фалираха. Когато имаш личен интерес в работата (и участие в печалбите), това те прави по-отговорен и заинтересован от резултата, иначе си офис дрон под наем за 5 до 8 часа на ден. Може би в някои сектори (съпорт, къстъмър сървиз) подобен начин на работа е ОК, но за дългосрочни проекти резултатите са грозна гледка (поне според скромният опит, който имам).