Служител и контрактор - плюсове и минуси
- Independent
Служител и контрактор - плюсове и минуси
Аз тук говоря от позицията на човек с професия, която добре се класира и в двете категории.
Плюсовете при "служите" - фиксирано работно време с фиксирана заплата (имаш гарантиран доход), здравни и зъбни застраховки с добро покритие, някои други социални придобивки като карта за транспорт и/или паркинг, професионални конвенции за сметка на компанията. Други плюсове - стабилен екип, не се налага да свикваш с различни идиоти всеки няколко месеца, можеш да напсуваш шефа и да се хилите след това на по бира, шансове за растеж в кариерата. Минуси - фиксирано работно време, което значи, че даже и да ти се наложи да бачкаш извънредно, много трудно ще ти ги платят.
Контрактор - леко наопаки. По принцип контракторите са на по-високи часови ставки от служителите, но не им се полагат здравни застраховки и други придобивки. Няма гарантиран доход, винаги търсиш следващия контракт. От друга страна на контракторите се заплаща на час, така че извънредните часове не са проблем. По-трудно се уреждат ваканциите. От друга страна можеш да си подбираш клиентите и проектитие. Можеш и да си докарваш допълнително с блогване примерно.
Моето виждане: ако търсиш сигурност (семейство, ипотека,..) е по-добре да си на постоянен договор. Ако търсиш дебело портфолио с гръмки имена, високи часови ставки и по-разнообразни проекти, тогава е добре да си на контракт.
Някоио хора практикуват и т.н. мунлайтинг - имат си "дневна работа" на постоянен договор и отделно контракти за добавка. Правила съм го и не го препоръчвам за хора с крехка психика. Парите определено са повече, но работното натоварване, стреса, липсата на личен живот са прекалено голяма цена за тия пари. Ако обаче ви привлича тоя вариант, трябва да се консултирате с адвокат дали някои клаузи от постоянния договор няма да са във вреда на контракта, особено ако резултатие от работата ви са предмет на авторско право, интелектуална собственост, компютърна сигурност.
Плюсовете при "служите" - фиксирано работно време с фиксирана заплата (имаш гарантиран доход), здравни и зъбни застраховки с добро покритие, някои други социални придобивки като карта за транспорт и/или паркинг, професионални конвенции за сметка на компанията. Други плюсове - стабилен екип, не се налага да свикваш с различни идиоти всеки няколко месеца, можеш да напсуваш шефа и да се хилите след това на по бира, шансове за растеж в кариерата. Минуси - фиксирано работно време, което значи, че даже и да ти се наложи да бачкаш извънредно, много трудно ще ти ги платят.
Контрактор - леко наопаки. По принцип контракторите са на по-високи часови ставки от служителите, но не им се полагат здравни застраховки и други придобивки. Няма гарантиран доход, винаги търсиш следващия контракт. От друга страна на контракторите се заплаща на час, така че извънредните часове не са проблем. По-трудно се уреждат ваканциите. От друга страна можеш да си подбираш клиентите и проектитие. Можеш и да си докарваш допълнително с блогване примерно.
Моето виждане: ако търсиш сигурност (семейство, ипотека,..) е по-добре да си на постоянен договор. Ако търсиш дебело портфолио с гръмки имена, високи часови ставки и по-разнообразни проекти, тогава е добре да си на контракт.
Някоио хора практикуват и т.н. мунлайтинг - имат си "дневна работа" на постоянен договор и отделно контракти за добавка. Правила съм го и не го препоръчвам за хора с крехка психика. Парите определено са повече, но работното натоварване, стреса, липсата на личен живот са прекалено голяма цена за тия пари. Ако обаче ви привлича тоя вариант, трябва да се консултирате с адвокат дали някои клаузи от постоянния договор няма да са във вреда на контракта, особено ако резултатие от работата ви са предмет на авторско право, интелектуална собственост, компютърна сигурност.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
- MrGeek
- Путлер Капут
Re: Служител и контрактор - плюсове и минуси
Хората отдавна са измислили идеалния вариант, но за това трябват двама души в семейство. Този, който е с професионална кариера със сериозни възможности за растеж и движение към горните етажи (това автоматично би трябвало да означава и с по-сериозен доход), поема контракторската (инкорпорирана) схема. Другият се фокусира върху позиции, които може и да не са кой знае колко високо платени, но пък за сметка на това вървят с изключително добри бенефити, обикновено покриващи цялото семейство. Те тва е перфектната комбинация. 

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
Моя опит:
служител - бачкане като луд, реално изкарани пари от оборота - под 20 %, застаховки и отпуска платени;
контрактор - бачкане както прецениш, но със сигурност по-малко от служител, процент от 30 до 45, сигурност - по-малка. Можеш да отписваш разни разходи и ако не си инкорпориран, реално си плащаш конвенциите сам, но пък CRA съучаства с 40% . Ако си инкорпориран, участието на CRA е по-малък процент
служител в public health компания - заплата, по-ниска от средната за сектора, много платена ваканция и СЕ, добри бенефити, малко работа, свободно време с децата;
Както излиза с жена ми сме направили точно тази комбинация: тя работи в public health компания, което осигурява наема, колите, храната, застраховките и месечните ни разходи, аз работя контрактор и имам грижа за второстепенни разходи от сорта на заеми, моргиджи и подобни неживотозастрашаващи дейности.
служител - бачкане като луд, реално изкарани пари от оборота - под 20 %, застаховки и отпуска платени;
контрактор - бачкане както прецениш, но със сигурност по-малко от служител, процент от 30 до 45, сигурност - по-малка. Можеш да отписваш разни разходи и ако не си инкорпориран, реално си плащаш конвенциите сам, но пък CRA съучаства с 40% . Ако си инкорпориран, участието на CRA е по-малък процент

служител в public health компания - заплата, по-ниска от средната за сектора, много платена ваканция и СЕ, добри бенефити, малко работа, свободно време с децата;
Както излиза с жена ми сме направили точно тази комбинация: тя работи в public health компания, което осигурява наема, колите, храната, застраховките и месечните ни разходи, аз работя контрактор и имам грижа за второстепенни разходи от сорта на заеми, моргиджи и подобни неживотозастрашаващи дейности.
- roumensp
Ами не знам, всичко е индивидуално ... Ние имаме един ирландец, който си стои контрактор от 7 или 8 години. Само 3 дена от седмицата идва в офиса, а от друга страна - има 4 деца. Нямам идея за ставката му, но ако беше служител, щеше да има почти безплатни ($20/пейчек) extended health, dental, vision и prescription drugs за цялото му семейство, щеше да има и 1 месец платена отпуска. Но явно така си му харесва ...Independent написа:Моето виждане: ако търсиш сигурност (семейство, ипотека,..) е по-добре да си на постоянен договор. Ако търсиш дебело портфолио с гръмки имена, високи часови ставки и по-разнообразни проекти, тогава е добре да си на контракт.
- Californian
За мен един контрактор винаги е под пърмънънт емплой.
Да допълня списъка:
+Близо 30 дни отпуска+болничен+празници платени от компанията.
+Сток опшънс
+Профит Шеринг.
+Релокейшън Пакидж при почване на работа.
Само бонусите на мен са ми колкото средната заплата на специалист в Канада.
Бил съм контрактор - само за 3 месеца в живота си и ми бяха най-нещастните 3 месеца в целия ми професионален живот.
Уважението към контракторите е като към полу хора - обикновенно това са цветни хора харесващи една кухня от специфичен тип - миришеща доста.
И на най-големия си враг не бих препоръчал да е контрактор.
Когато фирмата е в тежки времена първо от тях се освобождава. Заплатите не са по-високи от на пърмънънт емплойтата.
Да допълня списъка:
+Близо 30 дни отпуска+болничен+празници платени от компанията.
+Сток опшънс
+Профит Шеринг.
+Релокейшън Пакидж при почване на работа.
Само бонусите на мен са ми колкото средната заплата на специалист в Канада.
Бил съм контрактор - само за 3 месеца в живота си и ми бяха най-нещастните 3 месеца в целия ми професионален живот.
Уважението към контракторите е като към полу хора - обикновенно това са цветни хора харесващи една кухня от специфичен тип - миришеща доста.
И на най-големия си враг не бих препоръчал да е контрактор.
Когато фирмата е в тежки времена първо от тях се освобождава. Заплатите не са по-високи от на пърмънънт емплойтата.
- roumensp
В нашата област е точно обратното. Контракторите са платени на час и имат стимул да се напъват, докато служителите - не.pumpy написа:Моя опит:
служител - бачкане като луд, .....
контрактор - бачкане както прецениш, но със сигурност по-малко от служител, ....
- ablood
- Обратна връзка:
Ако си контактен, с нюх за сделки, безскрупулен и неподдатлив на стрес - работиш за себе си.
Ако някое от горните ти липсва е мъка. Някои клиенти са способни да ти съсипят ползата от цялата сделка. Отврат.
Ако някое от горните ти липсва е мъка. Някои клиенти са способни да ти съсипят ползата от цялата сделка. Отврат.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
- roumensp
Вярно е, изпитвал съм го на гърба си.Californian написа:Когато фирмата е в тежки времена първо от тях се освобождава.
Бях 6-7 месеца контрактор в T-Mobile в Щатите и когато пичовете изпапкаха годишния си бюджет още през септември, изритаха всички контрактори.

За всеки е различно на различен етап от кариерата му. Аз в България още от завършването на университета започнах директно собствен бизнес и не съм работил за някой друг за да мога да правя сравнение там. Тук в Канада работих първите 5г. като служител и това бяха най-несигурните години в живота ми и отделно бяха доста ниско платени. Свършвах си работата за 2-3 дена в месеца, а трябваше да съм там всеки ден и да симулирам дейност. След като създадох контакти и доста фирми бяха наясно с това какво мога започнах да работя за себе си и нещата си дойдоха на мястото както винаги са били. Когато фирмите за които работим са достатъчно много и добре подбрани дори и някъде нещо да забуксува дохода ще понамалее, но няма да се срути както ще стане ако ни уволнят от работа. Вероятността да започнем веднага след това в друга фирма при същите условия е много ниска. Сега не мога да си представя да трябва да работя на пълен работен ден някъде за примерно 1/5 от парите. При тази ситуация бенефитите не са от значение. За други вероятно обратното е по-приемливо. Въпрос на лична преценка.
- MrGeek
- Путлер Капут
Човече, доста си изтрещял в този съпорт център насред тексаския кър. Не знам дали някой изобщо може да ти помогне. Също така ще те помоля да престанеш с ръсенето на пълни глупости в сериозни теми, за да не стигаме до принудителни мерки!Californian написа:Само бонусите на мен са ми колкото средната заплата на специалист в Канада.

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
__Powered by jovani
__ Powered by мухЪтЪ.
- Californian
Аз нищо лошо не виждам да съм казал, докато доколкото виждам ти си юзър който заплашва друг юзър.
Което не мисля, че е редно, ако си от позицията на модератор, хубаво ама.....
Поздрави.
Което не мисля, че е редно, ако си от позицията на модератор, хубаво ама.....
Поздрави.
- roumensp
Простено му е да не знае, след като самият той никога не е бил "специалист в Канада".MrGeek написа:Човече, доста си изтрещял в този съпорт център насред тексаския кър. Не знам дали някой изобщо може да ти помогне. Също така ще те помоля да престанеш с ръсенето на пълни глупости в сериозни теми, за да не стигаме до принудителни мерки!Californian написа:Само бонусите на мен са ми колкото средната заплата на специалист в Канада.

- Californian
Ами може и така да е средната заплата на специалист в Канада не е ли 55-60к долара годишно?
Толкова е профит шеринга и сток опшъните в компании като Епъл, Нетфликс, Ракспейс - топ оф дъ топ според Форбс - Естествено хора в компании като Амазон и Майкрософт могат само да завиждат.
И не го казвам да обидя МакКрийк или както му беше името, обикновенно човек който е под теб не може да те обиди. 

Толкова е профит шеринга и сток опшъните в компании като Епъл, Нетфликс, Ракспейс - топ оф дъ топ според Форбс - Естествено хора в компании като Амазон и Майкрософт могат само да завиждат.

- roumensp
А ти в коя от 3-те си: Епъл, Нетфликс или Ракспейс ?Californian написа:Ами може и така да е средната заплата на специалист в Канада не е ли 55-60к долара годишно?![]()
Толкова е профит шеринга и сток опшъните в компании като Епъл, Нетфликс, Ракспейс - топ оф дъ топ според Форбс - Естествено хора в компании като Амазон и Майкрософт могат само да завиждат.И не го казвам да обидя МакКрийк или както му беше името, обикновенно човек който е под теб не може да те обиди.

А ако мислиш, че техникъл съпорта в Нетфликс взима бонуси от 60К/година, явно съвсем си изперкал.
- ivandaman
- Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA
Californian написа: И не го казвам да обидя МакКрийк или както му беше името .....
Cool

& ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for

Justin Trudeau's BIGGEST FAN