Търся проходилка

Купувам-Продавам.Обяви за работа. Квартири.
Аватар
Ivan1007

Re: Търся проходилка

Мнение от Ivan1007 »

tanyatais написа:Марто, благодаря за линковете.
Защо според вас тези пособия са позволени /или не са забранени в България, Франция, Германия , Англия и т.н.? Нима тези страни не с аотчели риска като статистически значим и нямат научни изследвания ?
Това противоречие ме озадачи ,а тонът ме подразни и реагирах на него.
Всъщност подобни разсъждения за други страни едва ли вършат работа в случая, защото тия съоръжения саа забранени със закон в Канада.
Притежанието им, продажбата, ползванетво им се наказват с глоба до 100 000 или затвор до 6 месеца.

http://www.cbc.ca/news/canada/story/200 ... 40407.html"
http://www.hc-sc.gc.ca/cps-spc/child-en ... he-eng.php"

МЛМ - тази държава прекалява с полицейщината.
Как ще отглеждам децата си не е нейна работа.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
driver

Мнение от driver »

Никой не отрича че има случаи на нараняване. Но дали някои си е направил труда да свърже всички останали фактори- навярно не. И така остава въпроса дали като свободни хора можем да избираме как и кога да ползваме опасните проходилки, точно както ползваме всеки ден опасните автомобили(със сигурност загиват повече деца в катастрофи), ножове, велосипеди и т.н. Относно умственото развитие: Вероятно има влияние в определени случаи, но не всички, за да се постави под едно цялата държава. Дори в медицината в подобни изследвания на лекарства се казва: в 78% напълно възстановен, в 17% има подобрение, 5% не се влияе. Това последното е само за пример.
И понеже никой не може да каже определено дете в коя група попада, се предполага че родителите ще могат да изберат със или без проходилка, точно както избират дрехи, обувки, храна и пр. които са евентуално опасни, само защото още никой не го е доказал с подобно изследване. В Африка едва ли са чували за проходилки, но не се забелязва засега да има бум на гении, заради неограничен брой други фактори. Индивидуалноста на детето е фактор, който се учудвам, че се пренебрегва от някои образовани хора писали в тази тема.
Веднъж попитах един инспектор относно ползването на предпазните колани. Интересно ми беше да разбера дали е наясно в колко от случаите помага и в колко не. Отговорът беше, че е полезен в 80%. За останалите случаи обаче не можа да ми каже какво се случва. И фактите са че има случаи когато може да навреди или да е фатален. И защо да не мога да определя сам кога да го ползвам и кога не? Точно както мога да пуша, пия и други, доказани от много време че са вредни и опасни. Да уточня само, че си ползвам колана редовно, не пуша и почти не употребявам алкохол. Въпросът е в свободния избор, който е леко криворазбран в последно време. А когато една цяла нация не може да определи как да реагира според случая и чака някой да му каже, работата отива да е много назад.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Изглежда на поредната превенция да предпази децата от малоумни родители. Ние не сме ползвали такива неща, дъщеря ми проходи "късно" когато беше готова да го направи сама без никакво насилие, а сега не могат да я надбягат и 1-2г. по-големите деца. Даваха как една баба завила от пътя надясно с колата и паднала в реката. На въпроса защо го е направила се оправдала че не била видяла знак да е забранено. Та по подобна логика се опитват да забранят повече предвидимо опасни неща преди да се е навредило на някого. И аз не одобрявам ограничаването на свободите ни, но ако с това успеят да предпазят някои хора от безумни постъпки по-лесно ще го преживея.
driver

Мнение от driver »

Защо не направят 100000$ глобата за превишена скорост например? Има логика или се лъжа?
И няма да го преживееш ако заради поставен предпазен колан се случи нещастие...
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

И има и няма логика. Зависи от гледната точка. Живота е реален и многообразен. Това което се случва на мен и е добро/лошо няма никаква гаранция че ще е такова и за теб при всякакви обстоятелства. Когато обаче има създадени общовалидни правила те трябва да се спазват независимо от субективното ни мнение за добро или лошо и съмнителната полза или вреда която носят според нас. Неспазване на собствен риск винаги е имало и ще има и затова са и санкциите (понякога дори фрапиращо неадекватни на "престъплението").
dizek

Мнение от dizek »

Когато се регистрирах преди около седмица, за да пусна една една "малка" обява изобщо не предполагах, че ще предизвикам такава дискусия!
Зная за противоречивите мнения за проходилките, именно затова изчаквах до 13-ия месец, а не потърсих още на 10-ия например! И разбира се, ще обезопася стълбите в къщата и няма да оставям детето да се "вози" с часове в нея...

Зная също, че са забранени в Канада, но Таня ми изпрати линк на amazon.CA и поръчката мина - другата седмица ще видя дали ще я доставят, дали ще ме атестуват и т.н. Благодаря Таня!

А реакцията на Марто, обидите "идиоти, невежество, посредствено мислене, както и интелектуална леност..." ме ядосаха в първия момент (нямам опит в писането във форум), но после си казах : сигурно този човек е преживял неприятна опитност с дете, близко до него и за това реагира така остро. Искрено се надявам да не е така, а просто да си има други проблеми!

Другата седмица ще информирам дали "законно" са ми доставили проходилка...
И повече няма да видите обява от мен НИКОГА, че си търся колело, snowboard или недай си Боже skateboard за големия ми син!
dizek

Мнение от dizek »

атестуват=аРестуват :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Намирам глобата и наказанието за прекалени, въпреки че не виждам смисъл от проходилките.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

dizek написа:И повече няма да видите обява от мен НИКОГА!
Това да не е също за раздел "Бизнес обяви"? Кримон да каже. :wasntme:
Аз лично не съм ползвала проходилка в България, защото нямах място за такава, но не виждам нищо престъпно в желанието на една майка да си отдъхне за няколко минути поне. Знам какво значи да те боли гърба, защото след определени месеци детето недоволства, ако го държиш на едно място.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
driver

Мнение от driver »

И има и няма логика. Зависи от гледната точка. Живота е реален и многообразен. Това което се случва на мен и е добро/лошо няма никаква гаранция че ще е такова и за теб при всякакви обстоятелства. Когато обаче има създадени общовалидни правила те трябва да се спазват независимо от субективното ни мнение за добро или лошо и съмнителната полза или вреда която носят според нас. Неспазване на собствен риск винаги е имало и ще има и затова са и санкциите (понякога дори фрапиращо неадекватни на "престъплението").
Това че е относително е вярно.
А когато се създават правила, нали е логично да са обвързани със степента на риск например. Затова и дадох примера с превишената скорост-риск в пъти по-голям, глобата в пъти по-малка. И тук вече става така, че това правило е неправилно и не е на базата на нашето мнение, а на нечие субективно мнение което си е дискриминация спрямо хората които знаят какво правят. Да не забравяме и комерсиалната страна, някой може просто да е намерил начин да вкара този закон и в същото време да продаде известно количество от новите "безопасни проходилки". Хората които искат да изкарат много пари могат да направят и най-безобидното действие да изглежда като престъпление, там граници няма.
Не вярвам някой да се съгласи да му отрежат ръката от рамото заради инфекция на пръста, която евентуално може да се разпространи. Дори в такива случаи се дава избор на човек и му се обяснява риска.
Вместо да вървят безумни ТВ реклами би могло да се отдели малко време за този случай и да се ограмотят хората като им се обясни какъв е риска и как може да се избегнат инциденти.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

dizek написа:!
Това, което ти е дала като линк Таня не е забранено в Канада и го има в всеки магазин за играчки.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

yahoo написа:Изглежда на поредната превенция да предпази децата от малоумни родители. Ние не сме ползвали такива неща, дъщеря ми проходи "късно" когато беше готова да го направи сама без никакво насилие, а сега не могат да я надбягат и 1-2г. по-големите деца. Даваха как една баба завила от пътя надясно с колата и паднала в реката. На въпроса защо го е направила се оправдала че не била видяла знак да е забранено. Та по подобна логика се опитват да забранят повече предвидимо опасни неща преди да се е навредило на някого. И аз не одобрявам ограничаването на свободите ни, но ако с това успеят да предпазят някои хора от безумни постъпки по-лесно ще го преживея.
Нищо на този свят не е foolproof - Fools are so innovative.
Разликата в подхода в ЕС, САЩ и в Канада е повече от очевидна. Там са направили проучване, но не са стигнали до забрана. Препоръчват разяснение, дори инструктаж, но забрана е прекалено според мен.

Предполагам, че е възможно да се обезопаси по някакъв начин и самата играчка и май има нещо такова споменато
The Babies R Us 2-in-1 Walker also has 6 grip pads below the walker for Stair Safety
http://www.toysrus.com/product/index.js ... d=12995936"

Доколко е ефикасно това не знам.

Иначе интересното е че в САЩ се продава за 40 долара, а на Амазон-Канада за 80. :tmi:
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
apple

Мнение от apple »

д-р Венелин Алексиев, детски ортопедичен хирург
Не обичам забраните и измислените рискове. Проходилката е като всяка друга играчка – хубаво е да се използва внимателно и с мярка. Оставям родителите сами да преценят дали и доколко децата им имат нужда от нея. Препоръчвам, като всяко ново нещо в живота на мъника, и към проходилката да се подхожда стъпка по стъпка, докато малчуганът привикне. Детето само ще покаже дали проявява интерес, или не. Притесненията, че престоят в проходилка може да е причина за изкривяване на крачетата или за закъсняло прохождане са неоснователни! До 18-24-месечна възраст е нормално бебешките крачета да са под формата на буквата „О”. А диапазонът за първите стъпки е голям – от 9 до 18 месеца.
Като цяло проходилката надали би навредила на двигателното развитие на детето, но все пак не забравяйте, че в нея малкото просто се вози, то не се учи да ходи.
http://spisania.rozali.com/ot-moeto-dete/p10101.html"
Детския ортопед завършил в БГ вероятно е по-некомпетенентен от завършилия обща стоматология на два пъти при това. Абе слушайте лекаря, но предимно зъболекаря! Както тук някой каза в неговия случай "зъбите са прозорец към душата", а аз бих добавила и основен "орган" за диагностика на човешката анатомия и патология! ;) Гледане на зъби здрави, болни и предимно извадени е специалността на д-р Пумпалов. Амулети и талисмани в инуитски стил се предлагат за защита от проходилки и други зловредни уреди и влияния... :lol:
pumpy

Мнение от pumpy »

Както винаги, поради липса на нещо смислено да кажеш, си особено проста.
Първо, никъде не съм коментирал дали проходилката е вредна или полезна, понеже знам лимита си и не съм пенкелер доктор, за разлика от някои в този форум, които са КОМПЕТЕНТНИ по всичко;
Второ имам причина да вярвам повече на научни изследвания за психомоторното развитие при децата, отколкото на Д-р Алексиев.
Трето ако беше прочела това, което си цитирала, нормата за прохождане е 9-18 месеца и никъде не се препоръчва да си изкривяваме кръста на 12 за да може детето да проходи. Още по-малко да го пъхаме в проходилка, за да ни почине кръста.
Четвърто и там ще свърша, на мен "надали" не ми върши работа, когато се отнася за моето дете. В България никой не носи НИКАКВА отговорност за това, което приказва, което автоматично му позволява да си прикаква каквото си иска. Като почнеш от министър-председателя и всършиш с поредния многознайко. Ти също си типичен пример за горното. Приказвай си, не ми пречиш. Но е жалко когато бъртвежите ти могат да увредят нечие дете, защото тогава просто ще се покриеш и ще дойдеш да ни заливаш с помия под нов ник и форма - съвсем типично за анонимка от форум, която не смее и няма доблестта да застане за думите с името си, за разлика от мен.
apple

Мнение от apple »

Да оставим написаното да говори вместо нас, кой колко е прост! "Обективен" си както винаги, докторе?
pumpy написа:Таня, не е нужно всеки да е лекар за да има малко акъл в главата си и да е прочел няколко реда по въпроса, който коментира. Аз като лекар мога да ти кажа, че разсъжденията на Марто са много по-близо до истината от "неплявата" на Блъди
Зъболекар, Пумпалов, зъболекар или дентист или стоматолог както там щеш... Па ти и специалността си ако не знаеш или умишлено я разширяваш до всички специалности в медицината то тогава става ясно що те ругаят по професионалните форуми. То хубаво е да имаш високо професионално и лично самочувствие ама в твоя случай отиваме към професионален и личностен нарцисизъм май, че и нещо повече... И това също:
Ако детето ти не се развие до 3 стадий ти можеш по цял ден да залягаш над него и освен да го направиш по-conscious incompetent друго няма да се случи. Не съм педиатър и специалист по развитие, но все ще да има нещо вярно зад това, което съм учил, когато съм бил в класовете/клиника по детска стоматология.
И може би можеш да приемеш, че Марто е прочел ред/два повече от теб по темата. Иначе всичко е плява, знам......
Интересно откога в часовете по детска стоматология се изучава детска ортопедия в частта й долни двигателни крайници? Това канадски или бъгарски разширен подход е? :?: Аз като имам ортопедични проблеми ходя обикновено на ортопед, а като имам проблем със зъбите на стоматолог ама може би съм бъркала досега и трябва да оптимизирам срещите до такива само със стоматолог/дентист/зъболекар... ;)
Публикувай отговор