"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски

Мнение от klisurov »

yahoo написа:... Сега правя грешка че я записах за предучилищна другата година в далечно френско държавно училище и сигурно ще съжалявам.
Бях решил да спра да пиша във Форума, но темата за езика/езиците винаги ме е вълнувала.

École internationale de Montréal primaire
Предполагам, че има и други.

Синът е в "махленското школо".
След две години и кусур не знам точно какво разбира,
но определено не (иска да) говори на английски.

Дъщерята след две години и кусур в (държавен) classe internationale,
говори, чете и пише еднакво добре и на двата официални за Канада езика.
По програма изучават и втория (не)официален за САЩ език,
та вече чете и води диалог и на испански.
Така за момента тя успешно "комуникира" на пет езика:
- български: По причина, че български ползва само у дома, започва да прави грешки, дори когато говори.
- руски: В събота е на руско училище.
- френски : Все още й липсва "речник", а и има още доста да учи на кебекарски
- англиски: Набляга се на канадски-английски. Британски филми навярно ще се гледат със субтитри.
- испански

Чудя се, дали да не направя лятото "размяна" с приятел в Торонто.
Той иска дететето му да проговори френски (учи го в училище),
а аз държа моят да проговори английски.
Та идеята ни е моят на дневен лагер в Торонто,
а неговото дете на дневен лагер в Монтреал.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
IRA
Съсел

Re: "Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английс

Мнение от IRA »

Синът ми също е в махленското училище. За сега е много малък и не го записвам на курсове по език, но като стане на 9 мисля да го запиша на курсовете към YMCA. Миналото лято ходи на day camp в Westmount YMCA и там проговори английски. Лятото бяхме на почивка в щатите и веднага си намери приятели, не му е проблем да говори, същото беше и на почивката в доминиканската, заигра се с едно русначе от Торонто, пак си приказваха на английски. В училище дори недоволстват ,че говорел на английски. В къщи гледа филмчета само на английски и бълграски, никакъв френски, него да го учи в училище. Даскалката дори се опитва да ме убеждава да му чета на френски и да гледал филми на френски , че го бъркал с английския,ама смятам,че е тяхна работа да го учат на френски, аз ще го уча на какъвто аз искам език.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски
Mного е просто - купувате си къща там където живеят нормални хора, там обикновенно се говори на английски. Преди години имах проблеми с училището защото детето говорело на английски в междучасието - след среща с учителката и обясних, че тъй като нейния "френски" е някакво дразнещо ушите подобие на френски език и аз подкрепям неговото решение да общува с децата на английски - повече нямах проблеми.
Моята съпруга е от франция но от 2 години в къщи децата разговарят с нея основно на английски, аз също подчти не ползвам френски на улицата и в магазина, не желая да си развалям езика защото във френската гимназия хората се потрудиха доста за да го усвоя на добро ниво.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

IRA написа:... заигра се с едно русначе от Торонто, пак си приказваха на английски...
Моят знае руски ;)
Колкото и да не ми харесва, но е факт, че той предпочита да говори:
№1 на френски
№2 на български
№3 на руски

Когато се случи да играе с българчета, говири с тях на френски.
Същото е и в съботното руско училище.

Дъщерята поне проумя, че е най-добре да говори с всеки (по възможност :D ) на родния му език:
с българи на български,
с руско говорящи на руски,
с кабекари и франкофони на френски,
с англофони на английски,
с испанофони (доколкото може) на испански.

Прави ми впечатление, че със съучениците си "превключват" от френски на английски и обратно.
Когато се "натъкнат" на типично английски термин (игра, филм, книга, цитат), продължават на английски.
Но все пак им е по-лесно на френски, та все се връщат на него ... докато не срещнат отново английски израз.

Но на "улицата" определено ползва езика, на който я заговорят.

Впрочем, като "доказателство" за нивото й на английски, прочете The Great Gatsby в оригинал 8) .

Надявам се, че има надежда и за сина ми :(
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

Е ма нидейте така разваляте общото мнение....
Моето дете беше на френска градина и само си проговори на английски, когато си играеше с играчките, и то само защото гледаше телевизия на английски - това на 3-4 годишна възраст. В училище беше във French immersion, но единственото повече на френски му беше математиката, всичко останало учеха заедно с другата половина от класа, който беше в английската част. Все едно, ако едно дете и родителите му ИСКАТ то да научи един език, няма сила, което да ги спре. Същото е и ако НЕ искат. Всичко останало е хленчене.......
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

analgin написа: аз също почти не ползвам френски на улицата и в магазина, не желая да си развалям езика защото във френската гимназия хората се потрудиха доста за да го усвоя на добро ниво.
А то пък и английския от улицата като е на високо ниво! :fubar:
Много ми е смешно, когато в бившите колонии, понастоящем имигрантски държави се говори за запазване чистотата на езика. Езикът е за улеснение на комуникацията. Какво значение има доколко е чист, ако крайната цел - общуването е изпълнена?
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

klisurov, запиши го на камп с англофончета, ще проговори на английски и филми в къщи само на английски.

Радой Ралин
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

pumpy написа:... Моето дете беше на френска градина и само си проговори на английски, когато си играеше с играчките, и то само защото гледаше телевизия на английски - това на 3-4 годишна възраст. В училище беше във French immersion, но единственото повече на френски му беше математиката, всичко останало учеха заедно с другата половина от класа, който беше в английската част. Все едно, ако едно дете и родителите му ИСКАТ то да научи един език, няма сила, което да ги спре. Същото е и ако НЕ искат. Всичко останало е хленчене.......
Би ли уточнил къде се намират всяко едно от тези неща?
Френски градини в Монтреал бол (но ти по него време вече не си ли бил из щатите), но French immersion не знам къде има (в Монтреал), още по-малко пък как точно да пратя сина си там.

Koko

Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Bistra написа:
analgin написа: аз също почти не ползвам френски на улицата и в магазина, не желая да си развалям езика защото във френската гимназия хората се потрудиха доста за да го усвоя на добро ниво.
А то пък и английския от улицата като е на високо ниво! :fubar:
Много ми е смешно, когато в бившите колонии, понастоящем имигрантски държави се говори за запазване чистотата на езика. Езикът е за улеснение на комуникацията. Какво значение има доколко е чист, ако крайната цел - общуването е изпълнена?
Да особенно на южния бряг френския няма да го коментирам.
Когато местните не могат и не искат да си уважават езика, аз защо да го правя?
Ако беше учила езика в качествено място, а не в каварталното КОФИ щеше да разсъждаваш по друг начин!
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

IRA написа:klisurov, запиши го на камп с англофончета, ще проговори на английски и филми в къщи само на английски.
Миналото лято пробвах.
Но аниматорите знаят и френски (както и повечето деца).
Синът като заяви, че не разбира, аниматора минава на френски.
По същият начин си бе намерил и прителчетата.
Ефекта, от гледна точка на английски, бе нулев.

Koko

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Е вашата е много сложна :rofl: Той явно не иска. На каква възраст е ?

Радой Ралин
pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа:
pumpy написа:... Моето дете беше на френска градина и само си проговори на английски, когато си играеше с играчките, и то само защото гледаше телевизия на английски - това на 3-4 годишна възраст. В училище беше във French immersion, но единственото повече на френски му беше математиката, всичко останало учеха заедно с другата половина от класа, който беше в английската част. Все едно, ако едно дете и родителите му ИСКАТ то да научи един език, няма сила, което да ги спре. Същото е и ако НЕ искат. Всичко останало е хленчене.......
Би ли уточнил къде се намират всяко едно от тези неща?
Френски градини в Монтреал бол (но ти по него време вече не си ли бил из щатите), но French immersion не знам къде има (в Монтреал), още по-малко пък как точно да пратя сина си там.
Отговора ми няма да ти хареса, защото е частен случай, демонстриращ, че желанието да се учи език е изпълнимо, стига да искаш:
Големия ми син живя в Монреал и Лонгьой от 3 до 7 годишна възраст. През това време е посещавал френски детски градини (за 7 долара, без да съм се записвал 4 години предварително) и английско частно училище, в което беше във френската му част. Както казах по-горе, единствената разлика беше математиката, всичко останало учеха всички заедно. BTW училището получаваше държавни субсидии, точно защото изпълняваше условията за "френско" обучение по закон 101. Поради тази причина таксата ми беше само около 6000 годишно.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

analgin написа:... Ако беше учила езика в качествено място, а не в каварталното КОФИ щеше да разсъждаваш по друг начин!
Какво значение има АЗ къде съм учил френски ... въпросът е как децата ни да научат английски.
И не всеки е женен за французойка, та да си поддържа френския, научен на елитно място.

Впрочем, не всеки може да си позволи да си купи къща в англофонски район.

Koko

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

analgin написа:Да особенно на южния бряг френския няма да го коментирам.
Когато местните не могат и не искат да си уважават езика, аз защо да го правя?
Ако беше учила езика в качествено място, а не в каварталното КОФИ щеше да разсъждаваш по друг начин!
Не съм ходила на Кофи. Учила съм го, четейки книжки и разговорно на улицата. Все пак живеем в Северна Америка, не във Франция. Хубаво-лошо, това е! :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

pumpy написа:Отговора ми няма да ти хареса, защото е частен случай, демонстриращ, че желанието да се учи език е изпълнимо, стига да искаш:
Големия ми син живя в Монреал и Лонгьой от 3 до 7 годишна възраст. През това време е посещавал френски детски градини (за 7 долара, без да съм се записвал 4 години предварително) и английско частно училище, в което беше във френската му част. Както казах по-горе, единствената разлика беше математиката, всичко останало учеха всички заедно. BTW училището получаваше държавни субсидии, точно защото изпълняваше условията за "френско" обучение по закон 101. Поради тази причина таксата ми беше само около 6000 годишно.
Отговорът ти ми харесва, т.к. дава пример за това, как децата ни биха могли да научат и английски.
За тези, които биха могли да си го позволят, би им било от полза.

Koko

Публикувай отговор