Драснипаликлечица или как да се казва Walmart на кебекуашки?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
bibco
Обратна връзка:

Драснипаликлечица или как да се казва Walmart на кебекуашки?

Мнение от bibco »

Народе,
току що чух зашеметяващата новина, че новото правителство на Прекрасната ни провинция обмисля закон за смяна на английските имена на брандовите вериги магазини като Costco, Wakmart и т.н. с такива, които са разбираеми на "туземното" население - тоест на кебекуа-та. За истинското туземно население - индианците, не става дума, тъй като те говорят основно на английски и явно надписите не им пречат...
Това много ми напомня един закон от преди близо 100 години в нашата Мила Родина, който също така е целял да замени чуждиците с думи, които носят изконно българско съдържание - като кибрит например, която е турска дума, с прекрасната думица драснипаликлечица...Може би много от вас ще си спомнят и други примери?
Преди време, когато това правителство и прекрасната му премиерка бяха избрани аз си зададох въпроса - какви ли дивотии ни очакват!? Ето, че не се наложи да чакам дълго...
Както се казва - започна се :(
Идеята на постинга ми е - ми хайде да им помогнем на табарнаците - дайде предложения как да се казват някои известни вериги магазини и заведения за обществено хранене преведени на местния диалект?
dea

Re: Драснипаликлечица или как да се казва Walmart на кебекуа

Мнение от dea »

По правило собствените имена не се превеждат. Ако се казваш Чернев, си с това си име и на английски и на френски. Трябва ли по логиката на Полин Мароа да те прекръстят на Г-н Блек-ов или на Г-н Ноар.
За непросветени като мен ще трябва първо превод на български за да се включа с предложения.
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
pumpy

Мнение от pumpy »

Ох, кога ще има референдум ??? С какъв кеф ще се прибера да гласувам за отделяне, нямате си идея..... ще кръщава Костко и Уолмарт.....
Странджата

Мнение от Странджата »

pumpy написа:Ох, кога ще има референдум ??? С какъв кеф ще се прибера да гласувам за отделяне, нямате си идея..... ще кръщава Костко и Уолмарт.....
И що?
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Тази "новина" ми намирисва на виц. Източник?

Кметът на Монреал дали е го задължат да се прекръсти от Майкъл на Мишел.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Joya

Мнение от Joya »

Истина е, имаше статия в газет, ама сега не ми се рови, оня ден мисля че я четох. Интресното беше че в коемнтарите под статията имаше подръжници на идеята, защото било нормално ... :)
Според мен е пълно безумие.
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
svenas

Мнение от svenas »

http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2012 ... 81826.html"

ето ви статия по темата. Но тази тема е стара, най-новата изцепка е от вчера, чух я по радиото.

Вдигат цената на алкохола. По този случай вчера са се обадили на всички собственици на ресторанти, да си направят ревизия на алкохола в склада и до не знам си коя дата, да пратят чек на правителството с разликата между стара и нова цена. :)
Та председателят на асоциацията на ресторантьорите каза, че по тази логика може да поискат и от всички купили телевизори да изпратят чек с новата еко такса, която въведоха. :rock:

Проблема е, че Мароа няма пари за бюджета и сега се чуди от къде да ги извади.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

А всички нови предложения за промени във връзка с английския език в детски градини и училища пак ли са за вързване на бюджета? Очаквам опозицията сериозно да се намеси преди да е направила още по-големи поразии. Да се разровят малко къде потъват милиарди, а не да се опитват да пестят от закуски.
svenas

Мнение от svenas »

Сега се сетих и за друг идиотизъм, чут миналата седмица по радиото (какво да се прави, слушам много радио). Един от нейните хора внесъл предложение, официално да се махне знамето на Канада от квебекския парламент.
Стават за смях вече с дребнавите си идеи, докато нямат идея, как да се справят с големите проблеми.
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Моят источник бяха новините снощи по Global и CBC.
Това, заедно с идеята за свалянето на канадското знаме са много ясни сигнали от сегашната власт - национализъм до дупка. А това, както ние с вас знаем, не води до нищо добро - примери от Източна Европа колкото щеш - Югославия, ЧехоСловакия, СССР и т.н- повечето от тези страни се разпаднаха не заради комунизма, а заради национализма на един от съставляващите ги народи.
Има и друг як пример за войствен национализъм - съвременна Македония с всичките и дивотии - нейното управление най-много ми прилича по поведение на днешните табарнашки управници.
Но нека да не се отклоняваме от темата - моля, дайде идеи на госпожата-Премиер как да кръсти Walmart, MacDonalds, Future Shop и т.н на любимия и диалект?
Майтап да става, покрай иначе гротесктната табарнашка идея :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

yahoo написа:А всички нови предложения за промени във връзка с английския език в детски градини и училища пак ли са за вързване на бюджета? Очаквам опозицията сериозно да се намеси преди да е направила още по-големи поразии. Да се разровят малко къде потъват милиарди, а не да се опитват да пестят от закуски.
За английския език в детски градини казаха,че било грешка. Нямало такова нещо. Иначе опозицията ще си трае за този бюджет. Не искат още да ходят на избори, ще я изчакат да се осере още малко, че да вземат мнозинство.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

bibco написа:Народе,
току що чух зашеметяващата новина, че новото правителство на Прекрасната ни провинция обмисля закон за смяна на английските имена на брандовите вериги магазини като Costco, Wakmart и т.н. с такива, които са разбираеми на "туземното" население - тоест на кебекуа-та.
Това, което пишат в медиите е, че всъщност не става въпрос за нов закон, а за ново "интерпретиране" на стария La charte de la langue française, a.k.a. Bill 101 (Loi 101) и по-точно секция 63, където се казва, че имената на бизнесите трябва да са на френски. Шест компании вече са завели дело срещу кебешкото правителство, това са Walmart, Costco, Best Buy, Gap, Old Navy и Guess. Днес май има заседание на кебешкия върховен съд по това дело.
Други известни компании пък са решили да играят по кебешката свирка. Kentucky Fried Chicken са се прекръстили на “Poulet Frit Kentucky”. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Chomsky

Мнение от Chomsky »

pumpy написа:Ох, кога ще има референдум ??? С какъв кеф ще се прибера да гласувам за отделяне, нямате си идея..... ще кръщава Костко и Уолмарт.....
Това не е фейсбук... ама LIKE!
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

С Best Buy явно няма да има проблем - ще се нарича навярно Meilleur Achat !? :clap:
becks

Мнение от becks »

Ами щом Уолмарт са си променили логото за Kитай или имат специално лого за испаноезични места в щатите, значи могат да го направят и за Квебек. Tака или иначе в Квебек юридическото им име е La Compagnie Walmart du Canada

Китай:
Изображение

САЩ:
Изображение

Предлагам да се прекръстят на "Льо Валмар"
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Публикувай отговор