Бедствието

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: Бедствието

Мнение от Bistra »

Да, има и такива с образование – успокоихме се ние, наблюдавайки един политолог. Само дето той беше назначен за шеф на агенцията по рибарство и аквакултури, но и до внезапното му уволнение, твърди се, не правел разлика между шаран и сом...
О, това ми повиши настроението за седмици напред!Благодаря! :D
Ти сега нищо не разбираш! Трябва да си човек от народа за да се харесваш на масите, какво можеш да правиш, очевидно не е важно. Имаше там един "канадец", дето се гласеше за съветник (като си го спомня ме напушва такъв смях), ама сега виждам, че всъщност надеждите му не са толкова неоправдани, докато Бойко е на власт. :D
Обаче едно нещо ни спасява - не е млад, Юхуууу! :party:
Въпреки, че има достатъчно останали млади тъпанари в България, че да си внасят от чужбина.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
apple

Мнение от apple »

Имаше там един "канадец", дето се гласеше за съветник (като си го спомня ме напушва такъв смях), ама сега виждам, че всъщност надеждите му не са толкова неоправдани, докато Бойко е на власт. :D
Обаче едно нещо ни спасява - не е млад, Юхуууу! :party:
Не знам дали правилно съм те разбрала, че става въпрос за завърнал се от Канада българин? Но ето пример, че това за което говориш може да стане. Ще последя хронологиччно доколкото мога историята. Може някой от нас да го познава лично...
Георги Мусев е на 58 години, с висше инженерно образование. Завършил е военното училище във Велико Търново и военната академия „Г. С. Раковски” в София. Пенсионира се с чин подполковник. През 1994 година заминава за САЩ. Две години работи в щата Джорджия и осем години в Торонто, Канада. Връща се в България и през 2006 г. става член на „Атака”, избран е за общински председател на местната структура. От 2007 г. изпълнява длъжността и на областен координатор на партията. В момента има собствен бизнес - автотранспортна фирма. Женен, има 2 деца.
Същия стана общински координатор на "Атака" във въпросния град, също общински съветник както уреди на същата позиция и дъщеря си Елена. Отделно не знам в колко борда на директори на местни фирми се е напъхал и други далавери... Да уточня, че заплатата за общински съветник преди време беше 600 лв. сега не знам колко е. Работи се само в сряда за няколко часа по време на общинската сесия... Яко, а? ;) И нататък...http://bgsever.blog.bg/novini/2010/10/3 ... nie.627168
Както "BG Север" вече неколкократно писа, да карат с размътени от алкохола мозъци бяха хващани и други лидери и активисти на партията. Доскорошният областен шеф Георги Мусев бе заловен да управлява автомобил след употреба на алкохол на празника на Плевен 15 май м. г. Полицията тогава също запази пълно мълчание. След упорито наше настояване ни бе предоставена само информацията, че във въпросния ден малко след 19 часа е спрян за проверка автомобил, управляван от Мусев. Колата е била засечена на бул. "Русе" в близост до стоматологията от полицаи от Първо РПУ. Униформените съставили на водача акт, тъй като автомобилът не е имал застраховка "Гражданска отговорност", ни бе съобщено от Областната дирекция на МВР. Това гласеше официалната информация, но свидетели на инцидента твърдяха, че след като е спрян, лидерът на "Атака" е имал пререкания с униформените. Той дори извикал по телефона зам.-кмета на Плевен и негов съпартиец Митко Минков, който се явил на местопроизшествието. Последвали още телефонни разговори и с други влиятелни личности. Тогава Минков отказа коментар, като нито потвърди, нито отрече дали е имало такъв случай и дали той се е намесвал. По-късно той бе изключен от "Атака" и уволнен като зам.-кмет, защото не защитил своя лидер.
И после http://posredniknews.com/site/index.php ... Itemid=312 Този същия Мусев системно се напиваше и се държеше като местен феодал и освен това корупцията и далаверите никак не са му чужди... Та виждаш Бистра, че може да се "успее" и на възраст ама да го задържиш успеха когато си със свински манталитет става все по-трудно... Той този се беше размечтал за голямата политика и нещо седеше въпроса да се отказва от канадско гражданство. Не знам дали го е направил ама се жалваше, че ще му отиде канадската пенсия... Та исках да питам по тоя повод може ли за толкова кратък период да е получил пенсия? И трудовия стаж от САЩ дали му е признат и прибавен към канадския? Интересно ми е? :?: Ей тука може да му видите и личицето "сладко" :lol: http://www.plevenlive.com/interview/p3_1126_3.html
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Начи викаш дефицит на кадри? Затова куцо и сакато, дето не е могло да спастри сносен живот в нормалния свят се връща политик да става. :lol:
Е, в такъв случай да им е честито на българските избиратели! :(
За пенсията не се притеснявай!Едно време вървеше номерът с двойните паспорти.Искренно се надявам, че са пресекли вече тая практика!
Мой познат имаше "приятел", който го беше помолил да му подпише декларация за ненапускане на страната, за да вземе по-висока пенсия.
Е, как да му подпише, като почти 50% от времето въпросният си прекарваше в България? Получи отказ съответно и вече не му е приятел.
Не е голяма загуба, мисля! :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
apple

Мнение от apple »

За пенсията не се притеснявай!Едно време вървеше номерът с двойните паспорти.Искренно се надявам, че са пресекли вече тая практика!
Аз не се притеснявам ама хич щото това не ме касае лично. Просто съм любопитна истина ли е, защото този не е много за вяра... И коментара ти не е ясен питах възможно ли е за 10 години общо стаж в САЩ и Канада да получи пенсия без да е навършил 65 години? Или този лъже или е врътнал некак си канадците с нещо това ми е идеята...
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

не може - в САЩ ти трябват мин 40 четиримесечия, за да се пенсионираш на 62 и получаваш пълна пенсия, ако си роден преди 62 година. Ако си роден 62 или по-късно, можеш да получиш пълна пенсия чак на 67. Ако искаш на 62, получаваш само процент от заслуженото.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Точно това се опитвам да ти кажа,apple. Ти откъде знаеш коя точно година е придобил канадското си гражданство? Я, си представи тоя сценарий, примерно, че 1994 година той е бил вече с канадски паспорт.
На канадския паспорт не съм забелязала да ми удрят печат при напускане на страната. За това изискваха декларация от канадски гражданин, че не си напускал страната за целия изискуем период за пенсия, т.е. някой балък, който да лъжесвидетелствува и да си сложи заради теб главата в торбата.
Ти откога смяташ, че датира прогреса (компютъризирането на системата) в Канада? Ами, аз мога да ти кажа, че ние като дойдохме преди 8 години шофьорската книжка на баща ми представляваше ламинирано картонче с поизбеляла снимка.
А, за номера как се добива канадско гражданство само с едно влизане в Канада с 2 български паспорта не си ли чувала? Не зная може и да е слух, но е реализируемо поне преди години.Вече не.Много напреднаха технологиите, а и членството ни в Европейският съюз (дето някои толкова ги бърка), предполага засилване на контрола.
jovani

Мнение от jovani »

apple написа:
Аз не се притеснявам ама хич щото това не ме касае лично. Просто съм любопитна истина ли е, защото този не е много за вяра... И коментара ти не е ясен питах възможно ли е за 10 години общо стаж в САЩ и Канада да получи пенсия без да е навършил 65 години? Или този лъже или е врътнал некак си канадците с нещо това ми е идеята...
Не може - в Канада се изискват минимум 10 години трудов стаж при навършване на годините за пенсиониране, за да получаваш изобщо някаква пенсия, и то само ако живееш в Канада. Ако искаш да получаваш пенсия извън Канада трябва да имаш минимум 20 години трудов стаж. Освен това, за да получаваш пълният размер на пенсията е необходимо да имаш 40 години трудов стаж - иначе взимаш процент от пълният размер - например с 10г. стаж взимаш 25%, с 20г. - 50% и т.н.
Отделно е много възможно да повишат пенсионната възраст от 65 години за мъже на 67 (не знам колко е за жени) - и ако искаш да се пенсионираш по-рано от 67 трябва да жертваш отново някакъв процент. В моят бизнес, с изключение на един екс-шеф, който е на 60 в момента не съм виждал някой над 50 годишна възраст, а съм работил на няколко места за компании с над 200 човека персонал. Така че пенсиониране на 65 е практически невъзможно за ИТ специалист - или трябва да си направил пачка преди това, или да имаш собствен бизнес, или в последните години работиш като консиерж или суперинтендант в някой билдинг или нощен пазач. Риалити чек.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Джовани дъвкахме я вече тая тема, ама не ми се търси. Не ти изискват 10 години трудов стаж за социална пенсия, а само 10 години присъствие. Иначе за процента съм съгласна и той е точно 1/4 от пълния размер.
Нали това именно е една от болките, че премахнаха спонсорството на родители.Не могат да се възползуват от привилегиите на канадците, а именно:
-здравеопазване без пари
-след 10 години някаква пенсия (като тази някаква е при всички случаи по-висока от каквато и да е в България) и то без да си работил нито час.
Чичото от горният пример си е преценил реално шансовете, че за Президент на България надали ще го изберат, а всяка друга българска пенсия би била по-ниска от канадската. Затова си е запазил гражданството. Умен ход! :D
apple

Мнение от apple »

Джовани дъвкахме я вече тая тема, ама не ми се търси. Не ти изискват 10 години трудов стаж за социална пенсия, а само 10 години присъствие. Иначе за процента съм съгласна и той е точно 1/4 от пълния размер.
Само, че са 20 години и то последните преди да нъвършиш 65... 10 са били изглежда преди време...
jovani

Мнение от jovani »

Bistra написа:Джовани дъвкахме я вече тая тема, ама не ми се търси. Не ти изискват 10 години трудов стаж за социална пенсия, а само 10 години присъствие. Иначе за процента съм съгласна и той е точно 1/4 от пълния размер.
Нали това именно е една от болките, че премахнаха спонсорството на родители.Не могат да се възползуват от привилегиите на канадците, а именно:
-здравеопазване без пари
-след 10 години някаква пенсия (като тази някаква е при всички случаи по-висока от каквато и да е в България) и то без да си работил нито час.
Чичото от горният пример си е преценил реално шансовете, че за Президент на България надали ще го изберат, а всяка друга българска пенсия би била по-ниска от канадската. Затова си е запазил гражданството. Умен ход! :D
Още по-зле: ако някой смята да изкара 10 години без да работи, за да може накрая да вземе 25% от една мизерна пенсия, и то само ако продължава да живее в Канада...
Чичкото от горният пример ще трябва да живее 20 години в Канада, за да взима тази заветна пенсия, от да кажем 650-700 долара на месец. Според мен си е преценил добре шансовете и се е върнал в България да изкара някой лев. С 10 години стаж на каторгата може и да му дадат максималните социални помощи от да кажем 525 долара на месец и то само ако продължава да живее в Канада (което е невъзможно с този доход, освен ако не живее на улицата).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
edinotvsichki

Мнение от edinotvsichki »

apple написа:Ей тука може да му видите и личицето "сладко" :lol: http://www.plevenlive.com/interview/p3_1126_3.html
Тоя е*ати борсука.
Само заради физиономията му трябва да го линчуват :D
Леле, леле, накъде върви България с такива "управници"
Не язовири, ами морето ще прелее! ;(
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Bistra написа: Ами, аз мога да ти кажа, че ние като дойдохме преди 8 години шофьорската книжка на баща ми представляваше ламинирано картонче с поизбеляла снимка.
Бистре, 2012 - 8 = 2004.
Сори, ама шофьорските книжки, аз съм тук от 2001, та поне от това време са си пластмаси, а не ламинати.
Не заблуждавай аудиторията.
Друг е въпроса ако баща ти е изкарал кетапа години по-рано...
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Pointzero написа:
Bistra написа: Ами, аз мога да ти кажа, че ние като дойдохме преди 8 години шофьорската книжка на баща ми представляваше ламинирано картонче с поизбеляла снимка.
Бистре, 2012 - 8 = 2004.
Сори, ама шофьорските книжки, аз съм тук от 2001, та поне от това време са си пластмаси, а не ламинати.
Не заблуждавай аудиторията.
Друг е въпроса ако баща ти е изкарал кетапа години по-рано...
Естествено, че го е изкарал по-рано.Той "избяга" веднага след "нежната революция".Не си беше сменял книжката и наистина беше такава. После и той се сдоби с пластмасова. :D
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

apple написа:
Само, че са 20 години и то последните преди да нъвършиш 65... 10 са били изглежда преди време...
И сега са 10, но трябва да я получаваш в Канада.
Тоя като го гледам има и повече, не вярвай сляпо какво е лъгал журналистите.Такива не се спират пред нищо заради келепира.
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Много добре си го е казал jovani.
Малко Ъкъл трябва да го разбереш и смелиш.
Ама sign-а ти доста издава за начина ти на мислене, та не се учудвам....
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Публикувай отговор