Имигриране в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
iv4o95

Имигриране в Канада

Мнение от iv4o95 »

Здравейите! На 15 съм. Сега ще бъда 10-ти клас и вече сериозно се замислих къде ще уча когато завърша!? И понеже нещата в нашата родина не вървят добре пък и винаги съм искал да живея някъде на далече... повечето приятели и роднини ме посъветваха да се опитам да отида в Канада. Мисля, че съм попаднал на тоното място, да задам няколко въпроса. Като цяло в България до колкото съм запознат няма канадско посолство. Искам да попитам как и къде мога да намеря такова, сигурно ми трябва виза ако искам да емигрирам. Какви видове визи има, аз например искам ако отида там да остана постоянен жител, а след това гражданин. След това разбрах, че трябват изпити, за да те приемат в университет. Аз искам да отида в Онтарио, в Торонто където говорят английски. Взел съм FCE изпит от Кеймбридж, но сега мисля да се явявам на Йелтс. Той подходящ ли е ако искам да емигрирам и уча там? Също така искам да разбера дали изобщо мога да уча там ако в България няма канадско посолство. Ако е възможно някаква информация от хора които живеят в Торонто, как е там, дали им харесва? Искам също да разбера ако съм приет и отида там какво следва след това.. ? Хора, моля ВИ помогнете с някой коментар повече ;) смятам, че сега му е времето да реша, макар че повечето приятели може да ме наричат луд, защото имало още 3 години... но те така или иначе ще минат неусетно :D Извинявам се за леко "детското" изказване, но времето му е сега!! Всяка една информация относно това с посолствата и т.н. или това за изпитите по английски и вобще как става всичко докато идеш там и след това, ще ми бъде от полза. Моля всеки който е минал по тоя път или знае нещо да помогне :) Всеки съвет ще ми бъде от полза :)
Мерси предварително ... ;)
Всеки човек греши, но не всеки се учи от грешките си...
mwanza
Обратна връзка:

Re: Имигриране в Канада

Мнение от mwanza »

Начи. Много си малък за да минеш процедурата. Ще ти трябва трудов стаж, който нямаш. Като чуждестранен студент, ще ти одерат кожата с таксите за следване.

Аз лично бих те посъветвал да провериш за стипендии и прочее финансиране в Европа. Като българин си и европейски гражданин и почти съм сигурен, че ще има фондове за европейски граждани. Една приятелка ми каза, че е намерила начин.
iv4o95

Мнение от iv4o95 »

Каква е "процедурата"? И аз искам ако има някакъв начин, след като завърша средното си образование тук да продължа там ако може .... :^)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

iv4o95 написа:Каква е "процедурата"? И аз искам ако има някакъв начин, след като завърша средното си образование тук да продължа там ако може .... :^)
Ако искаш да дойдеш да следваш в Канада трябва да ровиш доста из уебсайтовете на канадските университети, доколкото всеки университет има собствени приемни условия. Ако успееш да покриеш условията им, включително както стана дума по-горе доста солените им такси за следване на чуждестранни студенти, и те приемат да следваш в съответния университет, следващата стъпка е да подадеш документи за студентска виза за Канада.
Моето мнение съвпада с това на mwanza - мисля че имаш по-добри шансове да те приемат да учиш в някой от Западно Европейските университети, където би трябвало и да е по-евтино.

За студенска виза за Канада можеш да прочетеш по-подробно в официалният сайт
http://www.cic.gc.ca/english/study/index.asp"
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

В повечето скандинавски университети все още образованието е безплатно, въпреки че се замислят да го направят платено. В повечето ако не и във всички германски унита мисля че образованието е безплатно. Наплива обаче е голям, до колкото си спомням гледах статистика, където има отдръпване на кандидатстващите от Китай и доста увеличаване броя на кандидатите от USA. Друг е въпроса дали и какво ще учиш. Мисля че приемането в западно европейски университет е доста по-трудно отколкото в Канадски или Американски университет.

Но както казаха по горе търси разпитай и най важното какво искаш да учиш. Ако е някоя икономическа специалност мисля че избора ти по принцип е неограничен, тоест имаш доста университети насреща. Ако е обаче нещо от типа на програмиране, или подобни или пък някакви други инженерни специалности - ел, механик, сивил или нещо подобно избора се ограничава от програмите които се предлагат на английски. Тогава намирането на подобни специалности е малко по трудно.
http://www.helsinki.fi/admissions/under ... icants.htm"
Ето ти и направо сайта за ъндърградуейт който първи ми дойде на акъла.

EDIT
Скоро като се явявах на IELTS частта говорене се запознах с китаец, който е дошъл в канада като е кандидатствал в колеж. Поне така ми каза. Значи приет е в колежа и го е завършил, след това вече китайската общност муе намерила работа(но това е друга тема). Идеята ми е че е успял да дойде чрез приемането в колеж.
Taxation is theft.
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

Да учиш в страна кьдето нямаш шанс да имигрираш само парите и времето ще си изгубиш. Незнам защо всички го набутвате в Европа като там не е цвете. Ако имаш вьзможност ела в Канада или Америка. Ще имаш локално образование и от Университетите можеш да кандидатстваш за практикум КО-ОП накрая на обучението и така ще добиеш опит.
То не е евтино но си струва ако си го мислиш сериозно. Аз от Бьлгария трьгнах с 300 долара за Америка и успях с работа да си платя цялото образование което е 4 пьти по скьпо за чуждестранни студенти.Излезе ми около 50К.
Пьк и фактора че ще си млад ти дава голямо предимство за адаптация, Английски,Френски и двата евентуално ще говориш. Предполагам и не си семеен. Женитбата тук за гражданин или резидент ти дава резидентска карта.
Рано да се занимаваш по форумите за визи. По добре проучи всички колежи с 2-3-4 годишни програми на тоя конинент.Калифорния е евтино образованието до колкото знам. Но 10К на година е нормално(евтино) за Америка.
Пред Америка бих избал Канада защото имаш легално право да работиш докато си студент.
Успех и добре че мислиш от рано.
iv4o95

Мнение от iv4o95 »

Разбира се, че не съм семеен :D на 15 съм... Мерси за инфото, просто исках да знам как седят нещата с ученето там и емигрирането, всичко това плюс сега искам да попитам нещо: Въпроса ми е мога ли да стана постоянен жител и без да се женя за канадски гражданин, защото не искам да ида, да завърша там образованието си и след това да се върна, има ли други начини ?
Моля, всеки който знае нещо по темата, да помага, Мерси :)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Mr.D написа:Да учиш в страна кьдето нямаш шанс да имигрираш само парите и времето ще си изгубиш. Незнам защо всички го набутвате в Европа като там не е цвете. Ако имаш вьзможност ела в Канада или Америка. Ще имаш локално образование и от Университетите можеш да кандидатстваш за практикум КО-ОП накрая на обучението и така ще добиеш опит.
То не е евтино но си струва ако си го мислиш сериозно. Аз от Бьлгария трьгнах с 300 долара за Америка и успях с работа да си платя цялото образование което е 4 пьти по скьпо за чуждестранни студенти.Излезе ми около 50К.
Пьк и фактора че ще си млад ти дава голямо предимство за адаптация, Английски,Френски и двата евентуално ще говориш. Предполагам и не си семеен. Женитбата тук за гражданин или резидент ти дава резидентска карта.
Рано да се занимаваш по форумите за визи. По добре проучи всички колежи с 2-3-4 годишни програми на тоя конинент.Калифорния е евтино образованието до колкото знам. Но 10К на година е нормално(евтино) за Америка.
Пред Америка бих избал Канада защото имаш легално право да работиш докато си студент.
Успех и добре че мислиш от рано.
Нещата се променят Мр.Д - след края на 2013-та година ограниченията за българи да живеят и работят в Западна Европа като граждани на държава член на ЕС ще бъдат окончателно вдигнати, т.е. да се имигрира трайно в Западна Европа няма да е толкова невъзможно. Особено ако човек е отишъл да следва там, има местна диплома и разбира се знае добре езика.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

iv4o95 написа:Разбира се, че не съм семеен :D на 15 съм... Мерси за инфото, просто исках да знам как седят нещата с ученето там и емигрирането, всичко това плюс сега искам да попитам нещо: Въпроса ми е мога ли да стана постоянен жител и без да се женя за канадски гражданин, защото не искам да ида, да завърша там образованието си и след това да се върна, има ли други начини ?
Моля, всеки който знае нещо по темата, да помага, Мерси :)
Ако дойдеш да следваш в Канада като чуждестранен студент имаш възмоността да кандидатстваш за статут на перманент резидент в Канада по някоя от имиграционните процедури, това че ще имаш канадско образование ще ти бъде от полза, така че има начин да се остане легално в Канада без да се жениш за канадски гражднин определено има.
Все пак отчитай че говорим в преспектива за след едно поне 7-8 години - докато си завършиш образованието в България и след това следването. Какви ще са канадските имиграционни процедури след толкова време едва ли някой може да каже със сигурност в момента, но като цяло Канада си остава имигрантска държава и за човек завършил образованието си тук определено ще има начини за оставане.

Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

Koko написа: Нещата се променят Мр.Д - след края на 2013-та година ограниченията за българи да живеят и работят в Западна Европа като граждани на държава член на ЕС ще бъдат окончателно вдигнати, т.е. да се имигрира трайно в Западна Европа няма да е толкова невъзможно. Особено ако човек е отишъл да следва там, има местна диплома и разбира се знае добре езика.
Какво точно имаш напредвид трайно могат да имигрират? Да се установиш в Англия например и да те третират като местен? За Испания, Португалия и Италия го вярвам но за останалите ме сьмнява. Дано да си прав.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Mr.D написа:
Koko написа: Нещата се променят Мр.Д - след края на 2013-та година ограниченията за българи да живеят и работят в Западна Европа като граждани на държава член на ЕС ще бъдат окончателно вдигнати, т.е. да се имигрира трайно в Западна Европа няма да е толкова невъзможно. Особено ако човек е отишъл да следва там, има местна диплома и разбира се знае добре езика.
Какво точно имаш напредвид трайно могат да имигрират? Да се установиш в Англия например и да те третират като местен? За Испания, Португалия и Италия го вярвам но за останалите ме сьмнява. Дано да си прав.
Имам предвид формалното право да живееш и работиш без ограничения в останалите държави членки на ЕС. Държави като Испания, Гърция, Кипър и бившите Източно Европейски държави които бяха приети преди нас в ЕС, вече отмениха тези ограничения, но за държави като Великобритания, Германия, Франция, Холандия - ограниченията ще са валидни до края на 2013-та година, когато изтичат 7-те години след приемането на България в ЕС.
Също така, следването в университетите в Западна Европа за българи е по-евтино, отколкото за студенти от държави извън ЕС.

Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

Koko написа:
Mr.D написа:
Имам предвид формалното право да живееш и работиш без ограничения в останалите държави членки на ЕС. Държави като Испания, Гърция, Кипър и бившите Източно Европейски държави които бяха приети преди нас в ЕС, вече отмениха тези ограничения, но за държави като Великобритания, Германия, Франция, Холандия - ограниченията ще са валидни до края на 2013-та година, когато изтичат 7-те години след приемането на България в ЕС.
Също така, следването в университетите в Западна Европа за българи е по-евтино, отколкото за студенти от държави извън ЕС.
Ако е така тогава се чудя какво правим тук.
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Mr.D написа: Ако е така тогава се чудя какво правим тук.
E само не ми казвай че не го знаеш това нещо? Иначе пък се изказваш и компетентно.... :rofl: :rofl: :rofl:

Коко е прав че никой не знае какво ще стане след 2013 година нито в Канада нито в Западна Европа. Едно е сигурно, че докато учиш в Канада и решиш да живееш тук, после ще имаш като завършиш на гърба си един доста солен дълг.

Освен това не видях какво точно искаш да учиш, но знай следното:
- В Канада когато започнеш като Undergraduate в някоя инженерна специалност първите три години учиш нещо наречено Sciense. След като минат трите години, умните глави те оценяват колко ставаш и колко не и те разпределят какво да учиш за Bachelor последната година. Не искам да разлайвам кучетата тук, но определено шансовете ти без връзки да почнеш нещо свястно са доста ниски, даже и успеха ти да е висок. Познавам хора които са се отказали на третата година защото са им предложили да учат някакви дивотии.

От друга страна в Европа, можеш да завършиш Bachelor в някой университет и пак да дойдеш тук да правиш магистратура. Така ще имаш хем европейско образование хем местно канадско.
Taxation is theft.
Mr.D
Баннат за 7 дни

Мнение от Mr.D »

mortigur написа:
Mr.D написа: Ако е така тогава се чудя какво правим тук.
E само не ми казвай че не го знаеш това нещо? Иначе пък се изказваш и компетентно.... :rofl: :rofl: :rofl:
Какво да знам че всички са се насочили кьм Америка и Канада ли? То ако след 2013 имаме равни права не на хартия само ами и като общество европейско нямаше хората вьобще да имигрират тук и защо да чакат две години за виза.
Колкото до училищата науки и генерални предмети се изкарват и пьрвата година. След това избора накьде ще се насочиш е твой. Програми с Ко-Оп са добра вьзможност за пробив. Жалко че са чак накрая на образованието иначе веднага се записвам.
Публикувай отговор