2 въпроса по новите документи

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Leda78

2 въпроса по новите документи

Мнение от Leda78 »

Здравейте!

Имам въпроси по новите документи, ако някой е задълбавал в нововъведенията...

1. Искат да изброиш вече не само settlement funds , но и всички assets & liabilities... Разяснението в гайда е :

a) Assets
List the total amount of unencumbered, transferable and available funds in your bank accounts, pensions, etc.
b) Liabilities
Indicate the total amount (in Canadian dollars) of real property mortgages and any other personal debts.
c) Total funds available for settlement in Canada
With consideration to your total assets and liabilities, indicate the total amount (in Canadian dollars) of unencumbered, transferable and available funds that you have for settlement in Canada.

Кажете ми дали бъркам, но при положение на ипотека, трябва да напишеш:
a) Assets - нямам собственост, тъй като тя не е unencumbered
b) Liabilities - дължа един апартамент пари, но той не се води собственост, а само задължение + кредитни карти
c) Total funds available for settlement in Canada - но имам в банката 20 000лв, които обаче си ги пазя специално за вас и не си погасявам задълженията... ето ви документ

Също така - all assets should be documented... Т.е. трябва да прилагаме и нотариални актове ли? Ако да - как може да напишат в чек листа - originals???

А въпрос 2 ми е свързан с още един абсурд - списък на всичките ви пътувания и мои, и на съпруга ми в последните 10 години - че ако ходиш в командировки в чужбина или пък се разхождате до Гърция на море - дневник ли си мислят, че си водим?? Ако на тях им трябват визи за навсякъде, тук отдавна не е така...

Ще съм благодарна, ако не да получа тълкувания, поне някой да се възмути заедно с мен :):):). Също така - някой има ли идея на какъв мейл може да си пишем с тези умници и да си задаваме въпросите... Имам подозрения, че ако се заровя в новите документи, още въпроси ще изникнат...

Благодаря предварително за отговорите!
Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
pumpy

Re: 2 въпроса по новите документи

Мнение от pumpy »

Leda78 написа: А въпрос 2 ми е свързан с още един абсурд - списък на всичките ви пътувания и мои, и на съпруга ми в последните 10 години - че ако ходиш в командировки в чужбина или пък се разхождате до Гърция на море - дневник ли си мислят, че си водим?? Ако на тях им трябват визи за навсякъде, тук отдавна не е така...
Смях в залата за визите :rofl: :rofl: :rofl:

А иначе спокойно можеш да си водиш дневник - командировките ги има в службата ти. Почивките се знаят, защото са свървази с разходи - сама спонема по-горе "кредитни карти". Поглеждаш си извлеченията и си вадиш от там пътуванията. Всичко е въпрос на малко работа и време. Ако не искаш да го правиш, никои не те кара на сила да имигрираш при "тези умници".....

А и последно, ако все пак случайно се излъжеш и вземеш, че имигрираш при "тези умници" вземи да си водиш дневник с пътуванията, защото един ден когато и ако подадеш за гражданство щв ти поискат същия списък за последните 4 години в Канада, по дати, къде си ходила и защо.
Аватар
tonakis

Мнение от tonakis »

А още по-лесния вариянт е - просто подайте документи преди 14.11.2011 и използвйте старите изисквания :)
Успех!
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Аз не мисля че трябва толкова да се задълбавате с почивките. Имате още много да се изумявате ако тръгнете по процедурата, така че не го правете отначало.
Просто декларирайте тия места където сте ходили и ги има в паспорта ви отразени. Защото в крайна сметка там ще ви сложат визата.

Относно нотариалните актове - оригинали. Не се шашкай ти след като имаш ипотека няма как да имаш оригинален, така че приложи нотариално заверено копие. Което си е трудно да се изкара при положение, че е в банката оригинала, но не е невъзможно.

Относно визите, наистина има по облекчен режим за канадските граждани при пътуването си отколкото за българските. И не им се налага да вадят често визи. Знам обаче че за някои страни на Европа ги карат да вадят нещо като туристически визи като посещават. Мисля че става въпрос за Исландия, но може и да бъркам.

///off
Тук е по добре да получаваш тълкувания, отколкото съпричастност във възмущението си. Помни не си тръгнала към рая, в крайна сметка доволните от живота в канада не са толкова много .....
Taxation is theft.
Leda78

Мнение от Leda78 »

Относно командировките - силно се съмнявам някой да ги пази, дори и да са длъжни... Ще опитам, разбира се, но не разчитам някой да се зарови толкова дълбоко, защото аз съм решила да си подавам документите някъде.

А за пътуванията по принцип - все пак е странно - признайте, че всички пътувания за последните 10 години е прекалено... Особено в държава, в която ходите в Гърция до ИКЕА на пазар... Не съм сигурна, че за миналата година няма да пропусна някое ходене в съседните държави, пък камо ли за последните 10...

Все тая, точно така ще направя, както препоръчва mortigur - няма да задълбавам толкова. Ще изброя тези, които помня. И без това не съм ходила на места, на които да имам печати в паспорта. Стояли сме си в Европа :)

Никой нищо не казва за драмата assets-liabilities + ипотека? Някакви тълкувания?

Все пак наистина някой знае ли на какъв мейл може да си пишеш с тях и да задаваш въпроси, ако имаш такива?

Miracles start to happen when you give as much energy to your dreams as you do to your fears
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Leda78 написа: .....
Никой нищо не казва за драмата assets-liabilities + ипотека? Някакви тълкувания?

Все пак наистина някой знае ли на какъв мейл може да си пишеш с тях и да задаваш въпроси, ако имаш такива?

Разсъждавайки на глас и без да съм сигурен напълно, но мисля че логиката им е такава - купила си си апартамент с ипотечен кредит, актива ти е стойността на целият апартамент, за който все пак имаш нотариален акт за собственост, минус неизплатената част от ипотеката която представлява задълженията ти - резултата е нетният актив с който разполагаш.
Съжалявам да го кажа, но ако в добавка към това имаш и други задължения, като кредитни карти, се оказваш в ситуациата да нямаш достатъчно пари с които да имигрираш и съответно трябва да се мисли над варианти за намиране на пари назаем по начин при който имиграционните да не разберат че парите са взети назаем.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Хе ако така гледат става малко странно. Но това не е ли пък вече много задълбаване. Освен това не виждам как може да искат оригинал на нотариален акт? Предполагам че можеш да им дадеш това, което имаш, именно копието, на който определено не пише че си собственик. Друг въпрос е защо въобще трябва да го декларираш тоя апартамент. В крайна сметка не е твой.
Taxation is theft.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

mortigur написа:Хе ако така гледат става малко странно. Но това не е ли пък вече много задълбаване. Освен това не виждам как може да искат оригинал на нотариален акт? Предполагам че можеш да им дадеш това, което имаш, именно копието, на който определено не пише че си собственик. Друг въпрос е защо въобще трябва да го декларираш тоя апартамент. В крайна сметка не е твой.
Малко в страни от темата - наскоро кандидатствах да ми бъде увеличен лимита по една от кредитните ми линии от канадска банка, съответно имах телефонно интервю с банката. Начина по който канадските банкери искаха информация е точно същият: колко активи -във вид на недвижими имоти, коли, спестовни и инвестиционни сметки има кандидата, срещу което колко заеми, включително ипотечни, има и колко са му месечните плащания по тези заеми. Като се тегли чертата Активи минус Задължения и горе-долу става ясно дали човек е на зелено или на червено и дали евентуално би могъл да си обслужва заемите, ако има такива.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
pumpy

Мнение от pumpy »

mortigur написа:Хе ако така гледат става малко странно. Но това не е ли пък вече много задълбаване. Освен това не виждам как може да искат оригинал на нотариален акт? Предполагам че можеш да им дадеш това, което имаш, именно копието, на който определено не пише че си собственик. Друг въпрос е защо въобще трябва да го декларираш тоя апартамент. В крайна сметка не е твой.
Това не е точно така - апртамента е твои и ти се води актив. Ако утре искаш да го продадеш за 5 милиона, ще си платиш на банката заема за ипотеката и можеш да си го продаваш и затова е актив.
От другата страна са всичките ти задължения: заем по апартамента, заеми за кредитни карти и т.н.
Тегленето на чертата показва какъв ти е баланса и дали си на червено или на зелено.
Leda78

Мнение от Leda78 »

За мен големият проблем не стои, ако трябва да напишеш че имаш апартамент като актив и ипотеката като пасив... проблемът е, че не позволяват да пишеш апартамента като актив (пише че активите трябва да са само unencumbered) и тогава ти висва един голям пасив....

И всъщност проблемът е, че не можеш изобщо да опишеш какво имаш или нямаш - има 3 графи, в които се пишат само цифри...

Не знам - аз мисля, че ако например имаш ипотека 100 лв + кредитни карти 5 лв + пари за канада 20лв, то трябва да се напише:

assets - 120 лв
liabilities - 105лв
funds for Canada - 20лв

И да се приложат - копие на нотариалния акт + справка от банката за ипотеката - колко си изплатил и колко остава + справка за баланса на кредитните карти + удостоверение от банката за парите, които имаш за канада.

Ако някой има по-добра идея и тълкуване - моля да сподели...
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

pumpy написа:....
Тегленето на чертата показва какъв ти е баланса и дали си на червено или на зелено.
Добре. Аз не съм на червено, но имам един принципен въпрос.
Ние тук всички кандидатстваме за постоянно пребиваване в Канада, а не за кредит от банка, нали така?
Какво значение има дали сме на зелено, жълто или на червено?

А ако все пак има значение, мисля, че би било редно това да беше един от критериите, по които се оценяват кандидатите дали изобщо са eligible или не за процедурата.
Така човек ще знае, че не приемат кандидати "на червено" и няма да се пробва, докато не стане "на зелено". Примерно.

У нас масово младите семейства живеят под наем (визирам предимно София, защото съм от тук, но това вероятно е валидно и за цяла Европа и половината свят), имат по една, две, три кредитни карти и нямат недвижима собственост на свое име. Т.е. по този алгоритъм излиза, че са "на червено". И какво? Ще бъдат отхвърлени ли? (при изпълнени останалите критерии)
Ако ДА - не трябва ли да го знаят предварително, за да не кандидатстват и харчат сума ти пари напразно.
Ако НЕ - тогава за какво изобщо да се дава тази информация.

Знам, че няма как тук някой да знае какво точно са имали пред вид имиграционните, когато са вкарали тези въпроси във формуляра.
Освен това може и моите разсъждения да са погрешни.
А може би те просто искат да знаят максимално много неща за нас, в случай че станем ПР ... !
"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
Аватар
Lira

Мнение от Lira »

Leda78 написа:...

Ако някой има по-добра идея и тълкуване - моля да сподели...
Идея все още нямам никаква.

Но си мисля ...
Ами, ако в нотариалния акт като цена на апартамента е вписана данъчната му оценка, а не реалната му стойност, която може да е пет или десет пъти по-висока? Това си беше обичайна и най-нормална практика до скоро. Не знам дали и не продължава ...
Значи, ако искаме да сме точни или пък трябва да покажем реално какъв актив притежаваме под формата на недвижима собственост, ще трябва да му направим независима търговска оценка ли? И да приложим нея към нотариалния акт.
Има да мигат канадците ...
"Късметът се случва, когато подготовката срещне възможността!" Опра Уинфри
Аватар
mortigur
Обратна връзка:

Мнение от mortigur »

Цялата идея е да са сигурни че ще дойдеш с 10 те бона, тук. Лошото е че няма механизъм който да ги подсигури. Единственото което могат да направят е да те връщат като кацнеш тук докато не събереш парите няма те вземем.... :rofl: :rofl: :rofl:
Taxation is theft.
bp_de

Мнение от bp_de »

Lira написа:
pumpy написа:....
Добре. Аз не съм на червено, но имам един принципен въпрос.
Ние тук всички кандидатстваме за постоянно пребиваване в Канада, а не за кредит от банка, нали така?
Какво значение има дали сме на зелено, жълто или на червено?

А ако все пак има значение, мисля, че би било редно това да беше един от критериите, по които се оценяват кандидатите дали изобщо са eligible или не за процедурата.
Така човек ще знае, че не приемат кандидати "на червено" и няма да се пробва, докато не стане "на зелено". Примерно.

У нас масово младите семейства живеят под наем (визирам предимно София, защото съм от тук, но това вероятно е валидно и за цяла Европа и половината свят), имат по една, две, три кредитни карти и нямат недвижима собственост на свое име. Т.е. по този алгоритъм излиза, че са "на червено". И какво? Ще бъдат отхвърлени ли? (при изпълнени останалите критерии)
Ако ДА - не трябва ли да го знаят предварително, за да не кандидатстват и харчат сума ти пари напразно.
Ако НЕ - тогава за какво изобщо да се дава тази информация.

Знам, че няма как тук някой да знае какво точно са имали пред вид имиграционните, когато са вкарали тези въпроси във формуляра.
Освен това може и моите разсъждения да са погрешни.
А може би те просто искат да знаят максимално много неща за нас, в случай че станем ПР ... !
Ако очакваш някои от имиграционите да излезе и да каже -направихме едикакво си заради едикаво си .... няма да стане или поне няма да каже истинската причина.
Иначе по мои разсъждения на глас - причината е ясна - да си беден е нежелано.
Колкото повече парички има бъдещия имигрант -по добре за Канада- така преди да иде и да иска пари от държавата ,ще му покажат какво е декларирал и ще му поискат бележките да видят за какво ги е изхарчил и чак тогава ще му дават парички.
С гаранция има статистика колко имигранти какво са декларирали преди да идат в Канада и после колко са се наредили за кинти ....Та явно броя на тия дет са се наредили за кинти се е увеличил а те не викат някои си от ония краи на света да му дават ,а го викат да работи т.н и да снася пари в тая държава.
Миналата година за първи път имаше статии в няколко весника че Канада приемала твърде много имигранти ,че те лягали на гърба на дънакоплатеца и т.н ...... все пак криза, трябва да се пести.
Leda78

Мнение от Leda78 »

Още малко инфо. Помолих приятели в Канада да проверят и са им казали, че - апартаментът ти е и asset към стойността му към момента, а liablitiy ти е частта, която не си изплатил от ипотеката...

Какво значи стойността на апартамента към момента... За мен факта, че са ти дали от банката 100лв за нещо е доказателство, че то ПОНЕ толкова струва. Ясно е, че не можеш да вземеш повече от банката отколкото струва.Поне аз така разсъждавам и ще смятам апартамента като стойност на толкова, колкото ми е дала банката.

Има смисъл да се прави допълнителна оценка на имота само ако си взел от банката примерно половината стойност на имота и пак си ипотекирал или пък ако не си ипотекирал и искаш просто да запишеш имот като asset и трябва да докажеш колко струва. Намерих някакви цени в нета - 130лв на имот под 100 квадрата. Това е за експертна оценка. Не съм запозната дали има друг вид оценка, която е по-евтина. Ако някой има опит - да сподели, моля. Със сигурност ще е полезно за хората, които искат да пращат оценки на имоти да ги пишат като asset.

Успех на всички, които се борят с новите изисквания като нас :)
Публикувай отговор