myhata II написа:emili_vn написа:myhata II написа:Иска ти се Блъди,ама не е така ,статистиката се води за всеки човек поотделно

Мислиш, че статистиката в Бг е източник на коректна информация???
Значи никога не си имал допирни точки с НСИ и нямаш идея как се прави статистиката у нас, как се събират и "проверяват" данните. И колко са безотговорни тези, които подават данни. Не напразно и казват Стъкмистика.
Значи,да считаме ли че цялата статия е един бож лаф ?

Да ти кажа честно - не знам какво точно да си мисля. От статията не става ясно, тези изводи на какво точно са базирани. Първо се говори за анкета, после за изследване. И така - ако метода е бил анкета и 200 000 души са заявили, че не желаят да живеят в Бг и 380 000 са заявили, че са се върнали в Бг през 2007-ма - ок, съгласих се.
Да, ама не. На мен ми се струва, че едва ли са анкетирали половината (или цялата) нация, че да стигнат до тези цифри. Та това е по-скоро изследване на база на метода на статистическата извадка. А извадката трябва да е надеждна (едва ли са в нея попадат хората в по-малките градове и на село). Правиш анкета например на 200 000 души - установяваш процентното съотношение на желаещите да емигрират, на завърналите се и т.н. и нанасяш тази цифра на новоизброеното население.
И тук възникват следните въпроси: Какви хора са попаднали в статистическата извадка? Как точно е направена анкетата? На анкетьорите и преброителите се плаща на човек. Та тъй като лични данни навсякъде - с лопата да ги ринеш - не е много сложно (и се е случвало многогкратно) анкетьори да попълват анкети от името на хора, които нищо не подозират за това. А ако анкетата е била анонимна - съвсем.
Та така де - в тоя ред на мисли, не знам дали да вярвам на тези цифри. На мен лично ми се струва, че тези дето искат да напуснат милата родина (независимо дали могат или не могат да си го позволят) са много повече, а за тези, които искат да се върнат мога да кажа, че през последните 2-3 години, откакто почна кризата много народ се върна, предимно от Испания и Италия.