Настоящата картина на емиграцията в България

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
emili_vn

Re: Настоящата картина на емиграцията в България

Мнение от emili_vn »

myhata II написа:Иска ти се Блъди,ама не е така ,статистиката се води за всеки човек поотделно ;)
Мислиш, че статистиката в Бг е източник на коректна информация???
Значи никога не си имал допирни точки с НСИ и нямаш идея как се прави статистиката у нас, как се събират и "проверяват" данните. И колко са безотговорни тези, които подават данни. Не напразно и казват Стъкмистика.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

emili_vn написа:
myhata II написа:Иска ти се Блъди,ама не е така ,статистиката се води за всеки човек поотделно ;)
Значи никога не си имал допирни точки с НСИ и нямаш идея как се прави статистиката у нас, как се събират и "проверяват" данните. И колко са безотговорни тези, които подават данни. Не напразно и казват Стъкмистика.
Значи,да считаме ли че цялата статия е един бож лаф ? 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Споделял съм го преди ще го кажа и сега.
Няма нищо по-тъжно от това човек да е принуден да се "спасява" от родното си място..

Няма лошо ако решиш да ходиш да видиш свят и да се пробваш тук и там, от авантюризъм например, но когато се чувстваш едва ли не принуден, насилствено да емигрираш, има нещо фундаментално сбъркано в цялата ситуация..

Тази статия като цяло потвърждава това което знаем и подозираме и аз я намирам за по-скоро тъжна от колкото сензационна.

Жалко че след 22 години преход сме все още в задънена улица и че няма светлина в края на тунела. Не се правя на патриот или нещо от сорта, но не ми е приятно че така се развиха нещата..

Знам че държавата ни (като цяло) изпростя тотално в последните 20на години, но там все още има доста качествени хора които заслужават нещо по-добро, и за съжаление не всички могат да емигрират по една или друга причина..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Ванка, всичко от първа необходимост поскъпна и хората обедняха още повече. А бедния човек - той е свит човек. И тук изпъкна Ганьо, с неговите си ценности и разбирания за ядене, пиене и сръбска музика. На някои места в Бг живота е като във сръбски филм.
Все повече образовани млади хора изобщо са отхвърлили варианта да работят и живеят в Бг. Обикновени хорица от вътрешността на страната където няма НИКАКВА работа масово ходят на гурбет.
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Само ако знаеш колко ще ти липсват някой неща Янков
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

myhata II написа:
emili_vn написа:
Значи,да считаме ли че цялата статия е един бож лаф ? 8)
Да ти кажа честно - не знам какво точно да си мисля. От статията не става ясно, тези изводи на какво точно са базирани. Първо се говори за анкета, после за изследване. И така - ако метода е бил анкета и 200 000 души са заявили, че не желаят да живеят в Бг и 380 000 са заявили, че са се върнали в Бг през 2007-ма - ок, съгласих се.
Да, ама не. На мен ми се струва, че едва ли са анкетирали половината (или цялата) нация, че да стигнат до тези цифри. Та това е по-скоро изследване на база на метода на статистическата извадка. А извадката трябва да е надеждна (едва ли са в нея попадат хората в по-малките градове и на село). Правиш анкета например на 200 000 души - установяваш процентното съотношение на желаещите да емигрират, на завърналите се и т.н. и нанасяш тази цифра на новоизброеното население.
И тук възникват следните въпроси: Какви хора са попаднали в статистическата извадка? Как точно е направена анкетата? На анкетьорите и преброителите се плаща на човек. Та тъй като лични данни навсякъде - с лопата да ги ринеш - не е много сложно (и се е случвало многогкратно) анкетьори да попълват анкети от името на хора, които нищо не подозират за това. А ако анкетата е била анонимна - съвсем.

Та така де - в тоя ред на мисли, не знам дали да вярвам на тези цифри. На мен лично ми се струва, че тези дето искат да напуснат милата родина (независимо дали могат или не могат да си го позволят) са много повече, а за тези, които искат да се върнат мога да кажа, че през последните 2-3 години, откакто почна кризата много народ се върна, предимно от Испания и Италия.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

pavelyankov написа:Ванка, всичко от първа необходимост поскъпна и хората обедняха още повече. А бедния човек - той е свит човек. И тук изпъкна Ганьо, с неговите си ценности и разбирания за ядене, пиене и сръбска музика. На някои места в Бг живота е като във сръбски филм.
Все повече образовани млади хора изобщо са отхвърлили варианта да работят и живеят в Бг. Обикновени хорица от вътрешността на страната където няма НИКАКВА работа масово ходят на гурбет.
Павка, не мога да разбера какво имаш против сръбската музика? ;) Доста по-стойностна е като съдържание от новопоявилите се през последните години бг парчета. А за сръбския филм - колко такива си гледал? Иначе сърбите си живеят и в града, и на село доста по-добре от нас. Виждал ли си селска къща с два гаража - един за колата и един за комбайна? В сръбско можеш да видиш. Няма голяма разлика в местонахождението (Бг или сръбско) - има в манталитета и в...самосъжалението. Всеки си казва - другия(те) са по-добре от мен, но нищо не прави, за да промени каквото и да е.
Та дай да си говорим за бай Ганьо, остави ги сърбите на мира.
На маса всеки е силен на думи и разбира от много неща, но ако трябва да се действа - всички се скатават. Има български народ - сбор от личности (с различни характери, възможности и амбиции), няма българско общество. И в това е целия проблем.
Последно промяна от emili_vn на Пет Май 20, 2011 5:22 am, променено общо 1 път.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

Точно преди да подам докс до Виена, приятелката ми ме закова със следното изречение...
" Ти какво избираш, Канада или мен, защото аз в Канада няма да живея... приятелите ще ми липсват."

... и в крайна сметка си се разделихме по живо по здраво като видя, че не може да ме разколебае.
Просто има хора, които виждат каква е ситуацията тук, но въпреки това остават в БГ.
И сега ми е много по-лесно да си правя планове сам, щото със такъв човек до мен щях да си скъсам нервите.
Manchester United Football Club
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

mufc, и други са получавали такъв ултиматум. Познавам и едни хора с подобна ситуация, само че не са се разделили. И естествено нежеланието на единия води до забавяне в процедурата (намерение за отказ и срок за език), излишни разходи и неясен край.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

http://money.bg/news/id_388701938/" Кратка_квантова_теория_за_котките_
експериментът с котката е отвратителен. „Защо да не е хамстер?"
А, защо примерно не е муха? Оказват се по-устойчиви. Живеят например там, където не им харесва ;) :lol:
„Котка, хамстер, опосум или катерица - това няма значение. Знам много синоними на думата „примирение", но те не засягат малките животни, а големите животни - хората."
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

emili_vn написа:mufc, и други са получавали такъв ултиматум. Познавам и едни хора с подобна ситуация, само че не са се разделили. И естествено нежеланието на единия води до забавяне в процедурата (намерение за отказ и срок за език), излишни разходи и неясен край.
Края обикновено клони към провал на общия емиграционен проект...
Вариaнти най-различни :) ...
1Разводи
2Цупене и изречения от рода на " Заради теб стана така, нали ти искаше да идваме тук!"
3Ако има деца, обикновено рефлектира и на тях тягостната атмосфера.
4На някой от родителите не му харесва , но на децата и другия родител му харесва и в името на това да си запазят семейството цяло се връщат всички (бях споменал тука за този случай)
5...
6..
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Емили, против сръбската музика нямам нищо против, стига да не ми я навират в лицето. Против сръбските филми също нямам нищо против, даже някои от тях ме кефят. И сръбски къщи съм виждал също ;)
За Ганьо не ми се говори, нямам какво повече от Алеко да кажа за него.
Мисълта ми беше, че точно поради това самосъжаление си страдат хората. Трудно им е да си повярват. А ако не си повярваш, как ще успееш ? Затова хората, решили да емигрират вярват в успеха и повечето от тях го постигат (поне тези които аз познавам). Затова и аз съм решил да емигрирам - защото зная, че мога да постигна много повече :)
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

ivandaman написа:...Жалко че след 22 години преход сме все още в задънена улица и че няма светлина в края на тунела...
А може би това не е "задънена улица" и в никакъв тунел България не се намира. Не е "преход", а нормално общество и, като при всяко нормално общество, всеки прави каквото може за да си осигури по-добър живот...

Тъй като БАН е публично финансирана организация потърсих пълната версия на доклада. Намерих това:

Изображение

Дали за един и същи доклад става дума, кой го е поръчал и как да намеря оригиналният доклад - нямам идея :D :D :D
Omega3

Мнение от Omega3 »

ТУко що свьрши едно предаване наречено Ориент Експрес по френският канал Евазион. Този пьт пьтешествието им минаваше през Бьлгария. Спряха се в София и Златоград кьдето посетиха пещери и един водопад.

Хубава природа и хората гостоприемни беше основното впечатление на двамата Кебекари които сьздават предаването. Те бяха очаровани и наистина си личеше че бяха много доволни от преживяването им.

Гидьт им, бьлгарин, им каза че е висшист, геолог, но понеже хубавата и добре платена работа била много рядка в Бьлгария, за сега се задоволявал с това, но пьк бил доволен. Тоест, висшист геолог, разхожда туристи от Кебек като основно препитание.

Покани ги в апартамента му в София. Блок в Люлин. Той живее там с семейството си и с неговите родители. Майката на гидьт, пенсионерка, учителка по англииски, каза на квебекарите : Заплатата на учителите е мизерна, но пьк е сигурна. Трябва да сьбираме общи усилия за да се прехранваме и да отгеждаме детето нормално. После добави, че тя гледала детето, защото нямало места в детска градина.

Квебекарката добави, че и ние в Квебек имаме този проблем с намиране на места в детска градина.

Наистина, не знам кьде точно ги води гидьт, но природата беше зашеметяваща. После ядоха пьлнение чушки в семеен хотел. Обстановката беше страхотна, но хазайката, както и пенсионерката (майка на годьт), намери начин да добави, че нямало работа и хорта трябвало да измислят какви ли не работи за да се прехранват достойно.
Аватар
mufc

Мнение от mufc »

Ще има ли емиграция след 3 години?
http://dnes.dir.bg/news/patishta-boyko- ... 23682?nt=4"
Е, да се посмеете малко :D
Публикувай отговор