Удостоверение от КАТ ?!?!

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
breakcure

Удостоверение от КАТ ?!?!

Мнение от breakcure »

Налага се почти "спешно" да представя документ от КАТ за липса на автопроизшествия за последната една година в България (в БК съм от малко повече от 2г.)
Не става дума за писмо пред застрахователите - тукашния "КАТ" (ICBC) ми го иска за да ме допусне до изкарване на по-горен клас шоф. книжка.
Проблема е, че от една седмица звъня в КАТ и никой не ми вдига, нямам връзки в КАТ, а и нямам пълномощник, който да речем да вземе дадената справка и да ми я изпрати. Изобщо ситуацията е тотално патова. Дайте съвет, хора...има ли някой минавал през това? :(
bp_de

Re: Удостоверение от КАТ ?!?!

Мнение от bp_de »

Щом нямаш връзки - тва няма да стане. Наскоро колега(българин и съпругата му също) купи кола за съпругата си.Тука в немско застрахователя каза че в мига св които се предостави док от КАТ или Бг застраховка -ще намалят застраховката .
Проверката в Бг как да се набави док от КАТ че лицето Х няма произшествия - или дебели връзки в КАТ -тоя док се издавал само лично , или човек с нотариално пълномощно и там всичките му щуротии...
becks

Мнение от becks »

breakcure написа:Налага се почти "спешно" да представя документ от КАТ за липса на автопроизшествия за последната една година в България (в БК съм от малко повече от 2г.)
Не става дума за писмо пред застрахователите - тукашния "КАТ" (ICBC) ми го иска за да ме допусне до изкарване на по-горен клас шоф. книжка.
Проблема е, че от една седмица звъня в КАТ и никой не ми вдига, нямам връзки в КАТ, а и нямам пълномощник, който да речем да вземе дадената справка и да ми я изпрати. Изобщо ситуацията е тотално патова. Дайте съвет, хора...има ли някой минавал през това? :(
Обади се в българското консулство - мисля че има начин те да ти извадят такъв документ, но не знам колко време отнема и дали трябва да отидеш лично.

Друг, по-бърз вариант е да направиш пълномощно на някой роднина в БГ и той да ти извади.
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
breakcure

Мнение от breakcure »

Благодаря много за отговорите.
Мисля, че ми се изясни положението, т.е. сега съм в трескаво търсене на връзка в КАТ :rofl: :rofl: :rofl:
Звънях и в косулството и единствения легален начин се оказа само с пълномощно на роднина- за целта е нужно се преведе при сертиф. преводач, заверява се от местен нотариус, след което изпраща до Външно на Канада за "апостил" или каквото там му казват на много специалния печат. Това респективно е възможно само чрез изпращане на документите до Отава - процедурата им отнема 30 дни без пощенските врътки. След това така заверените документи трябва още веднъж да бъдат заверени от Консула в Торонто ИЛИ от Външно в България, като последното отнема други 30 дни чакане, чааак след което изпращане в БГ и задвижването тепърва с КАТ и т.н.
Цялото приключение, така като гледам поне 2-3 месеца :x :x Май ще пия една студена вода накрая :headbang:
Omega3

Мнение от Omega3 »

Все още не мода да разбера, защо ако преводачьт е сертиф. или оторизиран, след това трябва да се ходи при нотариус. В Канада не е така. Защо този документ ако е минал вече през преводач, нотариус, трябва да бьде заверяван и от бьлгарските власти, та и от канадските. Това е абсурд, но не би ме учудило ако наистина е така.

Каква точно форма на един документ ти се изисква тук в Канада, ще ти го кажат най вероятно тукашните властти. Бьлгарските може и да се льжат и да искат да заверяват документи които не ги касаят с нищо.

Според мен, този документ издаден от КАТ в Бьлгария и преведен на англииски от оторизиран тук преводач е достатьчно. Аз сьм минавал много пьти само с това, но виждам, че има хора които се набутват яко кинти по наториуси и други заверки.

Преди да пиеш една студена вода, опитей се да говориш пак с тези тук и да им обясниш, за каква феномална бюрокрация става вьрпос за иначе нищожно лесното изваждането на един такьв документ в нормални обстоятелства. Те могат да имат друг вариант.

Опитай се да се покажеш жертва на олигофренска бюрократична машина, без да го казваш директно разбира се.

Успех
breakcure

Мнение от breakcure »

Здравей Омега,
Цялата гореспомената врътка е необходима за да мога да речем да упълномощя баща ми, за да може той да извади глупавата справка в КАТ.
Съответно не мога да дам пълномощно на когото и да било ако не е подписано в присъствието на 2те страни пред нотариус. В същото време за да може български власти да признаят пълномощно издадено от друга юрисдикция то съответния документ трябва да е 1-преведен от сертиф. преводач, 2-заверен от тукашен нотариус (все пак удостоверява че подписа на документа е положен само от теб и никой друг), 3-заверката във Външно на Канада както и след това от Външно в БГ (или консула в То)
Всичко това се изисква по Хагската конвенция за международна обмяна на документи.
Иначе веднъж получа ли катаджииското парче хартия, наистина единствено е нужен превод съпътстван от оригинала. Най-големия дерт е да накараме КАТ да включи принтера за 10 секунди, това е цялата работа
Ако целия тоя филм не отнемаше месеци наред, и някакси не се отнасяше за РАБОТА, някакси щях да преглътна разкарването, разходи и т.н. обаче заради тея мафиоти от ICBC гледай в какво приключение съм се забъркал ...... :(
А хем им казвам "добре бе, нали представих преди две години документ за липса на произшествия, на чиято база имам дискаунт от застраховката вече 2 години подред" и те "НЕ това било само що се отнася до застраховката" ,това било ново 20 и били отделни нещата :@
def34

Мнение от def34 »

breakcure, сигурен ли си,че трябва да присъстват и двете страни при упълномощаването?Не съм запознат с тукашното законодателство, но в България при съставяне на пълномощно не е необходимо да присъстват упълномощителя и упълномощеното лице.Просто отиваш при някой нотариус и той ти съставя пълномощно, като в него се вписват данните на упълномощното лице.След това с пълномощното се ходи в КАТ и за няколко дена се изкарва съответната справка.Ако не си от София,можеш да ползваш някоя агенция, която да занесе справката от КАТ в Министерството на правосъдието или МВНР, което слага апостил на съответната справка.На мен услугата ми струваше 70 лева и отне около 2 седмици-за апостила.
Последно промяна от def34 на Нед Мар 27, 2011 6:12 pm, променено общо 1 път.
breakcure

Мнение от breakcure »

Добре де, но КАТ не си ги представям да се навият да признаят пълномощно, издадено и заверено при канадски нотариус ?
Нали пак ще се налага същата операция с апостила, само че на Канадско Външно им отнема 25 дни + 2 седмици пощи в двете посоки до Отава :x
def34

Мнение от def34 »

breakcure написа:Добре де, но КАТ не си ги представям да се навият да признаят пълномощно, издадено и заверено при канадски нотариус ?
Нали пак ще се налага същата операция с апостила, само че на Канадско Външно им отнема 25 дни + 2 седмици пощи в двете посоки до Отава :x
Проблемът е, че доколкото виждам си в Британска Колумбия ,а там няма българско посолство или консулство.Иначе можеш да съставиш пълномощно пред консула или посланника и те да го заверят, тъй като имат удостоверяващи функции/нотариални/.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Ако времето те притиска и ако си склонен да платиш повече, "прескочи" до Торонто или Отава.
Ако не ти свият някой номер, ще приключиш точно за 2 дни.
anitsa

Мнение от anitsa »

Ако аз бях на твое място, щях да пробвам нещо по-лесно и по-бързо. Написваш едно пълномощно на английски, под текста на английски го написваш на български (под всеки ред или като самостоятелен текст) и това го заверяваш при някой, който е оторизиран. Тук в Монреал става в общината, в банката или при нотариус (най-скъпия вариант, но си заслужава ако нотариуса е българин). Слагаш го в един плик и го пращаш в БГ. Ако не го признаят, почваш сложните варианти.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

В Калгари съм заверявал пълномощно за БГ при местен нотариус. Имат специална бланка за целта. Сложихме отдолу и текст на български. Подписа се и един българин, тукашен резидент и вече канадец, че превода е в пълно съответствие с оригинала, според неговите разбирания. Това по съвет на нотариуса. Стана бързо и на място, вземаха ни само 20 долара. Говорете с някой нотариус.
Embrace your climate change!
smt

Мнение от smt »

bp_de написа:Наскоро колега(българин и съпругата му също) купи кола за съпругата си.Тука в немско застрахователя каза че в мига св които се предостави док от КАТ или Бг застраховка -ще намалят застраховката
За застраховка на кола разбрах, че застрахователя искал потвърждение за стаж и липса на пътни проишествия. Означава ли наистина, че приемат като доказателство за целта само документ от КАТ или БГ застраховка? Приемат ли като доказателство само документа от КАТ или искат това доказателство + доказателство от предишния бг застраховател? :?:
Федерална процедура-продължителност 18 месеца!
bp_de

Мнение от bp_de »

smt написа:
bp_de написа:Наскоро колега(българин и съпругата му също) купи кола за съпругата си.Тука в немско застрахователя каза че в мига св които се предостави док от КАТ или Бг застраховка -ще намалят застраховката
За застраховка на кола разбрах, че застрахователя искал потвърждение за стаж и липса на пътни проишествия. Означава ли наистина, че приемат като доказателство за целта само документ от КАТ или БГ застраховка? Приемат ли като доказателство само документа от КАТ или искат това доказателство + доказателство от предишния бг застраховател? :?:
Да подчертая пак че става дума за немско а не Канада.
В ЕУ сега е релативно лесно -ония от немската застраховка каза че може и 2 та .С док от КАТ признават мах 5 г а с док от БГ застраховка можело и повече но зависело и т.н.
Споменах това понеже е във връзка -Как се вади док от КАТ че лице Х няма произшествия - що тоя док си е все същия независимо закъде ще послужи.
А вече едикои си служби в Канада дали ще го уважат, вземат под внимание и т.н - аз съм последния човек дет ще знае.
Обикновено гледат да прецакат и да гепат парите- общо взето това е мнението споделено от съфорумци тука за ситуацията в Канада по тоя въпрос.
Публикувай отговор