yahoo написа:Точно така е. Вероятно Linko говори за новопристигналите имигранти, че би било нагло да започнат да се възползват от постиженията на обществото наготово и едновременно с това да започнат веднага да критикуват неуредиците без да са допринесли още с нищо. Но аз говорех за периода в който вече се интегрират, докажат и получат доходи понякога дори в много пъти повече над средния местен - тогава като почнат да плащат главозамайващи данъци е нормално да се интересуват дали парите се харчат оптимално и дали се прави нещо по фрапиращите проблеми в обществото...
Ех,
yahoo, и си прав, и не си прав ...
Какво значи да се възползваш наготово ... недей, че съвсем ще се отплеснем ... то и аз навремето наготово се възползвах от безплатното образование в БГ, щото учех, без преди това да съм се "интегрирал, доказал и получил доходи" ... просто, аз не мисля, че право на критика имат само "старите кучета" ... лично мнение.
Само да спомена, че
аз съм федералист (отделно, че нямам кебекарски сертификат), и че моята процедура ми отне малко над 5 години (началото на февруари 2002 - края на март 2007).
Откакто пристигнах в Канада (средата на юли 2007) съм се установил в Кебек.
Защо ли - защото за момента, за моето семейство, "+" са повече от "-".
Кебек е най-корумпираната провинция на Канада, но е нищо пред БГ.
В Монреал има висока престъпност, но е нищо пред БГ.
В Монреал има дупки по улиците, но те са нищо пред БГ.
В Кебек здравната система е абсурдна, но е на години пред БГ.
Това мисля, отговаря на въпроса защо съм в Кебек, а не в БГ
Родителите ми са американски граждани и живеят в САЩ, но аз лично не харесвам животът в САЩ.
В Монреал хората работят, за да живеят, докато в САЩ, хората живеят, за да работят.
Това, естествено, е лично мнение, с което не обвързвам никого и в което, не желая да убеждавам никого.
За мен, Торонто е по-малкият брат на NYC.
Това мисля, отговаря на въпроса защо съм в Монреал, а не в Торонто.
И още, защото държа децата, освен български и руски, да знаят също и английски (канадският му вариант), и френски (кебекарската му разновидност).
Очертава се едното да знае и испански, т.к. в École International de Montréal се изучават (не се само "маркират") и английски, и испански. За другото не знам дали ще "устискам" толкова време в Кебек.
Не знам къде в Торонто "за без пари" може да се научи английски (канадски), френски (кебекарски) и испански (нямам идея коя му разновидност) и да се поддържа и развива руски.
Та така, това, е една от основните причини за момента да сме тук.
И за сега съм доволен от статуквото.
Но, мисля, че човек еволюира в развитието си.
Тази ни "еволюция" ни е докарала от БГ в Канада.
Тази ми "еволюция" навярно един ден ще ме закара през Торонто (ON) и Ванкувър (BC) в Сидни, Австралия.
Но, до тогава има време и мисля, че имам правото да критикувам това, което не ми харесва ... без значение от колко време съм тук, за колко време съм тук, колко съм "получил на готово" и колко данъци съм платил ...