Шест години вече в Кебек, Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
crusader

Re: Шест години вече в Кебек, Канада

Мнение от crusader »

miteto написа:
Дядо Йоцо написа:Ми стягай си багажа да се прибираш там от където си дошъл.
Що трябва да стяга багажа? Ако има проблем със здравеопазването и ние (гражданите) си мълчим или си викаме "Да, ама в Хаити найш колко е по-зле", тогава един ден ще стане това дето е днес в България - обществото си мълчи + политиците си правят каквото си искат = държавата е в киреча.
Много вярно :handshake: Ако всички си мълчат защото били на гости (???) и имигранти въпреки че си плащат данъците като всички останали , няма да има гражданско общество и всичко ще си стои на едно място.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Точно така е. Вероятно Linko говори за новопристигналите имигранти, че би било нагло да започнат да се възползват от постиженията на обществото наготово и едновременно с това да започнат веднага да критикуват неуредиците без да са допринесли още с нищо. Но аз говорех за периода в който вече се интегрират, докажат и получат доходи понякога дори в много пъти повече над средния местен - тогава като почнат да плащат главозамайващи данъци е нормално да се интересуват дали парите се харчат оптимално и дали се прави нещо по фрапиращите проблеми в обществото. Но явно тези които дават много са малцинство сред получаващите, затова и малцина могат да си представят че може да има данък клонящ към 50%.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Точно така, yahoo, правилно си ме разбрал. Визирах именно пристигналите вчера и още незапознати кое и как става, ама вече с големи претенции срещу всички и за всичко. И смешното е, че претенциите по начало са неоснователни, защото не се базират на доброто познаване на тукашните традиции и местната правна уредба, а на навиците им от предишният живот в България да речем.
Но никога не съм и мислил да призовавам за мълчание и покорство до живот и затваряне на очите пред недостатъците. Напротив.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Аз! Аз! Велосипед форевър :D Карам 12 месеца в годината само много як тампет мое ме откаже... :clap:
Dead Eyes See No Future
Omega3

Мнение от Omega3 »

Искам да поздравя Торонто за новият им кмет. Много ме кефи пича, а и най накрая каза нещата за колелата такива каквито са : Коли и велосипеди не трябва и не могат да се движат по един и сьщ пьт.

Аз сьм за окуражаването на използването на колелото, но в адекватни условия за сигурността на велосипедистите. Тия линии които са ги надраскали по пьтищата в Монреал и на които им казват писти за колело, не предпазват по никакьв начин велосипедистите. Все пак да се отбележи, че в Монреал има все повече и повече инстински писти отделени с бордюр от шосето.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Имам чувството, че в Монреал велосипедните писти са създадени с идеята за колоезденето само като вид развлечение и отдих, а не като транспортно средство.
Или поне в началото е било така. В следствие масовото използване на велосипеда и за транспорт са започнали да шарят тези ленти и върху уличниите платна.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

yahoo написа:Точно така е. Вероятно Linko говори за новопристигналите имигранти, че би било нагло да започнат да се възползват от постиженията на обществото наготово и едновременно с това да започнат веднага да критикуват неуредиците без да са допринесли още с нищо. Но аз говорех за периода в който вече се интегрират, докажат и получат доходи понякога дори в много пъти повече над средния местен - тогава като почнат да плащат главозамайващи данъци е нормално да се интересуват дали парите се харчат оптимално и дали се прави нещо по фрапиращите проблеми в обществото...
Ех, yahoo, и си прав, и не си прав ...
Какво значи да се възползваш наготово ... недей, че съвсем ще се отплеснем ... то и аз навремето наготово се възползвах от безплатното образование в БГ, щото учех, без преди това да съм се "интегрирал, доказал и получил доходи" ... просто, аз не мисля, че право на критика имат само "старите кучета" ... лично мнение.

Само да спомена, че аз съм федералист (отделно, че нямам кебекарски сертификат), и че моята процедура ми отне малко над 5 години (началото на февруари 2002 - края на март 2007).
Откакто пристигнах в Канада (средата на юли 2007) съм се установил в Кебек.
Защо ли - защото за момента, за моето семейство, "+" са повече от "-".

Кебек е най-корумпираната провинция на Канада, но е нищо пред БГ.
В Монреал има висока престъпност, но е нищо пред БГ.
В Монреал има дупки по улиците, но те са нищо пред БГ.
В Кебек здравната система е абсурдна, но е на години пред БГ.
Това мисля, отговаря на въпроса защо съм в Кебек, а не в БГ

Родителите ми са американски граждани и живеят в САЩ, но аз лично не харесвам животът в САЩ.
В Монреал хората работят, за да живеят, докато в САЩ, хората живеят, за да работят.
Това, естествено, е лично мнение, с което не обвързвам никого и в което, не желая да убеждавам никого.
За мен, Торонто е по-малкият брат на NYC.
Това мисля, отговаря на въпроса защо съм в Монреал, а не в Торонто.

И още, защото държа децата, освен български и руски, да знаят също и английски (канадският му вариант), и френски (кебекарската му разновидност).
Очертава се едното да знае и испански, т.к. в École International de Montréal се изучават (не се само "маркират") и английски, и испански. За другото не знам дали ще "устискам" толкова време в Кебек.
Не знам къде в Торонто "за без пари" може да се научи английски (канадски), френски (кебекарски) и испански (нямам идея коя му разновидност) и да се поддържа и развива руски.
Та така, това, е една от основните причини за момента да сме тук.

И за сега съм доволен от статуквото.

Но, мисля, че човек еволюира в развитието си.
Тази ни "еволюция" ни е докарала от БГ в Канада.
Тази ми "еволюция" навярно един ден ще ме закара през Торонто (ON) и Ванкувър (BC) в Сидни, Австралия.
Но, до тогава има време и мисля, че имам правото да критикувам това, което не ми харесва ... без значение от колко време съм тук, за колко време съм тук, колко съм "получил на готово" и колко данъци съм платил ...

:handshake:
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Антон

Мнение от Антон »

Повече и по-големи дупки от тези по улиците на ню-йоркския квартал Куинс не съм виждал и по булевард "Пътя към Европа" (всъщност пътя към Филиповци) в София.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

klisurov, виждам че не си ме разбрал правилно. Съгласих се с предните няколко мнения, но понеже в последното беше споменато отново за тези които са "на гости" започнато от Linko се пробвах да доуточня какво вероятно той е имал в предвид поне както аз го разбрах. Това не е мое мнение, но донякъде съм съгласен с него. Моето допълнение беше, че тези които и плащат повече са още по-заинтересувани да знаят как се използват парите им.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

yahoo написа:klisurov, виждам че не си ме разбрал правилно.
:handshake:
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Linko написа:Имам чувството, че в Монреал велосипедните писти са създадени с идеята за колоезденето само като вид развлечение и отдих, а не като транспортно средство.
И не само там. И въобще въпроса е много по-дълбок.
-- Как може масово велосипедите да се продават/произвеждат без калници ???
-- Как може повечето велосипеди да са или с гуми за офроуд или с гуми за писта, а тия най-обикновените дето едно време имаше само такива - да са рядкост ?
-- Къде е логиката като карам за работа седнал на велосипед, ръцете ми да са на ниво по-ниско от гъза ? Изгърбен в аеродинамична поза ? Ама почти всички велосипеди са такива.
-- повечето колоездачи са с впити дрешки сякаш тренират за олимпийските игри.
...
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Оптикс аз те мислех за сериозен колоездач па ти прасна егати аматьорския пост. Не знам къде живееш но в Квебек и в най - изпадналия вело- магазин има велосипеди от всички описани от теб типове. Предполагам не си търсил сериозно.
Dead Eyes See No Future
Omega3

Мнение от Omega3 »

Много ясно, че всеки може да критикува, независимо от периодьт прекаран тук. Проблемьт е че трябва да поживееш няколко годиники, за да може поне да смяташ, че познаваш до известна степен обштеството.

Аз преди 4,5 години, чух , че един от виновниците за трудният достьп до медицински услуги е корпоративната политика на Ординьт на Докторите. Сега вярвам, че е така, но не са само те виновни, разбира се, има много други фактори.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Omega3 написа:Много ясно, че всеки може да критикува, независимо от периодьт прекаран тук. Проблемьт е че трябва да поживееш няколко годиники, за да може поне да смяташ, че познаваш до известна степен обштеството.
Обаче и с годините човек се приспособява повече към ситуацията и неща които са го дразнели в началото започват да му се виждат родни чак докато не му бръкнат дълбоко някъде и не го посъбудят :(

Проблемите със здравеопазването имат все пак и положителна страна. Човек почва да цени повече здравето си и да не разчита че при всяко главоболие например може до час да срещне специалист който да му изпише без усилие половината продукти на фармацефтиката...
leaf

Мнение от leaf »

klisurov:
"Не знам къде в Торонто "за без пари" може да се научи английски (канадски), френски (кебекарски) и испански (нямам идея коя му разновидност) и да се поддържа и развива руски."

Отговор: В училище.

Френски във http://www.tdsb.on.ca/programs/french/default.asp"

Други езици в например: http://www.tdsb.on.ca/schools/index.asp?schno=3432" или

http://schools.tdsb.on.ca/wcci/Classes/ ... anish.html"

Даже и класове по български има - пак безплатни.
http://www.tdsb.on.ca/programs/continui ... p?letter=B"

Ако някой се интерисува може да провери на този сайт за Торонто:
http://www.tdsb.on.ca/programs/continui ... efault.asp"
Публикувай отговор