Циганският проблем - рилоудед
- roumensp
Re: Циганският проблем - рилоудед
@Hungarian Salami:
Разликата между циганите и индианците е че циганите са пришълци на българските земи, докато в Северна Америка всички са пришълци, с изключение на индианците. Заради това за индианците е донякъде допустимо да има закони, различаващи се от тия за останалите хора, докато за циганите не е.
Колкото и да не ти харесват индианците, не трябва да забравяш че всички живеем на територия, която е била насилствено иззета от тях.
И аз понякога се ядосвам на преференциалните закони, важащи за тях и си мисля защо трябва да ги има след като "победителите не ги съдят", но после ми отминава, защото знам че това е единствения начин да ги компенсират за това, което им е било причинено в миналото.
Да не говорим за това, че въобще не можеш и да сравняваш проблемите създавани от циганите с тия, създавани от индианците, просто са несравними.
Разликата между циганите и индианците е че циганите са пришълци на българските земи, докато в Северна Америка всички са пришълци, с изключение на индианците. Заради това за индианците е донякъде допустимо да има закони, различаващи се от тия за останалите хора, докато за циганите не е.
Колкото и да не ти харесват индианците, не трябва да забравяш че всички живеем на територия, която е била насилствено иззета от тях.
И аз понякога се ядосвам на преференциалните закони, важащи за тях и си мисля защо трябва да ги има след като "победителите не ги съдят", но после ми отминава, защото знам че това е единствения начин да ги компенсират за това, което им е било причинено в миналото.
Да не говорим за това, че въобще не можеш и да сравняваш проблемите създавани от циганите с тия, създавани от индианците, просто са несравними.
- ivandaman
- Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA
Сравняването между индианци и мангали е пак като "Ябълките и Портокалите" което по принцип често се случва. Не само в този форум.
Само от лични наблюдения, без да имам някакви научни проучвания да подкрепят наблюденията ми, смятам че индианците от латинска америка са доста по добре интегрирани. Европейската раса и местната са се поумешали доста солидно и това като че ли е поизкоренило "традициите" на местните. Може би това е единственият начин да се "интегрират" подобни етнически групи.. Чрез асимилация..
Това горното важи за държави като Коста Рика, Коломбия, Венесуела, Аржентина, Парагуай, Уругуай, Бразилия и т.н.
Някои части на Мексико, Перу, Боливия, Екуадор и други държави индианците са се запазили доста "чисти", но в същото време са се и интегрирали.. Ходят на училище, образоват се, имат си професии и т.н.
Така че интеграцията е възможна но може би не може да се планира.. просто трябва да се случи.. а това не знам как ще стане в случая с мангосите в наше село.. Просто няма как да стане.
Само от лични наблюдения, без да имам някакви научни проучвания да подкрепят наблюденията ми, смятам че индианците от латинска америка са доста по добре интегрирани. Европейската раса и местната са се поумешали доста солидно и това като че ли е поизкоренило "традициите" на местните. Може би това е единственият начин да се "интегрират" подобни етнически групи.. Чрез асимилация..
Това горното важи за държави като Коста Рика, Коломбия, Венесуела, Аржентина, Парагуай, Уругуай, Бразилия и т.н.
Някои части на Мексико, Перу, Боливия, Екуадор и други държави индианците са се запазили доста "чисти", но в същото време са се и интегрирали.. Ходят на училище, образоват се, имат си професии и т.н.
Така че интеграцията е възможна но може би не може да се планира.. просто трябва да се случи.. а това не знам как ще стане в случая с мангосите в наше село.. Просто няма как да стане.
& ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for

Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Тука не съм много съгласен. Насилствено иззета? = честно спечелена на война ? И вождовете им са подписали мира. И много умно - който е оцелял, живот си живее сега.roumensp написа: Колкото и да не ти харесват индианците, не трябва да забравяш че всички живеем на територия, която е била насилствено иззета от тях.
Тя и българската територия е "заграбена от Византия" някога, и докъде ще стигнем ако така мислим?
Embrace your climate change!
- roumensp
За каква война говориш, война има когато 2-те страни са относително равни, докато това не е било война, а системно избиване / геноцид.7George написа:Насилствено иззета? = честно спечелена на война ?
А имали ли са избор?7George написа:И вождовете им са подписали мира.

Ако и в днешно време нещата се решаваха с "честно спечелени войни", сигурно немалко българи биха били за една "честна война" срещу циганите (разбирай геноцид). Ама за щастие нещата вече не се решават толкова елементарно.
Признавам си, че разсъждения като твоите минават и през мойта глава, но после ги отхвърлям, казвайки си че ако искаме да претендираме че сме цивилизовани трябва да оставим в миналото "истини" от типа на "победителите не ги съдят".
-
- Обратна връзка:
На "Hun"-салама" само ще кажа, че тези индианци по канадските земи може и само да са ловували, но малко по-на юг други индианци са имали империи, създавали са уникални градове и са притежавали знания, които ние чак сега преоткриваме. По подробно за това - виж в линка по-надоло
Но нека да оставим миналото - въпросът е какво става сега? Аз наистина не виждам път за интегриране на циганите по доброволен начин. Според мен единственото, което би проработило е да им се спрят всички безплатни блага и да бъдат принудени да се социализират и работят. Искаш социална помощ - ходи бачкай един месец минимум на обществената "тръстика". Искаш детски помощи - пращай децата си в училище. Искаш къща - постройси я, ама законно. Как - ами работй! Правиш зулуми в чужбина - няма международен паспорт. Искаш да се жениш - стани на 18 години и тогава...
А на тези, които продължават да крадат, разпространяват наркотици и проституират - да ги пращат по бързата процедура в затвора. Е, там също държавата ще трябва да ги храни, но там те ще работят и то принудително и абсолютно без заплащане! На циганина това няма да му харесва със сигурност. Ама хич!
Нещо такова ми се върти из главата!
Други идеи?

Но нека да оставим миналото - въпросът е какво става сега? Аз наистина не виждам път за интегриране на циганите по доброволен начин. Според мен единственото, което би проработило е да им се спрят всички безплатни блага и да бъдат принудени да се социализират и работят. Искаш социална помощ - ходи бачкай един месец минимум на обществената "тръстика". Искаш детски помощи - пращай децата си в училище. Искаш къща - постройси я, ама законно. Как - ами работй! Правиш зулуми в чужбина - няма международен паспорт. Искаш да се жениш - стани на 18 години и тогава...
А на тези, които продължават да крадат, разпространяват наркотици и проституират - да ги пращат по бързата процедура в затвора. Е, там също държавата ще трябва да ги храни, но там те ще работят и то принудително и абсолютно без заплащане! На циганина това няма да му харесва със сигурност. Ама хич!
Други идеи?
Виж това http://politiki.bg/?cy=47&lang=1&a0i=22 ... a0p_id=109" (в статията има линк към пълното изследване, ако ти се чете).bibco написа: Но нека да оставим миналото - въпросът е какво става сега? Аз наистина не виждам път за интегриране на циганите по доброволен начин. Според мен единственото, което би проработило е да им се спрят всички безплатни блага и да бъдат принудени да се социализират и работят. Искаш социална помощ - ходи бачкай един месец минимум на обществената "тръстика". Искаш детски помощи - пращай децата си в училище. Искаш къща - постройси я, ама законно. Как - ами работй! Правиш зулуми в чужбина - няма международен паспорт. Искаш да се жениш - стани на 18 години и тогава...
Други идеи?
Писано е през 2006 г. Доста от нещата звучат логично и разумно, но... не вярвам някога да се случи. За да се интегрират циганите, трябва едновременно да имат стимул да работят (да им се съкратят социалните помощи и размерът им да не е обвързан с броя на децата), да получат достъп до нормална работа, така че да могат да изхранват семействата си без да стават престъпници, децата им да получават адекватно образование (много трудно постижимо даже и за българчетата в момента) и най-важното - да бъдат изкарани от гетата, т.е. да се омешат с българите. Това ще стане когато:
- политиците са в час
- полицията и съдът си вършат работата
- циганите проявят воля и усилия да се интегрират
- българите проявят воля, усилия, толерантност и търпение за да ги интегрират.
Според мен - няма да е скоро.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Първо искам да се извиня, че отплеснах темата заради моите си съображения без никой да ме е питал хехе
Последно искам да се повторя за последен път - Няма ли писменост, няма цивилизация. Дори тез на юг са нямали писменост, може злато да са имали ама са били назад с материала и вярно говори за тях като за цивилизация ама и те са стигнали до под кривата круша, защото не са могли да предат знанията, too bad for them. А за тукашните индианци, за каква земя говорим една шепа народ разпрасънати навсякъде, те дори не са имали идея че притежават нещо.
И последно да ви дам още нещо за размисъл - като дойдат извънземните с в пъти по-напредналите технологии искам да знам кой от вас ще излезе пръв да им обясни как това си е нашата земя тука и да не ни се месят в работите. Истината е че по напредната цивилизация owns the ass of the inferior one, any day of the week, 24/7.
Това последно от мен по темата хехе
Последно искам да се повторя за последен път - Няма ли писменост, няма цивилизация. Дори тез на юг са нямали писменост, може злато да са имали ама са били назад с материала и вярно говори за тях като за цивилизация ама и те са стигнали до под кривата круша, защото не са могли да предат знанията, too bad for them. А за тукашните индианци, за каква земя говорим една шепа народ разпрасънати навсякъде, те дори не са имали идея че притежават нещо.
И последно да ви дам още нещо за размисъл - като дойдат извънземните с в пъти по-напредналите технологии искам да знам кой от вас ще излезе пръв да им обясни как това си е нашата земя тука и да не ни се месят в работите. Истината е че по напредната цивилизация owns the ass of the inferior one, any day of the week, 24/7.
Това последно от мен по темата хехе

- optics
- Модератор
Емилчо,
"да им се съкратят социалните помощи и размерът им да не е обвързан с броя на децата"
Това хубаво, ама излиза че трябва да се приемат специални закони за цигани !
Което не е непременно расизъм и не е непременно лошо.
Салами,
абсолютно съм съгласен по въпроса за извънземните, а именно - най-добре да не идват въобще.
Приликите между (северо-) индианците и циганите (макар исторически да има много разлика) се набиват тутакси на очи ако се погледне тъй наречената им култура или по-точно нейната тотална липса. Чуйте някой път песни и музика на нашите индианци. Песните са мъчение, а "музиката" е какафония от звуци. В това отношение циганите мисля са по-напред. Индианците от Андите - друга работа. Разлика от земята до небето с тукашните. На последното представление дето бях - 6 индианци изпълняваха нещо си, а жената на главния хореограф стоеше на сцената и с отегчена физиономия пиеше минерална вода. Защо на сцената обаче ??? Защото след геноцида който са им хвърлили, сега пък имаме едно необосновано прехласване и глезене на което са подложени което логично довежда до това че една доста дебела индианка, облечена в дънки и обута в гуменки може да се кипри на сцената и да надига минерална вода, докато мъжът й заедно с няколко други, облечени в индиански одежди изпълняват танци. Не стига това, ами по едно време пусна детето си (също в дънки и гуменки) да тича напред назад около танцуващите.
Местните седят, гледат и ... се радват. Радват се заради вината дето им е втълпена и как сега трябва да си я изкупим. Да, но аз нямам никаква вина и ако ме бяха питали мене нямаше да има геноцид на индианци и нямаше да има последвалото глезотене.
Значи представете си аналогична ситуация - трио Българка излиза в национални носии да пее в някаква зала, мъжът на едната от тях, облечен в дънки и маратонки, излиза заедно с тях и внучето си на сцената, и докато те пеят, той пие минерална вода и пуска внучето да припка около бабите и да ги дърпа за полите.
Какво е това - това е тотална цигания и неуважение към публиката, породена от нагло самочувствие и липса на естетически критерии.
Поведение, което може да става за махленско събиране, дето всички се познават, но не и за зала.
За индианците Навахо (в Юта и Аризона) също нищо добро не се сещам.
"да им се съкратят социалните помощи и размерът им да не е обвързан с броя на децата"
Салами,
абсолютно съм съгласен по въпроса за извънземните, а именно - най-добре да не идват въобще.
Приликите между (северо-) индианците и циганите (макар исторически да има много разлика) се набиват тутакси на очи ако се погледне тъй наречената им култура или по-точно нейната тотална липса. Чуйте някой път песни и музика на нашите индианци. Песните са мъчение, а "музиката" е какафония от звуци. В това отношение циганите мисля са по-напред. Индианците от Андите - друга работа. Разлика от земята до небето с тукашните. На последното представление дето бях - 6 индианци изпълняваха нещо си, а жената на главния хореограф стоеше на сцената и с отегчена физиономия пиеше минерална вода. Защо на сцената обаче ??? Защото след геноцида който са им хвърлили, сега пък имаме едно необосновано прехласване и глезене на което са подложени което логично довежда до това че една доста дебела индианка, облечена в дънки и обута в гуменки може да се кипри на сцената и да надига минерална вода, докато мъжът й заедно с няколко други, облечени в индиански одежди изпълняват танци. Не стига това, ами по едно време пусна детето си (също в дънки и гуменки) да тича напред назад около танцуващите.
Местните седят, гледат и ... се радват. Радват се заради вината дето им е втълпена и как сега трябва да си я изкупим. Да, но аз нямам никаква вина и ако ме бяха питали мене нямаше да има геноцид на индианци и нямаше да има последвалото глезотене.
Значи представете си аналогична ситуация - трио Българка излиза в национални носии да пее в някаква зала, мъжът на едната от тях, облечен в дънки и маратонки, излиза заедно с тях и внучето си на сцената, и докато те пеят, той пие минерална вода и пуска внучето да припка около бабите и да ги дърпа за полите.
Какво е това - това е тотална цигания и неуважение към публиката, породена от нагло самочувствие и липса на естетически критерии.
Поведение, което може да става за махленско събиране, дето всички се познават, но не и за зала.
За индианците Навахо (в Юта и Аризона) също нищо добро не се сещам.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Оптикс, просто са се държали естествено
, плаща се за автентичност на тези концерти. А ако песента/мелодията е била написана след 1920 г. и облеклото е автентично, нали оттогава са им раздали дънките и бялото брашно и вече са дебели и в деним
...

Циганите - на Сатурн !
Не казвам че ще са специални закони за циганите - ще важат и за българите естествено.optics написа:Емилчо,
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
Има надежда за бг журналистика - втора грамотна статия за 2 седмици:
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000702"
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000702"
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
roumensp написа:@Hungarian Salami:
И Индианците са до6ли в северна Америка. И кой знае от кой те са иззели територията която им е иззета после от белите. Има само няколко страни които признават подобни ансестрални права за кьсмет на там заварените пьрвобитни.
- roumensp
От кроманьонците.Omega3 написа:И Индианците са до6ли в северна Америка. И кой знае от кой те са иззели територията която им е иззета после от белите.

Еми като живее в дьржава в която не трябва да се бута като добитьк за да си купи ефтини банани, има време да разми6лява по проблема на индианците. Да го оставим да си се дразни. В правото му е.roumensp написа:От кроманьонците.Omega3 написа:И Индианците са до6ли в северна Америка. И кой знае от кой те са иззели територията която им е иззета после от белите.Не че има някакво значение или е свързано с циганския проблем, ама когато българо-унгарският салам заяви, че индианците го дразнели и ги сравни с циганите се почувствах длъжен да отговоря. Не може човек, вчера стъпил на тоя континент да има претенции към тия дето живеят тук от хиляди години.
Разбира се, че е в правото на всеки, който е платил да дойде в новата държава и плаща данъци пак в нея за да издържа лентяи, да протестира, дори и на ум само. Всеки, на който правителството, в разрез на конституцията, му казва че неговото дете е втора ръка и ще трябва да плаща за обучение му непосилни цифри, за да може туземското дете да учи фри, е с правото си да протестира, още повече, че нито протестиращия, нито неговите предци са избивали или поробвали някого.
Всичките тези помощи и подмазвания към туземното население дват прекрасни резултати - дори и оскъдните статистики показват на какво дередже са готованците - образование, насилие с/у жените, алкохолизъм, престъпност.
Всеки, който мисли, че разглезването води до добро има пълното право да разглезва собствените си деца както, примерно, Парис Хилтън.
Всяко промито мозъче е добре дошло да си дава не 50, а 90% процента от заплатата на "онеправданите", за сметка на протестиращите, навитаци?
Всичките тези помощи и подмазвания към туземното население дват прекрасни резултати - дори и оскъдните статистики показват на какво дередже са готованците - образование, насилие с/у жените, алкохолизъм, престъпност.
Всеки, който мисли, че разглезването води до добро има пълното право да разглезва собствените си деца както, примерно, Парис Хилтън.
Всяко промито мозъче е добре дошло да си дава не 50, а 90% процента от заплатата на "онеправданите", за сметка на протестиращите, навитаци?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА