Накой правил ли е подобно нещо?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
leaf

Re: Накой правил ли е подобно нещо?

Мнение от leaf »

thaaht:
"Ами аз принципно не се натискам да живея във френскоговоряща Канада, но единствените ми познати в Канада живеят в Монреал и вярвам ще се съгласите с мен, че е още по-налудничево да отида в град където нямам нито един познат. Това е причината да искам или по-точно да се налага да отида, поне за начало в Квебек!"

В твоя случай страха и фалшивото чувство за сигурност могат да ви изиграят лоша шега.
Какво очакване имате от тези ваши познати? :?:
Да ви посрещнат на летището?; Да живеете в тях известен период от време?; Да ви водят по цял ден из града за да ви го покажат и да ви заведат да си извадите документите? Да не ходят на работа, за да ви водят по магазини да пазарувате? Да ви осигурят работа? Да има с кого да пиете ракия вечер? .......

Чуждия град не е страшен. :!:

Страшно е да не можеш да разговаряш с хората.
Страшно е да не можеш да намериш работа.
Страшно е да живееш мизерно година или две, за да учиш език.
Страшно е да осъзнаеш как страха от непознатото те е върнал в начална точка 0.
Страшное да гледаш как други се развиват и постигат много повече от вас, защото говорят на френски, а вие стоите на едно място.
Ужасно е да загубиш приятели, защото те не правят нищо така както вие очаквате и не ви бавят като бебета.
thaaht

Мнение от thaaht »

Първо да благодаря за отговорите на всички!

Относно новата тема, очаквах да ме насочите към търсачката вместо да питам на ново, защото аз самия съм бил мод във форум и знам, че понякога се спами с нови теми, просто от мързел. Аз прехвърлих няколко теми, както в секцията за Квебек, така и в тази за Федералната процедура, но признавам, че не съм изчел всичко и още повече, че това, за което питам, май е по-шантавия вариант и затова не е много обсъждан. В смисъл хората ползват Квебек като извинение, за да влязат в англоговоряща Канада, а аз обратното... но благодаря за разбирането на модовете и админите!

Относно това защо именно Монреал и какво очаквам от приятелите. 2003-та година заминах за Германия, без познати, без приятели, дори без резервирана стая в хотел. Не мисля да правя тази груба грешка отново. В смисъл, нещо като "парен каша духа". От хората, при които отивам очаквам само едно - да ме ориентират в началото. Т.е. какво трябва да се направи на място първоначално, процедури, институции и т.н.

Аз всъщност дори съм учуден, че едно от изискванията на канадските власти не е, както при издаване на "зелена карта" за САЩ - да имаш човек или група от хора, които ще те посрещнат и които гарантират за теб за определен период от време след пристигането.
leaf

Мнение от leaf »

Ами Канада не е Германия.

Тук има програма за имиграция.
Всичката ти необходима информация я получаваш на летището след като кацнеш. Пакет с листовки къде да отидеш, формуляри, които трябва да подадеш и т.н. В добавка съществуват много организации, чиято цел е да помагат на нови имигранти. техните адреси ви ги дават на летището също, но ги има и в Интернет. Трето Интернет дава страхотни възможности да се запознаеш предварително с мястото където отиваш и да си резирвираш място за спане първите дни. Не подценявайте предварителната подготовка още от България.

Отивайки на място, където не говорите езика вие се лишавате от всички тези ресурси и разчитате на слухове от познати, а не на реална информация. Помислете за това.
Успехи.

ПП. Както казах визата е за Канада и няма значение къде в Канада ще предпочетет да се установите. :)
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

thaaht написа:Аз всъщност дори съм учуден, че едно от изискванията на канадските власти не е, както при издаване на "зелена карта" за САЩ - да имаш човек или група от хора, които ще те посрещнат и които гарантират за теб за определен период от време след пристигането.
Не знам за федералната, но за Квебек няма такова изискване. Роднина в Квебек носи допълнителни точки, но не е задължително да го имаш. Познати - също. На летището те посрещат имиграционните. А после - всички останали - ако ги има. Това за гарантирането има само една разновидност и тя е, че отделно от програмите за квалифицирани работници и самонаети лица, друг вариант за емиграция в Канада е спонсорство от живеещи роднини или познати там и номера е, че те попълват документи, че гарантират за теб и семейството ти в следващите 10 години, през което време нямаш право на социални помощи и придобивки, а те са длъжни да се грижат за теб, ако останеш без работа или не можеш да си намериш такава.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

thaaht написа:...че е още по-налудничево да отида в град където нямам нито един познат.
Всъщност има доста налудничави. Включително и в този форум :)
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

thaaht написа:Здравейте,

на 26 години съм и възнамерявам да емигрирам в Канада. Имам приятели в Монреал и искам да отида при тях, но с френският съм на ниво 0. Работил съм като преводач от и на английски и немски и мога отговорно да твърдя, че там съм на ниво C1 или дори C2, но от френски и представа си нямам. Не, че е невъзможно да се научи, но е по-сложно. Видях, че за останалата част на Канада извън Квебек се изисква английски, а не френски и ми хрумна идея.

Ако пусна документи по федералната процедура с английски, заявя в документите, че отивам в англоговоряща провинция, а всъщност след получаването на виза и стъпването на канадска земя отида в Монреал и заживея там, дали ще е проблем?

Интересно ми е някой правил ли е тази врътка с цел да си спести ученето на френски в България. Аз съм далеч от мисълта, че там ще ми се размине, но да учиш езика на дадена страна, в съответната страна е много по-лесно.

Благодаря предварително на всички отзовали се!
Тодор
Ще повторя някои от писалите по-горе, според мене трябва да имаш предвид следните неща
- имиграционната виза е за цяла Канада, няма никакъв проблем да се установиш в който град на тебе ти се иска, нито има проблем да смениш града и или провинцията ако видиш че на мястото където си се установил първоначално по една или друга причина не ти харесва
- федералната процедура като цяло е с по-високи изисквания, т.е. по нея по-трудно се събират точките - ако имаш намерение да кандидастваш по нея е хубаво да си изчислиш добре точките предварително, за да не се окаже че не ти стигат. Предполгам си наясно че за доказване на знанието по английски се изисква взет с добър резултат тест ИЕЛЦ, но ми се струва че в твоя случай по-сериозният проблем би бил трудовия стаж
- хубаво е ако имаш кой да те посрещне и въобще помогне в началото, но избора на място за установяване не зависи само от това, поне според мене по-важният фактор е къде са по-добри възможностите да си намериш работа
- не си уточнил в каква област мислиш да си търсиш работа в Канада, но ако е в областта на финансите - наистина ще трябва да помислиш за учене, пък и възможностите за работа в тази област като че ли са по-добри в Торонто или Калгари
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

ДА, аз съм правил подобно нещо.
leaf написа:... Единсвеното, което няма да притежавате е сертификата за селекция от Квебек.
Това не е пречка да кацнеш в Монреал. Ако си по федералната процедура, то на летището в Монреал очакват да дадеш адрес извън провинция Кебек, на който да ти изпратят ПР картата. В противен случай се минава по "процедура факс".

Мое лично мнение: Не може човек, който е в пълно съзнание да реши да се установи в Квебек ако не знае френски.
А ако английския ти е на високо ниво, въобще е необяснимо това желание.
Защо е необходимо да преживяваш такъв стрес?
Ами понеже, според "личното ти мнение", не съм в пълно съзнание, то ще ми е трудно да ти го обясня. Молбата ми е, преди да квалифицираш хората, "слез от собствената си камбанария".
Дори в подписа си съм го написал: Нокога не казвай "Никога".
Предполагам, че това ти е познато:
..... написа:ние пратихме документи малко смело :):):) единия от нас почна с френския миналата седмица :(
а какво ще стане ще видим
сега залягаме на френския и се надяваме до интервюто да сме се потготвил, но и да ни допуснат до интервю :)
писмото с акюзето ни пътува от Виена до нас около седмица така че не се шашкайте (няма да ви казвам ние как се шашкахме месец и нещо :):):) )
Някои започват да го учат в БГ, други го започваме (визирам себе си) да го учим в Канада.

Делово по темата:

Поне преди няколко години федералната процедура беше по-тежка и по-бавна. Сега май са я "пооправили": станала е по-бърза и още по-трудна. Аз също съм бил на тест IELTS, но поне ямаше списък със 38 професии. Просто, за някои даваха повече точки.
Мисля, че това е причината много хора да избират Кебекарската.

Относно установяването ти в Канада няма никакво значение по коя процедура си. Можеш да се ползваш с всички права (и задължения) на ПР в Канада.

Колкото за сертификата за кебекар, по мои наблюдения май наистина го искат само за учене. Много "федерални" студенти идват в провинция Кебек няколко месеца преди да кандидатстват. Съгласно изискванията на повечето учебни заведения, ако нямаш сертификата, то е необходимо да си живял в провинция Кебек не по-малко от 3 месеца.

Относно получаването на сертификата на място: два пъти сме кандидатствали, два пъти са ни отказвали.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

leaf

Мнение от leaf »

klisurov
"Ами понеже, според "личното ти мнение", не съм в пълно съзнание, то ще ми е трудно да ти го обясня. Молбата ми е, преди да квалифицираш хората, "слез от собствената си камбанария".
Дори в подписа си съм го написал: Нокога не казвай "Никога"."

Не съм квалифицирала никого, а съм изказала собствено мнение, с което не ангажирам никого. Ако сте се почувствал "квалифициран" - Много се извинявам. :handshake:

Под "в пълно съзнание" съм имала в предвид "consciousness оr awareness", което значи решение взето след опознаване на реалността и логически размишления, а не решения повлияни от емоции.

И не съм се качвала на камбанария, че да слизам от нея. Това ще го приема като шега от ваша страна, а не като опит да ме обидите или да преминете на лични нападки. ;)

След като имате този опит може би ще споделите след колко време почнахте квалифицирана работа или какво учите в момента, как се развивате професионално?
Това ще е интересно за питащите. :)
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

leaf написа:Това ще го приема като шега от ваша страна, а не като опит да ме обидите или да преминете на лични нападки. ;)
И аз ще го приема за шега, за да не ползвам модераторските бутони в съответствие с точка 2 от Общите правила. А вие не се увличайте по теми за катерене по църковни сгради прекалено много тук, защото на човека му беше друго питането :lol:
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

demococcus написа:... катерене по църковни сгради ...
OFF TOPIC
Подлежи на триене при желание на модератор.

Demococcus, човек винаги гледа света от "собствената си камбанария". Отдавна се убедих, че това създава проблеми в комуникациите. Но ако желаеш да разбереш поведението на другия (а не само да го квалифицираш), то е необходимо "да слезеш от собствената си камбанария".
Прегледах мненията на leaf и се прекланям пред нейната всеотдайност и желанието й да помага на другите с каквото може.
Така че, постът ми по-горе не беше шега, но определено не бе и с цел обида към когото и да е.
Продължавам да считам, че "съм си с всичкия" (то всеки луд го твърди за себе си, де :D ) и не съм във възторг от квалификацията на такива като мен (федералист в Кебек).

А сега, по вечната тема: Кебек срещу Федерала.
Считам, че е по темата, т.к. тук се "срещат" двата въпроса:
1. По коя процедура да мина;
2. Къде да се установя.

В този форум има хора, които са минали по кебекарската процедура, а са се установили във Ванкувър.
Аз пък съм от хората (надали съм единствения), минали по федералната и установили се в Кебек.
Определено не желая да разисквам какво ме е накарало да постъпя така.

Относно:
leaf написа:... може би ще споделите след колко време почнахте квалифицирана работа или какво учите в момента, как се развивате професионално?
Това ще е интересно за питащите. :)
Убеден съм, че ще е любопитно, но не и от полза. Пак се връщам на "камбанарията", т.е. всеки човек е различен и на всеки пътищата са различни.
Имаше една тема, която така си и остана "недописана": За реализацията.
Искам да задам няколко въпроса, на които не очаквам публичен отговор:
- Колко от "старите" федералисти наистина знаеха английски при пристигането си?
- Колко от "старите" федералисти минаха през един или друг курс по английски?
- Колко от "старите" федералисти работеха не по специалността и не според квалификацията си?
- Колко от "старите" федералисти все още (след 3-5-7 години) все още "не се чувстват у дома си"?
Не желая да обидя никого, но според мен в Канада (не само в Кебек, а в цяла Канада) има два пътя:
Или си "доучваш" и после ставаш "човек",
или започваш временно работа ... и си оставаш на нея.

Така че, всеки човек "гледа света от собствената си камбанария" и върви по своя си път.
Готов съм да отговоря на всякакви въпроси, стига да са от полза на околните.

Така че thaaht, освен да те квалифицират и теб като мен (и други като мен), други проблеми не би следвало да имаш като федералист в Кебек.
Има не един или два квартала в Монреал, които са англофонски и "френския но го чуват". Но ако желаеш да живееш в Монреал, ще трябва да понаучиш едно друго, т.к. примерно пише "sortie", а не "exit". За съжаление на англофоните, не всички табели са написани и на двата официални за Канада езика. Само факта, че на шофьорската ми книжка, която принципно е международно валидна, пише само на френски, би трябвало да е ти е достатъчен.

PS От към 15 юни отново ще се преселя за около три седмици в Торонто и ще се радвам да пием по бира с всеки, имащ желание и свободно време.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

klisurov написа: Или си "доучваш" и после ставаш "човек", или започваш временно работа ... и си оставаш на нея....
...Колко от "старите" федералисти все още (след 3-5-7 години) все още "не се чувстват у дома си"?
За първото - благодаря, имах нужда някой да ми го повтори в прав текст :)
За второто - наскоро Троля пусна тема точно по този въпрос - че дори и французите дошли в Кебек не се чувстват тамън. В коментарите отдолу един обясняваше как се оженил, живял години наред, свикнал с начина на живот и пак се чувствал не на място и едва децата му щели да се чувствак като у дома си. Тъй че по тази точка - ясно.

А за гледните точки - от камбанарията се виждат повече неща, отколкото като слезеш от нея :) Всъщност, трябва да призовеш leaf да се качи да погледне от твоята :) И тъй като това е трудно за реализация, можеш за по-лесно да "препратиш звук и картина" от твоята камбария, сиреч - да имаш добрината да споделиш твоите мотиви и опит :) N'est-ce pas? :)
leaf

Мнение от leaf »

klisurov
Като ще сменяме камбанариите погледнете камбанарията на пишещия.
Млад човек, специалност финанаси, практикувал преводач от английски на български.

Малко разсъждения за бъдещето:
млад - може да се адаптира навсякъде.
финанси - Торонто по-големи възможности за работа.
английски - работа по-специалността или доучване веднага след като пристигне. Не е нужно да губи 1 или 2 години да учи френски.
и така нататък..... :)

Относно въпросите в реторичен стил мога да кажа, че те не са най важни в момента, всеки си избира пътя и си взема решенията сам. Тук ние говорим повече за бъдещи планове: при какви изходни данни какви переспективи има даден човек на дадено място. Какво стратегия води до по-бърз успех, това е важно за младите хора. Те искат успех сега не след 5-7 години. Това ги мотивира и зарежда с енергия. :)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Лично според мен е по-добре да отидеш там където имаш приятели, особено ако са ти близки приятели. Адаптацията е по лесна, a и ако са ти колеги могат да ти помогнат в намирането на работа.
Има хора за които това не е толкова важно, всеки е различен.
Вече са ти казали , не е проблем да живееш в Монреал и без сетефиката.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

IRA написа:Лично според мен е по-добре да отидеш там където имаш приятели, особено ако са ти близки приятели. Адаптацията е по лесна, a и ако са ти колеги могат да ти помогнат в намирането на работа.
Има хора за които това не е толкова важно, всеки е различен.
Вече са ти казали , не е проблем да живееш в Монреал и без сетефиката.
Твърдо съм за! И мисля че тук проблема не е къде ще идеш, а как ще вземеш визата. По федералната трябва наистина да имаш стаж и колкото повече толкова по-добре, така че не мисли че ще е лесно да вземеш по нея виза.
Публикувай отговор