demococcus написа:... катерене по църковни сгради ...
OFF TOPIC
Подлежи на триене при желание на модератор.
Demococcus, човек винаги гледа света от "собствената си камбанария". Отдавна се убедих, че това създава проблеми в комуникациите. Но ако желаеш да разбереш поведението на другия (а не само да го квалифицираш), то е необходимо "да слезеш от собствената си камбанария".
Прегледах мненията на
leaf и се прекланям пред нейната всеотдайност и желанието й да помага на другите с каквото може.
Така че, постът ми по-горе не беше шега, но определено не бе и с цел обида към когото и да е.
Продължавам да считам, че "съм си с всичкия" (то всеки луд го твърди за себе си, де

) и не съм във възторг от квалификацията на такива като мен (федералист в Кебек).
А сега, по вечната тема: Кебек срещу Федерала.
Считам, че е по темата, т.к. тук се "срещат" двата въпроса:
1. По коя процедура да мина;
2. Къде да се установя.
В този форум има хора, които са минали по кебекарската процедура, а са се установили във Ванкувър.
Аз пък съм от хората (надали съм единствения), минали по федералната и установили се в Кебек.
Определено не желая да разисквам какво ме е накарало да постъпя така.
Относно:
leaf написа:... може би ще споделите след колко време почнахте квалифицирана работа или какво учите в момента, как се развивате професионално?
Това ще е интересно за питащите.

Убеден съм, че ще е любопитно, но не и от полза. Пак се връщам на "камбанарията", т.е. всеки човек е различен и на всеки пътищата са различни.
Имаше една тема, която така си и остана "недописана": За реализацията.
Искам да задам няколко въпроса, на които не очаквам публичен отговор:
- Колко от "старите" федералисти наистина знаеха английски при пристигането си?
- Колко от "старите" федералисти минаха през един или друг курс по английски?
- Колко от "старите" федералисти работеха не по специалността и не според квалификацията си?
- Колко от "старите" федералисти все още (след 3-5-7 години) все още "не се чувстват у дома си"?
Не желая да обидя никого, но според мен в Канада (не само в Кебек, а в цяла Канада) има два пътя:
Или си "доучваш" и после ставаш "човек",
или започваш временно работа ... и си оставаш на нея.
Така че, всеки човек "гледа света от собствената си камбанария" и върви по своя си път.
Готов съм да отговоря на всякакви въпроси, стига да са от полза на околните.
Така че
thaaht, освен да те квалифицират и теб като мен (и други като мен), други проблеми не би следвало да имаш като федералист в Кебек.
Има не един или два квартала в Монреал, които са англофонски и "френския но го чуват". Но ако желаеш да живееш в Монреал, ще трябва да понаучиш едно друго, т.к. примерно пише "sortie", а не "exit". За съжаление на англофоните, не всички табели са написани и на двата официални за Канада езика. Само факта, че на шофьорската ми книжка, която принципно е международно валидна, пише само на френски, би трябвало да е ти е достатъчен.
PS От към 15 юни отново ще се преселя за около три седмици в Торонто и ще се радвам да пием по бира с всеки, имащ желание и свободно време.