Иване, или там както се назоваваш. Тая приказка не бях е чел от доста време. Въпреки това си отдадох нужното внимание и не смао заради теб - я препрочетох отново.
Нямаш си на представа колко глупости и скрити намеци открих, но не бих бил честен ако не спомена и частичките Истина които са заковани в редовете (а и между тях), на две-три места !
С други думи, разказа е все едно - "да разказваш Евангелието като лукавия"

В случая това означава 98% лъжа и 2 % Истина.
Може много да ти се иска да съм сбъркания, да съм с леда в сърцето и т.н. - ама да те попитам и аз теб ---> пробвал ли си някога да прочетеш тая приказка наопаки ? Т.е. защо пак (и откога ли е така в тоя загубен свят) женското спасява мъжкото ??? (като някаква сатанистически-скроена реклама за простатата

И как така, все за полички и "оголени крака" говорим ..., като можеше именно момчето да е босо, и тогава ПОВеРВАЙ МИ - нямаше да има подобни думи и изречения ! ИЗОБЩО !
Тоест, и тук прозира болния паталогичен социум (по онова време), който е формирал мозъка на писателя... независимо колко го хвалят и колко много думи има в речника си ! Нищо против Х.Андерсен, просто на човека му липсват първите 20 години в медитация, следващите 20 в Правоверие (иначе как да си обясним неловкото оплюване на "индийката на пламъците" ?

Колкото до теб и твоето възприемане на цялата приказка, ето ти цитата за който аз говоря и се боря, именно това са онези 2 % -
"Няма да достигнете царството Божие, ако не станете отново деца". и
"Не мога да й дам по-голяма сила от тази, която тя вече има. Не виждаш ли колко е силна. Не виждаш ли как хора и животни й помагат, как с босите си нозе е стигнала толкова далече. Ние не можем да й дадем сила, силата се крие в нейното сърце, сърцето на едно сладко, невинно дете."
Демек - най-святата Добродетел която човек требе да защитава и която за мен е основа за/на всеки ден от Живота ми - това е НЕВИННОСТТА ! И не оная тъпа интерпретация дали си виновен или невинен, А НЕВИННОСТТА и ЧИСОТАТА, КОЯТО ЕДНО ДЕТЕ СЪДЪРЖА и ЗАРАДИ КОЯТО ВЪЗРАСТНИТЕ НЕ МОГАТ ИМ СЕ НАРАДВАТ !
Е! Могат, ама първо трябва да признаят пред себе си, че тотално са се омърсили през изминалите години и че повечето святост у тях се е превърнала в лед !
Апропо. В приказката по принцип се наблюдава една обърната представа за "що е Ад" (заменен е от леден замък и виелици), "в кого е невинността" (сякаш нарочно е избрано женското...което по принцип си страда от липса на срамежливост и морал)..., а като цяло който знае - топлата енергия и борбеността са си типични качества НА МОМЧЕТАТА, не на момичетата !
Такова едно обръщане на полюсите е много опасно, и както виждам - светското съзнание в лицето на Андерсен, НЕ Е МОГЛО ДА СЕ СПРАВИ СЪС ЗАДАЧАТА ?

И кому е нужна такава въртележка ? Незнайно е ! По-добре да го отдадем на "свободната воля на човека", която в случаите на т.нар. "творчески личности", се превръща малко по малко в - СВОБОДИЯ !

(гледаме на какво е заприличал света днес, до някъде благодарение и на точно този тип "свобода") ...нали ?