Информация за Ванкувър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
bp_de

Re: Информация за Ванкувър

Мнение от bp_de »

myhata II написа:
prace написа:Изкарах G в Онтарио през ноември 2008. През декември 2008 ми я смениха в Саскачуан за клас 5. След това Саскачуанската ми я смениха в БС.
В крайна сметка това е една и съща книжка, но във всяка провинция си имат различни класове и букви. Това е едно от най-тъпите неща в Канада с които се сблъсках. Една държава, а всяка провинция с различни закони, противоречащи си понякога. Например в Онтарио не ми признават холандската книжка като равноправна на тяхната, но пък признават германската. В New Brunswick обаче веднага биха ми дали канадска книжка срещу холандската.....
:shock: :shock: :shock:
Това наистина не го знаех !!!
Ми нали всичко книжки са от Европа ?!? :shock: :shock: :roll:
:D :D :D
Еи какво кат са от Европа... В Холандия покраи границата с немско има села дет живеят от тоя бизнес -шофиорска книжка....Аз лично съм проверявал - мене ме късаха 2 пъти в немско и ми беше писнало и потърсих къде мога да си платя и да взема книжка -е в Холандия може -да много добре знам че звучи по Бг ски ама може.
Прави се адресна регистрация в Холандия -трябва да си живял 6 месеца там -адреса е в някое от упоменатите села -фиктивен-даже весниците бяха писали че в едн акъща има 30 регистрирани а къщата 20 не може да събере или само пощенска кутия пак в някое село . после шофиоркото училищв в Холандия пак те киха за няколко часа и си ходиш на изпит не става баш кат в БГ -ама изпита може да е на стадион дет няма друга кола-оказа се че е това е позволено и легално в Холандия и готово -имаш европеиска книжка.
Тва ти го казвам и е 100% сигурно -ок да уточня -поне беше 2003 -сега 2009 може да е друго.
Та понеже при вас провинците имат право да си решават кое да признават и кое не - та тва кат се знае и хората взимат съответните решения.
А сетих се и нещао друго -като исках да мина метър- прегледах че в Флорида мога да ида на екскурзия и кат кацна да се явя изпит и да взема американска за 1 ден дет се вика и после братята немци да ми я признаят -да да ама не.... признават американските ама има и един лист с изключения дет не признават от няколко щата и естествено от Флорида беше в листа.
Та така с книжките по света... направено е да ти вземат кинтите.
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Благодаря на всички за полезната информация до тук!
За смяната на книжката на можах да разбера от официалния сайт в нашия случай как се процедира - имаме книжки от Манитоба, но от по-малко от две години. Иначе имаме дълъг стаж от България, но не можем да го докажем тъй като нямаме бг книжки. Всъщност естествено е, че щом имаме канадска книжка категория 5, значи имаме достатъчен стаж. Нали не се очакват проблеми при смяната?
И още един въпрос - за застрахователите ли става въпрос че отчитат само стажа от BC?
prace

Мнение от prace »

http://www.icbc.com/autoplan/moving#Variables._frag_

Манитобската книжка ще си я смените без проблеми. Просто отивате в Service BC и там ви взимат манитобската книжка, минавате един прост компютърен тест, плащате си таксата и ви дават книжка от БС. След това отивате да направите safety check на колата ви в някой сервиз (аз отидох в Canadian tire) и с книжката и всичките ви документи от предишните ви застрахователи отивате при някой застрахователен брокер и се застраховате колата и ви дават номер.
Всичката информация ще ви я дадат в Service BC. Там ще ви попитат и дали сте аплайвали за медикал иншуранс, защото се чака 90 дни и т.н..
bp_de

Мнение от bp_de »

Bessy написа:Благодаря на всички за полезната информация до тук!
За смяната на книжката на можах да разбера от официалния сайт в нашия случай как се процедира - имаме книжки от Манитоба, но от по-малко от две години. Иначе имаме дълъг стаж от България, но не можем да го докажем тъй като нямаме бг книжки. Всъщност естествено е, че щом имаме канадска книжка категория 5, значи имаме достатъчен стаж. Нали не се очакват проблеми при смяната?
И още един въпрос - за застрахователите ли става въпрос че отчитат само стажа от BC?
Опитвам се да помогна само - нищо друго.
Те тука - http://www.icbc.com/driver-licensing/mo ... ences-from пише
Moving to B.C. е вашия случаи
а тук http://www.icbc.com/driver-licensing/mo ... ences-from пише
How to get your B.C. driver's licence

и наи отдолу има е това
Note: If your licence is less than two years old or you are unable to prove that you have been driving for more than two years, you must be placed in the Graduated Licensing Program (GLP).

По думите ти - манитобския драивинг лиценз е по млад от 2 години и не можете да докажете нищо
друго - следва you must be placed in the Graduated Licensing Program

и съответно виждаш какво пише на GLP линка.

Във връзка с последното изречение -там за застрахователите - Има една много гадна работа -в цял свят му викат монопол - та В Британската Колумбия за съжаление има монопол - няма застрахователи в множествено число а само в единствено -нещо кат ДЗИ по татово време - само ICBC - ако не ти харесват условията им - сори........да ти харесват - просто друг застраховател няма.
prace

Мнение от prace »

Моята канадска книжка беше на 4 месеца (изкарах я в Онтарио, после я смених в Саскачуан и в БС дойдох с Саскачуанска книжка) и ми я смениха веднага с БС-ска..
Публикувай отговор