army написа:На противоположното мнение съм. Собственост в една държава на престъпници носи общо само негативи, макар че понякога може да е материално изгодна. Въпрос на морален избор.
Това, че имаш мнение е похвално/за разлика от други съграждани/
Не мисля, че Канада/в заробването/е по-различна от БГ-то!
Напротив -по напред е!?
Ти само им 'клъвни'-моргиджа/дори и с 0% даун пеймънт за 40 години/ и пак ми се обади........
Наличието на имот в БГ, Германия,Зимбабуе.../без значение къде/,те прави по-независим, по-внимателен, по-предпазлив и свободен в избора си да вземаш решения къде да прекараш следващите 40години от живота си---а защо не и в България/след 25г/- примерно?
Не съм давал мнение по въпроса с ипотечните заеми в Канада. Още повече че ти сравняваш доколкото разбирам притежаване на напълно изплатен имот в Бг с решение за теглене на ипотечен заем в Ка - тоест ябълки с яйца.
Ти отвори дума за свободата, а основната моя идея, която явно не си схванал, е че тя е повече морален отколкото паричен проблем.
По лични впечатления в Бг на дребните собственици на недвижимости се гледа като на врагове или в най-добрия случай - като на дойни крави, закони и наредби се променят непрекъснато с цел изнудване, а като си помисли човек даже редовните данъци отиват в крайна сметка в ръцете на престъпници и селски хитреци. В Ка, макар и да не са в полза (и то само отчасти) на дребните собственици, правилата са ясни и се спазват. Остава да се чете внимателно ситния шрифт в края на банковите документи.
А има и различни видове свобода - за едни тя е да прекарват времето си със семейството и децата, да си направят ледена пързалка на улицата и да съсипят гаражната врата от слапшотове, докато за други свободата е да са далеч от бъбриви тъщи при престоя си в Бг, и семейството е символ на поробване.

Пълно щастие няма (макар че има и други начини да се избяга от тесни роднински контакти)
army написа:---а защо не и в България/след 25г/- примерно?
Факта, че задаваш такъв въпрос показва че няма да разбереш отговора, но все пак ще ти го кажа - НИКОГА , даже и след 1000 г.