колежи и университети

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Independent написа:
nadin написа:
Жени написа:
bucca написа:
Имам и още един въпрос, канадските университетите искат transcripts от университета, който си завършил в Б-я - от там да ги изпратят в запечатан плик. Бг университет ще ти издаде тази справка, но кой ще се занимава да я превежда и т. н.
След членството ни в ЕС всички университети са зъдължени да издават документите и на английски. Софийският университет вече го прави. Разбира се услугата се запраща - 35 лв на документ. Заявяваш предварително, че ти е нужно академичната справка, която изпращат към канадския университет в запечатания плик да е на английски. :wink:
... Съмнява ме само с един превод да е валидна! Мисля, че по-важни са заверките на документа от Минист. на Образованието и Апостила - всъщност това доказва верността на документа ... иначе плик и печат ?!?! :nenam: само ...
С една мааааалка подробност - Канада не е страна по споразумението за какво-се-казваше-заверяване-на-документи, на канадските власти им е все тая дали има апостил или няма, та самата легализация е чисто и просто вътрене с не малка сума на потърпевшия. Достатъчен е нотариално заверен превод от заклет преводач. По-бързо, по-евтино, също толкова ефективно.
Само да уточня, че превода от заклет преводач се заверява в МВнР, само, ако документа е заверен и в образованието. Не можеш да направиш просто само заверка на превода - никой няма да ти го завери така в МВнР. Заверява се верността на подписите и печатите по документа, тоест МО има спесимени от подписите на всички ректори, декани и т.н лица, оторизирани да подписват. Заради това документите ги чакаме от 1 седмица до 1 месец за заверка.
И още нещо КАНАДА НЕ Е СТРАНА ПО ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ, А ТЯ Е ВКЛЮЧЕНА, членка е на Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове, както и например Великобритания, САЩ, Германия, Белгия, Канада, Турция, Русия и т.н.
Аватар
troll

Мнение от troll »

Когато човек пише с ГОЛЕМИ БУКВИ се смята, че вика, а когато освен туй са и БОЛД се смята , че крещи силно. :lol:

Това не прави думите по-силни.

Силата е във фактите:

Списък на конвенциите:
http://www.hcch.net./index_fr.php?act=c ... ns.listing

Списък за Канада :
http://www.hcch.net./index_fr.php?act=s ... ils&sid=28

:lol:

Дано силата бъде с Вас !
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

troll написа:Когато човек пише с ГОЛЕМИ БУКВИ се смята, че вика, а когато освен туй са и БОЛД се смята , че крещи силно. :lol:
Това не прави думите по-силни.
Силата е във фактите:
Списък на конвенциите:
http://www.hcch.net./index_fr.php?act=c ... ns.listing
Списък за Канада :
http://www.hcch.net./index_fr.php?act=s ... ils&sid=28
Дано силата бъде с Вас !

Съжалявам за големите букви и болда, но за фактете и по-точно за това дали за български документи предназначени да послужат за Канада се изисква Апостил (която беше и първоначалната тема) - то да изисква се и в подкрепа на това, ето какво е приложено директно в сайта на Българското Генерално Консулство в Канада - Торонто:

* Как се легализират документи

На 30 април 2001 г. за Република България влeзe в сила Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, съставена в Хага на 5 октомври 1961 г. Конвенцията предвижда унифициран способ за оформяне на определена категория документи (публични актове), предназначени за ползване в чужбина - чрез поставяне върху самия документ или в приложение към него на специално удостоверение (апостил). Заверката с "апостил" представлява легализиране на документа от компетентния орган в държавата, където той е издаден. Снабдените с оригинален "апостил" документи се освобождават от всякакви следващи форми на заверка и легализация (от други висшестоящи местни органи в страната на издаване, както и от дипломатическото или консулско представителство на държавата-страна по конвенцията, на чиято територия трябва да се представят).

1. Документи, произхождащи от България.

Органите, компетентни да поставят "апостил" върху българските публични актове, са :

- за актовете на съдилищата и нотариусите:

Министерство на правосъдието

- за всички останали публични актове (документите за гражданско състояние и адресна регистрация на общините; различните удостоверения, сертификати, лицензи и други на министерства, държавни агенции и комисии; документите за образование, придобита квалификация и правоспособност; документи на НОИ, НСИ и други подобни):

Министерството на външните работи на Р. България
Дирекция “Консулски отношения”

Конвенцията не се прилага и не се снабдяват с "апостил" административните документи, пряко свързани с търговска или митническа операция, както и документите, изготвени от дипломатически или консулски представителства. Такива документи могат да бъдат удостоверени за ползване в чужбина (легализирани) от Министерството на външните работи.

По отношение на документите, предназначени за държави, които не са страни по посочената конвенция, какъвто е случаят с Канада, се прилагат досегашните изисквания и процедура за тяхното легализиране: българските документи трябва да притежават "апостил" от оправомощения наш орган или другата форма на удостоверяване (легализация) от Министерството на външните работи, след което се легализират от дипломатическото или консулско представителство на държавата, в която трябва да бъдат представени.

Адресът на канадското почетно консулство в България е:
ул. “Асен Златаров” 11
София 1504
тел. 9445371
факс 9461913

за справка:
http://www.bgconsultor.com/faq.htm#q10
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Не бих желала да се конфронтирам и да споря с никого, но от личен опит знам, че независимо всички конвенции и др. никъде няма да откажат да ви признаят документ заверен с Апостил. Просто този печат означава, че документа е получил всички надлежни заверки, проверен е и има пълната тежест на официален документ. Има и № на заверката и по него може да се провери много лесно дори в консулството ни в съответната страна.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

nadin, никой и никъде не казва, че легализираният документ няма да бъде признат. Просто се опитаха да ти обяснят, че е безсмислено и ненужно за целите на имиграционната процедура, защото имиграционните служби не я изискват тази легализация.

Но това не пречи на хора като теб да слагат апостил, може и печат на президента на републиката, или на управляващата партия, на кмета, или на всички заедно и на каквото си щете още за да са ви по-така...по-официални документите. Или защото сте прочели една конвенция, но не сте прочели закона и правилниците за селекция на чужденци. Няма да ви ги върнат документите, то е ясно. Имате си бол пари и време за харчене, харчете си ги на воля.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

troll написа:Когато човек пише с ГОЛЕМИ БУКВИ се смята, че вика, а когато освен туй са и БОЛД се смята , че крещи силно. :lol:
a ako са и италик и подчертани, тогава крещенето е направо дран'ье :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Linko написа:nadin, никой и никъде не казва, че легализираният документ няма да бъде признат. Просто се опитаха да ти обяснят, че е безсмислено и ненужно за целите на имиграционната процедура, защото имиграционните служби не я изискват тази легализация.

Но това не пречи на хора като теб да слагат апостил, може и печат на президента на републиката, или на управляващата партия, на кмета, или на всички заедно и на каквото си щете още за да са ви по-така...по-официални документите. Или защото сте прочели една конвенция, но не сте прочели закона и правилниците за селекция на чужденци. Няма да ви ги върнат документите, то е ясно. Имате си бол пари и време за харчене, харчете си ги на воля.
Въпроса на bucca беше следния: Имам и още един въпрос, канадските университетите искат transcripts от университета, който си завършил в Б-я - от там да ги изпратят в запечатан плик. Бг университет ще ти издаде тази справка, но кой ще се занимава да я превежда и т. н. Ако аз си я взема и я преведа, то няма как университета да им я изпрати, а трябва аз да я изпратя и може би няма да я приемат. Моля ви, ако сте минали по този път да пишете какво сте направили вие в тази ситуация.

Изобщо не ставаше дума нито за Хагска конвенция, нито друго ... опитах се да помогна с моя - сори за нескромността - 12 годишен опит (не специално в Канада) в преводите и легализацията. Толкова мога - толкова помагам! А вие, вместо да ми разяснявате какво са се опитали да ми обяснят и какво съм разбрала и да остроумничите, относно заверките на документи ... по-добре кажете какво мислите или споделете опитът си. И също така в контекста на въпроса зададен от bucca, изобщо не става дума за това, което пишете "че е безсмислено и ненужно за целите на имиграционната процедура, защото имиграционните служби не я изискват тази легализация"

ако сте прочел подробно темата, тук не става дума за имиграционна процедура, а за обучение в Канада, което е съвсем различно нещо, мисля. Това дали студентът ще емигрира в последствие е нещо далеч по-различно. Кой тук изобщо говори за емиграционни власти!?
Така че ви съветвам да помогнете, ако имате или се стремите да приложите някаква конкретна информация. Поне аз се опитвам да дам такава, съгласно нашите БГ закони, за останалото ще помогнат с опит онези, които следват в Канада ... ако не - то подобни остроумия няма да свършат много работа на никой.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ami моя конкретен опит е отидох в Ректората, казах че ми трябва преведена диплома заедно с оценките и хорариума, те хората са наясно със всичко, платих си, написах адреса и готово. Става въпрос за движение СУ- Унив оф Торонто. Нямаше легализация, само дето дипломата изглеждаше във вид не диплома, а по скоро като някаква грамота, красиво изработена, с инкрустирана глава на Св.Климент Охридски, с гланц и т.н. И най важното е естесвено да пише че е изпратена от тях.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
dairymaid

Мнение от dairymaid »

Здравейте,
Тъй като поредната тема за образование в Канада отново доби неподобаваща посока ще предложа на всички, които имат някакви конкретни въпроси да ми пишат ЛС.
Готова съм да помогна с каквото мога
Успех на всички
Поздрави
Весела
Публикувай отговор