Как да разбера колко точки събираме и какво значи това?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

bibilyana написа:Какво имаш предвид с това??Нещо не разбирам, наистина
Ако искаш пиши някои основни неща за вас - възраст, общ брой години обучение, специалност, години стаж, деца (на каква възраст).. такива неща, с които и някой тук може да ви сметне точките. Така ако има разминаване ще видим откъде идва и ще се поизяснят нещата.

Някои от грешките, които правим в оценяването понякога, са - прибавяме казармата към трудовия стаж, смятаме си точките за магистратура без да проверим първо дали имаме 18 години обучение или не, смятаме си втора специалност без да сме сигурни, че ще ни признаят такава.. такива работи.
bibilyana

Мнение от bibilyana »

zaia написа:
bibilyana написа:Какво имаш предвид с това??Нещо не разбирам, наистина
Ако искаш пиши някои основни неща за вас - възраст, общ брой години обучение, специалност, години стаж, деца (на каква възраст).. такива неща, с които и някой тук може да ви сметне точките. Така ако има разминаване ще видим откъде идва и ще се поизяснят нещата.

Някои от грешките, които правим в оценяването понякога, са - прибавяме казармата към трудовия стаж, смятаме си точките за магистратура без да проверим първо дали имаме 18 години обучение или не, смятаме си втора специалност без да сме сигурни, че ще ни признаят такава.. такива работи.
Благодаря за разбирането
Значи аз съм на 26 години,
немска езикова и диплома за висше бакалавър - икономист т.е. 4 години, след 12те за средно, имам и магистър, но не съм си взела дипломата и за това- само в случай че не стигнат ще я взема, така ще станат общо 6 годините.
Говоря и пиша добре на английски и немски-не че има значение той тук
Стажът ми е около 3,5 години - еми това е
деца няма
Мъжът ми е на 29, строителен инженер - магистър- 6 години, то няма друг начин там, испанска езикова - добре владее английски и той, стажът му е 5 години
Еми май туй то... Имаме някви допълнителни дипломи, но нямаме намерение да ги пишем, поне за сега
Френски и двамата нито разбираме, нито говорим, но сега започваме да учим...
Ако някой по-навътре в нещата може да ми помогне със смятането - ще съм благодарна
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Аз без да смятам съм сигурен ,че няма да имате проблеми :D Това при условие ,че се захванете за няколко месеца здраво с френския а с тия езикови гимназии едва ли това ще е проблем за вас. :beer:
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

Онлаин теста спокоино може да го пропуснеш за да не оттечеш
По-добре си сметни точките тук http://www.go-to-quebec.net/index02a.htm
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

да кажем, мъжът ти е водещият.
1.1 = 13
1.3 = 0 (инженерите отпаднаха ли от списъка с търсените? не ми се рови, голям съм мързел, нека някой друг да каже)
2.1 = 9
3 = 18
4 = ? това вие кажете

6.1 = 3
6.3 = 0 (зависи какво си завършила, аз също съм икономика и моята специалност ми носи 0 точки, но счетоводството например май сега е в търсените, дано не греша, другите да помагат)
6.5 = 1
6.6 = 3
6.7 = ? това вие кажете

9 = 1
10 = ? това ще се реши на интервюто

Дотук, както аз съм ги определила, стават 48 без езиците. Първото препятствие за прескачане е сумата от точките по показателите от 1 до 6 включително да е над 57, така че на двама ви точките по показателите 4 и 6.7 трябва да са 10 минимум. Следващото условие е сумата от точките по всички показатели, без 10-тия, да е 60 най-малко. Това значи, че езиците всъщност трябва да ви носят 12 точки (от двама ви общо). На интервюто ще ви дадат от 0 до 8 точки, с които трябва да минете минимума от 68 за семейство.
Не знам дали правилно го смятам, не ми се и проверява повторно :)) Айде, форумна дружина, поправки, предложения да има...:wink:
п.с. смятах по таблицата оттук: http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... 3_02_A.HTM
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Поредната "експертна" оценка, направена мързеливата, прибързано и "на око". И сега ще трябва да се оспорват нещата, да се доуточняват и т.н., което само внася съмнения и смут в душите на кандидатите. Но какво да се прави...свободен форум със свобода на мислите и изказванията.
И така да започенм сега да доуточняваме.
zaia написа:да кажем, мъжът ти е водещият.
1.1 = 13
Не 13 т. а 11 т. за образование. Как не се научихте първо да влизате в сравнителната таблица с образованията и да приравнявате българското с образованията в Квебек!!??
zaia написа:1.3 = 0 (инженерите отпаднаха ли от списъка с търсените? не ми се рови, голям съм мързел, нека някой друг да каже)

Тук съм..."без думи". Ами има си ги инжинерите, има и специалност Genie civil, de la construction et du transport носеща 5 т. бонус. Ама дали специалността на човека съответства на тази зависи от това какво точно пише в дипломата, кога е взета дипломата и има ли минимум 1 г. стаж по специалността през последните 5 г., ако дипломата е взета преди повече от 5 г.
На това място искам да вмъкна казаното от bibilyana: "Имаме някви допълнителни дипломи, но нямаме намерение да ги пишем, поне за сега". Какво значи това и защо ще се крият такива неща? Не разбирам. Но да речем, че хората са убедени в събирането на много над необходимите точки и не им трябват някакви си мизерни 2 т. по параграф 1.3. Втора специалност. Тяхна си работа.
zaia написа:2.1 = 9
Може, ама зависи. Ако му я признаят специалността за търсена и получи 5-те точки бонус, то при точките за стаж ще се вземе предвид само стажа по визираната в дипломата специалност. Ако специалността му не е в списъка, то ще се провери и ще се вземе предвид само стажа с ниво по-високо от "D" по класификацията на професиите в Канада.
zaia написа:6.3 = 0 (зависи какво си завършила, аз също съм икономика и моята специалност ми носи 0 точки, но счетоводството например май сега е в търсените, дано не греша, другите да помагат)
Верни разсъждения, но пак донякъде. Защото пак много зависи и от това кога е взета дипломата, какво точно пише в нея и стажът по професията, ако дипломата е взета преди повече от 5 г. Или пък ще се наложи да се сравнява стажа с професиите от матрицата на професиите.

С казаното до тук не искам да обезсърчавам кандидатите или да се заяждам със zaia. Искам да се разбере един път завинаги, че тестването не бива да се прави набързо, несериозно и безотговорно. Допуснатите грешки водят задължително до загуба на време, нерви и пари. Е, има и такива кандидатури, които са с прекрасни показатели и грешките не оказват такова пагубно влияние. Но в масовия случай или когато въпросът опира до 2-3 точки нагоре или надолу, кривите сметки са наистина пагубни.

Затова призовавам bibilyana и другите като нея или да се дават пълните и точни данни тук с цитати и буквален препис от дипломи и другите документи, или да ги занесат тези документи на компетентен човек на когото вярват. Има такива хора и не всичи вземат пари за услугата. Но по откъслечни данни не може да се направи прецизна оценка, това е закон.
Последно промяна от Linko на Нед Юни 24, 2007 2:23 pm, променено общо 1 път.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Linko написа:Поредната "експертна" оценка, направена мързеливата, прибързано и "на око". И сега ще трябва да се оспорват нещата, да се доуточняват и т.н., което само внася съмнения и смут в душите на кандидатите. Но какво да се прави...свободен форум със свобода на мислите и изказванията.
И така да започенм сега да доуточняваме.
zaia написа:да кажем, мъжът ти е водещият.
1.1 = 13
Не 13 т. а 11 т. за образование. Как не се научихте първо да влизате в сравнителната таблица с образованията и да приравнявате българското с образованията в Квебек!!??
zaia написа:1.3 = 0 (инженерите отпаднаха ли от списъка с търсените? не ми се рови, голям съм мързел, нека някой друг да каже)

Тук съм..."без думи". Ами има си ги инжинерите, има и специалност Genie civil, de la construction et du transport носеща 5 т. бонус. Ама дали специалността на човека съответства на тази зависи от това какво точно пише в дипломата, кога е взета дипломата и има ли минимум 1 г. стаж по специалността през последните 5 г., ако дипломата е взета преди повече от 5 г.
На това място искам да вмъкна казаното от bibilyana: "Имаме някви допълнителни дипломи, но нямаме намерение да ги пишем, поне за сега". Какво значи това и защо ще се крият такива неща? Не разбирам. Но да речем, че хората са убедени в събирането на много над необходимите точки и не им трябват някакви си мизерни 2 т. по параграф 1.3. Втора специалност. Тяхна си работа.
zaia написа:2.1 = 9
Може, ама зависи. Ако му я признаят специалността за търсена и получи 5-те точки бонус, то при точките за стаж ще се вземе предвид само стажа по визираната в дипломата специалност. Ако специалността му не е в списъка, то ще се провери и ще се вземе предвид само стажа с ниво по-високо от "D" по класификацията на професиите в Канада.
zaia написа:6.3 = 0 (зависи какво си завършила, аз също съм икономика и моята специалност ми носи 0 точки, но счетоводството например май сега е в търсените, дано не греша, другите да помагат)
Верни разсъждения, но пак донякъде. Защото пак много зависи и от това кога е взета дипломата, какво точно пише в нея и стажът по професията, ако дипломата е взета преди повече от 5 г. Или пък ще се наложи да се сравнява стажа с професиите от матрицата на професиите.

С казаното до тук не искам да обезсърчавам кандидатите или да се заяждам със zaia. Искам да се разбере един път завинаги, че тестването не бива да се прави набързо, несериозно и безотговорно. Допуснатите грешки задължително водят задължително до загуба на време, нерви и пари. Е, има и такива кандидатури, които са с прекрасни показатели и грешките не оказват такова пагубно влияние. Но в масовия случай или когато въпросът опира до 2-3 точки нагоре или надолу, кривите сметки са наистина пагубни.

Затова призовавам bibilyana и другите като нея или да се дават пълните и точни данни тук с цитати и буквален препис от дипломи и другите документи, или да ги занесат тези документи на компетентен човек на когото вярват. Има такива хора и не всичи вземат пари за услугата. Но по откъслечни данни не може да се направи прецизна оценка, това е закон.
Тъй започвам по ред на номерата - дипломата на съпруга ми е издадена от УАСГ-София, Специалност ПГС -2003г.- промишлено и гражданско строителство, преведено на английски - Civil engeneer - не знам на френски какво е ...
Лицензиран проектант инженер, член на камарата на инженерите с печат и прочие, над 5 години стаж по специалността си.
Освен завършването на испанска гимназия, което едва ли му помага особено има диплома за приравнени изпити от английската гимназия, и международна диплома за владеене и работа с испански.
Май за него толкоз стига - възрастта му я казах
При мен е малко по-кофти и за това по-добре той да е водещия
немска езикова и също приравнена английска такава, И аз имам международна диплома за немския, и по едно време бях заклет преводач-имах право да превеждам от английски на немски и о български и обратно, това ме навежда на мисълта,че все някакъв минимален брой точки за английския ще взема. Диплома от ИУ Варна, в която пише икономист - специалност Стокознание, или Commodity science. Стаж имам повече от 3 години но е все като Sales manager т.е. не е по специалността
Еми това е в общи линии. Що се отнася до френския имаме достатъчно време за да го научим и двамата до някакво начално ниво.
Наистина моля Линко или някой друг, който по-добре от мен разбира изискванията да ми каже, ако мисли,че няма смисъл да кандидатстваме, защото съм съгласна, че в противен случай това би било напразно да пръскане на пари и време...
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Линко, както винаги, е прав :D Радвам се, че се включи в темата. Дано на челите мнението ми е станало ясно, че давам само някакъв ориентир, не претендирам за точно и вярно пресмятане. Надявам се не съм подвела никого, а и хората могат да мислят сами. Според мен темата е по-полезна така, отколкото ако беше свършила с въпроса на момичето и никой не смееше да отговори от страх, че ще изглежда некомпетентнен. Успех на бибиляна и другите, които следят темата :beer:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

E, сега вече може да се направи и по-прецизна оценка на събираните точки. Ето как стоят нещата при така дадената информация.

Водещ кандидат задължително е съпругът. Твърда оценка и ясен брой точки получавате по следните параграфи:
1.1 = 11 т.
1.3 = 5 т. (професията съвпада с посочената от мен в предния постинг)
2.1 = 9 т. (след като стажа изцяло е по специалността визирана в дипломата)
3. = 18 т.
6.1 = 3 т.
6.5 = 1 т.
6.6 = 3 т.
ВСИЧКО 50 т. до тук

Преди интервюто трябва да се самооцените за владеене на езиците и на тази база ще получите точки по параграфи:
4.1 = ? (от 0 до 12-то ниво за всеки един от двата елемента - разбиране и говорене по френски на водещия кандидат, за което се получават от 0 до 16 т.)
4.2 = ? (по същия начин за английския на водещия кандидат - от 0 до 6 т.
Не зная как и колко време ще го учи езикът съпругът, но го съветвам да си пише нива 8/7 (разбиране/говорене) по френски език. Ако трябва дори и малко да се надцени, но е грешен подхода: "Аз ще си пиша по-малко, пък после на интервюто ще блесна."
6.7 = ? (тук става дума единствено за френския език на втория кандидат - от 0 до 6 т., английският на придружаващия кандидат не се оценява и не носи никакви точки)

При всички положения минавате елиминиращия праг от 57 т. по фактори от 1 до 6 дори и по-ниски нива на езиците да си пишете, отколкото препоръчвам. Съответно без проблеми минавате и прага от 60 т. за предварителна селекция т.е. за да ви поканят на интервю. Е, все пак не би трябвало да се напишат нива от рода на 2/2 или 4/3 за който и да е от кандидатите. За по-лесно при определяне на точките за сответните нива използвайте просто тройно правило от математиката. Иначе има и специални таблици за това, но при използването им дори се получават по-високи резултати, така че няма риск да сгрешите във ваша вреда.
Пример: При нива 8/7 по френски означава, че водещия кандидат ще получи 8/12*8+7/12*8= 5,33+4,67 = 10 т. Където 12 е максималното ниво по отделните елементи - разбиране и говорене, а множителя 8 - максималния брой точки за дадения елемент - разбиране или говорене. За втория кандидат съответно няма да се използва 8 като множител за максималния брой точки а 3 за всеки елемент, тъй като максимума и за двата елемента е 6 т. Така е и за английския на водещия кандидат при смятане на точките по параграф 4.2.

Като вземем предвид и едната точка по параграф 9., то може да се направи извода, че кандидатурата е напълно успешна, тъй като още преди интервюто събират необходимия брой точки (68 т.) за окончателна селекция. Това ще рече, че дори и да се получи лека издънка на единия или и на двамата кандидати по френски и да ги оценят по-ниско, то това ще се компенсира от точките за адаптивност (от 0 до 8 т.) давани от интервюиращия на самото интервю.

При такова положение на нещата аз непоколебимо бих започнал процедурата, захапвайки здраво френския език.
bibilyana

Мнение от bibilyana »

Благодаря ти за конкретния отговор и за съветите
точно това мислим и ние да направим!
milen73

Мнение от milen73 »

bibilyana, сега разбра ли какво имам предвид... :wink:
bibilyana

Мнение от bibilyana »

milen73 написа:bibilyana, сега разбра ли какво имам предвид... :wink:
даа разбрах отдавна, това което ме объркваше беше, много хора с противоречиви мнения по въпроса .... Вие успяхте да ме стреснете достатъчно в един момент дори да ме откажете от решението с тези изявления, че не сме подходящи или няма да ни стигнат точките... а от друга страна нашите приятели, които са в Монреал вече от 7 години през цялото време ми говорехе,чя няма защо да се притеснявам за точките...
Не че не гледам сероизно на интервюто - напротив - за това и започнах с френския....
Но както и да е де, идеята ми беше да кажа - даа - I got the picture! Благодаря за което
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

bibilyana написа:...а от друга страна нашите приятели, които са в Монреал вече от 7 години през цялото време ми говорехе,чя няма защо да се притеснявам за точките...
Да са живи и здрави приятелите ви, но преминаването на процедурата и 7-годишния престой в Канада не ги прави експерти по имиграционните закони и правилници. Тези нормативни документи трябва просто да се четат и то постоянно. Много хора са "изгорели" заради такива приятели - неинформирани оптимисти.
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Каквото и да съветват приятелите (и непознатите във форума) всеки сам трябва да вземе решение и да си носи отговорността за него.
Когато почвахме, бяхме решили, че ако не успеем ще сме загубили време и пари, но пък ще имаме познания по още един западен език, а това никога не е излишно. Според мен, ако наистина много го искаш, просто си длъжен да опиташ. Вярно, може да не стане от първия опит, може от втория..и всъщност затова трябва да се използват приятелите - да дават съвет как да си подобриш кандидатурата, а не какво решение да вземеш.
Публикувай отговор