Кои документи да подготвим преди заминаване?
- AleksandrAI
Достатъчно е да е преведена или в случай че я имаш преведена да е проверен превода от канадски преводач.
Няма нужда от нотариална заверка. Поне аз като си правех приравняването преди 1 година нямаше нужда. Освен ако не е ново това за нотариуса.
Няма нужда от нотариална заверка. Поне аз като си правех приравняването преди 1 година нямаше нужда. Освен ако не е ново това за нотариуса.
Код за потвърждение: Избери целия код
Една често срещана грешка, която допускат при конструирането на абсолютно глупакоустойчива апаратура, е подценяването на изобретателността на пълните глупаци.
Само преведени. Може само на английски, даже и да отиваш в Квебек.alkaponbg написа:Един малко конкретен въпрос, дипломите за средно и висше, преведени и легализирани ли, и на какъв език? Питам защото днес бях на София за медицински и пуснахме между другото моите и на жената за заверка в МОН и после легализация в Външно
Не ти трябва легализация във външно министерство. И заверка в МОН не ти трябва. Тук като пристигнеш само с преводите отиваш при един оторизиран преводач, в Монреал повечето ги заверяват 2 рускини, не знаят грам български, само поправят превода (от френски). Имат официално разрешение да заверяват и на български.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Еквиваланс от министерството на образованието и признаване на образованието ти в ордера за съответната професия нямат нищо общо.ramone написа:Някой беше писал преди,че от Виена са му изисквали върху копието от дипломата му да има печат "Вярно с оригинала" от университета издал дипломата! И аз мисля за всеки случай да отида до университета за този печат! Моя близка в Монреал ми сподели,че за да си приравниш дипломата (там се казвало "екиваланс") трябва да представиш пред Ордена превод на дипломата направена от местен заклет преводач и заверена от канадски нотариус! Струвало около 100 CAD!
За да ти признаят образованието в ордера представяш еквиваланс на дипломите си и те ти казват какви изпити да вземеш или къде да си доучиш. За еквиваланс можеш да дадеш само дипломата за висше образование, но е по-добре плюс всички дипломи за средно и академични справки за завършени години в университета. На мен ми признаха академична справка за 2 години от университет като завършен колеж тук. Цената за еквиваланс е 120 или 150$, забравих. Дипломите трябва да са минали през оторизиран канадски преводач. След максимум 6 седмици след подаването ти изпращат еквиваланса по пощата и можеш да се запишеш да учиш или да си ги подадеш в ордера. Ако кажеш че ти трябват за намиране на работа може и по-бързо да ти ги направят. Всяка диплома и документ се приравняват към съответното образование в Канада. Някои университети не изискват приравняване, правят го те.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче
По наше време ги издаваха за 1 седмица и струваха 7 лева. Спестяваш си превода и легализацията тук. Моята трябваше да си я попълня сам, нищо не пишеше вътре, само сиво картонче с моето име, но си ми взеха седемте леваNaviD написа:За шофьорските книжки - в какъв срок издават международните и не може ли с бг книжките - нали пише и на английски на тях? А тия в КАТ знаят ли какъв е този документ, че нямаш произшествия?

Знаят за този документ.
"Искай и ще ти се даде"
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Питай и ще ти се каже
Старото куче
Международна в КАТ знаят какво е, преди време вадих мой роднина си вади, но тогава това го правеше СБА, сега май е в КАТ, и тогава беше един "хвърчащ" лист, на английски. Сега не знам как е но ще проверя. А това удостоверение, дето няма/имаш нарушения също знаят какво е, има такса плащаш и вадят, това поне го вадих миналата година.
По въпроса за дипломите висше/средно дадох ги да се заверят в МОН, защото е безплатно, носите оригинал, нот.заверено ксерокопие ако не искате да ви набият печатите на оригинала и лично в мон стая 5 на входа. Щома не искат легализация няма да ги даваме в външно, там не е безплатно, и щом се превеждат на място в Канада, пак добре.
Относно пълномощните, когато правите такова, един съвет, кажете на нотариуса изрично да включи точка с която се дават права на упълномощения да ПРЕУПЪЛНОМОЩАВА, важно е когато се наложи легализация или упълномощаване на дадена фирма да върши нещо за този който я е упълномощил, в смисъл за този на който вие сте дали права да ви представлява в БГ
По въпроса за дипломите висше/средно дадох ги да се заверят в МОН, защото е безплатно, носите оригинал, нот.заверено ксерокопие ако не искате да ви набият печатите на оригинала и лично в мон стая 5 на входа. Щома не искат легализация няма да ги даваме в външно, там не е безплатно, и щом се превеждат на място в Канада, пак добре.
Относно пълномощните, когато правите такова, един съвет, кажете на нотариуса изрично да включи точка с която се дават права на упълномощения да ПРЕУПЪЛНОМОЩАВА, важно е когато се наложи легализация или упълномощаване на дадена фирма да върши нещо за този който я е упълномощил, в смисъл за този на който вие сте дали права да ви представлява в БГ
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано

- Bily T
Току що говорих с КАТ за този документ - да знаят кво е и го правят веднага на място.NaviD написа:За шофьорските книжки - в какъв срок издават международните и не може ли с бг книжките - нали пише и на английски на тях? А тия в КАТ знаят ли какъв е този документ, че нямаш произшествия?
Международна шофъорска книжка се вади от СБА на от КАТ, струва 12 лева и става веднага също, носете книжка, лична карта и синият талон.
NO PAIN NO GAIN
Относно легализациите на дипломите във Външно аз също знам, че не се правят. Информацията е от нашия приятел в Монреал.
30.01.2006 DCS
20.10.2006 Date d'entrevue-УСПЕШНО!
3.11.2006 Documents Bucarest
17.01.2007 Barcodes
20.02.2007 Formulaires medicaux
09.03.2007 OK
Покана за Визи 05.04.2007
7.05.2007-ВИЗИ
12.06.2007-вече в Монреал
20.10.2006 Date d'entrevue-УСПЕШНО!
3.11.2006 Documents Bucarest
17.01.2007 Barcodes
20.02.2007 Formulaires medicaux
09.03.2007 OK
Покана за Визи 05.04.2007
7.05.2007-ВИЗИ
12.06.2007-вече в Монреал
Потвърждавам, на място се прави всичко нашите заверки не им се нравят там. И аз говорих вчера.emoipoli написа:Относно легализациите на дипломите във Външно аз също знам, че не се правят. Информацията е от нашия приятел в Монреал.
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...

- drifter
- Обратна връзка:
За шофьорските книжки опит от Онтарио от преди по-малко от половин година.
С българската книжка може да се кара първите два месеца. С международна три, но това е ако си посетител, а не имигрант. Легализиран превод от България не признават. Искат или онтарийски или от посолството. Този превод е достатъчен (на него пише какъв ви е стажа) за да прескочите междинния изпит за G2. Бележката от КАТ, може и някъде да помага за застраховката, но в нашия случай не я уважиха. Интересуваше ги само канадския стаж.
Малко по-подробно тук
http://bgtoronto.com/forum/viewtopic.php?t=135
С българската книжка може да се кара първите два месеца. С международна три, но това е ако си посетител, а не имигрант. Легализиран превод от България не признават. Искат или онтарийски или от посолството. Този превод е достатъчен (на него пише какъв ви е стажа) за да прескочите междинния изпит за G2. Бележката от КАТ, може и някъде да помага за застраховката, но в нашия случай не я уважиха. Интересуваше ги само канадския стаж.
Малко по-подробно тук

http://bgtoronto.com/forum/viewtopic.php?t=135
All we have to decide is what to do with the time that is given us.