Проблем с кола

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
ZeMFIrA

Проблем с кола

Мнение от ZeMFIrA »

Здравейте, имам проблем, трябва спешно да напусна България, но имам кола, която е записана на българският ми паспорт. Имам канадско гражданство. Колата е с канадска регистрация, акцизна е, не са и платени митата умишлено, за да не ограничавам кръга си от куповачи, но сега трябва да я продам - фиктивно на брат си, за да ми я отпишат от паспорта и да мога да замина. Казаха ми, че от тази година вече не мога да изляза до Турция и да вляза веднага, за определен период от време, без да платя митата, но сега с тази продажба се налага. Въпроса ми е има ли начин да прехвърля колата на брат ми, без да бъдат платени митата. Благодаря предварително :) Поздрави
Some day, we will all look back on the things we have done and only be proud of half of them. Something to think about.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Как така ти в затвор ли си та не можеш да напускаш...страната :?:
Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

нали ще ми я търсят на границата, като излизам, нали е записана на паспорта ми, трябва пак да я изнасям с мен, не са и уредени митата, а и в двата случая не е рентабилно.
Some day, we will all look back on the things we have done and only be proud of half of them. Something to think about.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Че ако се е развалила сериозно..там ле ще си останеш ако не могат да я оправят...а :?:
Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

хм.. добър въпрос :idea: , имаш ли нещо впредвид.. :?:
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Нямам нищо предвит конкретно но знам, че едното не може да е във връзка с другото освен ако нямаш някакво ограничение наложено от съд, което да ти ограничава свободното предвжване...всичко останало е измислица на некомпетентни чиновници...
Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

:thumbsup: благодаря за насоката, не се бях сещала и за такъв вариант :)
Junior
Обратна връзка:

Мнение от Junior »

Може ли да уточниш тази кола под какъв режим се намира в България: временно складиране, митническо складиране или като лична собственост при посещение на страната. От това до голяма степен зависи как и при какви условия ти сам или заедно с колата бихте могли да напускате страната.

Колкото до митата и акцизите забрави да я прехвърлиш, подариш, продадеш или каквото и да е без да ги платиш. Освен разбира се номера с инвалидите и някои и други ползватели на това право. Звучи тъпо ама и да ти я откраднат утре пак може да се наложи да си ги платиш.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Junior написа:... Звучи тъпо ама и да ти я откраднат утре пак може да се наложи да си ги платиш.
Не звучи тъпо ами си е суровата действителност, от която са се опарили доста чужденци, имали неблагоразумието да пристигнат в България с личния си автомобил, който в последствие е бил откраднат. Освен кражбата, хората е трябвало да преглътнат и соления акциз/ДДС при напускането на страната. Предполагам това е оставило незабравими спомени у всички ... :shock:
todor73

Мнение от todor73 »

Ами какво ще стане ако излезе от бг с колата и после наново влизе, сега нали вече няма мита ...
Аватар
agaton

Мнение от agaton »

А какво 6те стане, ако си тръгне6 от Бг с канадския паспорт, нали колата е записана на българския?
"Une réaction anormale à une situation anormale est une réaction normale."
V.Frankl (1962)
todor73

Мнение от todor73 »

agaton написа:А какво 6те стане, ако си тръгне6 от Бг с канадския паспорт, нали колата е записана на българския?
Неможе с който паспорт си влязъл с него излизаш ... проверено е :wink:
haimana

Мнение от haimana »

Дали не можеш да я оставиш на склад под митнически контрол-така ще можеш да излезеш, а колата ще си остане в БГ и ще можеш да продължиш да "не ограничаваш" бъдещите купувачи
Junior
Обратна връзка:

Мнение от Junior »

Ако си е негова колата може да си ходи където си иска с нея. И в Япония даже. Той никъде не я внася. Просто е длъжен да си ходи с нея когато влиза и излиза от държави.

Аз доколкото разбирам той иска да мръдне до Турция ама без колата. И съвсем основателно се притеснява че на граница ще го попитат "Ами колата?!"

Единственото което според мен може да направи е да я остави в България под режим "митническо складиране". Тогава няма да плаща никакви мита и акцизи поне за срок от една година. В същото време може да си ходи където си поиска. Цената на това удоволствие разбира се ще е таксата която ще поиска митническия склад. Тя зависи от цената на колата и срока на съхранение.

И колата се внася /плащат се мита и акцизи/ едва след като се намери купувач.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Towa нещо го преживях миналото лято в БГто. БМВто ми излезе златно, ама карай.
На кой паспорт ти вписаха колата? Какво е вписването?
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор