Проблем с кола

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
ZeMFIrA

Проблем с кола

Мнение от ZeMFIrA »

Здравейте, имам проблем, трябва спешно да напусна България, но имам кола, която е записана на българският ми паспорт. Имам канадско гражданство. Колата е с канадска регистрация, акцизна е, не са и платени митата умишлено, за да не ограничавам кръга си от куповачи, но сега трябва да я продам - фиктивно на брат си, за да ми я отпишат от паспорта и да мога да замина. Казаха ми, че от тази година вече не мога да изляза до Турция и да вляза веднага, за определен период от време, без да платя митата, но сега с тази продажба се налага. Въпроса ми е има ли начин да прехвърля колата на брат ми, без да бъдат платени митата. Благодаря предварително :) Поздрави

POSTREACT(ions) SUMMARY

Some day, we will all look back on the things we have done and only be proud of half of them. Something to think about.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Как така ти в затвор ли си та не можеш да напускаш...страната :?:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

нали ще ми я търсят на границата, като излизам, нали е записана на паспорта ми, трябва пак да я изнасям с мен, не са и уредени митата, а и в двата случая не е рентабилно.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Some day, we will all look back on the things we have done and only be proud of half of them. Something to think about.
dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Че ако се е развалила сериозно..там ле ще си останеш ако не могат да я оправят...а :?:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

хм.. добър въпрос :idea: , имаш ли нещо впредвид.. :?:

POSTREACT(ions) SUMMARY

dr.oh.boli

Мнение от dr.oh.boli »

Нямам нищо предвит конкретно но знам, че едното не може да е във връзка с другото освен ако нямаш някакво ограничение наложено от съд, което да ти ограничава свободното предвжване...всичко останало е измислица на некомпетентни чиновници...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ZeMFIrA

Мнение от ZeMFIrA »

:thumbsup: благодаря за насоката, не се бях сещала и за такъв вариант :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Junior
Обратна връзка:

Мнение от Junior »

Може ли да уточниш тази кола под какъв режим се намира в България: временно складиране, митническо складиране или като лична собственост при посещение на страната. От това до голяма степен зависи как и при какви условия ти сам или заедно с колата бихте могли да напускате страната.

Колкото до митата и акцизите забрави да я прехвърлиш, подариш, продадеш или каквото и да е без да ги платиш. Освен разбира се номера с инвалидите и някои и други ползватели на това право. Звучи тъпо ама и да ти я откраднат утре пак може да се наложи да си ги платиш.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Junior написа:... Звучи тъпо ама и да ти я откраднат утре пак може да се наложи да си ги платиш.
Не звучи тъпо ами си е суровата действителност, от която са се опарили доста чужденци, имали неблагоразумието да пристигнат в България с личния си автомобил, който в последствие е бил откраднат. Освен кражбата, хората е трябвало да преглътнат и соления акциз/ДДС при напускането на страната. Предполагам това е оставило незабравими спомени у всички ... :shock:

POSTREACT(ions) SUMMARY

todor73

Мнение от todor73 »

Ами какво ще стане ако излезе от бг с колата и после наново влизе, сега нали вече няма мита ...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
agaton

Мнение от agaton »

А какво 6те стане, ако си тръгне6 от Бг с канадския паспорт, нали колата е записана на българския?

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Une réaction anormale à une situation anormale est une réaction normale."
V.Frankl (1962)
todor73

Мнение от todor73 »

agaton написа:А какво 6те стане, ако си тръгне6 от Бг с канадския паспорт, нали колата е записана на българския?
Неможе с който паспорт си влязъл с него излизаш ... проверено е :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

haimana

Мнение от haimana »

Дали не можеш да я оставиш на склад под митнически контрол-така ще можеш да излезеш, а колата ще си остане в БГ и ще можеш да продължиш да "не ограничаваш" бъдещите купувачи

POSTREACT(ions) SUMMARY

Junior
Обратна връзка:

Мнение от Junior »

Ако си е негова колата може да си ходи където си иска с нея. И в Япония даже. Той никъде не я внася. Просто е длъжен да си ходи с нея когато влиза и излиза от държави.

Аз доколкото разбирам той иска да мръдне до Турция ама без колата. И съвсем основателно се притеснява че на граница ще го попитат "Ами колата?!"

Единственото което според мен може да направи е да я остави в България под режим "митническо складиране". Тогава няма да плаща никакви мита и акцизи поне за срок от една година. В същото време може да си ходи където си поиска. Цената на това удоволствие разбира се ще е таксата която ще поиска митническия склад. Тя зависи от цената на колата и срока на съхранение.

И колата се внася /плащат се мита и акцизи/ едва след като се намери купувач.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Towa нещо го преживях миналото лято в БГто. БМВто ми излезе златно, ама карай.
На кой паспорт ти вписаха колата? Какво е вписването?

POSTREACT(ions) SUMMARY

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор