Линко, чакаме описание на интервюто

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Линко, чакаме описание на интервюто

Мнение от Igor »

Линко, в многото честитки не се доисказа. Та как мина самото интервю :?: :D
Linko написа:При това е необходимо всеки да знае точно колко точки събира преди интервюто и колко се надява да получи от прословутите 10 т. за адаптивност, давани по личната преценка на интервюиращия по време на самото интервю. Основната идея е да се провери дали и в каква степен има шансове за успех и при по-неблагоприятно развитие на събитията т.е. имаме ли определен толеранс от точки или разчетите ни трябва да се сбъднат на всяка цена.
Това е съвсем вярно. Тук с Линко сме на едно мнение, и сме го обсъждали в "Дървеното" многократно. Точките зависят от кандидата и от закона а не от настроението на изпитващия. Той е изпитал хиляди такива като вас, и не влага чувства в работата си.

Но понеже на мен ми беше широко около врата, не съм прочел дори и една малка част от това което на Линко му се налагаше. И за това имаше разминавания между предварителната ми оценка и резултата на интервюто.

На пример:
- Мосюто не ми призна търсената професия. Убеден съм че в закона ясно е описано защо, но кой да чете. (е, на Линко му се налага да чете, защото е на границата с точките). Тук загубих няколко точки.
- Вместо очакваните 8, мосюто ме изкара франкофон и ми даде цели 12 (от максимално 16) за френски. Това е защото преводачката не обели нито дума на интервюто. Хубави точки за добро ми представяне.
- От очакваните максимални 6 точки за английски получих 4. Ами така си е, не се представих добре. Ако аз бях този който оценява резултата щеше да е същия.

ВАЖНО:
Точки за адаптивност. Според статистиките на министерството за имиграция (MICC), много голяма част от кандидатите които са минали интервюто са получили между 6 и 8 точки за адаптивност (от максималните 10). Спокойно заложете тук 7 точки и очаквайте при добро развитие 8 а при лошо 6. Не е разумно да очаквате повече от 8 точки, защото е изключително трудно да ги изкарате.

Късмет на всички!
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
nikito

Мнение от nikito »

абе шефе, как разбра колко точки са ти писали? аз се кьорех даже в листа исках да надникна, ама дотам не можах да замеря погледа......
как го правите тоз номер вие, не знам.....

ха дай обяснение де.....
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Лошото за момента е, че няма яснота за това как ще се оценяват кандидатите. Ще трябва да се изчака за да се "избистрят" нещата. Аз лично не мога да си сметна точките... Според Линко подалите преди 16.10 ще се оценяват по старата система, но според новите професии. Според други, изцяло по новата, трети пък изцяло по страта...
Не знам... Ако наистина е както според Линко, понеже пише, че ще се оценява според най-актуалните списъци с професии, то много хора ще ги "заровят" в земята с тази тактика (и в моя случай е така). Необяснимо е как така ще ми вземат цели 9 точки за образование, за да ме оценят по новите списъци, а няма да ми дадат +8 точки за годините по новата точкова система (ако тя е официална), или пък повечето точки за дете... Дане би моите 30 години да са различни от тези на тия подали след 16.10 :), или пък детето ми... По-скоро варианта изцяло по старата (това пък значи, че декларацията от приятел ще е валидна), или изцяло по новата е по-логичен, но знае ли някой каква логика ще си измисли някой чиновник... Както и да е, не ми се гадае, но не мога да си направя реална преценка когато няма реални условия, което ме притеснява най-много. Нали все за това ни навиква Линко, РЕАЛНА ПРЕЦЕНКА...
Е, ще почакаме още малко, дано не е късно...
Ако не опиташ, винаги ще съжаляваш...
И сега съжалавам...че не го направих по-рано :)
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

alkaponbg, не се притеснявай. Ти си по-облагодетелстван в това, че си на края на сесията и ще имаш време да разбереш как и по коя система се оценяват кандидатите и съответно да наблегнеш на тези неща, които са важни за теб и които съответно ти носят точки. Трудното ще е на първите кандидати, които почват от другата седмица. Те трябва да минат интервюто и да се справят, както се казва - на "прима виста". :wink:
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

Дори и така да е, все пак сме тук да изказваме мнения и да си помагаме, не искам да се успокоявам с това че съм последен, искам да знам на какво мога да разчитам, мразя да съм неподготвен...
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Хубаво де! То е ясно че всички искаме да сме подготвени, ама виж че още не се знае нищо -нито кой ще е интервюиращ за нашата сесия, нито по какъв начин ще се оценяват кандидатите( имам предвид точковите системи) и т.н. Мисля че малко ще трябва да изчакаме и ще видим. А дотогава - учене на френски, колкото и вече да ни се "повръща" от него! :wink:
Аватар
Igor
Обратна връзка:

Мнение от Igor »

nikito написа:абе шефе, как разбра колко точки са ти писали? аз се кьорех даже в листа исках да надникна, ама дотам не можах да замеря погледа......
как го правите тоз номер вие, не знам.....
ха дай обяснение де.....
Въобще не се кьорех, не се и опитах даже че ми се струва леко така... некултурно да речем. :D

Беше ми интересно да видя оценките си, та...
Просто след интервюто пуснах един много любезен имейл до Виена където ги помолих да ми изпратят фиш д'евалюасион (мисля че така се казва). След една седмица пристигна по пощата. По принцип са длъжни да дават фиша само на тези които не са минали интервюто, но ако любезно ги помолиш изпращат и ако си минал. :wink:
alkaponbg написа:...искам да знам на какво мога да разчитам, мразя да съм неподготвен...
Каквато и да е системата на оценяване, това вече не зависи от теб. Подал си документите, в играта си, системата се търкаля независимо от теб... Вместо да се дразниш от неяснотата, наблегни доколкото можеш на това което можеш да промениш (френски, отговори на въпросите). Късмет!
Забравихте как изглежда България? Тя е красива - http://nigor.myphotoalbum.com/
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

RobinHood написа: Трудното ще е на първите кандидати, които почват от другата седмица.
Робин Худ, в какъв смисъл "първите кандидати" ??
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Имам предвид първите кандидати, които,предполагам, че ще са при новия интервюиращ.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не съм забравил обещанието си и ще продължа темата с описание на интервюто ни. Просто за момента ми се струва по-актуална темата за измененията в таблицата за селекция, върху която съм се съсредоточил.
Трябва да ви кажа, че замисъла или идеята на селекцията не променен както и правилата за оценяване, но са променени приоритетите и от там се променят шансовете за успех на кандидатите. Докато за едни старата таблица е по-благоприятстваща, то за други с новата таблица са много по-близо до успеха.
Но за всички, които са подали документите преди 16.10.2006 г. наистина важи старата таблица и актуализираните списъци с търсените птофесии и привилигеровани образования. Все пак според личното ми мнение, интервюиращите (или някои от тях) ще прилагат правилата които са по-благоприятни за кандидатите.
За нашето интервю съм абсолютно сигурен, че ни оценяваха по старата таблица и новите списъци с професиите и образованията. Но не говоря за списъка с професионалните области от А до Е, а за добре познатите стари "търсени професии" и "привилигеровани образования", но в актуализирания си вариант.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

Linko написа:За нашето интервю съм абсолютно сигурен, че ни оценяваха по старата таблица и новите списъци с професиите и образованията. Но не говоря за списъка с професионалните области от А до Е, а за добре познатите стари "търсени професии" и "привилигеровани образования", но в актуализирания си вариант.
Линко, защо си толкова сигурен? Показаха ли ви Fiche d'évaluation?
В другата тема беше посочил, че си Инженер електроника - това вече не е привилегировано образование и търсена професия. По какъв начин се отрази върху общия брой точки? Въпросите ми са много, но и аз съм в същото положение - на доста годинки, без привилегировано образование и търсена професия по новите списъци, и съм на ръба с точките и съм се ошашкала отвсякъде.
alkaponbg

Мнение от alkaponbg »

искрено се надявам кандидатите да бъдат оценявани по най-благоприятния за тях критерий, което може би в момента е най-правилното за нас... в противен случай би било доста субективно.............
мътната вода си е мътна вода...там има всякакви риби
:?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Не, не са ми показали FEVAL-а макар и да си го поисках най-нагло в края на интервюто. Но мадам Орне ми обясни малко троснато, че ми дава сертификат за селекция и това обезсмисля издаването на FEVAL.
Ама аз все пак ще си го поискам от бюрото по имиграцията във Виена. Щото съм тъп и упорит. ;) :lol:
А защо съм сигурен ли? Защото мадам в прав текст ми заяви, че отново не отговарям на критериите за "търсена професия", тъй като моята професия вече не е в списъка. И наистина си е така, ето го СПИСЪКА с търсените професии и моята - с код 2133 хич я няма там. Няма и в СПИСЪКА с привилигеровани образования Но ми зави, че получавам сертификат за селекция благодарения на моята съпруга (жива и здрава да е), която ми носи допълнителни точки ( да речеш че не си го знаех :) ). С две думи при мен се получи вариант Б, носещ името "лошият вариант" при предвижданията ми. При този вариант минавах минимума от 68 т. само 2-3 точки отгоре по критериите за ЕМР и то при сбъдването на няколко случайни събития. Такива като защита нивата по езиците например. А си бях праснал нива 11/11 на френски и 9/9 по английски за мен и нива 6/5 по френски за съпругата ми. Е тук вече наистина не знам какви точно нива сме защитили, ама след като получихме сертификати, то е сигурно че за мен не са по-ниски от 9-10, щото иначе не събирахме точките. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Заключено