За очния преглед за шофиорска книжка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
anju

За очния преглед за шофиорска книжка

Мнение от anju »

Искам да попитам някой знае ли какво точно е този вижън тест за вземане на шоф. книжка в Канада? И ако не си много добре с цветоусещането могат ли да не ти дадат такава - както е в България например? Все си мисля, че в страна, където е основно средство на придвижване автомобила, условията ще са по-либерални.
rosenvn1
Обратна връзка:

Мнение от rosenvn1 »

Не се безпокой, не е тест като в България - да гледаш цветни картинки и да виждаш какво има на тях. Единствено гледаш в една машина, все едно гледаш през бинокъл и трябва да видиш светещи и мигащи точки - от ляво, от дясно, от вътрешна, от външна страна и те пита къде и какво виждаш - проверка на периферното зрение, на всяко око поотделно. Дори не проверяват какъв диоптър, ако имаш очила - само те питат носиш ли очила и го записват, а ти си ги слагаш, когато гледаш в машината. Общо взето това е..

Дано да съм бил полезен. Става въпрос за Торонто - на други места не знам как е.
Аватар
iliana
Обратна връзка:

Мнение от iliana »

V Quebec e sa6toto
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
Аватар
kurta007

Мнение от kurta007 »

Човека намекна, ако съм го разбрал добре де, дали ако е частичен далтонист ще му дадът книжка :).В щатите имам едно приятелче на което са му дали но няма право да кара през ноща за Канада незнам,но и мен ме интересува
pantata

Мнение от pantata »

аз съм далтонист (степен 'С' каквото и да означава това, ама мисля е от леката, щото до наборната комисия даже не знаех че съм такъв). няма проблеми - тук (онтарио) не проверяват за цветоусещане.
Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

Както Пантата написа - няма тест за цветоусещане. Само цифрички, макар, че честно казано още се чудя как минах, половината не ги виждах и карах на досещане.
Let it go...
anju

Мнение от anju »

Да, това имах предвид. Благодаря за отговорите
dgovani

Интересно?

Мнение от dgovani »

Интересно, сигурен ли си 4е е точно проверка на периферното зрение? Тези движещи се светлинки само точки ли са или и някакви знаци, които трябва да разпознаеш. Като казваш ''от ляво, от дясно, от вътрешна, от външна страна'' това единствено по абцисата и ординатата на Декартовата координатна система ли е или грубо казано ''радиално'', сире4 ''точките'' идват и под разли4ен ъгъл в I, II, III и IV квадрант на координатната система?

Поздрави,
dgovani
rosenvn1 написа: Единствено гледаш в една машина, все едно гледаш през бинокъл и трябва да видиш светещи и мигащи точки - от ляво, от дясно, от вътрешна, от външна страна и те пита къде и какво виждаш - проверка на периферното зрение, на всяко око поотделно.
nina_

Мнение от nina_ »

Да споделя и аз опит за Калгари. В този апарат, в който наблюдаваш /може и с очила/има и един момент тест за цветоусещане. Казвам го защото съпруга ми е частичен далтонист и много се притеснявахме. Но какво стана. Явихме се с преводач на руски. Аз предварително минах и запомних цифрите в теста за цветоусещане. Те бяха 4 на брой. Казах ги на съпруга ми и той мина.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Държал съм такъв тест в Newfoundland, както и в Calgary.
На първото място имаше тест за цветоусещането, питаха директно какви цветове виждаш.
На второто пак в такъв "бинокуляр", трябваше да назова най-дребните цифрички, като в очен кабинет. Може да си ползваш очилата, така че нямаше проблеми.

Дано да съм бил полезен. :D
Embrace your climate change!
anju

Мнение от anju »

Много се надявам в Калгари да е различно от Торонто, тъй като явно там има такъв тест. Някой да е бил изпитван и за цветоусещане все пак? ...(в Торонто). Номерът с минаването на съпругата първа е добър, но дали ще са същите числата ...
rosenvn1
Обратна връзка:

Мнение от rosenvn1 »

Твърдо мога да заявя, че на мястото където ходих в Торонто, нямаше нищо свързано с проверка на цветоусещането.

Първо гледайки в апарата казваш какви цифри или букви виждаш също като на обикновен очен преглед - на редове, като всеки по-долен ред е с по-малки символи.

Второ казваш от коя страна виждаш светещите точки, които проверяващия сменя след всеки твой отговор.

Трето нямаше.

На друго място може и да е различно.
Заключено