IZBORA DA RODISH V BG ili CANADA??????????????????????
- shnorhela
- Лисодав
- Обратна връзка:
До някъде са прави хората за ражданетео в Бг много радост и чудо, но поне не побъркват майката с хиляда глупости. Бабите и дядовците на на бъдещото ни дете ни побъркват по телфоните а представям си какво би било ако са тук - олелеее. А по принцип ако не можеш без роднините за едно раждане, после за друго няма да можеш, ами то тогава излиза или си ги вземи при теб или се връщай обратно. Верно е че всички жени много дърпат обратно, може би по се затъжват за родата, но с мъжете не е така, много важно ако бабите са тук само ще ми надуват главата
.

Не искам да взимам отношение за това къде да се роди детето.laura написа:Не съм имала вашия проблем, защото така се случи, че родих в Канада, защото се омъжих тук, но от впечатленията ми от българдките болници от студенството (медицина), както и от коментарите в клуб "Бъдещи Майки" в дир.бг съм категорична - Канада!
Разликите са толкова големи, просто не е нужно да ги коментирам. Не мисля, че канадските лекари са по-компетентни, просто условията в болниците са неизмеримо по-добри, отношението към пациента е различно, грижите за децата са отлични. Good luck![]()
Лаура
Бих искал да изкажа мнението си за медицинското обслужване в Канада.
Първо като правило навсякъде има и добри и лоши лекари, хуманни и меркантилни.
А сега направо към въпроса- В Канада нищо не е така както изглежда.
Блониците изглеждат добре оборудвани, красиви, чисти, но нивото но хотелската част дали отговря на нивото на медицинската?
В болницата вие сте един анонимник, един файл, една папка, никой не го е грижа за вас, важното е те да си вземат парите. А иначе разбира се , че са учтиви(по-скоро лицемерни). За една седмица не виждаш два пъти една сестра, един лекар, все са различни, да не говорим за лекуващ лекар, тук такова животно нема. Ако нещо са объркали при въвеждането на данните ти в компютъра, забрави да го поправят. По презумция компютърът винаги е прав.
И тъй като човек ходи в болница не за да се наслаждава на обзавеждането, нека видим и медицинската страна на въпроса.
На бременна в 8-ия месец и изтичат водите. Обажда се в болницата да пита какво да прави и те я питат как тя си преценявя състоянието. Тя казва, че не знае. Е значи е добре и може да дойде на другия ден????
Тя естествено отива в болницата и понеже явно доктора чете Хамлет, започва терапия " да раждаме ли или не". Първо казва, че на бебето му е рано и включват системи за потискане на контракциите, след това обаче решава,че щом детето иска да излезе значи триабва да го "доставят"( Тук на родилното отделение му викат- labour and delivery) :conf: . И така няколко пъти. После окончателно започва раждане. Има разкритие 5 см., бебето е напречно разположено, дали тожа не е показание за Цезарево секцио? Да, ама не(П.Бочаров)Следва вакуум екстракция(Абе кво беше тва вакуум, тука в главата ми е ама не мога да се сетя),и накрая бебето извадено успешно с форцепс. За сведение на нераждалите и немедиците, диаметърът на главата на бебето е около 11см. Представяте ли си какво е да вкараш инструмент който е с такива размери, че да обхване бебешка глава през 5 см.отвор?
Причините за това лекарско поведение може да са две: некомпетентност или меркантилност- колкото повече манипулации, толкова повече парички. Разбира се всичко правим учтиво и любезно, и най- вече лицемерно.
А сега за прословутата хигиена- една по една в медийното пространство разкриваха болници, в които стерилизацията на хирургичния инструментариум не е проведена правилно и изпращат честитки на хора, които са си изследвали примерно простатата от преди няколко години до сега да дойдат да ги изследват за СПИН и хепатит.
Лично бях в един зъболекарски кабинет и видях, че и там не знаят как да стерилизират. На кратко инстр. първо се киснат в разтвор, след което се слагат в специални пликчета, които се запечатват и се поставят в стерилизатора.Пликчето е от порьозна хартия, която пропуска водните пари.Какво правят те- киснат инстр., след което ги слагат в стерилизатора, след което с голи ръце ги слагат в пликчетата и това е. Първите дни гледам аз и си мисля, че сигурно след това пак ги слагат в стерилизатора. И питам не кого ами зъбния хигиенист. И тя ми вика ами това е. Аз и казвам че хващат инстр. с голи ръце, а тя ми отговаря- " Ама те си мият ръцете със сапун."
Как един от зъболекарите в същия к-т постави упойка- маха предпазителя от иглата, хваща я с ръце и я огъва(някой път е по-удобно огъната игла). Сложил си е ръкавици, ама не стерилни. Слага упойката, изправя иглата в масичката и слага предпазителя. И понеже пациента не го хвана упойката, повтори същата процедура още веднъж.
Това лято стана голям скандал в Онтарио, защото разкриха че един комбинат за преработка на месо е разфасовал и естесвено продал телешко месо от умрели от болест животни.
Канадците определиат качеството на здравеопазването, на образованието а и на всичко, с това колко пари са похарчени за него. То това е важно, но не и определящо. Но понеже канадците са си много, ама много глупави си мислят , че съотношението е правопропорционално.
Като заключение- ще напиша друга тема за впечатленята ми изван здравеопазването.
Един алхимик, който трябваше да дойде до тук за да разбере, че съкровището е там откъдето е тръгнал и брои дните до неговото завръщане.
Moita jena shteshe da umre pri rajdaneto v BG, zashtoto niakakav idiot reshil da hodi na rabota pian...nemojah i da go osadia posle pone da predpazim drugi ot nego. Tova che tuka se govori za problemi, a v rodinata ne ne znachi che tam gi niama. Neznam kakvo tolkova si otkrila, no sas sigurnost ne e sakrovishte...po skoro zabluda. Spored mene vseki si jivee sas sadbata i ot neia biagane niama. Canada, Bulgaria, Albania...Arjentina...vse e taia. Kolko narod edno vreme napravi greshkata da se vrashta v BG ne e za viarvane. Zagubiha po 4-5 godini da se shmatkat mejdu Canada i BG bez da nameriat mira...jalko e. Inache vsichkite sa svestni hora...earendil написа: Един алхимик, който трябваше да дойде до тук за да разбере, че съкровището е там откъдето е тръгнал и брои дните до неговото завръщане.
v Canada ima profesia baby-sitter...Rosi написа:Ami az s purvia si komentar , niamah predvid dali e trudno da si gleda6 sam bebeto a po-skoro emozionalnata strana na vuprosa.A po otno6enie na trudnosta- ami dosta po-trudni4ko e kato si niama6 nikogo.I v Bugaria si gledahme suvsem sami deteto, babite ne biaha v pensionna vuzrast, no ot vreme na vreme go ostaviahme za po edna ve4er za da izlezem ili nai-malkoto da se naspim.A tuk moia sin se subujda6e vsiaka no6t do 2 godi6na vuzrast,me4taeh si za edna ziala no6t bez da se subudia.A kogato tatkoto raboti, ne e mnogo lesno toi da vi otmeni, nali?Puk da izlezem niakude na zavedenie samo dvamata, tova sme go zabravili ve4e.![]()
Vse sme s "remarkenza". Sega me4taia za edin weekend bez da sum prinudena da stana v 6.30h sutrinta.
![]()
abe, ne e nikak lesno.Ima plusove da si gleda6 dezata sam, no i o6te tolkova nedostatazi.Osobeno za detzata, rastia6ti bez da poznavat ostanalite 4lenove na semeistvoto-babi, diadovzi, bratov4edi i t.n.
Az veche go pisah tova v moita temi no i tuk da go napi6a za vseki sluchai
Dora ami spored men e nai-dobre da e kanedche
Eto i niakoi prichini
1. AZ napravo se pobarkah ot burokratsiata i ujasnoto otno6enia na bremennite b na6eto BG
Dori edna aku6erka onzi den mi vika che tezi rodilki koito vikali pri rajdaneto ot bolka vsa6nost spored neia bili s niska kultura i otivali v bolnitsata da praviat show. Prosto se izumih !!!
2.v clubs.dir.bg tam v bude6ti maiki ima6e tema kak e rajdaneto v 4ujbina i biaha pisali razni maicheta che sa stra6no dovolni che tatkoto moje da prisastva che se poluchavat dori podaratsi izob6to ni6to ob6to s na6eto otno6enie !!!Ta tyk me karat da si nosia ne samobrasnachka a nijche kato tova deto e polzval pradiado mi !!!
I o6te ne6to ne mislia che tuk v BG 6te e po-lesno s bebche otkolkoto v Canada daje obratnoto
Oh za frenskia ami uchim go inache sme vlubeni v tozi ezik toi e prosto kato pesen no e i trudnichak za CD -to da bi ni bilo naistina mnogo polezno
I dano intervuto Vi mine idealno !!!

Dora ami spored men e nai-dobre da e kanedche

Eto i niakoi prichini

1. AZ napravo se pobarkah ot burokratsiata i ujasnoto otno6enia na bremennite b na6eto BG
Dori edna aku6erka onzi den mi vika che tezi rodilki koito vikali pri rajdaneto ot bolka vsa6nost spored neia bili s niska kultura i otivali v bolnitsata da praviat show. Prosto se izumih !!!
2.v clubs.dir.bg tam v bude6ti maiki ima6e tema kak e rajdaneto v 4ujbina i biaha pisali razni maicheta che sa stra6no dovolni che tatkoto moje da prisastva che se poluchavat dori podaratsi izob6to ni6to ob6to s na6eto otno6enie !!!Ta tyk me karat da si nosia ne samobrasnachka a nijche kato tova deto e polzval pradiado mi !!!
I o6te ne6to ne mislia che tuk v BG 6te e po-lesno s bebche otkolkoto v Canada daje obratnoto
Oh za frenskia ami uchim go inache sme vlubeni v tozi ezik toi e prosto kato pesen no e i trudnichak za CD -to da bi ni bilo naistina mnogo polezno
I dano intervuto Vi mine idealno !!!

Това изобщо не е вярно, от къде пък го измисли?ssttoo написа:Хаха, или пък румънче или албанчеКума Лиса написа: А най-забавното е,че ако някое бебе се роди в самолет,то получава поданството на държавата,над която се намира самолета в този моментЗначи,ако самолета е над Швейцария...ей ти едно швейцарче
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Podkrepjam Survivor
Absolutno podkrepjam Survivor. Rodete si detenceto v BG bez mnogo da mu chakate. Ima li ja ljubovta, ima li jelanie prosto ne chakaite. VInagi shte ima po-vajni neshta i po-stresovi momenti v jivota, osobeno kato ste novodoshli v Kanada, pone 1 godina shte vi trjbva da se osvestite i da stapite na krakata si i da imate samochuvstvie. E dai boje po-kratak period, no se samnjavam. A ot mnogo stres moje i trudno da se stigne do bremenost. Absolutno razlichna e Kanada ot Evropa, s mnogo neshta trudno shte se primirite ili shte vi e trudno da razbirate zashto tochno taka, a ne inache. Primerno zashto prozortzite sa edinichni i zaradi tova tzelite zamrazvat prez zimata i e mnogo studeno, vmesto da se investira v dvoini prozortzi i posle i tok da se spestjava i horata da imat nujnata toplina. A studat tuka e vsjaka zima i tja zimata e mnogo dalga. Tazi zima primerno e izkluchitelno studena, no to njama koi da misli za tezi neshta tuka....
Ako reshite da uchite, shte imate dori i prioritetite da poluchite pomoshti kato roditelite. A i dechitzata rastat tolkova barzo. Edna priajtelka indiika si otgleda deteto dokato ucheshe v Universiteta. E ne e lesno, no ne i nevazmojno i njama da ste parvite.
Edin iraqchanin si rodi oshte edno dete dokato beshe student, zashtoto s 2 detza i neraboteshta maika, Unito mu izplati obrazovanieto ( a to hich ne e malko v Kanada) i living expenses... Sega toi zavarshi i az zavarshih. Az sam s golemite zaemi ot darjavata za Universiteta, toi veche e s 2 detza i njama zaemi:) Taka, che ... Kanada moje i da e komunizam, stiga chovek da znae kakvo iska i da si presledva pravata, a tuka imame poveche prava otkolkoto v Kanada.
Ako reshite da uchite, shte imate dori i prioritetite da poluchite pomoshti kato roditelite. A i dechitzata rastat tolkova barzo. Edna priajtelka indiika si otgleda deteto dokato ucheshe v Universiteta. E ne e lesno, no ne i nevazmojno i njama da ste parvite.
Edin iraqchanin si rodi oshte edno dete dokato beshe student, zashtoto s 2 detza i neraboteshta maika, Unito mu izplati obrazovanieto ( a to hich ne e malko v Kanada) i living expenses... Sega toi zavarshi i az zavarshih. Az sam s golemite zaemi ot darjavata za Universiteta, toi veche e s 2 detza i njama zaemi:) Taka, che ... Kanada moje i da e komunizam, stiga chovek da znae kakvo iska i da si presledva pravata, a tuka imame poveche prava otkolkoto v Kanada.