лични питания за стажа и образованието

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Maria.St

лични питания за стажа и образованието

Мнение от Maria.St »

Здравейте, страхотно е, че ви има :)

Изчетох доста, но все още не съм сигурна в "наученото", та искам да ви питам разни лични работи. Важно ми е да разбера как ще ме оценяват, понеже явно нещата са ми "на кантар", пък френския сега го почвам...

1 :?: За висшето. В дипломата ми пише "Бакалавър по туризъм". Туй дали може да мине за favoured training
Food and tourism
- Hotel management techniques,
при положение, че последното не го пише черно на бяло в дипломата?

2 :?: За стажа. Защо срещам толкова често тук във форума "трудов стаж по специалността"? В официалния сайт не видях да има изискване да е "по специалността". Моят стаж в туризма е отпреди да започна следването (пък и отпреди 10 години), след това съм работила други неща. Това ще ми промени ли по някакъв начин резултата за
- favoured training (ako изобщо имам шанс за такъв)
- години трудов стаж (има ли опасност да не ми го зачетат)

3 :?: За следването - задочно. Стигнах до извода, че ако си следвал задочно, а си работил не по специалността (както е при мен), по-може да ти го зачетат, но е въпрос на късмет. Така ли е?

4 :?: Пак за следването - ще ми направят ли проблем за това, че съм следвала 2 години, прекъснала съм за 4 и след това съм завършила. Това не става ясно от дипломата, но предполагам, че на интервюто ще се изясни, като чета как препитват.......

Ми това е засега, знам, че в крайна сметка те решават, но все пак ще ви бъда благодарна за мненията :)
lilava

Мнение от lilava »

За образованието - не се знае дали ще ти го зачетат за "предпочитано"- смятай си точките без това.
Няма значение, дали е задочно образованието и колко години си учила.
Желателно да докажеш е стаж по специалността поне 6 месеца - трудова книжка или справка от НОИ за плащаните осигуровки, договор с работодател.
Пиши си за френски най - малко 5, ако кандидатстваш семейно и си водеща, а ако си сама около 7-8.
Всичко е точки - смятай най - неблагоприятния за теб вариант и ако си вътре подавай документи, ако не виж какво можеш да оправиш ниво на френски,стажове, да се задомиш за франкофон вишист и др. :lol:
Maria.St

Мнение от Maria.St »

Lilava, благодаря ти за бързия отговор. Водеща съм, женена (при това за не-франкофон :lol:), с две деца... Притеснява ме теста за ЕМР (Schedule 2), защото там съм точно на cut-off-а (ако си пиша 5 за френски), и ако не ми зачетат стаж над 5 год. и/или пък образование висше над 4 год., няма как да стане работата... Иначе по Schedule 1 имам повече "мегдан", но пак не е ясно какво ще стане, ако вземат да ме режат оттук-оттам за задочно, за майчинство и т.н. (тази нощ все на такива разкази попадах...)

От друга страна вариантите ми да си вдигна точките не са много, но все пак ги има:
1. да напредна малко с френския
2. да се сдобия с тапия от някой институт, че съм изкарала едногодишна квалификация "Техники на хотелиерски мениджмънт" (дали тогава биха я зачели :roll: ?)
3. да се сдобия с документ за трудов стаж по специалността, щом това има значение

Затова се чудя дали да се втурвам с "главата напред" или да се подкова още малко, макар че това би означавало поне половин година отлагане...
becks

Мнение от becks »

За Hotel management techniques - искат Post-secondary diploma (3 years)
ти имаш по-горното ниво - undergraduate. Смятай песимистичния вариант - без да ти го признаят.

Щом си завършила Туризъм, то знеш поне един западен език. Ако е английски имаш голям шанс да си пишеш и да докажеш по-високо ниво на Френски. Наблегни на това според мен.

И за стажа - сметни всичко, което не съвпада с периода на обучение. За майчинството не знам ..
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

lilava написа: Пиши си за френски най - малко 5, ако кандидатстваш семейно и си водеща, а ако си сама около 7-8.
Доста притеснително звучи за хората които кандидстват сами- като мен :?
Maria.St

Мнение от Maria.St »

Welder, мисля, че с тези нива, Lilava говори най-вече за моя случай - с всичките неясноти по отношение на стаж и образование. Ти ако си по-подкован по тези параграфи, не се притеснявай...

Becks, благодаря за съветите. Наистина знам английски отлично (колко нескромно само прозвуча :oops:, дали говори за добра адаптивност :lol:). Френски съм учила и в училище, и в университета, ама не съм го практикувала и май всичко съм забравила, макар че особено в писмена форма, не ми изглежда като "патагонски"... Дано успея да достигна добро ниво, че то и с него не е ясно, пък без него...........
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Добре, Post-secondary diploma (3 years) на коя точно диплома отговаря - на тази от техникум, полувисше, или втора специалност във университет????? :?: :?: :?: :roll:
becks

Мнение от becks »

Maria.St написа:Наистина знам английски отлично (колко нескромно само прозвуча :oops:, дали говори за добра адаптивност :lol:). Френски съм учила и в училище, и в университета, ама не съм го практикувала и май всичко съм забравила, макар че особено в писмена форма, не ми изглежда като "патагонски"... Дано успея да достигна добро ниво, че то и с него не е ясно, пък без него...........
Ами какво се притесняваш тогава. Със 7-8 френски и 11-12 английски нешата са ОК :) Имай предвид, че изискванията им към езика не са чак толкова големи (сравнени например с изискванията на българска езикова гимназия).
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

RobinHood написа:Добре, Post-secondary diploma (3 years) на коя точно диплома отговаря - на тази от техникум, полувисше, или втора специалност във университет????? :?: :?: :?: :roll:
На полувисшето, което беше до 1985 г.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
ivanko13
Модератор

Re: лични питания за стажа и образованието

Мнение от ivanko13 »

Maria.St написа: 3 :?: За следването - задочно. Стигнах до извода, че ако си следвал задочно, а си работил не по специалността (както е при мен), по-може да ти го зачетат, но е въпрос на късмет. Така ли е?
Здрасти. Не знам дали добре разбрах но предполагам ,че говориш за стаж придобит по време на следването. Мен също ме вълнува този въпрос ,щото съм работил по време на цялото си следване в университета. Пратих мейл до Виена. Ето го и пълния текст, моето питане и отговора на госпожа Софи Манян. Въпроса го зададох на лош английски а пък жената съвсем любезно ми отговори на френски :)

I want to complete the Application selection certificate ,but
one thing make me worried. All the time when I study in the university
,similarly I continue o.'s work. My question is : Will it be recognized any professional experience at the time of my study?

Bonjour Monsieur,
Toute expérience rémunérée, d'un niveau de qualification suffisant, légale (avec autorisation de travail à l'étranger) et déclarée aux autorités compétentes (inspection du travail, assurance maladie, impôts sur le revenu) peut être prise en compte.
Bien entendu, si vous avez travaillé à temps partiel, nous ne pouvons prendre en compte que le temps de manière proportionnelle. 4 ans à mi-temps deviennent deux ans de temps complet.
Nous restons à votre disposition pour toute question.
Meilleures salutations

Та в резюме ,какво разбрах от цялата работа :
1. Труд за който ти се плаща се признава за трудов стаж, освен в случайте когато си работил нещо елементарно, което не изисква и минимална квалификация(професиите от Level D или там квото беше).
2.За да ти го признаят този стаж съвсем естествено трябва да бъде доказан с подходящите документи.
3.Ако си работил на половин работен ден примерно - 4 години, това не означава ,че ще ти се признаят 4 години стаж а половината - 2 години.

Така ,че Мария това не е въпрос на късмет, а на добре обмислена кандидатура, правилна преценка и събиране на необходимите документи като доказателство. Това каква професия си упражнявала е ключовия момент.
Успех!
Maria.St

Мнение от Maria.St »

becks написа:Ами какво се притесняваш тогава. Със 7-8 френски и 11-12 английски нешата са ОК :) Имай предвид, че изискванията им към езика не са чак толкова големи (сравнени например с изискванията на българска езикова гимназия).
Becks, притеснявам се, защото английският сам по себе си носи малко точки (само 6 в Schedule 1 и дори още по-малко - 3 - в Schedule 2)... Последното обаче звучи обнадеждаващо, още веднъж - благодаря.

ivanko13 написа:Не знам дали добре разбрах но предполагам ,че говориш за стаж придобит по време на следването.
Ivanko13, точно това имам предвид. И аз така го разбирам отговора, макар да го намирам за леко уклончив с това "peut". Пък и не е казва мадам, че И стажа, И следването могат да бъдат зачетени, но все пак и това е нещо. Дано да си прав за добре подготвената кандидатура!
ivanko13 написа:Това каква професия си упражнявала е ключовия момент.
А с това, ако не те затруднява, би ли пояснил какво имаш предвид, по-точно каква професия би ти дала предимство? Аз в последните години най-дълго съм работила в спедиторска фирма (по-голямата част от времето като customer service), което е пак в сферата на услугите, но не е туризъм, нито пък е в техните търсени професии...
Благодаря ти.
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Е добре де, нещо или аз тотално съм изкрейзил или ми е блокирал "централния процесор", но вече искам да попитам директно: Значи : Хващам ли точки за това че съм завършил Техникум по Електроника и съм със специалност Промишлена електроника и после съм завършил УНСС със специалност Икономическа Социология(т.е.- двете ми дипломи са за различни неща,едната е за Техник, а другата е за Социолог). Въпросът ми е относно тази диплома, която ми е от техникума, дали хващам точки за нея, тъй като в on-line теста пише: SECOND SPECIALTY
The following can be considered a second specialty:
professional or vocational training at the secondary or post-secondary level;

Моля ви да ми отговорите, защото чета, чета и пак не съм 100 % сигурен. :?: :? :shock: :?:
Maria.St

Мнение от Maria.St »

Robinhood, ако ти си изкрейзил, значи и аз съм, щото на моменти се чувствам по същия начин. Чета, чета и първо си мисля едно, после друго, пък накрая излиза трето :lol: Нищо, де, все някога ще се специализираме... Пък междувременно, добре, че го има туй местенце :D
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

RobinHood написа:Е добре де, нещо или аз тотално съм изкрейзил или ми е блокирал "централния процесор", но вече искам да попитам директно: Значи : Хващам ли точки за това че съм завършил Техникум по Електроника и съм със специалност Промишлена електроника и после съм завършил УНСС със специалност Икономическа Социология(т.е.- двете ми дипломи са за различни неща,едната е за Техник, а другата е за Социолог). Въпросът ми е относно тази диплома, която ми е от техникума, дали хващам точки за нея, тъй като в on-line теста пише: SECOND SPECIALTY
The following can be considered a second specialty:
professional or vocational training at the secondary or post-secondary level;

Моля ви да ми отговорите, защото чета, чета и пак не съм 100 % сигурен. :?: :? :shock: :?:
Да. Хващаш точките.
Аватар
RobinHood

Мнение от RobinHood »

Слава богу че наистина съществува този сайт. А иначе напоследък май ми се събра малко в повече и затова нещо тотално съм блокирал. Както казваш ти - чета и уж разбирам всичко, пък по едно време започват да ме налягат разни съмнения за нещо, почвам да отварям сайтове, да си правя отново( може би вече за 100 000 -ен път) on-line теста, и така....! Абе тотална обърквация. Та затова реших да питам директно. Сигурен съм че хората които са минали вече по тоя път ще ни разберат, пък дай боже един ден и ние да помагаме със съвети други като нас. :wink: :beer:
Заключено