Za pensionnite fondove,RRSP etc.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
bliasaka
Блясъчко Мечтателник

Za pensionnite fondove,RRSP etc.

Мнение от bliasaka »

Znachi kazusa e slednia-firmata,v koiato rabotia ni zadaljava da imame pensionen fond v opredelena investicionna kompania,koiato veche e opredelena.Govorim za neshto kato vtori fond,ne CPP.Da,ama az ne iskam.Na vseki chek ti praviat avtomatichno udrajki,kato mislia i samata firma dava opredelen procent.Na men ne mi haresva tova,che parite,koito ti udarjat ostavat blokirani mai dokato ne stignesh pensionna vazrast (pone az dokolkoto znam,moje da gresha).Kakvo stava s tvoite pari,ako edin den predi da si se pensioniral reshish da jiveesh niakade drugade izvan Canada?
Vsiakakvi kompetentni mnenia sa велкоме.
Аватар
some

Мнение от some »

Do kolkoto sam chuval ne sa tochno taka blokirani do pensionna vazrast.
Mislia che mozesh da si gi drapnesh po seko vreme, te sa si tvoi.
orch

Мнение от orch »

V momenta polzva6 dana4ni oblek4enij na tezi pari. Ako re6i6 da si gi iztegli6 po rano, prosto 6te trjabva da si plati6 saotvetnite taksi.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

tvae kazva locked in rrsp
az imam takova ot predishnata mi firma i go vlacha veche ot niakolko godini
pusnal sam go na maks aggressive i se uvelichava ama niama da dojiveia mai da gi izpolzvam parite
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ето как е в моят случай, предполагам и при теб ще е нещо подобно: Аз слагам 2% от заплата си и компанията слага още 6%, парите мога да ги инвестирам във фондове менажирани от компанията, които имат доста нисък мениджмънт фии, по малко от процент, което е супер, при положение че същите фондове ако инвестираш като обикновен инвеститор ще ти струват от порядъка на 3% средно. Моите проценти които съм инвестирал мога по всяко време да ги изтегля и да ги сложа в някое друго РРСП извън компанията, другите 6%, които компанията ми дава, мога да ги използвам само след като напусна компанията. Според мен си е супер бенефит, щом компанията ти дава пари...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Val

Re: Za pensionnite fondove,RRSP etc.

Мнение от Val »

bliasaka написа:Znachi kazusa e slednia-firmata,v koiato rabotia ni zadaljava da imame pensionen fond v opredelena investicionna kompania,koiato veche e opredelena.Govorim za neshto kato vtori fond,ne CPP.Da,ama az ne iskam.Na vseki chek ti praviat avtomatichno udrajki,kato mislia i samata firma dava opredelen procent.Na men ne mi haresva tova,che parite,koito ti udarjat ostavat blokirani mai dokato ne stignesh pensionna vazrast (pone az dokolkoto znam,moje da gresha).Kakvo stava s tvoite pari,ako edin den predi da si se pensioniral reshish da jiveesh niakade drugade izvan Canada?
Vsiakakvi kompetentni mnenia sa велкоме.
"Мисля че", "доколкото знам"... мда, не е добре това... :?

Добре е да провериш какъв процент дава фирмата. Може би ще е от порядъка на 5-6 % от заплатата ти, както при Lub0, при мен също е така.

При това положение не виждам защо няма да искаш още 5-6% отгоре, макар това да е свързано с известно блокиране на пари. Обаче, забележи, че те са си пак твои.

Не е вярно, че парите от рестриктирано RRSP могат да се теглят чак когато се пенсионираш. Обикновено не можеш да ги теглиш докато работиш във фирмата. Или можеш, но при известни условия. В мойта фирма, например, условията са следните:
- Можеш да теглиш по всяко време всичките си пари, ако са за down payment и си First Time Home Buyer, трябва ти само разрешение от фирмата, което се дава без проблем за тази цел.
- Можеш да ги изтеглиш и за други цели, но тогава фирмата спира да ти внася пари, докато не изплатиш обратно в сметката си нейната част от парите.

След като напуснеш фирмата, можеш каквото си искаш да правиш с тия пари. Само забележи, че, както някой спомена по-горе, като ги теглиш от сметката, ще трябва да платиш такси върху изтеглените пари, тъй като са били освободени от такси преди това.

Ако държиш да изхарчиш парите час по-скоро, добро приложение е, например, като напуснеш фирмата, известно време да не работиш, ами да живееш с тези пари. Така хем ще си починеш, хем ще платиш евентуално по-малко данъци върху тях, тъй като можеш да попаднеш в по-ниска категория на облагане. :wink:

Е, аз не бих направила това, но гледам, че в тоя форум има много хора с нестандартно мислене, тъй че само давам идеята. :lol:

Аз, лично, част от моите ги дадох за down payment. Мислиш ли, че ще ти се отрази зле да си купиш къща с тия допълнителни пари, които фирмата ти внася? На мен не ми изглежда чак толкова лоша тая идея. :D

Що се отнася до това къде точно се внася RRSP-то ти, не мисля, че има някакво значение. По принцип фондовете после ти си ги управляваш сам - можеш да инвестираш парите където ти си поискаш, с известни ограничения (не можеш да правиш само инвестиции с много висок риск).

С една дума - препоръчвам ти да отидеш и да си поговориш с някой в HR, вместо да плюеш прибързано срещу вятъра.

Cheers.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
mambo

Мнение от mambo »

Вьв повечето големи фирми съществуват такива подобни програми. При нас например фирмата ми внася вьв RRSP 40% от сумата, която си слагам на REER, но не неограничено (за голямо сьжаление), а до определен размер, който се определя по скала, зависеща от прослуженото време. Например за служител до 5 г стаж лимита е 5% от годишната заплата, значи грубо сметнато, ако вземаш 40К и си слагаш по 5% на REER = 2000 CAD годишно. Фирмата ми слага на RRSP 40% = 800 CAD, което може и да не е много, ама си е чиста далавера, REER-a си е мой, мога да си го тегля по всяко време, RRSP-to мога да га дрьпна след като навьрши 2 години, ако до тогава те изгонят, духаш супата. Ако пьк устискаш 15 години, процента вече става 9 % и прочие.
Не е зле да се поинтересуваш, щото и аз като тебе са чудех и са маех пьрвата година, та изпуснах 800 “вьздушни” доларчета, да се е… в простата бьлгарска кратуна!
Nadi a

Мнение от Nadi a »

mambo, не мислиш ли, че двете абревиатури означават едно и също, но на различни езици?

RRSP = Registered Retirement Savings Plan

REER = Régime enregistré d'épargne-retraite
Ако искаш да прегърнеш света - купи си глобус!
Заключено