Znachi kazusa e slednia-firmata,v koiato rabotia ni zadaljava da imame pensionen fond v opredelena investicionna kompania,koiato veche e opredelena.Govorim za neshto kato vtori fond,ne CPP.Da,ama az ne iskam.Na vseki chek ti praviat avtomatichno udrajki,kato mislia i samata firma dava opredelen procent.Na men ne mi haresva tova,che parite,koito ti udarjat ostavat blokirani mai dokato ne stignesh pensionna vazrast (pone az dokolkoto znam,moje da gresha).Kakvo stava s tvoite pari,ako edin den predi da si se pensioniral reshish da jiveesh niakade drugade izvan Canada?
Vsiakakvi kompetentni mnenia sa велкоме.
Za pensionnite fondove,RRSP etc.
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
tvae kazva locked in rrsp
az imam takova ot predishnata mi firma i go vlacha veche ot niakolko godini
pusnal sam go na maks aggressive i se uvelichava ama niama da dojiveia mai da gi izpolzvam parite
az imam takova ot predishnata mi firma i go vlacha veche ot niakolko godini
pusnal sam go na maks aggressive i se uvelichava ama niama da dojiveia mai da gi izpolzvam parite
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
- Lub0
- Обратна връзка:
Ето как е в моят случай, предполагам и при теб ще е нещо подобно: Аз слагам 2% от заплата си и компанията слага още 6%, парите мога да ги инвестирам във фондове менажирани от компанията, които имат доста нисък мениджмънт фии, по малко от процент, което е супер, при положение че същите фондове ако инвестираш като обикновен инвеститор ще ти струват от порядъка на 3% средно. Моите проценти които съм инвестирал мога по всяко време да ги изтегля и да ги сложа в някое друго РРСП извън компанията, другите 6%, които компанията ми дава, мога да ги използвам само след като напусна компанията. Според мен си е супер бенефит, щом компанията ти дава пари...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Re: Za pensionnite fondove,RRSP etc.
"Мисля че", "доколкото знам"... мда, не е добре това...bliasaka написа:Znachi kazusa e slednia-firmata,v koiato rabotia ni zadaljava da imame pensionen fond v opredelena investicionna kompania,koiato veche e opredelena.Govorim za neshto kato vtori fond,ne CPP.Da,ama az ne iskam.Na vseki chek ti praviat avtomatichno udrajki,kato mislia i samata firma dava opredelen procent.Na men ne mi haresva tova,che parite,koito ti udarjat ostavat blokirani mai dokato ne stignesh pensionna vazrast (pone az dokolkoto znam,moje da gresha).Kakvo stava s tvoite pari,ako edin den predi da si se pensioniral reshish da jiveesh niakade drugade izvan Canada?
Vsiakakvi kompetentni mnenia sa велкоме.

Добре е да провериш какъв процент дава фирмата. Може би ще е от порядъка на 5-6 % от заплатата ти, както при Lub0, при мен също е така.
При това положение не виждам защо няма да искаш още 5-6% отгоре, макар това да е свързано с известно блокиране на пари. Обаче, забележи, че те са си пак твои.
Не е вярно, че парите от рестриктирано RRSP могат да се теглят чак когато се пенсионираш. Обикновено не можеш да ги теглиш докато работиш във фирмата. Или можеш, но при известни условия. В мойта фирма, например, условията са следните:
- Можеш да теглиш по всяко време всичките си пари, ако са за down payment и си First Time Home Buyer, трябва ти само разрешение от фирмата, което се дава без проблем за тази цел.
- Можеш да ги изтеглиш и за други цели, но тогава фирмата спира да ти внася пари, докато не изплатиш обратно в сметката си нейната част от парите.
След като напуснеш фирмата, можеш каквото си искаш да правиш с тия пари. Само забележи, че, както някой спомена по-горе, като ги теглиш от сметката, ще трябва да платиш такси върху изтеглените пари, тъй като са били освободени от такси преди това.
Ако държиш да изхарчиш парите час по-скоро, добро приложение е, например, като напуснеш фирмата, известно време да не работиш, ами да живееш с тези пари. Така хем ще си починеш, хем ще платиш евентуално по-малко данъци върху тях, тъй като можеш да попаднеш в по-ниска категория на облагане.

Е, аз не бих направила това, но гледам, че в тоя форум има много хора с нестандартно мислене, тъй че само давам идеята.

Аз, лично, част от моите ги дадох за down payment. Мислиш ли, че ще ти се отрази зле да си купиш къща с тия допълнителни пари, които фирмата ти внася? На мен не ми изглежда чак толкова лоша тая идея.

Що се отнася до това къде точно се внася RRSP-то ти, не мисля, че има някакво значение. По принцип фондовете после ти си ги управляваш сам - можеш да инвестираш парите където ти си поискаш, с известни ограничения (не можеш да правиш само инвестиции с много висок риск).
С една дума - препоръчвам ти да отидеш и да си поговориш с някой в HR, вместо да плюеш прибързано срещу вятъра.
Cheers.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Вьв повечето големи фирми съществуват такива подобни програми. При нас например фирмата ми внася вьв RRSP 40% от сумата, която си слагам на REER, но не неограничено (за голямо сьжаление), а до определен размер, който се определя по скала, зависеща от прослуженото време. Например за служител до 5 г стаж лимита е 5% от годишната заплата, значи грубо сметнато, ако вземаш 40К и си слагаш по 5% на REER = 2000 CAD годишно. Фирмата ми слага на RRSP 40% = 800 CAD, което може и да не е много, ама си е чиста далавера, REER-a си е мой, мога да си го тегля по всяко време, RRSP-to мога да га дрьпна след като навьрши 2 години, ако до тогава те изгонят, духаш супата. Ако пьк устискаш 15 години, процента вече става 9 % и прочие.
Не е зле да се поинтересуваш, щото и аз като тебе са чудех и са маех пьрвата година, та изпуснах 800 “вьздушни” доларчета, да се е… в простата бьлгарска кратуна!
Не е зле да се поинтересуваш, щото и аз като тебе са чудех и са маех пьрвата година, та изпуснах 800 “вьздушни” доларчета, да се е… в простата бьлгарска кратуна!