Haresva li Vi v Canada /Quebec/??

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
el_greco

Мнение от el_greco »

Ako po-golemiqt procent ot izkazalite se sa dovolni, tova zna4i, 4e Canada e edno dobro mqsto za jiveene za edin bulgarin.
A 4e problemi ima navsqkade tova e qsno!
Problem e su6to ako 4ovek se 4uvstva kato emigrant v sobstvenata si durjava?!!??! 8)
Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Re: Haresva li Vi v Canada /Quebec/??

Мнение от Ivet »

el_greco написа: Molq, spodelete va6ite vpe4etleniq ot Canada ili po-to4no ot Quebec:
jivot - живот ли бе, да го опишеш?
emigraciq - трудна, но не невъзможна.
obrazovanie - от липсващо такова до висше и две, и три...
rabota - всякаква - от мияч на чинии до .....
socialni problemi - е къде без социални проблеми? Митинзи против абортите, против разхищението на доматите, за отделяне на провинцията...
trafik - можеш да слезнеш от колата и да си я побутваш по мостовете в час пик.
manieri - е виж, тук ме хвана натясно! Монреалци, бе къде ви е улицата на пеперудките? :lol: В Торонто я знам, голем кеф еда се разхождаш привечер и да наблюдаваш различните им маниери в стил Марио Куркински. :rotfl:
ceni - на кво? Има яхти и по хилядарка...
tradicii - ъъъ? Ако имаш предвид дали се яде пуйка на деня на благодарността - да.
hora - повечето ходят на два крака, но има и изключения особено нощем около кръчмите.
bulgari v Canada - бе някой беше сметнал, че са към 50 000, ма знае ли човек?
politika - време е някой да основе бирена партия!
policia - малеее, едни са такива изпънати полицаите... мммм, да ги хване човек, и.... да има скъса жартиерите, както казва Кума Лиса :rotfl:
i t.n. - виж, с т.н.-то няма да се разберем! Тук толкова много т.н.-та има, че ще ми трябва солидна помощ от съфорумците!
Sabiram Va6ite mneniq prosto, za da si otgovorq na vaprosa:
"Zaslujava li si zaminavane v Canada!!!!"
- С една дума - ДА. Обаче ако питаш Батето, думата ще е НЕ. Както ти хареса повече... :lol:
Blagodarq i uspehi! - И аз благодаря и успех! :lol:
Let it go...
ts

Мнение от ts »

За да се създаде някаква сравнително точна представа за страната и живота трябва да се описват конкретни случки и да се избягва, доколкото е възможно, даването на мнение...
Ето например две мои случки с полицаи в БГ и Канада. В БГ аз имах много луди комшии, една вечер баща и син се сбиха на етажната площадка. Голям бой - кръв, юмруци, ръмжене в продължение на 15 минути без прекъсване. Помислих, че ще се убият и се обадих в полицията. Полицаите дойдоха след около час. По това време симпатягите се бяха успокоили, всичко беше оплескано с кръв, лиги и зъби. За щастие не се убиха, но и от присъствието на полицаите нямаше полза.
Случка от Канада: звъни се на вратата, бях леко облечен и докато се облека и намотам да отворя, този или тези които звъняха си бяха отишли. След около час, някъде около 8 вечерта, пак се звъни. Отварям, насреща двама полицаи - мъж и жена. Поздравиха ме, представиха се и ме попитаха дали блокчето и квартала е спокоен, дали съм забелязал нередности и лоши комшии, дали всичко е спокойно. Отговорих им - всичко е наред. Полицаят ми каза, че ако има някакви проблеми, трябва да се обадя на 911, даде ми една карта на квартала и информационни брошури.
Темата за цените, работата и т.н. в Канада е дъвкана дълго, затова ще бъда кратък:
- цени на транспорт, храна, квартири, съотношение на заплати - Монреал бие например Лондон - доколкото помня, плащах 240 паунда месечно за малка стаичка в Лондон, в която спях с още един човек, а в самата двуетажна къща имаше още 6-7 души (разбирай, проблеми с тоалетна, баня, шум), в Монтреал плащам 620 долара за двустаен апартамент (често чувам мнения, че това е много) и съм доволен. В Лондон дълго време работих мизерни работи, едва след петия месец открих нещо по-чисто, в Монреал след месец и половина престой вече работя чиста, не много високо платена работа, която обаче ми покрива всички разходи (благодаря за Бога за това), в Лондон ходих на платени курсове по английски, с кофти даскали и лигави състуденти, в Монтреал не плащам и лев за фреския, даскалката е сериозна, а състудентите кротки и приятни. Културният живот в Лондон е много над този в Монреал, в Лондон усещането, че живееш в "центъра на света" е силно, в Монреал усещането, че си малко "на село", че си малко встрани от "играта", съществува, но това е мое мнение. В Лондон повечето българи около мен имаха проблеми с удължаване на виза, престой и т.н., повярвайте, тези проблеми могат да ви отровят живота, в Канада нямаш такъв проблем - ако искаш стоиш, ако искаш си отиваш, като си отидеш и съжалиш, може пак да се върнеш, свободата на движение е велико нещо. След три години в Канада ставаш гражданин, имаш право на глас, т.е. вече си пълноправен член на общество, което е правило политическа система двеста-триста години преди теб, строило е сгради, трудило се е, за да влезе в челната десетка на развитите икономики и има куража да каже - да, ела сред нас, на вече готовото и построеното (имайте предвид, че в кьопавата ни България англичанин не може да вземе лесно гражданство, т.е. да стане един от Нас, ха! отде-накъде, знай ли Ботев, знай ли Левски, дедо му умрял ли е по бойните полета, баща му строил ли е НДК, Кремиковци, Козлодуй?!!), в Лондон оставаш имигрант завинаги (освен ако не си голям специалист или особено надарен индивид), нямаш право да се месиш в политиката на Британия и да казваш кой да бъде управляващ. В България дължах на здравната каса 700 лв. и колкото пъти се сетих за това се припотявах... Нямам никаква вина за тези дългове - чужбина, безработица, студенство (учене), разходи за ток, вода, семейство, не ми оставаше и лев да заделя поне да си изплатя лихвите по задълженията,... и хоп, в Канада не дължа нищо и няма да дължа нищо... Абе, на всеки му се случват различни неща и чувства различни неща, важното е когато човек вземе решение и дойде тук, в Канада, и се сблъска с трудности, да не забравя откъде е дошъл, защо е дошъл, да си подреди целите и приоритетите, да работи няколко години търпеливо по тях (щото хубавите работи рядко стават лесно и бързо), да стиска зъби, дето се вика, и ако успее, да се радва, ако не успее да знае, че е свободен човек и че винаги може да опита нещо ново, но със съзнанието, че е дал всичко от себе си за мечтата си... Пък те мечтите никога не умират... Монтреал е cool. :)
drel

Мнение от drel »

[quote="ts"]За да се създаде някаква сравнително точна представа за страната и живота трябва да се описват конкретни случки и да се избягва, доколкото е възможно,
quote]
ts-mnogo mi dopadna mnenieto ti-radvam se ,4e si uspial v MTL :lol:
pozdravi ot Gabrovo :wave:
uspeh i na vsi4ki,koito imigrirat!
Az su6to sum trugnal po tozi put na imigraciata,vupreki ,4e v Bg mi haresva ,no re6ih da vnesa malko avantiura v jivota ni......
Аватар
myha

Мнение от myha »

Mnogo e hybavo na kartinkite !!!! :wink:
Po dobre shte da e ot Bg de !!:)
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
Аватар
JoroF

Мнение от JoroF »

el_greco написа:Zdraveyte, 6te se radvam na vsqko mnenie po vaprosa. Molq, spodelete va6ite vpe4etleniq ot Canada ili po-to4no ot Quebec: jivot, emigraciq, obrazovanie, rabota, socialni problemi, trafik, manieri, ceni, tradicii, hora, bulgari v Canada, politika, policia i t.n.
Blagodarq i uspehi!
niakoi sa dovolni /stoiat tuk/,drugi sa nedovolni /zaminavat si /,treti sa nedovolni ,no prodaljavat da stoiat tuk .kato doidesh tuk shte razberesh dali si e zaslujavalo .ti iskash na sigurno da igraesh ,ne stava .triabva da si malko hazarten tip i da mojesh da riskuvash ,kakto kazva edna moia poznata
THE LAST LINE OF DEFENSE
Аватар
DonPatso
Обратна връзка:

Тука???

Мнение от DonPatso »

Скоро си лафих с един алжирец и той ми сподели следното:На мене вика и в Алжир ми беше добре но тука ако искаш да постигнеш нещо го постигаш защото системата ти помага всякак.
Иначе всичко е съдба!!!
Абе еййй! Всичко което виждаш е триизмерно не забравяй!
bateto

Мнение от bateto »

Ей, :D любимата ми тема отново на хоризонта ,ама що сте я спрели толкова бързо.Очаквам поне 20 страници с мнения :D :D :D
Аватар
myha

Мнение от myha »

Bate da kaja neshto ,ama ne sam bil tam :)))
Na edna vrata pishelo ''Ne razbivai, ne vlizai ,niama nishto za kradene '' a ot doly pishelo
'' nie sme dlajni da proverim '' !!!
Cherna Kosmata Raka se e spysnala nad foryma
Аватар
nibis

Мнение от nibis »

el_greco написа:Zdraveyte, 6te se radvam na vsqko mnenie po vaprosa. Molq, spodelete va6ite vpe4etleniq ot Canada ili po-to4no ot Quebec: jivot, emigraciq, obrazovanie, rabota, socialni problemi, trafik, manieri, ceni, tradicii, hora, bulgari v Canada, politika, policia i t.n.
Blagodarq i uspehi!

Аз бих се опитьл да ти погогна по следният на4ин. Представи си, Монтреал, три 4аса през ноща, кола седи на 4ервен сфетофар и 4ака да стане зелено. Няма никакви други коли, полиция няма, но вапросният шофьор, седи и 4ака да стане зелено. Тоест не минава на 4ервено. Ако на вьпроса дали този шофьор е Бальк, си отговориш положително, има големи шансове да не ти хареса тук.
alexiworld
Обратна връзка:

Мнение от alexiworld »

Vikam da ne preuvelichavame ... Vijdal sam i koli, koito biha te sgazili v Montreal.

Drugoto neshto, koeto shte dobavia e, che chovek triabva da doide i sam da si preceni za sebe si. Vsichko e strogo individualno.
Аватар
Val

Мнение от Val »

nibis написа: Аз бих се опитьл да ти погогна по следният на4ин. Представи си, Монтреал, три 4аса през ноща, кола седи на 4ервен сфетофар и 4ака да стане зелено. Няма никакви други коли, полиция няма, но вапросният шофьор, седи и 4ака да стане зелено. Тоест не минава на 4ервено. Ако на вьпроса дали този шофьор е Бальк, си отговориш положително, има големи шансове да не ти хареса тук.
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Абсолютно! Право в десятката! :haplio:
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Заключено