Какво учат деветокласниците по математика!?!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Veliko

Мнение от Veliko »

Do webmastera, най-големите глупости и неверни данни са в интернет. Тежко ти ако се довериш на тях, а за Википедията (аз лично я ползвам понякога с едно наум винаги) преди време имаше голям скандал с публикувани неверни данни, след това май почнаха да проверяват какво се пише.
Моят принцип е: доверявай се само на написано черно на бяло и минало през редактор, известен в областа. Всичко друго е алъш вериш. Става въпрос за сериозни неща, не за кой с кого спал или се развел. Интернет е само за комуникация, губене на време и забавление :lol:
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

BG-Dude написа:Това пък са пълни глупости!
Основното образование е задължително с при4ина - твърде си млад за да знаеш какво трябва да у4иш.
Аз ли4но не съм съгласен с това 4е вси4ки трябва да у4ат визша математика в 9 клас - вси4ко до корен квадратен ще ти влезе в употреба в живота, вси4ко след корен квадратен е абсолютно безполезно и трябва да се у4и само по специализация.

Но така е само с математиката. Вси4ки останали предмети си струва да бъдат изу4авани. И ако 4акаш да нау4иш нещо от Гугъл и Уикипедия - тежко ти и горко - нямаш си грам представа от Интернет...Дискавъри имат хубави картинки, но те си струват само като допълнение към ве4е придобити знания за флората и фауната. Аз на твое място бих съжалявал 4е не си спомням столиците на редица държави и определено бих искал моите деца да знаят на кои континент се намира Перу или да ми покажат къде е Камбоджа; но това разбира се е мое мнение. На твоите деца наистина ще им влезе в употреба да знаят десетте божи заповеди :roll:
Ne iskam da se zaiajdam no:
1. Az stolicite veche gi znam i si gi spomniam shtoto sym gi nauchil mejdo drugoto kogato mi e bilo interesno, a ne kogato sa me karali nasila.
2. Az moite deca ne mislia nishto da gi karam da uchat ako vidimo ne proiaviavat interes i se syprotivliavat, a bih im pomagal s kakvoto moga da nauchat poveche tova koeto gi kara da se chuvstvat dobre i zadovoliava jajdata im za znanie.
3. Ne sym viarvasht i ne mislia da krashtavam decata si v cyrkva nito da gi karam da chetat hipotezi za izgrajdaneto na sveta, koito samo niakoi promit mozyk(bez znachenie misiulmanin, hristianin ili kakyvto shte drug) moje da dokaje. Ako iskat da "izrastnat duhovno" i da si izgradiat chuvstvo za prinadlejnost kym hristianskata religia neka si se krystiat syznatelno kato porasnat i znaiat za kakvo ide rech. Mislia che ne e zabraneno chovek da se krysti na kolkoto si iska godini. Ne moga da vyzpriema ideiata nasilstveno da se nalagat vijdania za sveta na deca koito ne mogat da gi usmisliat.
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."
Horace Walpole
Изображение
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Интересна дискусия!

Аз мисля, че общата култура и специализацията не се изключват взаимно. Точно обратното - те се допълват. Много ми харесва мисълта, която "webmastera" си е сложил като девиз:
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."

Човек е добре да си избере една (ако може повече - евала) специалност и да бъде добър в нея. Въпросът е как да я избере и кога?
За да може да направи избор, преди всичко той трябва да има избор. Трябва да има широк поглед върху възможностите. Трябва да има и резервни варианти.

Как едно дете може само да реши какво иска да прави през остатъка от живота си без да му е дадено достатъчно време да проучи възможностите и да вземе съзнателно решение?

Всички сме били деца и знаем колко променливи могат да бъдат детските, пубертетските и юношеските желания и настроения.

Има мого момиченца, които като малки са много добри математички. Като станат на 15-17 години обаче, най-често загубват интерес към математиката. Те биха ли били щастливи, ако изборът за тях вече е бил направен преди няколко години? Сугурно биха могли да се ориентират към друга специалност, но няколко години вече са загубени и материалът по другата специалност трябва да се учи от начало.

Аз познавам такива случаи.

Познавам и случаи на неуспели кандидат-студенти по право, които стават добри филолози, историци или журналисти. Познавам и случай на човек с математическо образование, които сега учи в художествената академия а преди това завърши анимация и компютърна графика. Как мислите - лесно ли е да се преподава компютърна графика на студенти, дето хабер си нямат какво е това координатна система, вектор, матрица, и т.н.?

Според мен училищното образование няма толкова за цел да ни научи на нещо, колкото да ни покаже възможностите и да ни научи да учим :D

Иначе съм съгласен, че нашето образование (+ образованието в Ръся и цяла Азия) набляга прекалено много на заучаването на факти. Би било добре ако съществуващата система се олекоти малко и на мястото на отпадналия материал (не предмет!) се вмъкнат повечко дискусии и т.нар. "critical thinking".

Тук е обратното: "critical thinking" с минимално количество факти и правила. Ами и така не става работата :roll:
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Kirilius написа: Тук е обратното: "critical thinking" с минимално количество факти и правила. Ами и така не става работата :roll:
Защо не става работата? Какво имаш в предвид? Аз също не смятам, че трябва да се изхвърлят предмети от системата, не, предметите трябва да си ги има всички, но трябва да се обръща внимание на мисленето, а не на зубренето на факти които при това звучат ненужно когато те карат да ги учиш.
Horace Walpole
Изображение
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

По повод учебните ситеми, знанията и науката, просто сравнете колко нобелови лауреати има примерно от БГ и Канада и това ще ви отговори на въпроса, коя система е по-добра...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
danini

Мнение от danini »

По повод учебните ситеми, знанията и науката, просто сравнете колко нобелови лауреати има примерно от БГ и Канада и това ще ви отговори на въпроса, коя система е по-добра
За съжаление не се присъжда Нобелова награда по Математика. А за постигане на сериозни постижения в областта на Химията, Физиката и Медицината определено важна роля играе и наличието на финансови средства, които се дават за научни изследвания. В България пари за това няма, а в Канада - бол. Ами не знам къде са тези умни канадци - защо ли не се срещат толкова често например в ИТ фирмите? Защо в този бранш работят предимно индийци и източноевропейци?
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

има адвансирани класове а и университетите са на много добро ниво....
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Veliko

Мнение от Veliko »

danini написа: Ами не знам къде са тези умни канадци - защо ли не се срещат толкова често например в ИТ фирмите? Защо в този бранш работят предимно индийци и източноевропейци?
Ами защото им плащат малко и вършат черната работа. Сега със шефа ще правим софтуер, имаме идеите, имаме фундаменталната математика и алгоритъма. Ще наемем 2-3 да напишат кода и направят иконки и пр. работа, с която нема си губим времето :wink:
Life goes on. It always does, until it doesn´t!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Veliko написа:
danini написа: Ами не знам къде са тези умни канадци - защо ли не се срещат толкова често например в ИТ фирмите? Защо в този бранш работят предимно индийци и източноевропейци?
Ами защото им плащат малко и вършат черната работа. Сега със шефа ще правим софтуер, имаме идеите, имаме фундаменталната математика и алгоритъма. Ще наемем 2-3 да напишат кода и направят иконки и пр. работа, с която нема си губим времето :wink:
умните АйТИ Канадци отдавна са на ЮГ...:-)
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
danini

Мнение от danini »

Ами защото им плащат малко и вършат черната работа
ХиХи. Сладур, разби ме. Ако в ИТ сектора се плаща малко, то къде се плаща много? Какви иконки, каква черна работа, ти в час ли си?
умните АйТИ Канадци отдавна са на ЮГ...
Ами то и на юг пак индийци и източноевропейци работят в ИТ компаниите. Знам ли, сигурно и там вършат черна работа за жълти стотинки
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

за мен айтито е като телевизионните техници едно време...
като се разпадне цивилизацията да не би роботите и лаптоповете да се бият вместо тях?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

danini написа:Ами не знам къде са тези умни канадци - защо ли не се срещат толкова често например в ИТ фирмите? Защо в този бранш работят предимно индийци и източноевропейци?
Айде сега, за да бъде един канадец умен, трябва да работи непременно в ИТ компания ли ?!?
А къде са канадците в ИТ компаниите - ми на шефските места, тва щото са прости :wink:. Слава Богу, все още шефа ми не се казва Вишванатанд или Петреску (нито неговия шеф, нито ... - схващаш) :D
А сега сериозно - виж по кориците на сериозните ИТ книги кви са имената на авторите - 95% англосаксонски, тук-таме некое индийско име за колорит. Български за съжаление все още няма. Това не значи че сме по-глупави от тях, ма ако си мислиш че ние сме най-най-яките на света :cry:
danini написа:Ами то и на юг пак индийци и източноевропейци работят в ИТ компаниите
и познай пак кои са шефовете, т.е. кои взимат яките кинти :D
speedy

Мнение от speedy »

danini написа:
Ами защото им плащат малко и вършат черната работа
ХиХи. Сладур, разби ме. Ако в ИТ сектора се плаща малко, то къде се плаща много? Какви иконки, каква черна работа, ти в час ли си?
умните АйТИ Канадци отдавна са на ЮГ...
Ами то и на юг пак индийци и източноевропейци работят в ИТ компаниите. Знам ли, сигурно и там вършат черна работа за жълти стотинки
В IT се плаща повече в сравнение с другите области, обаче "черната" работа действително се върши предимно от китайци и индийци. За мен умните са тези дето дават акъл какво трябва да се прави, а тези който го правят вършат "черната" работа. Познай на кои се плаща повече в рамките на IT.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

В ИТ копанииите е пълно с канадци, емигрантите са малцинство...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
goliamo revane

...

Мнение от goliamo revane »

Mисля, че темата беше за какво учат децата в девети клас, а не кой къде работи и по колко взимат шефовете или пък за тандуритата, които им вършели черната работа... :roll:
Всичко хубаво в живота е или неморално, или незаконно, или от него се пълнее...
Заключено