Angie написа: Документи (BG документи за самоличност, дипломи, документи за квалификация, труд книжки ??? и препоръки) - добре ли е да направя нотариално заверено копие с превод от тук, или той няма да се признае в Торонто? Превода легализиран ли да е или от фирма?
Според мен – вземи си всички документи за които се сетиш.
От изброените – трудовата книжка не виждам за какво би ти влезнала в работа. За дипломите – нотариално заверено копие и превод от оторизиран преводач, легализация не е необходима. За препоръки за работа - ако имаш възможност опитай да си вземеш препоръки на англйски, които евентуално да могат да бъдат потвърдени (по телефона или по емайл), но имай предвид че тук по принцип държат повече на канадския стаж.
Ако смяташ да учиш, то е най-добре да провериш в уеб-сайта на съответното учебно заведение какви са им изискванията както за дипломите, така и за препоръките.
Angie написа:2. Какви документи трябва да си подготвят от тук за данъчна декларация в Канада и за колко време назад? Кога новопристигналите трябва да подадат такава?
Периода за подаване на данъчната декларация за 2006-та е март-април 2007-ма.
Angie написа:3. Шофьорската книжка - международна или легализиран превод на българската, или друг вариант? Какъв друг документ и от кого ми е необходим, за да покажа шофьорски стаж без нарушения (това май беше добре за по-ниска застраховка на колата)
За шофьорските книжки – наистина има някакви промени, преди можеше само с българската книжка да си докажеш шофьорския стаж, сега обаче май искат и превод и заверка. Не мога да ти кажа със сигурност какви са точно изискванията в момента.
Angie написа:5. Авиокомпании - пропоръки?
Според мен факторити при избор на авиокомпания са – коя предлага най-добра комбинация от цена, позволени килограми багаж и удобно разсписание. Влияние върху тези неща може да окаже и това в кой сезон ще пътувате и колко отдалече сте си направили резервацията. (Проблеми с качеството на обслужване на борда на самолета или недай Боже загубен багаж могат да се случат с всяка авиокомпания – за съжаление никоя компания не е застрахована напълно срещу такива проблеми. )
Angie написа:В БГ:
1. Пълномощни
Генерално пълномощно на името на някой близък не е лошо като идея, особено ако имаш имущество или примерно банкова сметка които им оставяш да се занимават от твое име.
Angie написа: 2. декларация в НОИ за прекъсване на здр. осигуряване
Както разбирам подаването на такава декларация е наистина важно – за да не те търсят след време че им дължиш пари за здравни вноски.
Angie написа:3. уведомява ли се РДВР след придобиване на чужд документ за постоянно пребиваване (струва ми се че има някакви глоби ако не се направи това)
Не съм чувал да има глоба за такова нещо, незнам и да е нужно някой да бъде уведомяван.