Подготовка преди заминаване

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Angie

Подготовка преди заминаване

Мнение от Angie »

Здравейте можете ли да ме посъветвате какво трябва да се има предвид при подготовката:
1. Документи (BG документи за самоличност, дипломи, документи за квалификация, труд книжки ??? и препоръки) - добре ли е да направя нотариално заверено копие с превод от тук, или той няма да се признае в Торонто? Превода легализиран ли да е или от фирма?
2. Какви документи трябва да си подготвят от тук за данъчна декларация в Канада и за колко време назад? Кога новопристигналите трябва да подадат такава?
3. Шофьорската книжка - международна или легализиран превод на българската, или друг вариант? Какъв друг документ и от кого ми е необходим, за да покажа шофьорски стаж без нарушения (това май беше добре за по-ниска застраховка на колата)
4. Здравна застраховка - чувала съм добри отзиви за QBE, някакви други препоръки?
5. Авиокомпании - пропоръки?
6. Други?
В БГ:
1. пълномощни
2. декларация в НОИ за прекъсване на здр. осигуряване
3. уведомява ли се РДВР след придобиване на чужд документ за постоянно пребиваване (струва ми се че има някакви глоби ако не се направи това)
4. други?
Ще съм признателна за всеки съвет!!!
Благодаря :D
miteto
Модератор

Re: Подготовка преди заминаване

Мнение от miteto »

Angie написа:Здравейте можете ли да ме посъветвате какво трябва да се има предвид при подготовката:
1. Документи (BG документи за самоличност, дипломи, документи за квалификация, труд книжки ??? и препоръки) - добре ли е да направя нотариално заверено копие с превод от тук, или той няма да се признае в Торонто? Превода легализиран ли да е или от фирма?
BG документи за самоличност няма за какво да ги превеждаш, дипломите - ако ще търсиш работа отначало тук може да ги преведеш ей така да си спокойна (никой не ти ги иска), ако ще учиш сигурно е добра идея но да каже някой който е минавал по тоя път. Трудова книжка тука не знаят какво е, не си харчи парите за нея. Препоръки е хубаво само ако имат телефон на който ще отговаря някой със сигурност (няма нужда да ти казвам че трябва да знае английски/френски :wink: )
2. Какви документи трябва да си подготвят от тук за данъчна декларация в Канада и за колко време назад? Кога новопристигналите трябва да подадат такава?
Не ти трябват никакви документи от БГ за данъчната декларация, иначе новопристигнали подават когато и всички останали - до 30 Април 2006.
3. Шофьорската книжка - международна или легализиран превод на българската, или друг вариант? Какъв друг документ и от кого ми е необходим, за да покажа шофьорски стаж без нарушения (това май беше добре за по-ниска застраховка на колата)
Международна (мен лично ми беше достатъчна българската ма чувам че вече май не е така).
4. Здравна застраховка - чувала съм добри отзиви за QBE, някакви други препоръки?
Ако искаш да е най-сигурна работата, вземете оттук. Че ако недай Боже стане нещо да не чакаш от умрял писмо (БГ застраховател да ти изплати застраховката :D ) Но четете ситния шрифт внимателно че и тукашните са едни мошеници :wink:
5. Авиокомпании - пропоръки?
Абе гледай най-евтиното в периода който ще летите (ако не сте от голямото добрутро), кофти истории има със всяка една компания.
6. Други?
Ако още имате време в БГ, УЧЕТЕ ЕЗИЦИ ДО ПОСИНЯВАНЕ :D :D :D
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Angie написа: Документи (BG документи за самоличност, дипломи, документи за квалификация, труд книжки ??? и препоръки) - добре ли е да направя нотариално заверено копие с превод от тук, или той няма да се признае в Торонто? Превода легализиран ли да е или от фирма?
Според мен – вземи си всички документи за които се сетиш.
От изброените – трудовата книжка не виждам за какво би ти влезнала в работа. За дипломите – нотариално заверено копие и превод от оторизиран преводач, легализация не е необходима. За препоръки за работа - ако имаш възможност опитай да си вземеш препоръки на англйски, които евентуално да могат да бъдат потвърдени (по телефона или по емайл), но имай предвид че тук по принцип държат повече на канадския стаж.
Ако смяташ да учиш, то е най-добре да провериш в уеб-сайта на съответното учебно заведение какви са им изискванията както за дипломите, така и за препоръките.
Angie написа:2. Какви документи трябва да си подготвят от тук за данъчна декларация в Канада и за колко време назад? Кога новопристигналите трябва да подадат такава?
Периода за подаване на данъчната декларация за 2006-та е март-април 2007-ма.
Angie написа:3. Шофьорската книжка - международна или легализиран превод на българската, или друг вариант? Какъв друг документ и от кого ми е необходим, за да покажа шофьорски стаж без нарушения (това май беше добре за по-ниска застраховка на колата)
За шофьорските книжки – наистина има някакви промени, преди можеше само с българската книжка да си докажеш шофьорския стаж, сега обаче май искат и превод и заверка. Не мога да ти кажа със сигурност какви са точно изискванията в момента.
Angie написа:5. Авиокомпании - пропоръки?
Според мен факторити при избор на авиокомпания са – коя предлага най-добра комбинация от цена, позволени килограми багаж и удобно разсписание. Влияние върху тези неща може да окаже и това в кой сезон ще пътувате и колко отдалече сте си направили резервацията. (Проблеми с качеството на обслужване на борда на самолета или недай Боже загубен багаж могат да се случат с всяка авиокомпания – за съжаление никоя компания не е застрахована напълно срещу такива проблеми. )
Angie написа:В БГ:
1. Пълномощни
Генерално пълномощно на името на някой близък не е лошо като идея, особено ако имаш имущество или примерно банкова сметка които им оставяш да се занимават от твое име.
Angie написа: 2. декларация в НОИ за прекъсване на здр. осигуряване
Както разбирам подаването на такава декларация е наистина важно – за да не те търсят след време че им дължиш пари за здравни вноски.
Angie написа:3. уведомява ли се РДВР след придобиване на чужд документ за постоянно пребиваване (струва ми се че има някакви глоби ако не се направи това)
Не съм чувал да има глоба за такова нещо, незнам и да е нужно някой да бъде уведомяван.
Angie

Мнение от Angie »

Благодаря ви много :D
monny

Мнение от monny »

Angie написа: 5. Авиокомпании - пропоръки?
miteto е прав - в момента разликата в цените е съществена между бившите соц-компании и западните
за торонто поляците и унгарците са рисковани защото имат само един час между полетите, остават чехите с три часа престой
има и low cost но май още никой не е пътувал с тях
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

не ги слушай тия над мене- вземи си пари, колкото може повече,че тук е Кенада, висок стандарт :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

monny написа:
Angie написа: 5. Авиокомпании - пропоръки?
miteto е прав - в момента разликата в цените е съществена между бившите соц-компании и западните
за торонто поляците и унгарците са рисковани защото имат само един час между полетите, остават чехите с три часа престой
има и low cost но май още никой не е пътувал с тях
Az mai neshto mnogo ne sym v chas. Znachi eto kakvo ustanoviava moiata malka proverka:
Czech Airlines: Sofia - Prague - Paris/AirFrance/ - Toronto (30.08.2006) = 2468.81 EUR
LOT Airlines: Sofia - Warsaw - Toronto (29.08.2006) = 2255.42 EUR
Malev Airlines: Budapest - Toronto (28.08.2006) = 1786.81 EUR
Alitalia(otvrat): Sofia - Milano - Toronto (28.08.2006) = 2732.29 EUR
Lufthansa: Sofia - Frankfurt - Toronto (28.08.2006) = 605.13 EUR
British Airways: Sofia - London - Toronto (28.08.2006) = 468.43 EUR
Cenite sa za 1 chovek 18+, one-way s vsichki taksi. V zadachkata se pita kyde e ulovkata?
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."
Horace Walpole
Изображение
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

първите 4 цени са смешни и няма кво да ги коментираме, тия са май на принципа ден-година храни. с англичаните уловката ще е мпже би със спането, така че си тури още 50-60 евро за спане.
а с гърците как е? едно време бяха по 290-300 евро със спането
Абе онлайн от БГ не може ли да си купите или само чрез фирми става?
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Na men mi e rano oshte, ama az shte si go kupia on-line estestveno, kato mu doide vremeto, ne sym tolkova zle che i komisionni da davam.
Pri kacane v UK nujna li e tranzitna viza za da se prehvyrli chovek na transatlanticheskia ili poneje e na syshtoto letishte ne e neobhodimo da se minava prez imigracionnite?
Ako chovek si izpusne poleta vryzka kakvo stava? Az do sega kogato sym smenial poleti vinagi sa bili sponsorirani i sa mi kazvali da ne se pritesniavam i ako ne uspeia da si hvana sledvashtia da prenoshtuvam v hotel i vsichki razhodi shte mi se vyzstanoviat, no ne znam dali ot aviokompaniite ili po-skoro ot sponsorirashtata agencia, ne mi se e sluchvalo. Naprimer ako zakysnee samoleta za London i si izpusnesh tozi za Toronto ot BA shte platiat li neustoiki?
Bagaja ima li shans da se zagubi pri prehvyrlianeto?

Gyrcite ne sym gi proveril oshte. Gledah na AirCanada ot Germany i ot London poletite no sa skypi. I na Delta Airlines s prehvyrliane v USA sigurno syshto izliza po-skypo. A kakvo e polojenieto ako mine chovek prez Rusia i kacne v Vancouver vmesto v Toronto, tam po-skypo li e?
"The whole secret of life is to be interested in one thing profoundly and in a thousand things well."
Horace Walpole
Изображение
monny

Мнение от monny »

webmastera написа: ama az shte si go kupia on-line estestveno,
и това ти е грешката -
1. доколкото знам не може да му смениш датата ако ти се наложи
2. погледни само каква иформация си добил такива идиотщини наистина пише по сайтовете
билетите са най-евтини са зимата, най-скъпи лятото
с чехите до 21 май
еднопосочен 485, двупосочен едногодишен отворен 840, след това стават с около 15% по-скъпи
така е горе долу и с останалите бивши соц компании, с бившите западни от 1000 нагоре за двупосочен с изключение на англичаните те са около 700, но спането е задължително около 100 ако влезеш в града добре, но да спиш на летището или около него е идиотско
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

2. погледни само каква иформация си добил такива идиотщини наистина пише по сайтовете
билетите са най-евтини са зимата, най-скъпи лятото
с чехите до 21 май
еднопосочен 485, двупосочен едногодишен отворен 840, след това стават с около 15% по-скъпи
така е горе долу и с останалите бивши соц компании, с бившите западни от 1000 нагоре за двупосочен с изключение на англичаните те са около 700, но спането е задължително около 100 ако влезеш в града добре, но да спиш на летището или около него е идиотско
Допускам, че ако има грешка тя е защото все още е прекалено рано за дата която съм посочил при търсенето. Но ако компаниите продават билетите на различна от реалната цена чрез сайтовете си, то това за мен си е чисто мошенничество и някак не мога да разбера какъв е смисъла от подобна подвеждаща услуга.
С чехите дори 485Euro да е еднопосочен, то това пак е по-скъпо от British Airways.
Относно спането в London - полетите са 1 час и нещо разлика, това дали е достатъчно? На мен ми се струва че за толкова време сигурно ще е трудно да се прехвърли човек...
Horace Walpole
Изображение
gotcho
Обратна връзка:

Мнение от gotcho »

1.Това с онлайн покупката в бг-то е безмислено - бюрата ползват отстъпки от авиокомпаниите. Аз звънях на няколко и всички ми дадоха една цена - същата като в офиса на Бритиш.
2. Час и половина е достатъчно, но не е много като престой. 10 мин. закъснение на първия полет меже да са фатални. Преспиваш обаче в Лондон за сметка на Бритиш.
3. Не ти трябва никаква транзитна виза за престоя на летището.
А пък гърците да не ги коментирам - миналата година пътувах с тях до близкия изток и през цялото време се молех да не паднем! Толкова скапан самолет никога не съм виждал. То сигурно затова и цените са им такива.
Ами това е от мен
Успех
potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Tova det e napisano tam ne otgovaria na istinata....Malev ...Sofia,Budapeshta,Toronto,vav Can.dol e vav momenta 740 dol.+ tax= 810 can.d. Cz 756+tax=890 can.d.
kakвото потърсило,такова намерило
monny

Мнение от monny »

откъде ги вадите тези цифри ?????
аз платих за чехите на ул.съборна №9 двупосочен едногодишен отворен 839.70 + 0.30 бакшиш :D
това е цената до 21.05 после поскъпва
Заключено