Етикет

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
survivor

Етикет

Мнение от survivor »

Искате ли да обсъдим този въпрос? Това е много интересно и е много важно да се знаят тънкостите. Само че нещата са малко мъгляви, та не е зле да споделим мнения.
Значи изпращам писмо със запитване примерно до едно научно светило в определена област. Аз примерно съм студентка, а той като казвам светило, не преувеличавам изобщо. Писмото започва с "Dear Mr. ..." и завършва с "Best regards" и двете ми имена. На което получавам отговор, който започва примерно с "Dear Penka" или "Hi Penka" и накрая завършва с "John". Та вие как бихте се обърнали към този човек при следващото ви писмо? Пак с "Мистър Еди-кой-си", или със "Здрасти Джон?" :D

А тези, които живеят в Квебек, искам да ви посъветвам нещо. Тук нещата се усложняват, защото има "ви" и "ти". Смята се че много лесно се минава на "ти", ама вече съм говорила по този въпрос с няколко души със сравнително висок социален статус, и всички смятат че се е стигнало до крайност с голямото фамилиарничене и че то не им харесва. Една жена скоро дори сподели, че фамилният й доктор й говорел на "ти", бил много по-възрастен от нея, но това я дразнело. Казвам ви го, защото тук спокойно може да се види студенти да говорят на преподавателя си на "ти" още на първата лекция, но това подвежда. В същото време доста преподаватели докрая говорят на студентите си на "ви". Та значи внимателно с това, не е толкова ясно положението :D
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Дървеняци всякакви има, нема да се пуашиш :lol:. Сложно е наистина, в конкретния случай мисля че трябва да продължиш на фамилия и вие, когато се видите лично ще решиш как да продължиш, засега просто сложи по свойски подпис - нещо като благодарност за скъсената дистанция - синсиърли йорс или нещо от рода, и пак Пенка Едикояси.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

Зависи каква националност е светилото. Ако е северноамериканец, според мен можеш спокойно да продължиш кореспонденцията с обръщението "Dear John". По принцип на този континент са по неофициални откъм обръщението (може би заради липсата на "ви" и "ти" в съсременния английски, знам ли?). Ако е някъде другаде по света, за по-сигурно, може да пробваш още веднъж със "Dear Mr. Smit" и, ако той продължи да ти отговаря фамилиарно, тогава и ти да превключиш н на "Dear John" :thumbsup:.
Obey gravity ... It's the law!
survivor

Мнение от survivor »

Благодаря ви много :D
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

В този случай не бих му говорил на "ти", освен ако той изрично ти каже да му викаш "Джон", което може да се случи по-нататък в кореспонденцията. Все пак той е светилото, а ти си студентката, нали :).

Моето правилото е: ако се съмняваш, тогава използвай Mr. Edikoysi.

Не разбрах дали използва името Джон само като пример, или така се казва човека, но едно малко предупреждение: имай предвид че има един израз в английския - "a dear John letter"... и още повече че ти си от женския, а той от мъжкия пол :wink:

Успех!
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Marto написа:.

Не разбрах дали използва името Джон само като пример, или така се казва човека, но едно малко предупреждение: имай предвид че има един израз в английския - "a dear John letter"... и още повече че ти си от женския, а той от мъжкия пол :wink:

Успех!
То даже имаше едно смешно сериалче на тази тематика. Помните ли го,аз в България съм го гледала.

Според мен продължавай на вие, то всъщност само ако пишеш на френски си личи това :). Аз лично се дразня като ми заговорят на ти в магазина.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
foxxbatter

Мнение от foxxbatter »

Според мои наблюдения "етикета" е следният:

1. Ако ти започваш кореспонденцията, винаги пишеш възможно най-официално, защото не знаеш в какво настроение ще е отсрещната страна;

2. Ако отсреща ти "свалят гарда" и ти започват да ти говорят на Ти и малко име - всичко е наред и ти продължаваш на ти. Ако отсреща ти продължат на Мр. или М. и ти продължаваш любезниченето.

3. Ако вече се познавате, разменили картички, говорили по телефона (фолоу-ъп) и т.н. говоренето на малко име и Ти се приема по-добре според мен.
becks

Мнение от becks »

Според мен трябва да продължиш с "Dear Mr. " и да завършиш с best regards (което в официална кореспонденция си е достатъчно неформално). Все пак той е "светилото", а ти обикновената студентка, която трябва да демонстрира уважение :)

А според "етикета" първото ти писмо трябва да завърши с "yours sincerely" ако знаеш името на този на когото пишеш и "yours faithfully" ако не знаеш името му.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

becks написа:Според мен трябва да продължиш с "Dear Mr. " и да завършиш с best regards (което в официална кореспонденция си е достатъчно неформално). Все пак той е "светилото", а ти обикновената студентка, която трябва да демонстрира уважение :)

А според "етикета" първото ти писмо трябва да завърши с "yours sincerely" ако знаеш името на този на когото пишеш и "yours faithfully" ако не знаеш името му.
Взе ми думите от устата! И след второто писмо, в академичните среди обикновено се минава на "best wishes" (което се употребява значително по-често от "best regards").
survivor

Мнение от survivor »

Бяха ми казали че това избързано фамириарничене е характерно само за американците. Да, ама не! Вижте какво получих тази сутрин от Австралия, при подобна ситуация, пак след обръщение с Мистър Еди-кой си и т. н.:

Dear Penka,

thank you very much for your proposal. We will be back in contact with you
soon.

cheers,

Mark

Ей, Cheers за поздрав, и то при първо писмо, не ми бяха казвали, ама какво ли още няма да науча :D И напомням ви, това не е в Америка:D
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

австралийците са още по релаксирани и от аамериканците....

аз обикновенно си праскам на мистър мисис докато не ми кажат излишно
анй смешното е че имах професори и една шефка с докторати и ня тях им виках доктор еди кой си...

имам един работник дето ми вика мистър Кольо и мен ми е толкова смешно че сега сички сме започнали да си казваме мистър и след това първото име :-)

та за т'воите хора - те не обръщат толкова голямо значение на обръщенията (това ми и харесва тук) - карай го през просото (освен с Деар Джон както марто е споменал :-)
в неговия случай може да напишеш гритингс анд салютатионс деар мр. купър...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
survivor

Мнение от survivor »

Мерси Кольо, верно ще взема да го карам през просото. След това "Чиърс" просто не ми идва естествено да му кажа Мистър :oops:
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Cheers si e standart v biFshite angliiski kolonii...Daje mastiti angliiski profesori go upotreviavat...za prostite doktori, da ne govorim...
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

BabaPena написа:Cheers si e standart v biFshite angliiski kolonii...Daje mastiti angliiski profesori go upotreviavat...za prostite doktori, da ne govorim...
Просто им се пие много на хората. ;) :lol: :beer: :beer:
Аватар
gazara

Cheers si e standart v biFshite angliiski kolonii...Daje mas

Мнение от gazara »

Napalno viarno.......osobeno populiaren izraz v Iujna Africa,Avsralia i Nova Zelandia.....li4en opit!Kakto i Haw's it butch?
Заключено